آشنایی با انواع فرز: فرز مناسب خود را پیدا کنید+تصویر

بهترین فرز

به قلم آیریانا دانش

4 اردیبهشت 1401

با گذر زمان، دنیای ابزارآلات، گسترده‌تر شده و برای سهولت در انجام هر کاری ابزاری طراحی می‌شود. با این وجود، گاهی ممکن است پیچیدگی کارکرد انواع این ابزارآلات و نبود اطلاعات صریح و کاربردی در زمینه‌ معرفی آن‌ها، به جای آسان کردن کار، بیشتر شما را گیج کند. پس یک منبع مطمئن در این زمینه، به شما کمک می‌کند، بهتر و راحت‌تر با این دنیای بزرگ آشنا شوید. در این مقاله، یکی از پرکاربرد‌ترین ابزار، یعنی فرزها و انواع آن، از جمله: مینی‌فرز، فرز سنگبری و آهنگری، فرز مینیاتوری، فرز انگشتی و… را به شما معرفی کرده و تفاوت عمده‌ی آن‌ها را مورد بحث و بررسی قرار می‌دهیم. پس با ما همراه باشید.

راهنمای انتخاب ابزار مناسب شما!

گاهی ممکن است با انتخاب ابزار اشتباه، زحمت روز‌ها، هفته‌ها یا حتی ماه‌ها برنامه ریزی و ایده پردازی شما، هنگام اجرای نهایی از بین برود.

پس قبل از هر کاری، بهتر است محیط و شرایط کار خود را به خوبی بشناسید. برای تحقق این هدف میتوانید از سوالات زیر کمک بگیرید.

  • کاربرد مد نظر شما چیست؟ (برش، پولیش، زنگ زدایی سطوح و …)
  • ابعاد و جنس متریال شما چیست؟ (چوب، فلز، سنگ و…)
  • آب و هوای محیط کار شما چگونه است؟ (مرطوب، خشک، گرم و…)

دانستن جواب این سوالات به شما کمک می‌کند، انتظارات خود را از ابزار بدانید، راحت‌تر ویژگی هایشان را باهم مقایسه کنید و در نهایت انتخاب مؤثرتری داشته باشید.

معرفی انواع فرز (Grinder)

فرز ابزاری برای پولیش، صیقل سطوح، حکاکی، برش، زدودن زنگ زدگی و شکل دادن است. از انواع فرزها در طیف گسترده ای از مشاغل استفاده می‌شود. از مشاغل فنی و صنعتی در ابعاد بزرگ گرفته، تا مشاغل ظریف و کوچک هنری و پزشکی. یکی از قابلیت های فرز، عملکرد مناسب بر سطوح مختلف مثل چوب، سنگ، فلز، سرامیک و… است. اکثر این ابزارآلات کارآمد، برای راحتی کاربر در محیط‌های مختلف، در حالت بادی، شارژی و برقی نیز تولید شده اند.

بیشتر بخوانید: معرفی صفحه فرز و انواع آن

انواع فرز
فرز مناسب هر سطح

فرز بزرگ (سوپر) (Angle Grinder)

فرز بزرگ یا سوپر بیشتر برای مصارف صنعتی در ابعاد بزرگ‌تر استفاده می‌شود. این ابزار به دو نوع آهنگری و سنگ‌بری تقسیم می‌شود که هر یک ویژگی و کاربرد مخصوص خود را دارند.

فرز بزرگ(سوپر)

فرز سنگ‌بری

فرز سنگبری یکی از محبوب‌ترین نوع فرز هاست که در صنعت سنگ‌بری، ساختمان سازی، برای برش دادن انواع سنگ ها در ابعاد بزرگ، صیقل دادن، تراشیدن و پرداخت از آن‌ها استفاده می‌شود.

فرز آهنگری

همانطور که از نام آن پیداست فرز آهنگری برای برش آهن‌آلات و انواع فلزات مورد استفاده قرار می گیرد. از این ابزار می توانید

برای تیز کردن ابزارآلات فلزی مانند وسایل باغبانی و… نیز استفاده کنید.  

تفاوت فرز آهنگری و سنگ‌بری

  • جنس سطوح قابل استفاده: از فرزهای آهنگری می توان برای سطوح آهن، چوب و سنگ استفاده کرد در حالی که از فرز سنگ‌بری نمی توان برای آهن استفاده کرد.
  • تعداد دور بر دقیقه: در فرزهای سنگ‌بری حدود 6000-6500 دور در دقیقه است و در فرزهای آهنگری حدود 2000 دور بیشتر از آن است.
  • قطر صفحه: در فرزهای آهنگری 180 میلیمتر و در فرزهای سنگ‌بری 230 میلیمتر است.

نکته: با عوض کردن دیسک/ سنگ فرز می توان کارایی آن را تغییر داد. برای مثال: اگر سری پولیشر را به جای سنگ فرز روی آن نصب کنید، کاربری دستگاه به پولیشر تغییر می‌کند. مینی‌فرز (Mini Angle Grinders)

مینی فرز
مینی فرز

مینی‌فرز یکی از پر کاربردترین ابزارآلات در زمینه‌ی برش و سایش است. از تفاوت های عمده‌‌ی این دستگاه با فرز، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مینی‌فرز کوچک‌تر است (قطر صفحه‌ی آن از 125تا 135 میلیمتراست و وزن کمتری دارد.)
  • مینی‌فرز قدرت نسبتاً کمتری دارد.
  • از مینی فزر برای کارهای سبکتر و ظریف تر استفاده می شود.

این قابلیت های مینی فرز باعث محبوبیت بیشتر آن بین دیگر فرزها شده است. کاربری مینی فرزها نیز با تعویض صفحه‌ی دیسک قابل تغییر است.

فرز مینیاتوری (Rotary Tool)

فرز مینیاتوری
فرز مینیاتوری

فرز مینیاتوری کوچکترین عضو خانواده فرزهاست و برای کارهای بسیار ظریف مثل حکاکی، مجسمه سازی، دندانپزشکی، منبت کاری و … استفاده می شود.   

فرز مینیاتوری دارای انواع مختلف با کاربردهای متفاوت ست. مانند:

  • فرز مینیاتوری پدالی: این فرز با داشتن پدال برای روشن کردن دستگاه به شما اجازه می دهد با دست بازتری کار کنید. این نوع فرز بیشتر در دندانپزشکی به‌کار می‌رود.
  • فرز مینیاتوری بادی: منبع انرژی این ابزار به جای برق، هواست و در مکان‌هایی که دسترسی به منبع برق ممکن نیست، به‌کار می‌رود.

لوازم جانبی این فرزها در انواع متفاوتی تولید می شود و تغییر عمده‌ای در کاربرد دستگاه ایجاد می‌کند. برای مثال می‌توان به انواع سری و شلنگ انعطاف پذیر اشاره کرد که با وزن کم از خستگی کاربر در استفاده‌ی طولانی مدت جلوگیری میکند.

بیشتر بخوانید: برش کاشی با مینی فرز

فرز انگشتی (Die Grinder)  

فرز انگشتی
فرز انگشتی

فرز انگشتی در مقایسه با فرز مینیاتوری، بیشتر مورد استفاده‌ی صنعتگران است، اما همچنان می‌شود از آن برای حکاکی، مجسمه سازی، منبت کاری، سنباده زنی و تراشکاری استفاده کرد. این فرز دارای دو نوع گلو بلند و گلو کوتاه است که تنها در طول شفت با یکدیگر تفاوت دارند.

  • گلو بلند: طول شفت آن بلند است و نسبت به مدل گلو کوتاه سنگین‌تر است. از این مدل برای حفره‌ها و سوراخ‌هایی که دسترسی به آن‌ها سخت‌تر است، استفاده می شود.
  • گلو کوتاه: طول شفت ان کوتاه تر است و نسبت به فرز انگشتی گلو بلند سبک‌تر است. از این مدل برای کارهای ظریف‌تر و حساس‌تر استفاده می‌شود.

تفاوت فرز مینیاتوری و انگشتی

  • فرز انگشتی بزرگ‌تر و سنگین‌تر از فرز مینیاتوری است.
  • فرز مینیاتوری به دلیل حساسیت و ظرافت بالا گران‌تر از فرز انگشتی است.
  • سه نظام فرز انگشتی بزرگ‌تر است.
  • سایز کولت به کار رفته در فرز مینیاتوری از 1 تا 5 میلیمتر است در حالی که سایز کولت

به‌کار رفته در فرز انگشتی معمولاً 6 تا 8 میلیمتر است.

کاربرد فرز انگشتی به نوشته سایت چوبینر شامل:

“همان‌طور که می‌دانید فرز انگشتی از کاربردهای بسیار متنوعی برخوردار است که از اصلی‌ترین و مهم‌ترین کاربردهای فرز انگشتی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. یکی از کاربردهای مهم فرز انگشتی می‌توان به انجام صافکاری و تعمیرات بدنه اشاره کرد. به طور مثال برای صاف کردن برآمدگی‌‌های موجود در بدنه‌ی خودرو می‌توانید از فرز انگشتی استفاده نمایید. همچنین با استفاده از فرز انگشتی می‌توانید ساب زنی جای جوش بر روی بدنه‌های فلزی را به راحتی انجام دهید. 
  2. از دیگر کاربردهای مهم فرز انگشتی می‌توان به استفاده‌ی آن در فلزکاری اشاره کرد. برای پولیش انواع فلزات، سنگ زنی آهن و قطعات فولادی، فرز انگشتی بسیار کاربردی می‌باشد. امروزه بسیاری از هنرمندان و صنعتگران می‌توانند با استفاده از فرز انگشتی آثار هنری بسیار زیبایی را تولید نمایند. 
  3. فرز انگشتی علاوه بر کاربردی که در صنعت فلز دارد، برای بسیاری از هنرهای چوبی همچون منبت کاری، حکاکی، معرق کاری و… نیز بسیار کاربردی بوده و نجاران بسیاری از فرز انگشتی برای تولیدات چوبی خود استفاده می‌کنند. 
  4. امروزه از فرز انگشتی در سطوح مختلف غیر فلزی همچون پلاستیک، شیشه و… نیز استفاده می‌شود. به طور مثال برای  از بین بردن جای جوش در قالب های تزریق پلاستیک و قابل‌های تولیدی صنعتی نیز از فرز انگشتی استفاده خواهد شد. 
  5. سنباده زنی یکی دیگر از کاربردهای مهم فرز انگشتی می‌باشد. شما می‌توانید با نصب سنباده حلقوی، شنباده چتری و… بر روی فرز انگشتی به راحتی عمل سنباده زنی را بر روی سطوح مختلف انجام دهید. 
  6. فرز انگشتی در صنعت سنگ کاری نیز کاربرد داشته و برای صیقل دادن سطوح مختلف از این ابزار استفاده می‌شود.”

با توجه به موارد ذکر شده‌ در قسمت بالا می‌توانید با کاربرد وسیع فرز انگشتی آشنا شوید. در واقع فرز انگشتی ابزاری بسیار کاربردی برای صنعت ‌های مختلف بوده که در برند و مدل‌های متفاوتی طراحی و ساخته شده است.”

چرخ سنباده (سنگ فرز رومیزی) (Bench Grinder)

چرخ سنباده(سنگ فرز رومیزی)
چرخ سنباده(سنگ فرز رومیزی)

چرخ سنباده دارای دو سنگ فرز است و بصورت ثابت به سطوحی مانند میز نصب می شود. از چرخ سنباده برای تیز کردن ابزار، حالت دادن لبه ها، پولیش کاری و سنباده زنی قطعات فلزی استفاده می شود.چرخ سنباده(سنگ فرز رومیزی)

اور فرز نجاری (Electric Router)

اور فرز نجاری
اور فرز نجاری

این نوع فرز برخلاف سایر مدل‌ها فقط در صنعت نجاری استفاده می‌شود. اور فرز نجاری در زمینه‌ی منبت کاری، معرق کاری، لبه زنی، گرد یا صاف کردن گوشه های میز، صندلی و … کاربرد دارد و در دو نوع پایه ثابت و پایه متحرک( پایه نفوذی) طراحی شده است.

  • پایه ثابت: قابلیت تنظیم ارتفاع را ندارد و در برش با عمق ثابت دقت بالایی دارد.
  • پایه متحرک ( پایه نفوذی): قابلیت تنطیم ارتفاع و در نتیجه، توانایی ایجاد برش و شیار در عمق های متفاوت را دارد.

به نقل از سایت ساز و کار درباره انواع فرز می‌توان گفت:

“مینی فرز

مینی فرز نیز مانند سایر انواع سنگ فرز برای برش و پرداخت روی مواد مختلف مانند فلزات به کار می‌رود. اصلی‌ترین تفاوت سنگ فرز با مینی فرز در ابعاد دستگاه است. هنگامی که این دو دستگاه در کنار یکدیگر قرار می‌گیرند تفاوت ابعاد آنها به راحتی قابل مشاهده است. سنگ فرزهای بزرگ ابعاد به مراتب بزرگتری نسبت به مینی فرز دارند. به همین میزان وزن این دو دستگاه نیز با یکدیگر متفاوت است. فرزهای بزرگ وزنی چند برابر مینی فرزها دارند.

همچنین توان موتور مینی فرز از فرزهای بزرگ کمتر است. معمولا حداکثر توان مینی فرزها ۲۰۰۰ وات است. این در حالی است که مدل‌های بزرگتر توانی بیشتر از این مقدار دارند. همچنین میزان دور بر دقیقه یا RPM موتور دستگاه نیز در مینی فرز بیشتر بوده و در مدل‌های مختلف بین ۱۰۰۰۰ تا ۱۲۰۰۰ دور دقیقه متغیر است. با این حال معمولا قطر صفحه در مینی فرزها کمتر از فرزهای بزرگ است.”

جمع بندی

آیا ابزار مورد نیاز شما بین این فرز ها بود؟ تجربه‌ی خود را با ما از طریق کامنت به اشتراک بگذارید.

در آخر، به یاد داشته باشید ابزارآلات تنها به حرفه‌ای ها تعلق ندارند. و هر کسی که به آنها نیاز داشته باشد، می تواند با کمک یک راهنمای خوب، پرسیدن سوالات درست و شناخت کافی، ابزار مورد نیاز خود را انتخاب و استفاده کند. برای راهنمایی بیشتر، میتوانید به مجله‌ رونیکس مراجعه کنید.

سوالات متداول این مقاله:
1. مینی فرز بهتر است یا فرز سوپر؟
همان‌طور که در متن اشاره شد، کاربرد این ابزارآلات بسیار متفاوت است. به طور کلی مینی فرز ها برای کار های سبک تر و فرز های سوپر برای کار های سنگین تر استفاده میشوند.
2. چگونه می‌توان فرز های رونیکس را تهیه کرد؟
برای مشاوره‌ی خرید و اطلاعات بیشتر از محصولات رونیکس با شماره ی 0216497 تماس بگیرید.
 

7 پاسخ به “آشنایی با انواع فرز: فرز مناسب خود را پیدا کنید+تصویر”

  1. مجید گفت:

    سلام، ایکاش قیمت محصولات راقیدمیکردید

    • رونیکس گفت:

      همراه گرامی، برای استعلام قیمت ابزارآلات و محصولات رونیکس می‌توانید با شماره تلفن 0216497 تماس حاصل کنید و از کارشناسان ما راهنمایی بخواهید.

  2. علی گفت:

    باسلام
    بالشتک سنگ فرز 3211موجود دارید

    • رونیکس گفت:

      همراه گرامی، جهت استعلام موجودی این قطعه و سایر قطعات و محصولات رونیکس می‌توانید با شماره تلفن 0216497 تماس حاصل کنید.

  3. کوثر امیری گفت:

    برا تراش کاری چوب فرز انگشتی جواب میده؟

  4. یزدان گفت:

    جای فرز پدالی توی دستتون خالیه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط

عضویت در خبرنامه :

برای عضویت در خبرنامه و اطلاع از جدیدترین مقالات مجله رونیکس ایمیل خود را وارد کنید.