- دقیقه 5
- 3709
- 3 نظر
به قلم امید دبیری نژاد
23 آبان 1396
جوشکاری جزو آن دسته فعالیتها است که حداقل یک بار مراحل انجام آن را از نزدیک دیدهاید. این فعالیت برای اتصال دو فلز، پلیمر یا موارد دیگر با مواد مذاب صورت میگیرد. جوشکاری معمولاً از طریق ایجاد حرارت بالا و ذوب ماده و سپس سرد شدن آن انجام میشود. جوشکاری در روشهای مختلف و صنایع متفاوت به کار میرود.
این فعالیت تا اواخر قرن نوزدهم به شکل امروز نبوده و فقط آهنگرها آن را انجام میدادند. پس از جنگ جهانی دوم انواع وسیعی از جوشکاری به میدان آمد و امروزه حتی یک آدم عادی میتواند با آموزش این حرفه، آن را به سرعت انجام دهد.
البته جوشکاری کار ترسانکی به نظر میرسد. گرمای بیش از حد، نور شدید و پاشش حین جوشکاری دلایل خوبی برای ترسیدن بیشتر افراد هستند. اما اگر آن قدر شهامت دارید که از جوشکاری نمی ترسید و قصد دارید آن را یاد بگیرید، در این جا چند توصیه برای شروع کار آورده ایم. در ادامه میتوانید اصول جوشکاری برای مبتدیها را آموزش ببینید.
رونیکس را بخوانید.
راهنمای جوشکاری برای مبتدیها
قبل از هر چیز باید بگوییم به هیچ عنوان به اینکه یک بار کار جوشکار را از نزدیک دیدید، بسنده نکنید. این فعالیت که ظاهری ترسناک دارد، برخی از افراد را گول میزند، زیرا برای این کار باید نکات ایمنی و اصولی را رعایت کنید تا بتوانید کارتان را در کنار حفظ سلامتی به نحو احسن انجام دهید. اگر در قسمتی از انجام این فرآیند خطا کنید، ممکن است دچار خسارتهای جبرانناپذیری شوید. برای شروع جوشکاری طبق مراحل زیر عمل کنید.
از پوشش مناسب استفاده کنید
نکات ایمنی جوشکاری برای مبتدیها را دست کم نگیرید. هنگام جوشکاری پوشش شما تاثیر مستقیم بر امنیتتان دارد. از دستکش چرمی برای محافظت از دستانتان استفاده کنید. لباس کتان بپوشید و از آستین های کتان برای محافظت دست هایتان در برابر اشعه UV عملیات جوش استفاده کنید. بدون آستین احتمالا پوستتان حسابی دچار سوختگی شود. در اثر استفاده نکردن از دستکش، ممکن است تا مدتها جای سوختگی بماند. یک ماسک جوشکاری مناسب انتخاب کنید تا بتوانید بدون آسیب به چشمانتان، به درستی آنچه که جوش می دهید را ببینید. بهتر است زیر ماسک از عینک هم استفاده نمایید. ممکن است زیاده روی به نظر برسد؛ ولی قطعه کار تا چند دقیقه بعد از جوشکاری حرارت دارد. اگر هنگام بررسی خال جوش ها، براده آهن به صورتتان بپرد، عینک می تواند از چشمهایتان مراقبت نماید. ممکن است بر اثر نزدن عینک مناسب حین انجام جوشکاری بیناییتان را از دست بدهید. رعایت این مورد از مهمترین موارد نکات ایمنی جوشکاری برای جوشکاران مبتدی است.
ماسکزدن را فراموش نکنید. دودههایی که طی این فعالیت به دست میآید، ممکن است به ریههای شما آسیب بزند. برای همین به تمام جوشکارها یا کسانی که با انواع وسیله جوش کار میکنند، توصیه میشود ماسک را فراموش نکنند.
قبل از شروع کار برای جوشکاری آماده شوید
بعد از رعایت نکات ایمنی در جوشکاری، رعایت چند کار ساده قبل از شروع جوشکاری مفید خواهد بود. رعایت همین نکات کوچک، کیفیت فعالیت شما را بالا خواهد برد.
- سطح آهن را خوب تمیز کنید. زنگارها را بتراشید تا فلز صاف و یکدست باشد. از سنباده یا برس آهن برای این کار کمک بگیرید. بدون این کار هم میتوانید جوشکاری را انجام دهید؛ اما طبق اصول پیش نخواهد رفت و قطعا شکل ظاهری کار شما نامناسب خواهد بود.
- الکترود خود را بررسی کنید. الکترود بی کیفیت می تواند کل کار جوشکاری را خراب کند. اگر سطح یا نوک الکترود برآمدگی یافتید، آن قسمت را ببرید یا در صورت لزوم از الکتروز دیگری استفاده کنید. الکترودها را میتوانید از ابزارفروشیهای معتبر شهرتان تهیه کنید.
الکترود مناسب بکار برید
ضخامت الکترود به قطعه کار بستگی دارد. برای اتصالات فلز نازک تر، الکترود با شماره کمتر و برای اتصالات فلز ضخیم از الکترود با شماره بیشتر استفاده کنید.همچنین تنظیم آمپر خروجی دستگاه براساس شماره الکترود را همیشه در نظر داشته باشید.
بیشتر بخوانید: جوشکاری اصطکاکی چیست؟ | آشنایی با 5 روش جوشکاری اصطکاکی + کاربرد هر روش
تکنیکهای جوش را تمرین کنید
هنگام جوشکاری همیشه یک مسیر جوش مستقیم نداشته باشید. از خال جوش های مورب روی سطح کار برای استحکام بیشتر جوش کمک بگیرید. برای اینکار کافیست هنگام جوش حرکات دورانی خاصی به دستانتان بدهید. با این روش جوش تمیزتر و مقاوم تری خواهید داشت. استفاده از جوشهای یکدست ممکن است شکنندگی اتصال را بالا ببرد. با کمک جوشهای نامنظم خیالتان بابت مستحکمبودن اتصال راحت خواهد بود.
کارتان را عیب یابی کنید
در حین جوش کاری ممکن است اتفاقات مختلفی رخ دهد. ممکن است جوش به اندازه کافی استحکام نداشته باشد و نتواند دو قطعه آهن را کنار هم نگاه دارد. لازم است علل این مشکلات را بشناسید و آن را رفع نمایید. در اینجا چند مشکل ابتدایی و علل آن را آورده ایم.
عملیات جوش روی قطعه کار حفره ایجاد می کند
این مشکل معمولا زمانی پیش میاید که آمپراژ خیلی بالا باشد، دمای حوضچه جوش خیلی زیاد میشود و آهن اطراف را میخورد. امکان دیگر آنست که الکترود را با سرعت کم حرکت میدهید.به نقل از سایت پاشا جوش بهترین دستگاه برای جوش :
“در حال حاضر در بازار دستگاههای جوش زیادی وجود دارد که یکی از آنها دستگاه جوش اینورتر میباشد. این نوع از دستگاه به دلیل وزن کم و کوچک بودن، مورد توجه بسیاری از افراد جوشکار قرار دارد. دستگاه جوش اینورتر همچون یک ابزار قابل حمل بوده و میتوان آن را به راحتی همچون یک کیف کوچک جابجا کرد. بنابراین در هر شرایطی حتی فضاهای تنگ و باریک نیز میتوانید از دستگاه جوش اینورتر استفاده کنید. خصوصیت دیگر این دستگاه این است که با برق خانگی نیز قابل استفاده است. این دستگاه بر خلاف دستگاههای سنتی که نیاز به برقهای صنعتی و سه فاز داشتند نبوده و با اتصال به هر پریز برقی قابل کار میباشد. از این رو فرد جوشکار میتواند آن را به هر برقی متصل کند و به راحتی مشغول به کار شود. میزان آمپر جوشکاری در دستگاه اینورتر به راحتی قابل کنترل بوده و میتوان در حین کار نیاز آن را کم یا زیاد کرد.:
حوضچه جوش ایجاد نمی شود و یا روی الکترود جمع میشود
این مورد هم زمانی که آمپراژ بیش از حد بالا باشد و یا سرعت حرکت دست استادکار پایین باشد، اتفاق میافتد. ایجاد گدازه زیادی روی انبر جوش به معنای اشتباهات زیاد است.
انبر جوش لگد میزند
اگر انبر جوش لگد میزند نشاندهنده پایین بودن آمپراژ دستگاه است و یا اینکه سرعت دست استادکار بیش از حد بالاست. این مشکل همچنین زمانی رخ میدهد که نوک الکترود با سطحی غیر از نقطه جوش برخورد کند. جوش ضعیف اگر رفع نشود میتواند خطرساز باشد.
بیشتر بخوانید: جوشکاری میگ چیست؟ | آشنایی با 0 تا 100 جوشکاری میگ
به دستگاه جوشتان گوش دهید
یک دستگاه جوش سالم صدایی رسا و یکنواخت دارد؛ در حالی که دستگاه ضعیف صداهایی عجیب تولید می کند. هر صدای دستگاه می تواند بیانگر عیب و ایرادی در دستگاه باشد. استادکاران حرفه ای فقط با دقت به صدای دستگاه جوش میتوانند راجع به سلامت دستگاه قضاوت کنند. اگر دستگاه جوش مناسب خریداری کرده باشید، جای هیچ نگرانی نیست؛ با استفاده از خدمات گارانتی همواره دستگاهی قدرتمند و سلامت خواهید داشت. دقت کنید به هیچ عنوان با دستگاه جوشی که ناسالم است کار نکنید، چراکه ایمنی کار با این وسیله بسیار پایین است و قطعاً به شما آسیب میرساند، حتی اگر اتصال میان دو فلز را انجام دهد.
اصول جوشکاری برای مبتدیها
هر فعالیتی اصول و روش خود را دارد. در حال حاضر انواع متفاوتی از این فعالیت وجود دارد. جوشکاری میگ و جوشکاری قوس الکتریکی (Stick)، دو روش جوشکاری قوس الکتریکی (Stick arc) هستند. در این روشها از یک الکترود مصرفی برای اتصال دو قطعه فلز استفاده میشود.
همانطور که گفتیم از مواد مذاب برای جوشکاری استفاده میشود. این مواد میتواند از فولاد و استیل، آلومینیوم، تیتانیوم، چدن، مس، برنج و آلیاژ منیزیم باشد. البته فولاد، فولاد ضد زنگ و آلومینیوم برای جوشکاری MIG و Stick مناسب هستند.
اگر میخواهید قسمتی از وسایل خانه را جوش بدهید، با طی کردن مراحل بالا میتوانید این فعالیت را انجام دهید. اما اگر میخواهید با این فعالیت به کسب درآمد بپردازید، آموزش کافی در کنار یک تکنسین حرفهای در این حوزه را فراموش نکنید. چراکه این کار اصول خاص خودش را دارد.
چه جوری باید بفهمیم آمپراژ دستگاه درست تنظیم شده؟
برای شروع جوشکاری چه نوع الکترودی رو پیشنهاد میکنید؟ اینورتر بهتره یا دستگاههای قدیمی؟
چطور میشه خال جوشهای تمیزتری زد؟