جوشکاری آرگون چیست

جوشکاری آرگون چیست

به قلم مهدی نیکبخت

12 دی 1396

جوش آرگون چیست؟جوشکاری آرگون یکی از روش های جوشکاری است که در صنایع مختلف متداول است. جوشکاري آرگون در واقع جوشکاری قوس تنگستن تحت پوشش گاز محافظ است و از آنجا که گاز آرگون در این فرایند استفاده میشود به جوشکاری با آرگون معروف است.

همان گونه که بیان شد، جوشکاری با گاز آرگون با کمک قوس الکتریکی صورت میگیرد. قوس الکتریکی  در واقع تخلیه بار بین دو الکترود در توده ای از گاز یونیزه است. این فرایند تخلیه بار تولید حرارت مینماید. در طریقه جوشکاری ارگون قوس الکتریکی در فشار یک اتمسفر می تواند حرارتی تا 20000 درجه سانتیگراد تولید نماید.

جوشکاری برق آرگون همان گونه که در فرایند اتصال لوله های تحت فشار کاربرد دارد می تواند برای جوش صفحات ظریف و نازک نیز کاربرد داشته باشد. جوشکاری مس با آرگون و جوشکاری آلومینیوم با آرگون مثال هایی رایج از کاربردهای این فرآیند هستند.

در این مقاله از مجله رونیکس به بررسی کامل جوشکاری آرگون، کاربرد، عوارض، مزایا و معایب آن خواهیم پرداخت و با انواع تورچ آرگون آشنا خواهیم شد.

رونیکس را بخوانید.

بیشتر بخوانید:آموزش قدم‌به‌قدم راه اندازی موتور برق بنزینی

جوش آرگون

دلیل استفاده از گاز آرگون در جوشکاری

استفاده از گاز آرگون در جوشکاری از تماس فلزات جوشکاری‌شده با هوا جلوگیری کرده و باعث کاهش سرعت اکسیداسیون یا نیتروژنه ‌شدن فلزات در دمای بالا می‌شود. همین ویژگی کیفیت جوشکاری با گاز آرگون را افزایش می‌دهد. علاوه ‌بر این، آرگون از هزینه‌ای کم و پایداری بالایی برخوردار است و دقت کار شما را در هنگام کار با فلزاتی مثل آلومینیوم و مس افزایش می‌دهد.

کاربرد جوشکاری آرگون

مهم‌ترین کاربرد جوش آرگون چیست؟ کابردهای جوش آرگون در صنعت بسیار زیاد است و کار جوشکاری ارگون را میتوان جزو حرفه های پردرامد نامید. جوشکاری ارگون در خارج از کشور جزو مشاغل سخت صنعتی بوده و جوشکار آرگون حقوق مناسبی دریافت میدارد؛ جوشکاری ارگون در ایران نیز با توجه به کاربردهایی که در صنایع بزرگ پتروشیمی، نظامی، دریایی و … دارد شغل خاصی محسوب شده و حقوق جوشکاري آرگون نسبت به بسیاری از تخصص های فنی بالاتر است.

بیشتر بخوانید:۳ ویژگی مهم یک دریل ارگونومیک

انواع الکترودها در جوش آرگون

با توجه به کاربردهای گسترده جوشکاری آرگون یا تیگ، الکترودهای تنگستن متنوعی در این نوع از جوشکاری استفاده می‌شود. انتخاب مناسب‌ترین الکترود، کارایی و دقت جوشکاری را افزایش خواهد داد. برخی از مهم‌ترین انواع الکترودها در جوش آرگون را در جدول زیر مشاهده خواهید کرد.

نوع الکترودموارد استفادهمشخصه
تنگستن خالصآلومینیوم و منیزیمرنگ سبز
تنگستن توریم‌دارفولاد ضد زنگ، کربن و نیکلقرمز و زرد
تنگستن زیرکونیم‌دارآلومینیوم و منیزیمسفید
تنگستن لانتان‌دارفولاد ضد زنگ، الومینیوم و تیتانیوم جوشکاری زیر آبمشکی
تنگستن سریم‌دارفولاد ضد زنگ، الومینیوم و تیتانیومطلایی
تنگستن ایتریم‌دارکاربردهای صنعتی خاصمشکی

عوارض جوشکاری آرگون

رشته جوشکاري آرگون در کنار مزایای خود مضراتی نیز به همراه دارد. عوارض جوشکاري آرگون برای انسان کم نیستند و خطر جوشکاری آرگون سبب شده در برخی نقاط جهان انجام آن را با روش های دیگر جایگزین نمایند. گازهای ایجاد شده حین عملیات جوش بسیار مضر و سمی بوده و می تواند به سیستم تنفسی انسان صدمات جدی وارد آورد. از دیگر خطرات جوشکاری آرگون می توان آسیب آن به اندام های جنسی را نام برد. اشعه مادون قرمزی که حین فرایند جوشکاری آرگون به وجود می آید فراتر از تحمل بدن انسان بوده و کاهش توان جنسی، عوارض پوستی و پیری زودرس برخی از ضررهای جوشکاری ارگون هستند.

نکات ایمنی جوشکاری آرگون

در جزوه های راهنمای جوشکاری آرگون به برخی از عوارض جوشکاری آرگون اشاره شده و توصیه هایی برای مقابله با ضرر جوشکاری آرگون آمده است. پوشیدن لباس جوشکاری آرگون و استفاده از ماسک جوشکاری آرگون به کاهش عوارض جوشكاري آرگون کمک می نماید. به طور کلی چک‌لیست نکات ایمنی جوشکاری آرگون عبارتند از:

  • با استفاده از ماسک جوشکاری از صورت و دستگاه تنفسی در برابر ذرات مضر محافظت کنید.
  • از عینک ایمنی برای محافظت از چشم در برابر تشعشعات استفاده کنید.
  • با پوشیدن لباس و کفش غیرقابل اشتعال و مقاوم در برابر حرارت در زمان جوشکاری از بدن خود محافظت کنید.
  • از مناسب ‌بودن تهویه محل جوشکاری آرگون مطمئن شوید.
  • با بررسی منظم دستگاه از سلامت کارکرد آن اطمینان حاصل کنید.
  •  محل کار را با کپسول آتش‌نشانی و جعبه‌ کمک‌های اولیه تجهیز کنید.

اجزای تجهیزات جوشکاری آرگون

تجهیزات جوشکاري ارگون مانند هر رشته فنی دیگر، تخصصی بوده و با توجه به کاربرد جوشکاری آرگون متفاوت هستند. منبع تغذیه، سیلندر گاز محافظ، رگولاتور، شلنگ و بست های گاز، تورچ جوشکاری آرگون، کابلهای اتصال و الکترود تنگستن برخی از لوازم جوشکاري ارگون هستند. سیم جوش یا فیلر جوشکاري آرگون یکی از مهم ترین وسایل جوشکاری آرگون است. از آنجا که بیشتر فلزات و آلیاژها را می توان با روش جوشکاری تحت محافظت گاز آرگون انجام داد سیم جوش های مختلف، با ترکیبات شیمیایی خاص متناسب با نوع و مقدار جریان و در اقطار مختلف تولید میشود.

جوشکاری آرگون

انواع تورچ آرگون

تورچ های جوشکاری آرگون در دو مدل به بازار عرضه میشوند؛ برخی مدل ها با هوا و جریان گاز محافظ خنک شده و برخی مدل های دیگر با گردش آب خنک میشوند. در روشهای جوشکاري ارگون که  شدت کم دارند و کوتاه مدت هستند مشعل های خنک شونده با هوا کاربرد دارد ولی در جریانهای بالا و بلند مدت مانند جوشکاری آرگون لوله های نفت و گاز از مشعل هایی استفاده میکنند که سیستم خنک کننده با گردش آب کمک میگیرند.همچنین به نقل از وبسایت ابزار راشا:

“تورچ آرگون به دو دسته تورچ جوشکاری آرگون دستی و ماشینی تقسیم می‌شود.اگر شما قصد خرید تورچ آرگون دارید، باید به نکاتی مانند کیفیت محصول، نوع محصول، اندازه محصول، قیمت محصول، گارانتی و خدمات پس از فروش توجه کنید. با توجه به این نکات، می‌توانید تورچ جوشکاری آرگون مناسب را برای نیاز خود پیدا کنید. هر کدام از این دسته‌بندی‌ها دارای ویژگی‌های خاصی هستند که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم:

تورچ آرگون دستی

این نوع تورچ جوشکاری آرگون بیشتر برای جوشکاری قطعات کوچک و حساس استفاده می‌شود. در این تورچ، جریان الکتریکی و گاز آرگون به صورت دستی توسط جوشکار تنظیم می‌شود و جوشکاری با دقت بالا انجام می‌شود.

تورچ آرگون ماشینی

این نوع تورچ جوشکاری آرگون بیشتر برای جوشکاری قطعات بزرگ و پیچیده استفاده می‌شود. در این تورچ، جریان الکتریکی و گاز آرگون به صورت ماشینی توسط دستگاه تنظیم می‌شود و جوشکاری با سرعت بالا و با دقت بالا انجام می‌شود.”

بیشتر بخوانید: جوشکاری میگ چیست؟ | آشنایی با 0 تا 100 جوشکاری میگ

جوشکاری آرگون با اینورتر

استفاده از اینورتر برای تأمین برق مورد نیاز در جوشکاری از جدیدترین روش‌ها برای بالا ‌بردن کیفیت جوشکاری است. اینورترها با تبدیل جریان برق AC  به DC و تبدیل جریان مستقیم ولتاژ به جریان متناوب، انرژی مورد نیاز دستگاه جوشکاری را فراهم می‌کنند. استفاده از اینورتر در جوشکاری آرگون نیز در مقایسه با روش‌های سنتی، کارایی و دقت بالاتری برای شما به همراه خواهد داشت.

در مجموع، اصلی‌ترین مزایای جوشکاری آرگون با اینورتر عبارتند از:

  • تنظیم دقیق جریان جوشکاری
  • شروع سریع
  • بازدهی بالا
  • مصرف انرژی کمتر
  • قوس الکتریکی پایدار

اینورترهای رونیکس با بهره‌گیری از تکنولوژی IGBT کیفیت جوشکاری MMA را در تمامی مصارف خانگی، نیمه‌صنعتی و صنعتی افزایش داده و توان بالایی برای جوشکاری با انواع فلزات فراهم می‌کنند.

معایب و مزایای جوشکاری آرگون

از متداول ترین عیوب جوشکاری ارگون می توان ناخالصی تنگستن، معایب ناشی از محافظت نامناسب گاز، ناخالصی های اکسیدی و عدم ذوب را نام برد. هر یک از  معایب جوشکاری آرگون می تواند بر کیفیت جوش نهایی و استحکام آن موثر باشد.

جوشكاري با گاز ارگون علاوه بر دانش به مهارت و تجربه نیز نیازمند است. در حال حاضر کلاس های جوشکاری آرگون در مراکز معتبر آموزشی سراسر کشور برگزار میشود. در این مراکز آموزشی نحوه جوشکاری آرگون آموزش داده میشود و مراحل جوشکاري آرگون به صورت عملی تمرین میگردد؛ در نهایت پس از آزمون های نهایی مدرک جوشکاری ارگون اعطا می گردد. جوشکاری گاز آرگون یکی از مهارت های پر کاربرد فنی بوده و جوشکاری گاز محافظ آرگون میتواند به عنوان تخصص اصلی برای کسب درآمد مورد استفاده قرار گیرد. اگر قصد دارید جوشکاری برق و ارگون را به عنوان پیشه اصلی انتخاب نمایید بهتر است کمی وقت صرف نموده و با مزایای جوشکاری آرگون آشنا شوید و از طرف دیگر ضرر های جوشکاری آرگون را نیز در نظر بگیرید و با مطالعه دقیق و شناخت کامل از این حرفه برای آینده شغلی خود تصمیم بگیرید.

بیشتر بخوانید: جوشکاری اصطکاکی چیست؟ | آشنایی با 5 روش جوشکاری اصطکاکی + کاربرد هر روش

به نقل از سایت اصفهان آهن در مورد جوشکاری آرگون می‌توان گفت:

 “جوشکاری آرگون یا جوشکاری تیگ، همان جوش دادن قوس تنگستن در کنار گاز محافظ است. جوشکاری آرگون با استفاده از گاز آرگون انجام می شود. این گاز در دسته گازهای بی خطر قرار می گیرد و مسمومیتی برای انسان ایجاد نمی کند. جوشکاری آرگون یا TIG با کمک یک الکترود غیرمصرفی با جنس تنگستن انجام می شود.”

سخن آخر

حال که با پاسخ به سوال جوش آرگون چیست آشنا شده‌اید و بررسی کامل جوشکاری آرگون را مطالعه کرده‌اید، انتخاب بهترین روش جوشکاری کار دشواری نخواهد بود. به خاطر داشته باشید استفاده از تجهیزات مناسب و رعایت نکات ایمنی بازدهی کار شما را افزایش داده و در وقت و انرژی شما صرفه‌جویی خواهند کرد.

تجربه خود در جوشکاری آرگون را با ما در میان بگذارید.

سوالات متداول

جوشکاری آرگون بهتر است یا CO2؟
جوشکاری آرگون دقت و کیفیت بالاتری برای شما فراهم می‌کند و جوشکاری CO2 سرعت بالا و هزینه کمتری دارد.

آیا گاز آرگون با گازهای دیگر واکنش نشان می‌دهد؟
خیر. گاز آرگون بی‌اثر بوده و با گازهای دیگر واکنش نشان نمی‌دهد.

چرا لباس جوشکاری آرگون قرمز است؟
رنگ قرمز قدرت جذب بالایی در مواجهه با انواع اشعه از خود نشان داده و از بدن در برابر اشعه جوشکاری محافظت می‌کند.

12 پاسخ به “جوشکاری آرگون چیست”

  1. علی یوسفی گفت:

    سلام ممنون از اطلاعات خوبتون آیا جوش آرگون بهتر از بقیه جوش ها هست؟

    • رونیکس گفت:

      همراه گرامی سلام. معمولا زمانی از جوش تیگ یا آرگون استفاده می‌شود که جوشکاری برای یک محیط تمیز یا ساخت جوش از قوس الکتریکی انجام شود.

  2. ناصر فلاح گفت:

    ببخشین جوش آرگون برای سلامتی خطر داره من یه مدتیه استفاده میکنم از جوش آرگون تنفسم سخت شده

    • رونیکس گفت:

      همراه گرامی سلام. مشکلات ریوی، حنجره و مجاری ادراری، مشکلات مزمن تنفسی مانند برونشیت، آسم، ذات الریه، کاهش حجم ریه، مشکلات پوستی، شنوایی و گوارشی مانند التهاب مزمن معده و روده، زخم معده و اثنی عشر از عوارض جوشکاری طولانی مدت با آرگون هستند. توصیه می‌کنیم حین کار، دستورالعمل‌های ایمنی را دقیقاً رعایت کنید.

  3. مبین گفت:

    سلام من تازه با جوشکاری آرگون آشنا شدم و به نظرم می تونه یه شغل مناسبی برای من باشه ولی هدف اصلی من برای مهاجرته دوست دارم این کارو به عنوان یه تخصص تو ایران یاد بگیرم بعد مهاجرت کنم به نظر شما کدوم کشور برای یه جوشکار آرگون میتونه بهترین مقصد برای مهاجرت باشه؟ کسی اگه به این طریق مهاجرت کرده لطف کنه تجربشو تو این زمینه در اختیار من قرار بده

    • رونیکس گفت:

      همراه گرامی سلام. تصمیمی به مهاجرت یا ماندن برعهده شما است؛ اما در هر کاری که تخصص، تجربه و مهارت کافی را کسب کنید، موفق می‌شوید.

  4. امین بوراقی گفت:

    شما تو این نوشته یه سری مضرات رو برای جوشکاری آرگون نام بردید دوست دارم بدونم آیا هنوز با این پیشرفت تکنولوژِی امروز هیچ راهی برای جلوگیری کامل از ضرر های جوش کاری آرگون کشف نشده؟ شما خودتون به استفاده از لباس مخصوص جوشکاری آرگون و استفاده از ماسک مخصوص اشاره کردید ولی خب دوست دارم بدونم که آِیا جز این راه های گفته شده راه های دیگه ای برا کاهش مضرات این نوع جوشکاری وجود داره یا نه

    • رونیکس گفت:

      همراه گرامی سلام. جوشکاری آرگون مانند سایر روش‌ها مزایا و معایب خاص خود را دارد. راهکارهای کاهش مضرات، علاوه‌بر استفاده از تجهیزات ایمنی شامل موارد زیر می‌شود: کار در ارتفاع مناسب، بلندکردن صحیح اجسام، به حداقل رساندن لرزش حین کار.

  5. وحید خزایی گفت:

    بهترین جایگزین جوشکاری آرگون کدوم روش جوشکاریه دنبال یه راهی برای جوشکاری ام که هم قدرت و کیفیت جوشکاری آرگون رو داشته باشه هم اون ضرر هایی که برای جوش کاری آرگون بیان کردین رو نداشته باشه بعد اگه جوش کاری آرگون برای دراز مدت استفاه نشه و تایم های کوتاه از این جوش کاری استفاده کنیم باز هم ضرر میرسونه یا مضراتش صرفا برای اینه که طولانی مدت در مجاورت گاز و اشعه این جوشکاری قرار بگیریم

    • رونیکس گفت:

      همراه گرامی سلام. با وجود روش‌های جدید، جوشکاری آرگون همچنان موارد کاربرد خود را دارد. با این حال، جوشکاری با لیزر در مقایسه با جوشکاری تیگ، با سرعت و دقت بیشتری انجام می‌شود. جهت به حداقل رساندن معایب جوشکاری آرگون در طولانی‌مدت، باید از تجهیزات ایمنی استفاده و دستوالعمل‌های این روش جوشکاری را دنبال کنید.

  6. اهورا گفت:

    امکانش هست که یه مقایسه ای بین جوشکاری آرگون و CO2 داشته باشین برامون که هم با نحوه کلی هر کدوم آشنا بشیم هم اینکه بدونیم هر کدوم برای کدوم کارها مناسب تره

    • رونیکس گفت:

      همراه گرامی سلام. ضخامت فلزاتی که جوشکاری می‌شوند در این دو روش متفاوت هستند از جوشکاری CO2 معمولا برای جوش‌دادن فلزات نازک استفاده می‌شود؛ روش جوشکاری با گاز آرگون برای جوشکاری قطعات کار ضخیم نیز کار برد دارد. همچنین، در روش جوشکاری میگ از گاز CO2 و در تیگ از گاز آرگون به عنوان لایه محافظ استفاده می‌شود. از جوشکاری میگ در فرآیند جوش به صورت مداوم می‌توان استفاده کرد؛ اما جوشکاری تیگ به صورت نقطه‌ای است. سرعت جوشکاری میگ نسبت به تیگ بالاتر است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط

عضویت در خبرنامه :

برای عضویت در خبرنامه و اطلاع از جدیدترین مقالات مجله رونیکس ایمیل خود را وارد کنید.