سیستم گرمایش از کف و مزایای به کار گیری آن در خانه

سیستم گرمایش از کف

به قلم حمیدرضا رامخو

16 بهمن 1396

در بیشتر آگهی های اطلاع رسانی و تبلیغاتی به این نکته اشاره شده که سیستم های گرمایش از کف به صرفه جویی در مصرف انرژی کمک میکنند و باعث کاهش هزینه قبوض میشوند. اما علاوه بر این، سیستم گرمایش از کف نسبت به دیگر سیستم های حرارتی منزل مزایای دیگری نیز دارد. سیستم گرمایش از کف حرارت مطلوب تری دارد، جایگزین حرارتی سالم تری است، بی صدا است و در معرض دید قرار نمیگیرد و البته گرمای ماندگار تری تولید میکند.

امکان کنترل بهتر دمای هوا

با استفاده از سیستمهای گرمایش از کف به راحتی میتوان کنترل کرد که در هر زمان کدام قسمت از خانه گرم شود. این ویژگی باعث کاهش هزینه ها شده و اجازه میدهد به جای کل خانه تنها بخش های خاصی  را که لازم است گرم کنید.

بیشتر بخوانید: چاقو شخصی خودتان را بسازید

سلامت سیستم گرمایش از کفسیستم گرمایش از کف

سیستم گرمایش از کف جایگزینی مناسب برای سیستم های حرارتی دیگر مثل بخاری، شومینه و شوفاژ است. زیرا حرارت تابشی ایجاد نمیکند و آلودگی هوای کمتری تولید می نماید. سیستم گرمایش از کف برای تامین حرارت خانه نیازی به گردش هوا ندارد و گرد و خاک را جا به جا نمیکند ، بنابراین برای کسانی که به آلرژی، آسم و دیگر بیماری های تنفسی مبتلا هستند، مناسب تر است.

به سیستم گرمایشی که در ساختمان یا محیط‌های بسته دیگر از طریق نصب لوله‌ها در کف ایجاد می‌شود، سیستم گرمایشی از کف می‌گویند. این سیستم مزایا و معایبی دارد و همواره افراد به دنبال دلیل مهمی برای استفاده از آن هستند. در ادامه با سیستم گرمایشی از کف، مزایا و معایب آن آشنا می‌شویم.

سیستم گرمایش از کف چیست؟

در سال‌های اخیر از سیستم‌های گرمایشی متفاوتی استفاده می‌شود. یکی از مهم‌ترین سیستم‌هایی که این روزها رواج پیدا کرده، سیستم گرمایشی از کف است. عملکرد این سیستم به این صورت است که لوله‌هایی در کف زمین نصب می‌شوند و گرما را به سطح و حتی اشیای خانه منتقل می‌کنند. این اقدام به دو روش انجام می‌شود: در روش اول که ابتدایی و قدیمی‌تر است، آب بدون کمک جریان برق و از طریق دیگ بخار گرم می‌شود و در لوله‌های موجود در کف زمین جریان پیدا می‌کند و کف خانه را گرم می‌کند. این روش نسبت به روش دوم دشوارتر است و سختی‌های خاص خود را دارد.

انتخاب مناسب دیگ بخار، لوله‌های مناسب و نصب درست آن‌ها باعث می‌شود تا سالیان طولانی از سیستم گرمایش از کف استفاده کنید. میزان ضخامت لوله‌ها و فاصله‌شان تا کف کاملاً بستگی به دیگ بخار و سیستم مورد استفاده‌تان دارد؛ اما رعایت فاصله و ضخامت کمتر به گرم‌تر شدن سطح زمین کمک می‌کند.

استفاده از کاشی و سنگ برای استفاده از سیستم گرمایشی کف زمین مناسب‌تر است. چراکه به سرعت گرما را از خود عبور می‌دهد. کفپوش‌های چوبی برای این فرآیند مناسب نیستند. زیرا چوب با سیستم گرمایشی سازگاری ندارد. نکته مهم در استفاده از سیستم گرمایش از کف، مشاوره با طراح این صنعت است. آن‌ها می‌توانند با بررسی منزل و ساختمان شما، نوع سیستم گرمایش از کف، کفپوش مناسب، ضخامت لوله‌ها و فاصله آن تا سطح زمین را بررسی کنند.

مزایای گرمایش از کف

سیستم گرمایش از کف مانند دیگر سیستم‌های گرمایشی مزایایی دارد. مهم‌ترین مزیت این سیستم را می‌توان گرم‌ شدن سراسر خانه دانست. همچنین با این سیستم می‌توانید بخش خاصی از منزل‌تان را گرم نکنید. البته برای این کار باید لوله‌های جداگانه برای هر بخش از خانه استفاده کنید. در ادامه به معرفی مهم‌ترین مزایا و ویژگی‌های سیستم گرمایش از کف اشاره می‌کنیم.

سر و صدای کمتر و شکل ظاهری بهتر

یکی از مزیت های بزرگ گرمایش از کف آن است که در زیر زمین قرار دارد؛ جلوی دید نیست و مانند دیگر سیستم های حرارتی فضا اشغال نمی کند؛ فضایی که میتوان کاربرد بهتری تری برای آن در نظر گرفت. این ویژگی امکان چیدمان بهتر اثاثیه و مبلمان منزل را فراهم میکند. به علاوه سیستم گرمایش از کف حین کار کردن هیچ نوع سر و صدایی ایجاد نمیکند. هیچ کس سیستم گرمایش از کف را نمیبیند و متوجه کارکرد آن نمیشود. تنها نشانه کار کردن سیستم گرمایش از کف گرما و راحتی است که در زیر پاها حس می شود.

حرارت ملایم و مطلوب

محیط هایی که به سیستم گرمایش از کف مجهز هستند، به دمای مطلوب انسان بسیار نزدیک هستند. سیستم های حرارتی دیگر هوا را به صورت مستقیم گرم میکنند؛ سیستم گرمایش از کف اما علاوه بر هوای محیط، دیگر سطوح و اشیای اتاق را نیز گرم میکنند. این امر باعث میشود هوای گرم کمتری از اتاق خارج شود. بیشتر افراد در چنین فضایی حتی اگر 5 درجه سرد تر از زمانی که سیستم های دیگر به کار رفته اند باشد، احساس راحتی میکنند.

بیشتر بخوانید: وسایل گرمایشی و روشنایی که باید در طبیعت همراه خود داشته باشید

سازگار با محیط زیست

از آنجا که سیستم گرمایش از کف از انرژی پاک استفاده میکند، بهره وری بیشتری دارند و به پیش آماده سازی کمتری نیاز دارند، در دسته محصولات دوست دار محیط زیست قرار میگیرند. سیستم گرمایش از کف را میتوان با انرژی خورشیدی و سایر منابع گرمایشی پاک سازگار نمود و البته به مصالح کمتری برای ساخت و راه اندازی نیاز دارند. این نکته از مهم‌ترین علت‌های استفاده از این سیستم و مزایای گرمایش از کف است.

در حال حاضر چندین برنامه ملی و چند طرح از انجمن های دوست دار محیط زیست در سراسر جهان برای ساخت خانه های سبز به کمک سیستم گرمایش از کف و هماهنگ ساختن کامل آن با خانه های سبز در حال طراحی و اجرا هستند.

مصالح ساختمانی سازگار با محیط زیست که در ساخت وساز مورداستفاده قرار به نوشته سایت پرشین سازه عبارتست از:

“امروزه بسیاری از افرادی که در حال ساختن و یا بازسازی خانه های خود هستند، تصمیم می گیرند که از مصالح ساختمانی سازگار با محیط زیست استفاده کنند. مصالح ساختمانی سازگار با محیط زیست یکی از مواردی است که باعث افزایش بهره وری انرژی مصرفی شده و تأثیرگذاری کمتری بر رفاه انسان و محیط زیست دارد

مصالح مختلف بسیاری وجود دارد که سازگار با محیط زیست بوده و قابل استفاده هستند. برای تمامی مراحل ساخت از فونداسیون گرفته تا عایق کاری، لایه نهایی اجرا شده بر روی دیوارهای داخلی و خارجی، کف پوش و مصالح روی کانتر و… مصالح سازگار با محیط زیست وجود دارد.

طبقه بندی مصالح ساختمانی
طبقه بندی بر اساس کاربرد و فروش خاص آن ها
مصالح سازه ای
مصالح ضد آب و مواد افزودنی شیمیایی
سنگ فرش، کف پوش و روسازه های مشابه
رنگ ها، پوشش های سفید، رطوبت گیر و پوشش های چوبی
مصالح چوبی
سقف
درب و پنجره
اتصالات بهداشتی و آب رسان
کارهای برقی
سیستم آتش نشانی
کارهای متفرقه
حفاری
جاده و راه سازی

ارزیابی مواد سازگار با محیط زیست
چرا از مواد سازگار با محیط زیست استفاده کنیم؟
رشد در صنعت ساختمان که به منابع کم مصرف بستگی دارد.
تولید مصالح ساختمانی به تأثیرات جبران ناپذیری بر محیط زیست منجر می شود.
استفاده از مصالح سازگار با محیط زیست بهترین راه برای ساختن یک ساختمان سازگار با محیط زیست است.
معادن سنگی منجر به ایجاد تپه های فرسوده می شود، مانند این تصویر که نشانگر محل کارخانه سنگ مرمر ماکارا است، کوره های آجرپزی در حاشیه های شهر منجر به فرسایش سطحی خاک شده، لایروبی رودخانه ها برای تولید شن و ماسه به تنوع زیستی رودخانه و غیره آسیب وارد می کند.

بیشتر بخوانید: وسایل گرمایشی و روشنایی که باید در طبیعت همراه خود داشته باشید

مواد سازگار با محیط زیست چیست؟
فرهنگ لغت برای عبارت مواد سازگار با محیط زیست محصولی را توصیف می کند که به منظور کمترین آسیب ممکن به محیط زیست طراحی شده است. برنامه EPA – EPP به عنوان “محصولات یا خدماتی که در مقایسه با محصولات یا خدمات که با همان هدف ساخته شده اند، تأثیر کمتری بر سلامت انسان و محیط زیست می گذارد” از آن تعریف می کند.

بنابراین ما از دو موضوع صحبت می کنیم – یکی اینکه کمترین آسیب ممکن را به محیط زیست برساند و دو اینکه این مسئله یک مقیاس است، زیرا مصالح کمی وجود دارد که کاملاً سازگار با محیط زیست باشند.”

ماندگاری بیشتر حرارتسیستم گرمایش از کف

حرارت سیستم های گرمایش از کف تقریبا ماندگار است؛ چرا که گرما به صورت یکنواخت در کف و سطح زمین پخش میشود. دیگر سیستم های حرارتی گرمای پراکنده و نقطه ای ایجاد میکنند که باعث ایجاد هوای نامتعادل در اتاق می شود. این گرما به سرعت جا به جا شده، به بالا و به سمت سقف حرکت کرده و از بین میرود. با سیستم گرمایش از کف حتی در زمستان میتوانید با پای برهنه همه جای خانه راه بروید و از حرارت یکنواخت آن لذت ببرید.

کاهش مصرف انرژی

سیستم گرمایش از کف در مقایسه با دیگر سیستم های حرارتی رایج در اماکن مسکونی و تجاری، صرفه جویی انرژی بیشتری دارد. این ویژگی مهم‌ترین مزیت سیستم گرمایش از کف است. عوامل مختلفی بر میزان مصرف انرژی تاثیرگذار هستند، امکان راه اندازی با حرارت کم، ایجاد دمای مطلوب در دمای هوای پایین تر و یکنواختی حرارت ایجاد شده همگی بر میزان مصرف انرژی تاثیر دارند. با تخمینی سر انگشتی سیستم گرمایش از کف باعث 10 تا 20 درصد صرفه جویی در مصرف انرژی میشود.

معایب گرمایش از کف

  • سیستم گرمایش از کف مزایای زیادی دارد و همین باعث می‌شود معایب آن به چشم نیاید؛ اما طی تحقیقات انجام‌شده در سال‌های اخیر این سیستم برای افرادی که با مشکلات ریوی دست‌وپنجه نرم می‌کنند نامناسب است. طبق بررسی‌ها این سیستم گردوغبار کف زمین را در خانه پخش می‌کند که این مورد برای بیماران آسمی مناسب نیست. اما اگر جزو آدم‌هایی باشید که روزانه کف خانه خود را تمیز می‌کنید، با این مشکل مواجه نخواهید شد.
  • دومین نکته که باعث نگرانی افراد قبل از راه انداختن سیستم گرمایش از کف می‌شود، ترک‌ خوردن لوله‌ها است. این مورد را از قبل با خرید لوله‌های باکیفیت می‌توان حل کرد. البته اگر مارپیچ‌ها که محل پیچ‌ خوردن لوله‌ها هستند به خوبی طراحی و تنظیم نشده باشند، مشکلاتی ایجاد خواهند کرد. به عنوان مثال، اگر در نقاطی خیلی به هم نزدیک باشند، کف آن قسمت در سطح زمین نسبت به نقاط اطراف دمای بالاتری خواهد داشت. برای همین باید محل پیچ ‌خوردن لوله‌ها به یک اندازه و استاندارد باشد. حداکثر فاصله بین پیچ‌ها حدود 30 سانتی متر است.
  • سومین نکته که جزو معایب احتمالی گرمایش از کف شناخته می‌شود، رشد و گسترش میکروب‌ها است. درست است که گسترش میکروب به گرما نیاز دارد، اما با رطوبت باید همراه باشد. سیستم گرمایش از کف زمین، فقط گرما را به کف منتقل می‌کند و امکان انتقال رطوبت حتی به فرض سوراخ ‌بودن لوله‌ها وجود ندارد. چراکه گرما به سرعت آن رطوبت را خشک می‌کند.

2 پاسخ به “سیستم گرمایش از کف و مزایای به کار گیری آن در خانه”

  1. سینا سلطانی گفت:

    ببخشن اتلاف انرژی شوفاژ بیشتره یا گرمایش از کف؟برا خونه های با متراژ بزرگ کدوم بهتره؟

    • رونیکس گفت:

      همراه گرامی سلام. گرمایش از کف، سیستم کارامدتر و بهتری نسبت به شوفاژ است و موجب کاهش اتلاف انرژی می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط

عضویت در خبرنامه :

برای عضویت در خبرنامه و اطلاع از جدیدترین مقالات مجله رونیکس ایمیل خود را وارد کنید.