آشنایی با رنده برقی نجاری

رنده برقی
  • دقیقه 5
  • 3344
  • 0

به قلم میلاد اسدی

22 اردیبهشت 1397

حرفه نجاری هم همانند سایر حرفه نیازمند ابزارالات مخصوص به خود است. در نجاری از ابزارالات مختلفی استفاده می شود که یکی از آن ها رنده نجاری است. اولین مرحله بعد از برش چوب و اره کاری برای از بین بردن ناصافی و یا زواید ظاهری، رنده کاری قطعه است. رنده های دستی از ابزارهای قدیمی در نجاری می‌باشند که این ابزارهای دستی با پیشرفت تکنولوژی به ابزارالات برقی تبدیل شدند. بنابراین امروزه رنده دستی جای خود را به رنده برقی داده است.

idea (2)هرچند مکانیزم کارکرد نوع برقی و دستی باهم کمی تفاوت دارد اما کاربری یکسان دارند. تفاوت آن ها در سرعت، دقت و کیفیت انجام کار است.

 رنده برقی با برداشتن یک لایه از روی سطح چوب باعث افزایش کیفیت سطح و از بین رفتن زواید ظاهری من جمله جای اره و یا گره های سطح چوب میشود اما باید توجه نمود که رنده دستی برقی قادر به تغییر فرم سطح نبوده و در صورت نیاز به تغییر فرم سطوح باید از ابزارهای سنگین تر کارگاهی استفاده نمود.

این دستگاه علاوه بر بالابردن کیفیت سطح برای ایجاد دوراهه نیز بکار برده میشود. دو راهه در حقیقت ایجاد یک زاویه نود درجه در لبه قطعه کار میباشد.توانایی ایجاد دوراهه یکی از مزیت های رنده برقی است که در ساختن درب های چوبی، برگی برنده به حساب می آید.

ronix

بیشتر بخوانید: آشنایی با رنده برقی نجاری

ویژگی های رنده برقی

انتخاب رنده برقی نجاری متناسب با نیاز کاربر باعث بالا رفتن سرعت و بازدهی میشود که دانستن نکات فنی مربوطه در انتخاب مناسب، لازم و ضروری میباشد. علاوه بر این موضوع شناخت ویژگی و استفاده درست از این ابزار به افزایش طول عمر رنده برقی کمک کرده و باعث شده برای مدت ها در کنار شما باشد. در ادامه به برخی از نکات مهم جهت کمک به انتخاب درست این ابزار اشاره میشود.

توان دستگاه

توان تولیدی دستگاه مربوط به موتور و متعلقات داخلی دستگاه میشود که با توجه به نیاز کاربر رنده های برقی در توان های مختلف ساخته و ارائه میگردند.هرچه حجم و نیاز به عمق رنده کاری بالاتر رود، توان بیشتری مورد نیاز میباشد.

ظرفیت رنده کاری

ظرفیت رنده کاری در حقیقت عرض قابل پوشش به وسیله دستگاه میباشد که رابطه مستقیم با طول تیغه دستگاه دارد.ظرفیت رنده کاری در رنده های برقی ثابت بوده پس توجه به این نکته در انتخاب حائز اهمیت است.علاوه بر ظرفیت رنده کاری در حالت مستقیم، ظرفیت رنده کاری در حالت بغل دوراهه نیز مهم بوده که مربوطه به سطح قابل پوشش توسط رنده در حالت ایجاد زوایای قائم میباشد.برای ایجاد شیار در لبه های قطعه کار (مانند شیار نود درجه لبه درب های چوبی ) به منظور راحتی در اندازه گیری عمق و عرض شیار، یک گونیای قابل تنظیم در کنار رنده قرار میگیرد که کار اندازه زنی را به مراتب ساده تر مینماید و به دستگاه اجازه لایه برداری بیش از حد مجاز را نمیدهد.

تیغه

 مسوول اصلی عمل برش و لایه برداری تیغه های دستگاه میباشند.هر رنده برقی دارای دو تیغه میباشد که مطابق شکل زیر مکانیزم برش را در آنها مشاهده مینمایید.

تیغه رنده برقی

این دو تیغه روی چرخ دوار دستگاه نصب شده که با چرخش چرخ دوار، عملیات برش انجام میگردد.نکته قابل توجه جنس تیغه ها و قابلیت تیزشوندگی آنها است. نمونه های جدید مجهر به تیغه های از جنس فولاد تند بر بوده که علاوه بر عمر طولانی قابلیت تیز شوندگی را نیز دارند.

رنده

بیشتر بخوانید: انواع ابزارالات نجاری

عمق رنده کاری

میزان عمق رنده کاری به وسیله پیچ تنظیم روی دستگاه قابل تنظیم و تغییر میباشد.در واقع با تغییر ارتفاع صفحه جلویی دستگاه نسبت به صفحه پشتی، میزان عمق رنده کاری تعیین میگردد. در دستگاه های متفاوت با توجه به توان دستگاه و نوع طراحی حداکثر عمق رنده کاری متفاوت بوده که در هنگام انتخاب باید به میزان عمق قابل رنده کاری دستگاه توجه نمود.

نگهداری از رنده برقی

علاوه بر رعایت نکات ایمنی در استفاده از لوازم برقی رعایت چندین نکته دیگر مختص این دستگاه به بالابردن عمر مفید آن کمک مینماید. قبل از شروع به رنده کاری باید سطح قطعه را به منظور عاری بودن از هرگونه میخ و یا منگنه فلزی بررسی کنیم. برخورد با میخ های فلزی باعث صدمه دیدن تیغه های دستگاه شده و از عمر آنها میکاهد.

idea (2) علاوه بر تیغه های دستگاه، ذغال های موتور الکتریکی و هم چنین تسمه انتقال قدرت به چرخ دوار بعد از مدتی کار، نیاز به کنترل و یا تعویض دارند.

اصول ایمنی رنده برقی نجاری

  • از ماسک، عینک مخصوص و محافظ گوش استفاده نمایید.
  • استفاده از کفش ایمنی و لباس کار در هنگام فعالیت را فراموش نکنید.
  • از محکم بودن تیغه درون محفظه و نیز تیز بودن آن مطمئن شوید.
  • از ورود فشار بیش از حد به دستگاه جلوگیری نمایید.
  • در هنگام استفاده حواستان باشد که تیغه رنده برقی به کابل آسیب وارد نکند.
  • پس از اتمام کار و یا در هنگام تعویض تیغه دستگاه را از برق بکشید.
  • به هیچ عنوان چوب خیس را رنده نکنید

به نقل از سایت آی چوب درباره رنده برقی نجاری می‌توان گفت:

 “برخی اساتید با نسب رنده به‌صورت برعکس بر روی میز کار و ساخت شابلون‌های مخصوص به آن، قطعه‌های کوچک چوبی را به‌سادگی رنده می‌کنند. همان‌طور که می‌دانید رندیدن قطعه چوبی کوچک با استفاده از دستگاه کف رند، بسیار خطرناک و آسیب‌های احتمالی آن، جبران‌ناپذیر است.

 دستگاه رنده دستی برقی ابزارهای کمکی دارد که با استفاده از آن حتی امکان استفاده از آن به‌عنوان گندگی را هم خواهید داشت؛ اما مثل همیشه این ابزارهای ساده و پیش‌پاافتاده هنوز وارد بازار ایران نشده‌اند.”

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط

عضویت در خبرنامه :

برای عضویت در خبرنامه و اطلاع از جدیدترین مقالات مجله رونیکس ایمیل خود را وارد کنید.