- دقیقه 5
- 2740
- 6 نظر
به قلم امید دبیری نژاد
11 آبان 1396
کمپرسورهای هوا میتوانند کاربردهای متفاوتی داشته باشند. از باد کردن لاستیک پنچر اتوموبیل تا کارکردن با دستگاه های میخ کوب بادی ، همواره به یک کمپرسور هوای مناسب نیاز است. اما چطور کمپرسور متناسب با نیازمان را بیابیم؟
نحوه عملکرد کمپرسور
کمپرسور پیستونی تک مرحله ای، رایج ترین مدل های موجود کمپرسور برای مصارف خانگی هستند و برای کاربردهای گوناگون در محیط خانه و محل کار کاملا مناسبند. یک موتور الکترونیکی یا دیزل پیستون را به حرکت درآورده و هوا را به درون مخزن منتقل می نماید. هر چه پیستون هوای بیشتری وارد نماید، فشار هوا بیشتر می شود. زمانی که فشار هوا به میزان مشخصی می رسد، کمپرسور دست از کار بر می دارد. زمانی که از این هوای فشرده ذخیره شده در مخزن؛ برای راه اندازی ابزاری استفاده می شود، کمپرسور دوباره فعال می شود تا فشار هوا را به میزان لازم بازگرداند.
کمپرسورهای دو پیستونی همانطور که از نامشان پیداست دارای دو پیستون هستند. پیستون اول هوا را فشرده کرده و از طریق یک شیر کنترل به سمت پیستون دوم هدایت می نماید. پیستون دوم هوا را فشرده تر کرده و آن را به مخزن هدایت می کند.این کمپرسورها معمولا برای کاربردهای سنگین صنعتی استفاده می شوند. این کمپرسورها برای کاربردهای تکرارشونده در فروشگاهها و یا استفاده همزمان چندین ابزار بادی کاملا مناسبند.
انواع کمپرسور هوا
کمپرسورهای ثابت دستگاه های بزرگی هستند که برای قرار گیری در فروشگاه ها و گاراژها طراحی شده اند، موتورهای پرقدرت و مخازن بزرگی دارند که کارکرد طولانی مدت و بدون وقفه آنها را تضمین می نماید. معمولا به صورت عمودی یا ایستاده هستند تا فضای کمتری را اشغال نمایند.
بیشتر بخوانید: راهنمای استفاده صحیح از کمپرسور هوا
کمپرسورهای قابل حمل اما مخازن کوچکتری دارند و جابجایی دستگاه با کمک چرخ ها و دسته به محل های مختلف کار دشواری نیست. معمولا از کمپرسورهای ثابت فشرده ترند و اشکال متفاوتی دارند.
برخی مخازنی گرد با یک سطح صاف دارند که به زیر یونیت نصب شده است. این مدل ها پایداری بیشتری دارند و فضای کمتری اشغال می کنند. کمپرسورهای دو مخزنه هم وجود دارند که قابلیت ذخیره هوای بیشتر بدون نیاز به فضای اضافه برای دستگاه را فراهم می آورند. در نهایت کمپرسورهای با دو مخزن سیلندردار ساخته شده اند که از چرخ و دستگیره هم برای جا به جایی ساده تر کمک می گیرند. کمپرسورهای قابل حمل برای کاربرد های سبک و سریع مانند رنگپاش ها و میخکوب های بادی مناسب هستند.
قبل از خرید کمپرسور، توجه به نکات مهم تأثیر زیادی بر انتخاب صحیح و عملکرد مطلوب دستگاه دارد. نکات مهم قبل از خرید کمپرسور شامل بررسی ظرفیت و فشار کاری مورد نیاز، نوع کمپرسور (پیستونی، اسکرو یا سیلندر) و میزان مصرف انرژی میشود. همچنین، کیفیت ساخت، برند معتبر و خدمات پس از فروش نیز از عوامل کلیدی هستند که باید به دقت ارزیابی شوند. با در نظر گرفتن این نکات، میتوانید کمپرسوری متناسب با نیازهای خود انتخاب کرده و از عملکرد بهینه و طول عمر بالای آن بهرهمند شوید.
یک کمپرسور هوای خوب باید ویژگیهای متعددی داشته باشد تا کارایی بالا و طول عمر بیشتری را ارائه دهد. از مهمترین ویژگیهای کمپرسور هوای خوب میتوان به قدرت و کارایی موتور، قابلیت تنظیم فشار هوا، کیفیت ساخت بالا، سیستم خنککننده مؤثر و نگهداری آسان اشاره کرد. انتخاب یک کمپرسور با ویژگیهای مناسب میتواند تأثیر زیادی بر عملکرد دستگاهها و ابزارهای وابسته به آن داشته باشد و هزینههای تعمیر و نگهداری را کاهش دهد.
منبع تغذیه کمپرسور هوا
کمپرسورهای الکتریکی رایج ترین مدل پمپ های هوا هستند، نسبت به کمپرسورهای دیزلی کم استهلاک تر هستند، کم صدا تر هستند و در محیط های خشک که منبع برق وجود داشته باشد کاربردی تر هستند. کمپرسورهای الکتریکی برای کار در فضاهای بسته ایده آل هستند. هرچند بیشتر کمپرسورهای خانگی با برق 220 ولت به خوبی کار می کنند؛ برخی کمپرسورهای بزرگتر ممکن است پیش نیازهای دیگری هم بخواهند. کمپرسورهای الکتریکی به کابل برق مناسب نیاز دارند، که جا به جایی را محدود می کند. برای اطلاع از کابل مناسب و شرایط ایمنی استفاده، کاتالوگ محصول را که انتخاب و خریداری کردید ، مطالعه نمایید.
پمپ های دیزلی و بنزینی انتخابی مناسب برای فضا های باز و اماکنی که دسترسی به برق وجود ندارد هستند. این کمپرسورها معمولا توان بالاتری نسبت به کمپرسورهای الکتریکی دارند و فشار هوای بیشتری تولید می کنند.
خصوصیات کمپرسور هوا
اسب بخار (HP) کمپرسور قدرت خروجی موتور دستگاه را نمایش می دهد. اسب بخار بیشتر به معنای فشار هوای بیشتر است که با PSI نشان داده می شود. PSI بالاتر نشان می دهد که دستگاه توانایی ذخیره مقدار هوای بیشتری در مخزن دارد، که به کاربر اجازه کار طولانی تر را می دهد. CFM و SCFM که به ترتیب نمایانگر فوت مکعب بر دقیقه و فوت مربع استاندارد بر دقیقه هستند؛ میزان هوای خروجی دستگاه در یک PSI مشخص را نشان می دهد. زمانی که PSI تغییر می کند، CFM نیز دچار تغییر می شود؛ اگر PSI خروجی را کم کنیم، CFM افزایش می یابد. کمپرسورهایی که CFM بالاتری دارند می توانند هوای بیشتری را منتقل کنند و برای کاربردهای سنگین مانند بکس های بادی و یا میخ کوب های بادی سنگین تر مناسبند.
شرکت های سازنده، کمپرسورها را بر اساس سایز مخازن ذخیره نیز دسته بندی می کنند. مخازن کوچکتر برای بسیاری از پروژه ها مانند پیستوله های رنگپاش بادی و یا راه اندازی منگنه کوبها و یا میخ کوب های بادی و دریل های بادی ایده آل هستند. مخازن بزرگتر هوای فشرده بیشتری را با فشار بالاتر ذخیره می نمایند و برای کاربردهای بزرگتر با فشار هوای مداوم مانند کاربردهای صنایع خودروسازی و یا پروژه های بازسازی طراحی شده اند.
بیشتر بخوانید: آموزش تعمیر کمپرسور باد به زبان ساده + 8 نکته مهم
کمپرسورها و ابزارهای بادی
وظیفه اصلی یک دستگاه کمپرسور هوا راه اندازی ابزارهای بادی است. ابزارهای بادی که حالا و یا در آینده به کار می برید را در نظر بگیرید. ابزارهایی مثل:منگنه کوب های بادی ، میخکوب های بادی ، بکس های بادی، چکش های بادی، پیستوله های رنگپاش بادی، سمباده و پولیش زن ها و …
اغلب این ابزار به میزان و فشار خاصی از هوا نیاز دارند تا به درستی کار نمایند. کمپرسوری که می خرید باید بتواند این نیازها را برای ابزار تامین کند. هنگامی که یک کمپرسور هوا می خرید، ابزاری که قرار است با این کمپرسور کار کنند را در نظر بگیرید. دستگاهی که بیشترین CFM را در بیشترین PSI نیاز دارد مشخص کنید. برای اطمینان بیشتر %50 به میزان CFM مورد نیاز اضافه کنید و به دنبال کمپرسوری با این مشخصات بگردید. برای مثال اگر ابزار شما به 3 فوت مکعب هوا در فشار 90 PSI احتیاج دارد، کمپرسوری را انتخاب کنید که توان تولید 4.5 CFM در فشار 90 بار را داشته باشد.
اطلاعات تکمیلی کمپرسور هوا
آگاهی از مشخصات کمپرسورهای موجود کمک می کند، مدلی انتخاب شود که هم توان اجرای مناسب کار را داشته باشد و هم به تسهیل کار بپردازد.
کمپرسورهای بدون روغن نگهداری ساده تری دارند و دیرتر خراب می شوند.
کمپرسورهای تسمه ای نسبت به کمپرسورهای مستقیم سرو صدای کمتری تولید می کنند.
سنسور حفاظت دما سیستمی است که در صورت افزایش بیش از حد دمای موتور آن را از کار انداخته و از رسیدن آسیب جدی به دستگاه جلوگیری می کند.
برخی از دستگاه ها اگزوز خروجی قابل تنظیم دارند.
کمپرسورهای چند کوپلری امکان اتصال همزمان چند ابزار را فراهم می کنند.
به نقل از سایت هوایار درباره راهنمای انتخاب کمپرسور هوا میتوان گفت:
“هنگام انتخاب نوع کمپرسور هوا مناسب:
- کاربرد مورد نظر چیست؟
- برای پلنت / کارگاه من چه حجم هوایی (Flow) نیاز است؟
- چه میزان فشاری (Pressure) در سایت مورد نیاز است؟
- آیا به هوای تمیز و خشک نیاز دارم (استفاده از خشک کن و فیلتر)؟
- چند ساعت در سال کمپرسور من کار میکند؟
- چند شیفت در روز کار میکنم؟
- آیا نوسانات در تقاضای جریان مابین شیفتهای کاری وجود دارد؟ در این صورت، یک کمپرسور دور متغیر (VSD) میتواند گزینه مناسبی باشد و صرفهجویی زیادی در هزینهها میکند.
- آیا برنامهای برای گسترش کار در آینده وجود دارد؟”
سخن آخر
با در نظر گرفتن نکات کلیدی که در این مقاله راهنمای انتخاب کمپرسور هوا مطرح شد، میتوانید انتخابی دقیق و مناسب برای نیازهای خود داشته باشید. بررسی عواملی مانند ظرفیت، نوع کمپرسور و قابلیتهای اضافی کمک میکند از عملکرد بهینه و طول عمر بالای دستگاه اطمینان حاصل کنید. با انتخاب کمپرسور هوای مناسب، قادر خواهید بود به بهرهوری بالا و عملکرد مؤثر در پروژههای خود دست یابید. امیدواریم این راهنما به شما در تصمیمگیری بهتر و خرید هوشمندانهتر کمک کرده باشد.
خیلی مطلبت خوب بود! میشه بگی برای کارای خونگی مثل باد کردن لاستیک و رنگپاشی، کدوم مدل کمپرسور رونیکس رو پیشنهاد میکنی؟ مرسی!
مطلبت خیلی به درد بخور بود! توضیحاتت درباره انواع کمپرسورهای قابل حمل عالی بود. میشه بگی چطور میشه عمر باتری کمپرسور رو بیشتر کرد؟
با سلام به همراه گرامی؛ لطفاً مدل کمپرسور خود را بنویسید تا شما را راهنمایی کنیم. با تشکر.
سلام همراه گرامی؛ با تشکر از کامنت شما. برای افزایش طول عمر کمپرسور باد، آن را در معرض آب و حرارت قرار ندهید. دستگاه را به موقع سرویس کنید و قطعات فرسوده و خراب پمپ باد را به موقع تعویض یا تعمیر کنید.
ممنون از مقاله خوبت! کلی اطلاعات مفید یاد گرفتم. میشه بیشتر در مورد تفاوتهای کمپرسورهای روغنی و بدون روغن توضیح بدی؟ کدومشون برای کارای سبکتر بهتره؟
با سلام همراه گرامی؛ کمپرسور بدون روغن قدرت پایینتری دارند و برای انجام کارهای سبک مناسبترند.