- دقیقه 5
- 2543
- يك نظر
به قلم امید دبیری نژاد
25 آبان 1396
کار کردن با ابزار برقی چندان راحت نیست و گاهی با خطرات همراه است. کمی بی دقتی هنگام کار با ابزار برقی مانند کار با ابزار جوشکاری، ابزار ساختمانی و … ممکن است منجر به آسیب های جبران ناپذیری شود. با رعایت نکات ایمنی کار با ابزار می توان احتمال حوادث حین کار با ابزار برقی را کاهش داد.
ابزار مناسب را به کار گیرید
هر ابزار برای وظیفه خاص طراحی شده است. اگر برای انجام کار خاص از ابزار مناسب آن کار استفاده نکنید، احتمالا خود را به خطر خواهید انداخت. ممکن است با استفاده از یک ابزار به جای ابزار دیگر بتوانید کمی در هزینه ها صرفه جویی نمایید ولی روش درست آن است که تا زمانی که ابزار لازم را ندارید کار را متوقف نمایید. در واقع با استفاده از ابزار نامناسب ممکن است فکر کنید هزینه ها را کاهش داده اید اما در طولانی مدت متوجه خواهید شد نه تنها ابزارتان کیفیت اولیه را نداشته بلکه نیاز به تعمیر یا تعویض پیدا خواهد کرد و لازم است هزینه بیشتری را برای این کار پرداخت نمایید.
دستورالعمل ها را مطالعه کنید
هر چند خواندن دستورالعمل ها (چه یک دوربین پیشرفته باشد و چه طریقه سر هم کردن یک چادر مسافرتی) کسل کننده به نظر می رسد؛ زمانی که نوبت به ابزار برقی می رسد خواندن دستورالعمل ها به قیمت امنیت جانی کاربر است. حتی اگر در کار با ابزار تجربه و مهارت دارید، برندها و مدل های مختلف ممکن است با مدلی که شما قبلا استفاده کرده اید، خصوصیات و شیوه کاربری کاملا متفاوتی داشته باشند. همچنین در مدل های برقی و شارژی ممکن است دستورالعمل های ایمنی متفاوت باشد. خواندن دستورالعمل ابزار جدیدتان ممکن است چند دقیقه زمان ببرد ولی می تواند از بسیاری خسارات پیشگیری کند. پس توصیه می کنیم توجه به این نکته را قبل از شروع به کار به هیچ عنوان فراموش نکنید.
بیشتر بخوانید: 10 مورد از نکات کار با مینی فرز | آموزش اصول ایمنی کار با مینی فرز
استفاده از پوشش مناسب
برای کار با ابزار لباس مناسب بپوشید، لباس خیلی گشاد یا خیلی تنگ ممکن است مانع کارتان شود و یا در قسمت های متحرک ابزار گیر کند. همچنین موهای بلند را از پشت ببندید و خوب زیر کلاه جمع کنید تا در حین کار مانع دیدتان نشود. بهتر است اشیا زینتی را هم کنار بگذارید و همچنین لباسی بپوشید که کل بدنتان را بپوشاند، بیشتر لباس های کار این قابلیت را دارند.
مراقب انگشتانتان باشید
هر چند این نکته کاملا واضح است، اما هر روز افراد به خاطر عدم توجه به موقعیت قرارگیری انگشتانشان در حین کار با ابزار آسیب میبینند. انگشتانتان را تا حد ممکن از تیغه اره ها، صفحات برش و لوله میخ کوب دور نگاه دارید و البته حواستان به کلید روشن و خاموش دستگاه هم باشد. هر چند در بیشتر ابزارآلات برقی مکانیزمی طراحی شده که به طور اتفاقی روشن نشود، احتیاط شرط عقل است.
محیط کار را مرتب کنید
محیط کار شلوغ و بهم ریخته، احتمال حادثه را افزایش می دهد. مایعات قابل اشتعال که اطراف کارگاه رها شده اند، براده های چوب که همه جا پراکنده اند و کابل های گره خورده و درهم تنیده، هر کدام می توانند آغازگر یک فاجعه باشند. اگر محیط کار خود را تمیز و مرتب نگاه دارید نه تنها احتمال حوادث را کاهش میدهید، بلکه کاراییتان هم بیشتر خواهد شد و انجام عملیات باکیفیت بیشتری به اتمام خواهد رسید.
حواستان به کابل ها باشد
هر چند تعداد زیادی از ابزار برقی امروزی در مدل های شارژی عرضه میشوند، ولی هنوز هم مدل های برقی به طور گسترده کاربرد دارند و استفاده میشوند؛ حواستان به کابل ها باشد؛ هرگز ابزار برقی را در حالی که به برق وصل هستند در محیط کار رها نکنید، هنگامی که از آنها استفاده نمی کنید، از برق جدایشان کنید. هر چند اگر دستگاه به برق باشد ساده تر از آن است که مرتبا آن را متصل و جدا کنید، اما به شدت خطرناک است. اگر امنیت برایتان مهم است، حتی زمان تعویض قطعات هم ( سرمته، تیغ اره و…) باید دستگاه را از برق جدا کنید. همچنین اگر در بین ابزارالات کارگاهی خود ابزاری دارید که آسیب دیده بهتر است آن را از پریز برق جدا کرده و بر روی آن برچسبی بزنید تا به راحتی قابل تشخیص باشد.
ابزارتان را بررسی کنید
از دیگر نکات ایمنی کار با ابزار می توان به رفع عیب و نقص آن ها و اطمینان از سالم بودنشان قبل از شروع به کار اشاره کرد. ابزار برقی آسیب دیده و معیوب به شدت خطرناک هستند؛ و شاید تا زمانی که کار از کار بگذرد، متوجه آسیب دیدگی آنها نشوید. اگر به صورت دوره ای ابزارتان را بررسی کنید می توانید از آسیب های جدی بعدی جلوگیری کنید. قطعه محافظ شکسته باید حتما تعویض شود ولی کابل برق آسیب دیده را شاید بتوان با لنت برق پوشاند (اگر کابل آسیب جدی دیده باشد باید تعویض شود). بگذارید بررسی دوره ای ابزار برایتان به یک عادت تبدیل شود. قبل از هر بار استفاده یک بار دیگر ابزار را چک کنید و با خیال راحت کار را شروع کنید. در این صورت می توانید به خوبی از بروز خطرات احتمالی جلوگیری نمایید.
بیشتر بخوانید:لیست 7 مورد از بهترین برند نردبان | معرفی بهترین برند انواع نردبان
از خودتان محافظت کنید
محافظت از خود از دیگر نکات کار با ابزار الات است. هنگام کار با ابزار برقی خیلی اتفاقات ممکن است پیش بیاید. بنابراین گوش هایتان را با گوش گیر مناسب بپوشانید. عینک محافظ چشم استفاده کنید و دستکش ایمنی را فراموش نکنید. همچنین استفاده از ماسک مخصوص در هنگام کار با ابزارهایی که گرد و خاک تولید می کنند، پیشنهاد می شود. استفاده از کلاه مخصوص و مقاوم از دیگر مواردی است که می تواند ایمنی شما را در هنگام کار با ابزارهایی مانند چکش تخریب و بتن کن حفظ کند و در صورت ریزش دیوار از سر شما محافظت کند.
بیشتر بخوانید: 5 نکته برش سنگ گرانیت با فرز سنگ بری
ابزار را در جای مناسب نگهداری نمایید
بعد از پایان کار هم نکات ایمنی کار با ابزار برقی به پایان نمیرسد. حتی اگر قرار است روز بعد مجددا از ابزارتان استفاده کنید، حتما آن را در مکانی امن و دور از دسترس کودکان و کاربران مبتدی قرار دهید.
گیره ها را فراموش نکنید
اگر برش، سوراخکاری، سنباده کاری و یا حتی میخ کوبی را روی قطعه کاری که به خوبی ثابت نشده باشد انجام دهید، ممکن است به خودتان و یا دیگران آسیب برسانید. بهتر است ابتدا با کمک گیره و سایر وسایل نگه دارنده به خوبی قطعه کار را در جای خود ثابت نمایید و سپس کار بر روی آن را شروع کنید.
جمع بندی
در مطالب فوق سعی کردیم تا نکات ایمنی کار با ابزار برقی را برای شما توضیح دهیم تا با توجه به این نکات از بروز حوادث پر خطر به خوبی جلوگیری کنید. بنابراین چه جزء افراد با تجربه در کار با ابزارالات هستید و چه از افراد تازه کار، می بایست توجه به این نکات را جدی بگیرید
به نقل از سایت تکنوسان میتوان گفت:
اگر انسان ها بتوانند با نحوه صحیح استفاده از ابزار ها و وسایل آشنا شوند بهتر میتوانند از آن لوازم برای پیشبرد اهداف خود استفاده کنند و نتایج مطلوب تری را حاصل نمایند. علاوه بر این استفاده صحیح از لوازم و ابزار های مختلف منجر به جلوگیری از به وجود آمدن حوادث در حین استفاده از ابزارها شده و نهایتا طول عمر مفید آن لوازم نیز افزایش پیدا خواهد نمود. استفاده صحیح از ابزار آلات دستی نیز تبعات مثبتی را برای کاربران به دنبال خواهد داشت و استفاده صحیح از ابزارها به کاربران کمک می کند تا بتوانند کارهای خود را سریع تر و راحت تر انجام دهند.
برای اینکه ابزار برقی موقع کار از دستمون سر نخوره، چه نکاتی رو باید رعایت کنیم؟