- دقیقه 4
- 2802
- 0
به قلم میلاد اسدی
31 اردیبهشت 1397
شاید برای شما هم این سوال پیش آمده باشد که فرق دریل معمولی و دریل چکشی در چیست؟ این دو محصول از لحاظ ساختار فنی باهم متفاوتند اما تفاوتهای اصلی که باید بیشتر مورد توجه کاربران قرار بگیرد نحوه کارکرد و استفاده از این دو است. در دریل معمولی مته فقط در حال چرخیدن است و تنها حول محور طولی خودش حالت دورانی دارد؛ در صورتی که دریل چکشی علاوه بر حرکت مته حول محور خودش، همواره در حال ضربه وارد کردن به نوک مته نیز میباشد. برای تفهیم تفاوت بین دریل معمولی و دریل چکشی برایتان مثالی میزنیم؛ فرض کنید که میخواهید میخی را درون دیوار فرو کنید، برا انجام این کار میتوان نیروی ثابتی را بی وقفه به سر میخ وارد کرد یا اینکه نیرویی را چکش وار و به دفعات مکرر به سر میخ وارد نمود. علاوه بر این، تفاوتهایی نیز در مورد استفاده از این دو ابزار وجود دارد.
در کل دریل چکشی علاوه بر قابلیت سوراخ کاری با قطر و عمق بیشتر، در سوراخ کاری بتن و مصالح ساختمانی کاربرد بیشتری دارد، همچنین قابلیت پیچ کاری، به خصوص پیچهای خودکار MDF و چوب را هم داراست. یکی دیگر از از دیگر مزایای این دستگاه قابلیت استفاده بجای آچار بکس در صورت مهیا بودن تبدیل بکس و سبک بودن کار است. با وجود اینکه قابلیت دریل چکشی در سوراخ کاری بالاتر است اما دریل معمولی به دلیل سرعت بالاتر و همچنین تمرکز نیرو برای سوراخ کاریهای دقیقتر و کیفیت سطوح بالاتر، گزینه مناسبتری است.
نکته قابل توجه در نمونههای جدید این ابزار، قابلیت انتخاب بین دو حالت چکشی و معمولی است. همچنین قابلیت تعیین دور و تنظیم آن، از امتیازهای ویژه موجود در نمونههای جدیدتر است. به طور کلی عوامل مؤثر در انتخاب صحیح یک دریل چکشی به ترتیب زیر است :
بیشتر بخوانید: 0 تا 100 آموزش کار با دریل چکشی + 5 نکته آموزشی
قدرت دریل چکشی
دریل چکشی رونیکس مدل 2271k
قدرت دستگاه رابطه مستقیمی با قدرت موتور و سیستم انتقال قدرت آن دارد. موتور دستگاه عامل تعیین کننده سرعت و نیروی چرخشی است، همچنین با بالا رفتن سرعت، تعداد ضربه نیز بالاتر میرود. در دریلهای چکشی قابلیت تنظیم میزان و قدرت ضربه وجود ندارد و قدرت دستگاه بر حسب وات جزو مشخصات اصلی دریل چکشی است. هم چنین سرعت در حالت آزاد نیز، بر حسب دور بر دقیقه بیان میشود. میزان سوراخکاری و عمق آن نیز به طور مستقیم به میزان توان دستگاه بستگی دارد.
به نقل از سایت چی بگیر می توان گفت:
“میتوان گفت که هیچ کارگاه یا خانهای نمیتواند بدون دریلهای چکشی پیش برود؛ چراکه بسیاری از فرآیندهای حفاری و سوراخکاری بدون این ابزار غیرممکن خواهد بود. دریل چکشی درواقع ابزاری برقی و شبیه به دریلهای معمولی است که علاوه بر مکانیسم ضربهای، از حرکات چکشی نیز برخوردار است. این سازوکار، نیروی دریل را افزایش داده و ایجاد حفره در سطوح سخت مانند بتن را تسهیل میکند. دریلهای چکشی معمولاً از ضربههای مکانیکی استفاده میکنند که با بهعنوان سیستم مکانیکی قفسه و پینیون نیز شناخته میشود.”
سه نظام
دریل چکشی 13 میلیمتر رونیکس مدل 2210
به طور کلی سه نظامهای موجود در بازار همگی دارای سه فک مجزا بوده و در دو نوع آچار خور و اتوماتیک ارائه میشوند. سه نظامهای اتوماتیک برای مصارف خانگی و مواقعی که به نیروی کمتری نیاز است بهکار میرود و در صورت نیاز به سوراخکاریهای سنگین و مصارف کارگاهی سه نظام های آچارخور مناسبتر هستند. میزان ظرفیت سه نظام نیز عامل تعیین کننده در انتخاب بوده و بر حسب میلیمتر بیان میشود و بیانگر بزرگترین سایز متهای است که قابلیت جایگذاری در سه نظام را دارد.
بیشتر بخوانید: بررسی دلایل ضربه نزدن دریل چکشی
ایمنی و نگه داری
از آنجایی که دریل چکشی بیشتر برای سوراخکاری مصالح ساختمانی بهکار میرود، در هنگام سوراخکاری دیوار باید از نبودن سیم برق در محل مورد نظر مطمئن شد، زیرا در صورت برخورد با سیم برق فعال، علاوه بر آسیب دیدن احتمالی دستگاه ممکن است خود کاربر دچار برق گرفتگی بشود.
علاوه بر رعایت سایر نکات ایمنی در بهکارگیری ابزارهای برقی، باید توجه داشت که موتور الکتریکی دریل از نوع آرمیچر و بالشتک بوده که با ذغال استارت فعال میشود. از آنجایی که ذغال دستگاه مصرفی بوده و به مرور زمان خورده میشود، در صورت خاموش شدن دریل در حین کار یا تاخیر در روشن شدنش باید ذغال ها را چک کنید و اگر دچار مشکل بودند، هردوی آنان را با هم تعویض نمایید.