طریقه نصب رول بولت سقفی در 5 مرحله

طریقه نصب رول بولت سقفی در 5 مرحله

به قلم فرناز اصلاح

21 مرداد 1402

برای نصب و آویزان‌کردن لوستر، وسایل تزئینی، پنکه، تاب، گلدان آویز و هر وسیله سنگین دیگری، نیاز به اتصال‌دهنده‌های محکم و مقاومی دارید که تحمل وزن بالایی داشته باشند و اتصال ایمنی را ایجاد کنند. رول بولت‌‌های سقفی برای نصب ایمن وسایل مختلف به سقف مورد استفاده قرار می‌گیرند.

اما طریقه نصب رول بولت چگونه است؟ برای نصب آن در بتن به چه تجهیراتی نیاز دارید و چطور باید این کار را انجام دهید؟ در این مقاله از مجله رونیکس، طریقه نصب رول بولت سقفی در 5 مرحله ساده را به شما آموزش می‌دهیم.

رونیکس را بخوانید!

گام اول؛ انجام محاسبات دقیق برای کاشت رول بولت

رول بولت سقفی
رول بولت سقفی

قبل از اینکه نحوه نصب رول بولت سقفی را یاد بگیرید، در قدم اول باید از رول بولت با جنس، وزن و سایزی متناسب با آویز و سقف استفاده کنید؛ چراکه مقدار تحمل وزن رول بولت سقفی به شدت بر کیفیت اتصال و ایمنی آن تاثیر می‌گذارد. اگر وزن آویز متصل به رول بولت بیشتر از ظرفیت تحمل بار آن باشد، خطر جداشدن آویز و آسیب‌های بعدی بیشتر می‌شود.

برای لوستر و آویزهای بالای 15 کیلوگرم یا در سقف‌های بتنی و غیر کاذب باید از رول بولت‌های بزرگ استفاده کنید. برای سقف‌های کاذب و آویزهای با وزن کمتر از 10 کیلوگرم باید از رول بولت پروانه‌ای استفاده کنید. همچنین، قبل از شروع به کار باید تمام ابزارآلات، مواد و تجهیزات مورد نیاز برای نصب رول بولت را آماده کنید تا فرآیند کاری شما راحت‎‌تر و سریع‌تر پیش برود.

بیشتر بخوانید: انکربولت چیست؟ معرفی کامل + شرح کاربرد در صنایع مختلف

گام دوم؛ دریل‌کاری سقف براساس عمق و ضخامت رول بولت

دریل‌کاری سقف براساس عمق و ضخامت رول بولت
دریل‌کاری سقف براساس عمق و ضخامت رول بولت

پس از اینکه نقطه مورد نظر برای نصب رول بولت را انتخاب کردید، باید آن را با ابزار مناسب، به روشی دقیق و کاملا عمودی سوراخ‌کاری کنید. برای این‌ کار از یک دریل چکشی مانند دریل چکشی 2210 رونیکس یا یک بتن‌کن سبک مانند بتن‌کن 2701 رونیکس استفاده کنید.

از انتخاب مته مناسب نیز غافل نشوید؛ چراکه قطر و عمق سوراخ حفرشده باید متناسب با ضخامت و طول رول بولت باشد. همچنین، در بعضی از انواع رول بولت، عمق استاندارد علامت‌گذاری شده است که هنگام نصب آن می‌توانید از این علامت‌گذاری کمک بگیرید.

گام سوم؛ پاکسازی داخل سوراخ ایجادشده

پاکسازی سوراخ ایجادشده در سقف
پاکسازی سوراخ ایجادشده در سقف

برای اتصال درست رول بولت داخل سوراخ حفرشده، باید داخل سوراخ تمیز و فاقد گردوغبار باشد. برای این کار، از یک کمپرسور باد کوچک استفاده کنید.

همچنین، برای جلوگیری از ایجاد گردوغبار می‌توانید از گردگیر دریل استفاده کنید. نحوه کار به این صورت است که هنگام سوراخ‌کاری نقطه مورد نظر، گردگیر دریل را روی مته قرار دهید و آن را روی نقطه علامت‌گذاری‌شده در سقف برای سوراخ‌کاری، تنظیم کنید. پس از اتمام سوراخ‌کاری نیز این قطعه را جدا کرده و گردوغبار موجود در آن را خالی کنید.

بیشتر بخوانید:نکات ایمنی کار با دریل

گام چهارم؛ کاشت رول بولت و فیکس‌کردن دقیق آن

کاشت رول بولت در سقف
کاشت رول بولت در سقف

حالا نوبت به کاشت رول بولت در سوراخ ‌ایجادشده می‌رسد. مکانیزم اتصال به این شکل است که با استفاده از نیروی اصطکاک و انبساط، با بتن و مصالح مختلف اتصال برقرار می‌کند. برای کاشت رول بولت، آن را درون سوراخی که ایجاد کردید قرار دهید. در حین کاشت مکانیکی رول بولت، با چکش به آن به آرامی ضربه بزنید تا خط علامت‌گذاری‌شده به سوراخ وارد شود.

حالا آن را کمی بپیچانید تا درون سوراخ جا بیفتد. سپس آن را از بیرون به وسیله مهره، در جهت عقربه‌های ساعت و به وسیله آچار بپیچانید. برای این کار، آچار مناسب را از ست آچار انتخاب کنید. به این ترتیب، مکانیزم رول بولت فعال شده، با بتن یا سایر مصالح درگیری و اصطکاک ایجاد می‌کند.

 انواع آچار شلاقی رونیکس در یک نگاه

گام پنجم؛ سفت‌کردن پیچ‌های رول بولت با آچار بکس

سفت‌کردن پیچ رول بولت با آچار بکس رونیکس
سفت‌کردن پیچ رول بولت با آچار بکس رونیکس

رول بولت HST  نوعی رول بولت و دارای گل‌پیچ شش‌گوش است. از این نوع رول بولت، بیشتر برای مهار بارهای دینامیکی در سازه‌های بتنی، بازسازی خانه‌های قدیمی، نصب سنگ‌های ساختمانی و بتن‌های بدون ترک استفاده می‌شود. برای این نوع رول بولت، سازه را در محل کاشت قرار دهید و سپس رول بولت را نصب کنید. برای سفت‌کردن آن نیز از آچار بکس رونیکس استفاده کنید.

به نقل از سایت سات پیچ درباره آموزش نصب رول بولت سقفی می‌توان گفت:

“روش نصب رول بولت سقفی

همانطور که در مقدمه توضیح دادیم، رول بولت‌ها تجهیزاتی هستن که یک سمت آن‌ها در داخل مصالح قرار می‌گیرد و طرف دیگر ان‌ها حالت قلابی دارد که جسم مورد نظر از آن آویزان می‌شود. از مهم‌ترین نکات در رابطه با این رول بولت، تحمل وزن آن‌ها و نحوه و روش نصب رول بولت سقفی است. از آنجا که این رول بولت برای آویزان کردن چیزی از سقف استفاده می‌شوند، اگر بیش از تحمل وزنش از آن آویزان شود، مطمعنا اتصال آسیب خواهد دید و این بسیار خطر آفرین است و احتمال سقوط جسم آویزان شده وجود دارد. اگر رول بولت به درستی نصب نشود، احتمال کنده شدن آن وجود دارد. در ادامه طریقه نصب صحیح رول بولت سقفی را برای شما توضیح خواهیم داد.

اولین مرحله در نصب رول بولت سقفی این است که یک سوراخ توسط دریل یا ابزار دیگر در محل نصب ایجاد کنید. توجه کنید سایز سوراخ ایجاد شده باید متناسب با سایز رول بولت باشد. در اثر دریل کاری در این محل گرد و خاک و آلودگی می‌نشیند پس آن را کاملا تمیز کنید. سپس قسمت انتهایی یا لنگر رول بولت را در سوراخ ایجاد شده وارد کنید. سپس قسمت دیگر یا همان قسمت پیچی رول بولت را وارد کنید و آن‌ها را محکم کنید. تمامی این مراحل باید با دقت هرچه تمامتر انجام شوند.”

بیشتر بخوانید:
اصول بازسازی ساختمان و خانه های قدیمی

در انتها پیشنهاد میکنیم این مطلب در مورد رول بولت به نقل از سایت آهن آنلاین را مطالعه کنید:

قسمت های مختلف رول بولت؛ مکانیسم و مزایا و کاربردهای آن.

اجزاء تشکیل‌دهنده یک رول بولت می‌توانند، متناسب با نوع آن متفاوت باشند اما به‌طورکلی، می‌توان گفت که رول بولت از قسمت‌های زیر تشکیل شده است:

• یک عدد پیچ با یک سر مخروطی و یک سر رزوه شده
• یک بدنه فولادی (استوانه چاک‌دار، پروانه‌ای و غیره)
• مهره
• واشر فنری
• واشر تخت

جنس رول بولت ها عموماً از فولاد است که بنا بر نیاز می‌تواند به‌صورت گرم یا سرد گالوانیزه شده باشد.

مکانیسم عملکرد رول بولت

اتصال با تکیه بر افزایش حجم، مبنای عملکرد رول بولت است. مکانیسم عملکرد رول بولت به این صورت است که ابتدا مهره به‌صورت دستی و یا براثر وزن قطعه متصل، سفت و کشیده می‌شود. سپس، براثر کشش ایجادشده، لوله استوانه‌ای یا پروانه رول بولت باز می‌شود.

این اتصال قدرتمند براثر اصطکاک ایجادشده بین بدنه رول بولت و مصالحی که رول بولت در آن کاشته شده است به وجود می‌آید. انبساط ایجادشده در انتهای رول بولت باعث می‌شود که این قطعه به‌خوبی با تکیه‌گاهش درگیر شود. نیروی اصطکاکی ایجادشده همچنین، مانع از دررفتن یا افتادن رول بولت می‌شود.”

بیشتر بخوانید: آموزش تصویری نصب لوستر سقفی در 7 مرحله

سخن آخر

در این مقاله از مجله رونیکس، طریقه نصب رول بولت سقفی را به شما آموزش دادیم. می‌توانید این کار را با استفاده از ابزار حرفه‌ای در چند مرحله ساده و به راحتی انجام دهید. اگر سوالی دارید، آن را از طریق کامنت با ما در این صفحه به اشتراک بگذارید.

سوالات متداول

موارد استفاده از رول بولت چیست؟
از رول بولت در ساختمان‌سازی، ماشین‌سازی و صنعت حمل‌ونقل، برای مواردی نظیر اتصال اسکلت ساختمان به بتن، محکم‌کردن ریل‌های مترو و راه‌آهن، نصب آویز به سقف غیر کاذب یا کاذب و احداث جان‌پناه استفاده می‌شود.

رول بولت پروانه‌ای چه کاربردی دارد؟
از رول بولت پروانه‌ای برای نصب انواع آویز در سازه‌های کنافی و سقف‌ها یا دیوارهای کاذب استفاده می‌شود.

جنس رول بولت از چیست؟
رول بولت از آهن یا فولاد با روکش گالوانیزه ساخته می‌شود.

2 پاسخ به “طریقه نصب رول بولت سقفی در 5 مرحله”

  1. حجت مظاهری گفت:

    رول بولت میتونه جسم 80کیلویی تحمل کنه؟

    • رونیکس گفت:

      همراه گرامی، باید از رول بولت‌هایی با سایزهای بزرگ‌تر مانند M16 استفاده کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط

عضویت در خبرنامه :

برای عضویت در خبرنامه و اطلاع از جدیدترین مقالات مجله رونیکس ایمیل خود را وارد کنید.