- دقیقه 6
- 994
- 0
به قلم مهدی امیربیگی
12 بهمن 1401
شاید شما هم کوهنوردی را تنها در بهار و تابستان تجربه کرده باشید تا از هوای مطبوع کوهستان در این فصول لذت ببرید، اما کوهنوردی در زمستان حال دیگری دارد. در شبهای طولانی زمستان، باید بیشتر به فکر ماجراجوییها و کوهنوردی بود. با این حال، کوهنوردی در این فصل سختتر و جدیتر است و نیاز به بعضی پیشفرضها دارد. به همین دلیل، در این نوشتار مجله رونیکس به نکاتی که باید هنگام کوهنوردی در زمستان رعایت کرد، میپردازیم.
رونیکس را بخوانید.
بدانید که چه چیزی در پیش رو دارید
هیچ وقت حریف خود را دست کم نگیرید. اگر تصور میکنید تنها به این دلیل که چند صعود موفق در تابستان داشتهاید کوه را میشناسید، سخت در اشتباهید؛ همین قله در زمستان، تبدیل به یک غول بیشاخ و دم میشود! اما اجازه ندهید این مشکلات شما را از تجربهی هیجانانگیزی مانند کوهنوردی در زمستان بترساند. تنها کافیست بدانید که ممکن است با چه شرایطی مواجه شوید و برای آن آماده باشید.
مهارتهای کوهنوردی زمستانی را بیاموزید
کتابها و فیلمهای آموزشی میتوانند منابع مفیدی برای افزایش مهارتهای کوهنوردی باشند؛ اما برای یک صعود خوب، هیچ راه میانبری وجود ندارد. ایمنی شما در طول کوهنوردی تنها به داشتن مهارت بستگی دارد. پس با آغوشی باز و صبورانه برای افزایش مهارتهایتان وقت بگذارید.
لیست لوازم مورد نیاز کوهنوردی در زمستان
اکثر وسایل را میتوان هم در تابستان و هم در زمستان استفاده کرد، در این بین اما وسایل دیگری هم وجود دارند که تنها در زمستان به کارتان میآیند:
چکمههای زمستانی
اولین وسیلهای که باید به همراه داشته باشید و در انتخاب آن دقت کنید، کفش مناسب است. به خصوص برای مکانهایی که شیبهای تندتری دارند، استفاده از کفشهای سفت با لبههای باکیفیت و مناسب اهمیت بیشتری پیدا میکند. اگر قصد کوهنورد حرفهای نیستید که هیچ، اما افراد حرفهای به چکمههای زمستانی حرفهای با نام B3 نیاز دارند. این نکته را هم فراموش نکنید که کفشتان دارای پوشش ضد آب یا گورتکس باشد. این مساله در زمستان بسیار ضروری است!
تبر یخ و کرامپونها فراموش نشود!
بهترین ابعاد برای یک تبر یخ ۵۵-۶۵ سانتیمتر است. کرامپون یا یخشکنهای متناسب با سایز چکمهتان میتواند صعودی راحت را برای شما به همراه داشته باشد.
کیف؛ هر چه بزرگتر، بهتر!
برای کوهنوردی در زمستان به وسایل بیشتری نیاز دارید. در نتیجه، باید به دنبال کولهای با ظرفیت بیشتر از کولههای معمولی باشید.
ژاکت عایقبندیشده
لباسهای جنس داون یا الیاف مصنوعی انتخابهای خوبی برای شما هستند. البته وزن داون نسبت الیاف مصنوعی پایینتر اما گرمتر است. البته استفاده از الیاف و پلاستیک مصنوعی برای شما مقرونبهصرفهتر است.
لباس پشمی؛ به تعداد کافی
شاید لباس پشمی مانند گذشته از گزینههای روی میز محسوب نشود؛ اما اگر به دنبال انتخاب شایستهای هستید، لباس پشمی عملیترین گزینه برای کوهنوردی در زمستان است. به یاد داشته باشید برای کوهنوردی در زمستان، بهجای پوشیدن یک لایه لباس ضخیم، از چند لایه لباس نازک استفاده کنید، تا همزمان با بالارفتن سوختوساز بدن هنگام صعود، بتوانید تعدادی لباسها را کم یا اضافه کنید. در زمستان ضد آب بودن لباس به مراتب مهمتر از تابستان است.
از هر نوع لباس ضد آب باکیفیت میتوانید استفاده کنید، اما لباسهای یکسره و هودیهای کلاهدار در زمستان انتخاب بهتری است.
سایر خرت و پرتها به مقدار لازم!
حتما چند جفت دستکش و عینک اسکی برای مواجهه با تندباد داشته باشید. ماسک صورت بلاکلاوا و کلاه پشمی، کیسههای خشک اضافی، لایههای گرم اضافی و فلاسک مایعات هم از اوجب واجبات است. علاوه بر تمام اینها، بهتر است چند هدلایت نیز به همراه داشته باشید تا در صورت نیاز بتوانید از آنها استفاده کنید. استفاده از چراغهای پیشانی RH-4280، RH-4281 و RH-4282 رونیکس خیال شما را در زمان کوهنوردی راحت میکند. زندگی به سبک رونیکس یعنی آمادهبودن در هر شرایطی؛ حتی برای کوهنوردی در روزهای برفی زمستان، آن هم در دل کوه!
GPS؛ ضامن گم نشدن شما
همانطور که گفتیم، کوهنوردی در زمستان دشوارتر است و احتمال گم شدن در کوهستان وجود دارد. روزها کوتاهتر هستند و مسیرها در زیر برف مدفون. دید هم ممکن است یا بد باشد و یا حتی صفر. در نتیجه، وسایل مسیریابی شما باید کامل باشد. در نتیجه، علاوه بر مهارت برای کوهنوردی در زمستان، استفاده از GPS اصلا کار اشتباهی نیست!
بار سنگین، بخش جدایی ناپذیر کوهنوردی!
تمام وسایلی که نام بردیم و احتمالا شما هم به همراه خواهید برد، وزن کوله شما را چند کیلویی افزایش میدهد. اگر اندکی تناسب اندام داشته باشید، کمتر دچار مشکل میشوید. اما حتی اگر تناسب اندام هم داشته باشید، برای شما احتمال آسیب دیدگی یا تاول زدن دست و پا وجود دارد. پیشنهاد میکنیم قبل از شروع کوهنوردی یک بسته سنگین را با خود حمل کنید تا آمادگی روبهرو شدن با شرایط سخت را داشته باشید.
وضعیت آب و هوا را مدام چک کنید
نباید از دانستن شرایط آب و هوایی برای کوهنوردی در زمستان غافل شوید. بارش برف در مکانهای کوهستانی، به راحتی میتواند معضلی اساسی برای شما شود. نکته کلیدی که مربیان کوهنوردی بر آن تاکید دارند، این است که اجازه دهید قبل از طی مسیری بزرگ، بارش برفِ تازه برای چند روز تثبیت یا سفت شود و بعد به کوهنوردی بروید.
اگر قصد دارید در روزهای زمستانی و برفی کوهنوردی کنید، بدانید برفی که تازه باریده میتواند شما را به راحتی درگیر بهمن کند. این نکته را هم در نظر داشته باشید که برفهای زمستانی، از بهمن ماه به بعد با سرعت بیشتری میبارد.
غذا و نوشیدنی به مقدار کافی
پیادهروی همواره انرژی بیشتری از شما میگیرد. در نتیجه، باید غذای بیشتری همراه خود داشته باشید. اصل اساسی که هم در زمستان و هم در تابستان باید به آن توجه کنید، کم غذا خوردن است. این کار بهترین و مطمئنترین راه برای تامین انرژی مداوم ماهیچهها است. غذاهای منجمد را با خود نبرید. بهتر است مواد غذایی را همراه داشته باشید که به راحتی بتوانید از آنها استفاده کنید. ازآنجاییکه باید بار زیادی را با خود حمل کنید، حتی اگر احساس گرسنگی نمیکنید، غذا بخورید تا بارتان سبکتر شود.
مصرف مایعات را در هنگام کوهنوردی فراموش نکنید. اگر حمل فلاسک آب جوش برای شما دشوار است، بطری آب را در لباسی گرم بپیچید تا کمی دمای آن را معتدلتر کند. همچنین به هیچ وجه برف را به صورت مستقیم نخورید؛ چراکه باعث درد معده در شما میشود.
بیشتر بخوانید:
«راهنمای خرید نور افکن دستی و چراغ کمپینگ»
«معرفی چند ابزار ارزان اما کاربردی»
سخن آخر
دلکندن از خواب در یک روز تعطیل و پیادهروی طولانیمدت، شاید خیلیها را از کوهنوردی منصرف کند؛ آن هم در روزهای سرد زمستانی که لذت خواب بیشتر هم میشود! اما زمانیکه خود را بالای کوه یا تپهی بلند میبینید و کرامپون کفشتان زیر نور آفتاب میدرخشد، خواهید دید که چرا بسیاری از افراد از تجربه لذتبخش کوهنوردی در زمستان سیر نمیشوند.