با جعبه بکس بیشتر آشنا شویم

به قلم امید دبیری نژاد

14 آبان 1396

در بازار انواع ابزارآلاتی وجود دارد که هر کدام یک وظیفه خاصی را برعهده دارند. بعضی از این ابزارها مثل آچار و دیگر وسایل داخل جعبه‌ای قرار گرفتند که به آن جعبه بکس می‌گویند. به صورت کلی در این جعبه تعدادی بکس و آچار بکس به منظور باز و بسته‌کردن پیچ و مهره قرار گرفته است.

این جعبه اکثراً برای تعمیرکاران حرفه‌های مختلف استفاده می‌شود و کاربرد آن در خانه‌ها زیاد نیست. این جعبه به صورت‌های مختلفی در بازار وجود دارد. بعضی از انواع آن پلاستیکی، چوبی یا حتی فلزی است. در گذشته جعبه‌های بکس فقط محل قرارگیری آچارهای بکس بود؛ اما امروزه در این جعبه‌ها قطعات دیگری یافت می‌شود که برای مصارف گوناگون کاربرد دارند. در این راهنمای خرید جعبه بکس، به معرفی و آشنایی با جعبه بکس می‌پردازیم.

رونیکس را بخوانید.

آشنایی با جعبه بکس

پیچ های آلن و ۶ پر را با آچار بکس می توان باز کرد و اگر یک جعبه بکس با دسته جغجغه ای باشد باز و بسته کردن پیچ ها واقعا سریع و آسان خواهد بود.

جعبه بکس معمولا از یک دسته جغجغه با امکان گردش 90 درجه و تعدادی سری بکس های سیلندر شکل در سایز های مختلف تشکیل شده است. سری بکس ها از یک سمت کاملا اندازه دسته جغجغه و از طرف دیگر به سایز مهره ها هستند. در برخی ست های جعبه بکس دسته های کمکی هندلی و تی شکل و… هم وجود دارد که دسترسی کاربر به نقاط سخت دسترس مانند باز کردن شمع خودرو و موتور سیکلت را تسهیل می کنند. از این ابزار می توان هم در باز کردن و هم در بستن مهره ها کمک گرفت.

بیشتر بخوانید: نقش بکس بادی در تعمیرات خودرو

دسته جغجغه از مکانیزم جعبه دنده استفاده می کند؛ در یک جهت قفل می شود و در جهت دیگر آزاد می چرخد. سری های جعبه بکس در سایز متریک و یا بر حسب اینچ ساخته می شود. دربیشتر جعبه بکس ها هر دو نوع سری بکس قرار دارد. سری بکس ها برای مهره های 6 پر و 12 پر در سایز های 10 تا 32، سری شمع 16 میلیمتری، و بکس ها از سایز 4 تا 13 میلیمتر تولید می شوند. دسته جغجغه معمولا در سایز ½ یا ¼ ویا 8/3اینچ تولید می شود. در بیشتر جعبه بکس ها یک قطعه مبدل قرار دارد که این سایزها را برای استفاده از سری بکس های مختلف به هم تبدیل می کند.

معمولا روی دسته جغجغه ضامنی قرار دارد که جهت چرخش گیربکس را تغییر می دهد تا باز کردن و یا بستن مهره ها را امکان پذیر کند و همچنین دکمه ای برای آزاد کردن سری از روی دسته تعبیه شده است.

هنگام استفاده از آچار بکس حتما به سایز سری بکس و تطابق آن با مهره یا پیچ توجه نمایید. دسته جغجغه بسیار قدرتمند است و طوری طراحی شده که با قرار گرفتن درست و در محل مناسب سخت ترین پیچ ها  و مهره ها را به راحتی و بهتر از هر آچار دیگری باز و بست نماید. اگر پیچ یا مهره زیاد سفت باشد یا زنگ زده باشد و فشار بیش از اندازه به آن وارد شود، احتمال خورده شدن سر پیچ و یا هرز شدن آن وجود دارد؛ در چنین شرایطی بهتر است از کمی روغن و مواد مشابه کمک بگیرید.

راهنمای کامل خرید جعبه بکس

در انتخاب جعبه بکس به جنس آلیاژ استفاده شده برای ساخت ابزار، جنس روکش ابزار، سایز سری ها، دسته های کمکی موجود در ست، برند و کشور سازنده محصول دقت نمایید.

به صورت کلی، جعبه‌های بکس دارای دو نوع معمولی و فشار قوی هستند. جعبه بکس‌های معمولی در مغازه‌ها یا کارگاه‌ها یافت می‌شود. اغلب براق، نقره‌ای رنگ و از جنس کروم وانادیوم ساخته می‌شوند. اگر برای بازکردن پیچ و مهره‌های خانه یا وسایل ساده به دنبال یک جعبه بکس هستند، این نوع گزینه مناسبی است.

جعبه بکس‌های فشار قوی رنگ مشکی و تیره دارند. همانطور که گفتیم، این نوع جعبه بکس‌ها به فشار قوی معروف هستند و روکش مولیبدن در بیشتر آنها به کار رفته است. این نوع جعبه بکس‌ها سایزهای متفاوتی دارند و نسبت به جعبه بکس معمولی، سایز درایو و سایز بکس‌های بزرگ‌تری دارند. اگر برای کارخانه یا کارگاه‌های بزرگ به دنبال جعبه بکس هستید، این گزینه مناسب‌تر است؛ چراکه مدل‌های حرفه‌ای‌تر آن برای مصارف صنعتی، سنگین و نیمه صنعتی به کار می‌رود.

 جعبه بکس‌ها با فشار قوی در زمان کار با بکس‌های بادی و صنایع خودروسازی قابل استفاده هستند.

معمولا بهترین آلیاژ از جنس فولاد کروم وانادیوم (CRV)و روکش آیینه ای کروم میباشد .و جعبه بکس های ساخت تایوان دارای قیمت و کیفیت مناسبتری میباشند.

بیشتر بخوانید: آچار بکس بادی، برقی و یا شارژی کدام مناسب ترند؟

بعد از انتخاب نوع جعبه بکس، داخل آن را باز کنید و متعلقات مربوط به آن را چک کنید. کامل‌نبودن جعبه بکس ممکن است در آینده برای شما مشکل ایجاد کند؛ چراکه بکس یک آچار با آن سایز ممکن است در بازار وجود نداشته باشد و دیگر نتوانید سایزی که نیاز دارید، پیدا کنید.

برای این کار بهتر است متعلقات درون یک جعبه بکس را بشناسید. جعبه بکس‌های قدیمی شامل موارد زیر می‌شوند:

  • آچار بکس جغجغه‌ای: این آچار به همه نوع بکس متصل می‌شود؛ کاربرد این آچار برای باز و بسته کردن پیچ و مهره است.
  • دسته بکس معمولی: در نگاه اول به دسته بکس ساده، ظاهری همانند یک پیچ گوشتی خواهید دید. میان این دسته و پیچ گوشتی تنها یک تفاوت وجود دارد. در قسمت نوک فلزی دسته بکس به جای پیچ گوشتی یک درایو چهار گوش مربعی استاندارد وجود دارد.
  • تبدیل بکس: اگر در جعبه بکس تبدیل وجود نداشته باشد، عملاً خرید شما بی‌فایده است. چراکه برای استفاده از بکس در سایزهای متفاوت باید این وسیله وجود داشته باشد. تبدیل بکس، قطعه‌ای است که باعث می‌شود یک بکس در سایز متفاوت با درایو دسته بکس جغجغه‌ای استفاده شود. البته تبدیل دیگری به نام لقلقه‌ای وجود دارد. این نوع تبدیل به صورت خم‌شو است و برای کار در زوایای مختلف از این تبدیل استفاده می‌کنند.
  • رابط بکس: رابط بکس میان آچار بکس و بکس جغجغه‌ای قرار خواهد گرفت و این دو را به هم متصل می‌کند. به کمک رابط بکس، پیچ‌های فرو رفته به راحتی می‌چرخند.

آچار جغجغه ای (Ratcheting Wrench) را به نقل از نماتک بشناسید:

آچار جغجغه ای مانند آچار ترکیبی، یک سر تخت و یک سر رینگی دارد؛
اما کاربرد آن کاملا متفاوت است.
زیرا سر گرد آچار جغجغه ای به گونه ای است که دور مهره کاملا محکم شده و
دیگر نیازی نیست با هر پیچاندن مهره، آچار را جدا کنید.

5 پاسخ به “با جعبه بکس بیشتر آشنا شویم”

  1. نصیر خانی گفت:

    من به ویژگی های کلیدی، موارد استفاده بالقوه و نحوه ادغام آن با جریان های کاری را علاقه دارم و به نحوه دیگری بیشتر در چه موارد فنی ای مورد استفاده قرار می‌گیرد ؟

  2. ابولفضل گفت:

    خیلی مطلبت خوب بود! میشه بگی برای باز کردن پیچ‌های خیلی سفت و زنگ‌زده، کدوم نوع بکس بهتر جواب میده؟

  3. شهرام گفت:

    ممنون از مقاله خوبت! کلی اطلاعات مفید یاد گرفتم. میشه بیشتر در مورد نگهداری و تمیز کردن جعبه بکس توضیح بدی؟ چطور میشه عمرش رو بیشتر کرد؟

    • رونیکس گفت:

      با سلام همراه گرامی؛ حفظ نظم و ترتیب اجزای داخل جعبه بکس، پاکیزه نگه داشتن، بررسی دوره‌ای، روغنکاری و ایمنی در استفاده از ابزارها مهم‌ترین نکاتی است که باید در نگهداری و تمیز کردن جعبه بکس رعایت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط

عضویت در خبرنامه :

برای عضویت در خبرنامه و اطلاع از جدیدترین مقالات مجله رونیکس ایمیل خود را وارد کنید.