مه پاش؛ دستگاهی برای تمام فصول!

مه پاش
  • دقیقه 10
  • 2158
  • 0

به قلم آیدین طلایی

2 خرداد 1402

قطعا در زمان مراجعه به بعضی رستوران‌ها و کافی شاپ‌ها، در فضای باز آن‌ها مه پاش‌ها را دیده‌اید. اما استفاده از مه‌ پاش تنها به این مکان‌ها خلاصه نمی‌شود. این دستگاه در کارخانه‌جات، پارک‌ها و فضاهایی که در تابستان با گرمای زیاد و رطوبت کم دست و پنجه نرم می‌کنند هم کاربرد دارد.

در این نوشتار مجله رونیکس به مه پاش، کاربردها و انواع آن پرداخته و در نهایت نکاتی که باعث بالا رفتن عمر این دستگاه می‌شود، را برای شما شرح می‌دهیم.

رونیکس را بخوانید.

مه پاش چیست؟

مه پاش با پاشیدن آب می‌تواند محیط را مرطوب و خنک کند. در این دستگاه آب با فشار از شلنگ‌ها عبور می‌کند و از طریق نازل به قطرات ریز 5 تا 10 میکرون تبدیل می‌شود. هر چه ذرات آب ریزتر باشد، دستگاه عملکرد بهتری دارد و خنک شدن هوا هم سریع‌تر اتفاق می‌افتد.

سایز نازل‌ها در دستگاه مه پاش، به میزان فشار و تعداد نازل‌های استفاده شده در آن بستگی دارد. هر چه این دستگاه بزرگتر باشد، تعداد نازل‌های آن هم بیشتر می‌شود. هرچه میزان استفاده از نازل در مه پاش بیشتر شود، میزان استفاده از آب در این سیستم بالاتر می‌رود.

شاید خیال کنید استفاده از مه پاش باعث افزایش هدررفت آب خواهد شد. اما با کمبود آب در فصل تابستان، یکی از راه‌هایی که از مصرف بی‌رویه آب جلوگیری می‌کند، استفاده از دستگاه مه پاش است، چرا که این دستگاه باعث کاهش 98 درصدی آب می‌شود.

نازل مه پاش
نازل مه پاش

بیشتر بخوانید: تفنگ بادپاش چیست؟ | معرفی و بررسی بادپاش + کاربرد و انواع

مه پاش چه کاربردی دارد؟

شاید فکر کنید به دلیل بالا بردن رطوبت و کاهش دما، از این ابزار تنها در فصول گرم سال استفاده می‌شود، اما حقیقت چیز دیگری است. این ابزار در تمام فصول سال کاربرد دارد، چرا که تنها کاری که انجام می‌دهد، خنک کردن هوا و مرطوب کردن محیط نیست! علاوه بر این، از این دستگاه برای تصفیه هوا، کاهش گرد و خاک، سم پاشی گل‌خانه‌ها، از بین بردن بو و پخش کردن عطر در فضا هم استفاده می‌شود.

دستگاه مه پاش در زمینه‌های زیادی کاربرد دارد: از فضاهای باز و سالن‌های ورزشی گرفته تا گلخانه‌ها و دامداری‌ها. شاید فکر کنید که استفاده از این دستگاه چندان اهمیتی نداشته و می‌توان از آن چشم‌ پوشی کرد. اما اینطور نیست. به عنوان مثال، رطوبت زیر 30 درصد برای گیاهان خطرناک است و می‌تواند منجر به از بین رفتن آن‌ها شود. دستگاه مه پاش با ثابت نگه داشتن رطوبت از این امر جلوگیری می‌کند. در ادامه به کاربردهای این دستگاه می‌پردازیم:

  • ایجاد هوای مناسب و مطبوع در رستوران‌ها، کافی شاپ‌ها، روف گاردن‌ها و تراس‌ها
  • جذب گرما و آلودگی هوا در سالن‌های ورزشی
  • جذب گرمای محیط، بوی نامطبوع موجود در آن، از بین بردن حشرات و کم کردن ذرات معلق در هوا و گرد و غبار در سالن‌های صنعتی
  • حفظ تعادل دمایی و جلوگیری از ورود حشرات جهت و همچنین کاهش تلفات در مرغداری‌ها، گاوداری‌ها و دامداری‌ها
  • ثابت نگه‌داشتن رطوبت، مطبوع کردن و پایین آوردن دمای محیط در گلخانهها و سالن‌های پرورش قارچ
  • استفاده از گلاب و عطر برای خوشبوسازی مکانهای مذهبی و تاریخی
  • ضد عفونی کردن مکان‌های آلوده، بیمارستان‌ها و مراکز پزشکی
  • برای از بین بردن علف‌های هرز یا حمله ملخ‌ها در صنعت کشاورزی
کاربری از مه پاش
کاربری از مه پاش

مه پاش چگونه کار می‌کند؟

دستگاه مه پاش عموما از اجزای زیر تشکیل شده است:

  • تابلو برق یا تایمر
  • منبع آب
  • شلنگ‌های فشارقوی برای انتقال جریان آب به پمپ
  • فیلتر تک، دو و سه مرحله‌ای
  • پمپ مه پاش
  • شلنگ اصلی عبور جریان از پمپ به نازل‌
  • پایه نازل
  • نازل

در این دستگاه، تابلو برق یا تایمر از نوسانات برقی جلوگیری می‌کند. در این تابلو می‌توان زمان روشن و خاموش شدن دستگاه و دمای محیط را تنظیم کرد. بعد از تنظیم تایمر، آبی که در مخزن قرار دارد، پس از فیلتر شدن به صورت کم فشار به پمپ وارد می‌شود. پمپ بعد از فشرده کردن آب، آن را توسط شلنگ به سمت نازل حرکت می‌دهد. بعد از وارد شدن به نازل، آب با فشار 70 بار از آن به صورت ذرات خیلی ریز خارج می‌شود. معمولا اندازه این ذرات بین 5 تا 10 میکرون است.

اجزای سیستم مه پاش
اجزای سیستم مه پاش

عموما این دستگاه در فضای باز و زیر نور آفتاب عملکرد بهتری دارد، اما در فضاهای بسته‌ای مثل کارخانه‌ها و گلخانه‌ها، علاوه بر خنک کردن، باعث افزایش سطح رطوبت محیط تا 90% می‌شود.

انواع مه پاش از نظر نوع مصرفی

بالاتر به معرفی مه پاش پرداختیم. نکته‌ای که لازم است بدانید این است که مه پاش‌ها به طور کلی به سه دسته ساختاری تقسیم می‌شوند. این سه دسته عبارت‌اند از: مه پاش خانگی، مه پاش نیمه‌صنعتی و مه پاش صنعتی. در ادامه هرکدام از این موارد را به طور گسترده‌تر برایتان توضیح می‌دهیم.

  • مه پاش خانگی: این نوع مه پاش‌ها به پمپ آب نیاز ندارند و از طریق فشار آب شهری کار می‌کنند. در مه پاش خانگی شما به هیچ‌گونه برق، باتری یا پمپ نیاز ندارید و تنها با استفاده از آب شهری می‌توانید از این مه پاش کاربردی استفاده کنید.
  • مه پاش نیمه‌صنعتی: این مه پاش‌ها برخلاف مدل خانگی به پمپ آب نیاز دارند. در واقع مه پاش‌های صنعتی و نیمه‌صنعتی کارکرد بیشتری دارند و به دنبال این کارکرد باید از قدرت بالاتری هم برخوردار باشند. در نتیجه، این نوع مه پاش با پمپ آب با قدرت بین یک الی دوازده بار فشار کار می‌کند.
  • مه پاش‌های صنعتی: این نوع مه پاش‌ها برای محیط‌های بزرگ کاربرد دارند و باید بتوانند به خوبی پاسخگوی آن فضا باشند. در نتیجه، برای کار به قدرت بیشتری نسبت به دو مه پاش قبلی نیاز دارند. مه پاش‌های صنعتی با استفاده از پمپ آب قدرتمند که بین هفتاد الی سیصد بار قدرت ایجاد می‌کند کار می‌کنند.

کدام مه پاش برای من مناسب‌تر است؟

با توجه به انواع مه پاش که بالاتر به آنها اشاره کردیم، احتمالاً با این سوال مواجه شده‌اید که کدام مه پاش برای مصرف من مناسب‌تر است؟ در واقع باید بدانید این مه پاش‌ها جدا از نوع مصرفی (خانگی، نیمه‌صنعتی و صنعتی) از نظر متراژ نیز استفاده می‌شوند. در ادامه شما را با متراژهای استاندارد استفاده هرکدام از این مه پاش‌ها آشنا می‌کنیم.

  • مه پاش‌ خانگی: این دستگاه معمولاً در فضاهایی تا 70 متر مربع استفاده می‌شوند و به خوبی پاسخگوی این فضا هستند.
  • مه پاش نیمه‌صنعتی: همان‌طور که قبل‌تر هم اشاره کردیم، این نوع مه‌پاش‌ها کاربرد گسترده‌تری دارند و اصولاً در فضاهایی تا 300 متر مربع استفاده می‌شوند.
  • مه پاش صنعتی: این نوع مه‌پاش با توجه به قدرتی که دارد در فضاهای بسیار بزرگ به کار گرفته می‌شود و بسته به نوع نیاز شما تا چند هکتار نیز پاسخگو است.

در نتیجه با توجه به متراژ خود، می‌توانید خرید آگاهانه و درست‌تری از این مه پاش‌ها داشته باشید.

مه پاش تایمردار

تا الان باید با کاربرد و انواع مه پاش آشنا شده باشید. همان‌طور که گفتیم مه‌پاش نازلی است که آب را به صورت پودری و مه اسپری می‌کند و جدا از خنک کردن هوا، کاربردهای صنعتی نیز دارد؛ اما در این قسمت می‌خواهیم شما را با یکی از تجهیزات جانبی مه پاش به نام تایمر آشنا کنیم. با استفاده از تایمر روی سیستم مه پاش می‌توانید در مصرف آب صرفه‌جویی کنید و فضا را همیشه مرطوب و خنک نگه دارید. در واقع تایمر مه پاش یکی از کاربردی‌ترین محصولات آبیاری محسوب می‌شود که کمک زیادی در آبیاری به شما می‌کند. در ادامه به توضیح کامل‌تری درباره این محصول می‌پردازیم.

ویژگی‌های تایمر مه پاش

این تایمرها ویژگی‌های زیادی دارند که از مهم‌ترین آنها باید به صرفه‌جویی در مصرف آب اشاره کنیم. این موضوع به‌خصوص در مصارف خانگی و صنعتی کمک زیادی می‌کند و باعث کاهش چشمگیر مصرف آب می‌شود. در فصل گرما استفاده از این نازل‌ها در فضاهایی چون کافی شاپ، رستوران، محیط ویلا و … باعث خنک شدن فضا، کاهش گرد و خاک و دفع حشرات موذی می‌شود. حال اگر این محیط‌ها از منبع آب فاصله داشته باشند، استفاده از تایمر مه پاش مهم‌تر تلقی می‌شود. از دیگر ویژگی‌های تایمر مه پاش باید به کاهش هزینه‌های برق، کاهش استهلاک دستگاه مه پاش و کاهش انرژی اشاره کنیم.

انواع تایمر مه پاش

تایمرهای مه پاش با توجه به مدل‌های مصرفی آن که بالاتر به آنها اشاره کردیم، تفاوت‌هایی دارند. به عبارت ساده‌تر، در مه پاش‌های صنعتی تایم‌دهی آن از طریق تابلو فرمان انجام می‌شود. اما در مه پاش‌های خانگی این کار با روش‌های متفاوت‌تری صورت می‌گیرد.

تایمرهای مه پاش با توجه به مدل‌های مصرفی آن که بالاتر به آنها اشاره کردیم، تفاوت‌هایی دارند. به عبارت ساده‌تر، در مه پاش‌های صنعتی تایم‌دهی آن از طریق تابلو فرمان انجام می‌شود. اما در مه پاش‌های خانگی این کار با روش‌های متفاوت‌تری صورت می‌گیرد.

کاربرد تایمر مه پاش

این تایمر کاربردهای زیادی دارد و باعث سهولت شما در استفاده از نازل مه پاش می‌شود. در ادامه مطلب کاربرد تایمر مه پاش را برایتان آورده‌ایم:

  • مدیریت باز و بسته‌شدن آب و صرفه‌جویی در آن
  • اتوماتیک‌شدن سیستم با تنظیم زمان: این محصول دارای یک صفحه نمایش دیجیتال است که می‌توانید زمان را از 3 ثانیه تا 99 ثانیه تنظیم کنید تا موتور مه پاش در زمان تعیین شده خاموش و روشن شود.
  • نصب و راه‌اندازی راحت محصول. این تایمرها نیازی به جریان برق شهری ندارند و از باتری برای انجام کار خود استفاده می‌کنند.
  • این تایمرها دارای 12 برنامه ثابت از پیش برنامه‌ریزی شده هستند که می‌توانید هرکدام از آنها را متناسب با فضای خود انتخاب کنید.
  • استفاده از این محصول در فضاهای بزرگ باعث کاهش هزینه‌ها و مانع از هدر رفتن انرژی می‌شود.

مه پاش چه انواعی دارد؟

مه پاش‌ها را می‌توان از منظرهای مختلفی تقسیم بندی کرد. از نظر نحوه پاشش آب، این دستگاه به دو دسته پودری و پاششی تقسیم می‌شود.

  • مه پاش پودری: در مه پاش پودری، ذرات آب به شکل پودری از نازل خارج می‌شود. در این‌گونه مه پاش، بدون این‌که آثار خیسی بر روی سطح بماند، محیط خنک می‌شود.
  • مه پاش پاششی: در نوع پاششی، آب به صورت قطرات درشت‌تری از نازل خارج می‌شود. این نوع مه پاش بیشتر در مصارف صنعتی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

از نظر نوع عملکرد، مه پاش‌ها در سه دسته مه پاش دیسکی یا پروانه‌ای، مه پاش التراسونیک یا بخارساز سرد و مه پاش نازلی تولید می‌شود. در ادامه به معرفی هر کدام از آن‌ها می‌پردازیم.

مه پاش‌ پروانه‌ای
مه پاش‌ پروانه‌ای

مه پاش پروانه‌ای

این مه پاش دارای یک دمنده دور بالا است که آب را به ذرات ریز تبدیل کرده و در محیط پخش می‌کند. این فن دارای سرعت بسیار بالایی است. این دمنده قطرات ریز آب را تبدیل به پودر کرده و آن را با همان سرعت در محیط اطراف پخش می‌کند.

به دلیل وجود سیستم قطره گیر در این مه پاش، قطرات درشت از آن خارج نمی‌شود. این دستگاه در گلخانه‌ها، مرغداری، دامداری و سالن‌های پرورش قارچ کاربرد دارد.

مه پاش التراسونیک

رطوبت تولید شده این مه پاش، با امواج فراصوتی ایجاد می‌شود. این دستگاه با تغییر فرکانس، با فشار بالایی که به آب می‌دهد، آن را به حالت گاز در آورده و بعد به مه تبدیلش می‌کند. چون بخاری که این رطوبت ساز ایجاد می‌کند سرد است، به آن بخارساز سرد هم می‌گویند.

این دستگاه می‌تواند رطوبت محیط را بالا ببرد. به همین دلیل در صنایعی که نیاز به رطوبت کنترل شده دارند، پرکاربرد هستند.

در این مه پاش از آب املاح‌دار استفاده نکنید. چون باعث گرفتگی درون لوله‌ها می‌شود.

به نقل از سایت کالا صنعتی می توان گفت:

مه پاش یا فوگر دستگاهی است که آب را به ذرات ریزمانند مه تبدیل می‌کند. این دستگاه با پخش‌کردن مه به داخل محیط مدنظر باعث خنکی و ایجاد رطوبت می‌شود. هر چقدر ذرات آب ریزتر باشند، با گرفتن گرمای اندک سریع‌تر به بخار تبدیل می‌شوند؛ مه نیز چنین خصوصیتی دارد. با پخش شدن مه در هوای محیط، ذرات ریز آب گرمای اطراف را جذب کرده و تبخیر می‌شوند، بدین ترتیب کارکردن مه پاش باعث کم‌شدن دما و خنکی می‌شود.

مه پاش نازلی

مه پاش نازلی با یک فشرده ساز قدرتمند، فشار آب بالا و تعدادی نازل کار می‌کند. در این دستگاه آب با فشار زیاد به داخل شلنگ‌ها می‌رود و بعد به سمت نازل هدایت می‌شود. این نازل‌ها، سوراخ‌های ریزی به اندازه میکرون در سطح خود دارند تا آب را به صورت پودر به بیرون انتقال دهند.

نصب مه پاش نازلی راحت است و کیفیت تولید مه بالایی دارد. از این نوع مه پاش برای فضاهای باز مانند رستوران و تالارها استفاده می‌شود.

نکات مهم نگهداری از مه پاش چیست؟

مانند هر ابزار دیگری، استفاده از مه پاش‌ها هم نیاز به رعایت بعضی نکات دارند. با رعایت این نکات طول عمر دستگاه شما بالا می‌رود.

  • فیلتر تصفیه آب و نازل‌ها را بررسی کنید تا دچار گرفتگی نشده باشند. آب املاح زیادی دارد که حتی با وجود فیلتر‌های مختلف، باز هم ناخالصی‌‌هایی از آن‌ها رد می‌شود و باعث گرفتگی فیلتر و نازل خواهد شد. اگر نازل‌ها یا فیلتر گرفته باشد، ممکن است آب به پمپ نرسد و باعث سوختن آن شود. پس اگر امکان تعمیر وجود نداشت، حتما آن‌ها را تعویض کنید. برای بررسی و تعویض این قطعه یا باید سراغ یک تعمیرکار حرفه‌ای بروید یا خودتان دست به آچار و پیچگوشتی شوید. اگر قرار است خودتان دستگاه مه پاش رو سرویس کنید، نیاز به ابزار دارید. در این راه مجموعه 7 عددی پیچ گوشتی رونیکس مدل RH-2906 می‌تواند کاربردی باشد. این مجموعه دارای 3 عدد پیچ گوشتی دو سو و 4 عدد پیچ گوشتی چهارسو است. پیچ گوشتی‌ های چهار سوی این مجموعه در سایزهای 75×1، 100×2 ، 125×2، 150×3 میلی متر تولید می‌شوند و سایز پیچ گوشتی ‌های دو سوی این مجموعه عبارتند از 75×5 ، 125×6 و 150×8 میلی متر. این پیچ گوشتی ها دارای نوک سخت‌کاری شده و دسته‌های کریستال با طراحی ارگونومیک برای کنترل بهتر ابزار است.
  • شلنگ‌ها را بررسی کنید تا دچار رسوب نشده باشند.
  • اتصالات را بررسی کنید که آب از آن‌ها چکه نکند.
  • در فصل سرما احتمال یخ زدگی پمپ‌ و شلنگ‌ها وجود دارد. برای جلوگیری از یخ زدگی پمپ و شلنگ، از سرپوش استفاده کنید.
کاربری از مه پاش
کاربری از مه پاش

بیشتر بخوانید: کنیتکس پاش چیست و چه کاربردی دارد؟

سخن آخر

هدف رونیکس آموزش فرهنگ استفاده از ابزار است. ابزار برای این ساخته شده‌اند تا زندگی را برای ما آسان‌تر کنند. مه پاش‌ها هم از این قاعده مستثنی نیستند.

به همین دلیل در این نوشتار مجله رونیکس، به مه پاش که در دامداری، کشاورزی، صنعت، مرغداری، گاوداری، باغبانی و حتی رستوران‌ها و کافی شاپ‌ها هم کاربرد دارد، پرداختیم. ابزاری با ساختار ساده که عموما در خنک کردن هوا و مرطوب کردن محیط استفاده می‌شود. نظرات و سوالات خود را با ما به اشتراک بگذارید.

سوالات متداول:

از مه‌پاش‌ها در چه مناطقی استفاده می‌شود؟
از این دستگاه در مناطق گرم و خشک برای بالا بردن رطوبت و کاهش دما استفاده می‌شود. هرچند استفاده از این ابزار تنها در این مناطق خلاصه نمی‌شود. از مه پاش‌ها می‌توان برای سم پاشی گل‌خانه‌ها، از بین بردن بو و پخش کردن عطر در فضا و… در هر فصل و هر منطقه‌ای استفاده کرد.

ارتفاع نازل‌ها در سیستم مه پاش باید چقدر باشد؟
معمولا میزان ارتفاع نازل‌ها در مه پاش‌ها بین 5/2 تا 5/3 متر است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط

عضویت در خبرنامه :

برای عضویت در خبرنامه و اطلاع از جدیدترین مقالات مجله رونیکس ایمیل خود را وارد کنید.