- دقیقه 9
- 1387
- 0
به قلم آیدین طلایی
3 اردیبهشت 1403
سمعک وسیلهای الکترونیکی است که به افراد کم شنوا برای بهتر شنیدن صدای محیط اطراف کمک میکند. این وسیله با دریافت امواج صوتی از محیط، آن را تقویت و به گوش فرد منتقل میکند.
به دلیل حیاتی بودن این وسیله در زندگی افراد کمشنوا، نگهداری و مراقبت درست از آن اهمیت زیادی دارد. اما سمعک مانند هر وسیله دیگری، ممکن است به تعمیر یا سرویس نیاز داشته باشد. در این نوشتار رونیکس، قصد داریم به اموزش تعمیر سمعک بپردازیم.
رونیکس را بخوانید.
رایج ترین علل خراب شدن سمعک ها
سمعکها ممکن است به دلایل مختلفی خراب شوند. پیش از پرداختن به راهنمای تعمیر سمعک، به سراغ رایجترین علل خراب شدن سمعک میرویم:
تمام شدن باتری سمعک
شاید بتوان رایجترین دلیل خراب شدن سمعک را تمام شدن باتری یا کم بودن شارژ آن دانست. اگر از سمعک هیچ صدایی بیرون نیامد به احتمال زیاد مشکل از باتری است. اگر پس از تعویض باتری مشکل رفع نشد، ممکن است مشکل از جرم گرفتن قالب یا فیلتر سمعک باشد. اگر پس از تمیز کردن باز هم مشکل حل نشد، بهتر است سمعک را به تعمیرکاران حرفهای برای رفع عیب بسپارید.
شکستن در باتری
اگر باتری سمعک را به صورت برعکس قرار دهید یا در زمان بازکردن در باتری به آن فشار زیادی بیاورید، ممکن است باعث شکسته شدن در باتری شود.
گیر کردن باتری در سمعک
سمعکها هرکدام برای نوع خاصی از باتری طراحی میشوند. به همین دلیل باید از باتری با اندازه مناسب برای سمعک استفاده شود. اگر قطب مثبت و منفی باتری را جابهجا یا باتری را به اشتباه درون جاباتری سمعک قرار دهید، ممکن است باعث گیرکردن باتری در سمعک شود.
مسدود شدن فیلتر سمعک
وکس گارد یا فیلتر سمعک قطعهای مهم در سمعکها است. این قطعه به خصوص در سمعکهای داخل گوشی، به دلیل آنکه درون گوش قرار میگیرند، باید مرتبا تمیز شود. در سمعکهای ریک اگر فیلتر پر شود، صدا به درستی به گوش وارد نمیشود. این فیلتر باید بعد از هر بار استفاده با وسایل تمیزکننده تمیز شود و هرچندوقت یکبار فیلتر به صورت کامل تعویض شود.
ترک برداشتن یا خشک شدن تیوب قالب سمعک
تیوب قالب سمعک میتواند در اثر زمین خوردن ترک بردارد. این مساله باعث کاهش کیفیت صدای سمعک میشود. قالب سمعک همچنین در بلندمدت میتواند خشک شود. در صورت بروز این مشکلات تنها راه چاره تعویض تیوب قالب سمعک است.
ترک برداشتن بدنه سمعک
بدنه سمعک هم در صورت ضربه دیدن یا استفاده نادرست میتواند دچار ترک شود. اگر این اتفاق افتاد، پیشنهاد میکنیم دستگاه را به تعمیرکار حرفهای سمعک بسپارید تا پوسته سمعک را برای شما تعویض کند.
بیشتر بخوانید: آموزش تنظیم آنتن تلویزیون | اصول و نکات تنظیم آنتن تلویزیون
کنده شدن دستگیره سمعک داخل گوشی
سمعکهای داخل گوشی دارای دستگیرهای برای قرار دادن و برداشتن سمعک هستند. این دستگیره در عملکرد دستگاه نقشی ندارد. اما درصورت شکستن آن بهتر است سمعک را به تعمیرکاران حرفهای بسپارید تا آن را رفع کنند.
خرابی مدار سمعک
ممکن است مدار سمعک دچار مشکل شده باشد. تشخیص این مساله توسط متخصص شنوایی انجام میشود و درصورت ایراد در مدار سمعک باید آن را به تعمیرکاران حرفهای سپرد.
چه زمانی باید تعمیر سمعک را به تعمیرکاران حرفهای بسپارید؟
در ادامه مقاله راهنمای تعمیر سمعک به این سوال میرسیم که چه زمانی باید تعمیر سمعک را به تعمیرکاران حرفهای بسپارید؟ در صورتی که سمعک شما دچار خرابی شد، بعضی از تعمیرات به دانش و تخصص خاصی نیاز ندارد و میتوانید به تنهایی آن را انجام دهید. اما بعضی دیگر از فعالیتها را بهتر است به تعمیرکاران حرفهای بسپارید تا آسیب بیشتری به دستگاه شما وارد نشود. برای آنکه درخصوص این مساله مطمئن شوید، باید قطعات مختلفی را بررسی کنید.
- باتری دستگاه را تست کنید. از این مساله مطمئن شوید که باتری سمعک سالم است یا به درستی جا زده شده یا خیر.
- بررسی کنید که صدای سمعک به طور اتفاقی زیاد یا کم نشده باشد.
- درصورتی که سمعک شما از نوع پشت گوشی است، مطمئن شوید که سیم و شلنگ سمعک سالم است یا خیر.
- اگر سری سمعک جرم گرفته بود، آن را با دستمال مخصوص تمیز کنید.
اگر موارد بالا را بررسی کردید و باز هم سمعک کار نمیکرد یا از آن سوت گوشخراش میآمد، حتما آن را به تعمیرکاران حرفهای یا پزشکان متخصص بسپارید. بعضی اوقات ممکن است سمعک در اثر ضربه ایرادی پیدا کرده باشد. رفع این مشکل باید توسط متخصص ادیولوژیست انجام شود.
آموزش تعمیر سمعک
سمعکها مدلهای مختلفی مانند پشت گوشی، داخل گوشی، پشت گوشی نامرئی یا ریک و… دارند. هر کدام از این انواع سمعک دارای اجزایی مانند رسیور، میکروفن، آمپلی فایر و… هستند. چگونه مراقبت کردن شما از سمعک رابطه مستقیمی با طول عمر دستگاه شما دارد. اما هر کدام از این قطعات بعد از مدتی به سرویس یا تعمیر و تعویض نیاز دارند.
بعضی از تعمیرات به هیچ وجه نباید توسط شما انجام شود. مواردی مانند تعویض و تعمیر تیوب یا شلنگ سمعکها کاری بسیار تخصصی است و باید توسط تعمیرکاران حرفهای انجام شود. به همین دلیل برای جلوگیری از آسیب بیشتر به دستگاه به شما پیشنهاد میکنیم که اگر از تخصص کافی برخوردار نیستید، تعمیر سمعک را به افراد حرفهای بسپارید. در ادامه انواع سمعکهای موجود را معرفی و سپس به حل مشکلات رایج سمعک های مختلف میپردازیم.
تعمیر سمعک پشت گوشی
اولین نوعی که در راهنمای تعمیر سمعک آن را بررسی میکنیم، سمعک پشت گوشی است. این نوع از سمعکها جزء اولین نسل سمعکها هستند. در سمعک پشت گوشی تمام اجزا داخل دستگاه و همانطور که از نامش پیدا است، سمعک در پشت گوش فرد قرار میگیرد.
ممکن است قطعات داخلی سمعک پشت گوشی به دلایل مختلفی مانند تعریق، رطوبت یا گرمگرفتن قطعات داخلی، بستهشدن میکروفون، سولفاته شدن باتری، شکسته شدن در باتری و… به تعمیر نیاز داشته باشد.
از اجزای اصلی سمعک پشت گوشی، قالب و شلنگ آن است. به مرور زمان قالب و شلنگ سمعک پشت گوشی تغییر رنگ میدهد. همچنین ممکن است قالب سمعک جرم بگیرد. به همین دلیل باید قالب را بعد از هر بار استفاده تمیز کرد. اگر شلنگ سمعک جرم گرفت یا سفت شد، باید آن را تعویض کنید.
یکی دیگر از مسائلی که در سمعک پشت گوشی اتفاق میفتد، تمام شدن عمر باتری آن است. با این وجود ممکن است پس از قرار دادن باتری درون سمعک، صدا بیرون نیاید. در این زمان باید قالب سمعک را چک کنید. به احتمال زیاد جرم داخل قالب رفته و به همین دلیل صدا به درستی بیرون نمیآید. تنها کافی است قالب را تمیز کنید تا این مشکل حل شود.
تعمیر سمعک پشت گوشی نامرئی یا ریک
سمعک پشت گوشی نامرئی یا ریک نوع خاصی از سمعک پشت گوشی است. در این نوع سمعک، رسیور به جای قرار گرفتن داخل بدنه، به کمک یک سیم نازک با سر پلاستیکی و ضد حساسیت، وارد گوش فرد کمشنوا میشود. سمعک ریک به دلایل مختلفی مانند پارگی سیم یا جرم گرفتن رسیور، خرابی قطعات داخلی سمعک یا سوختن رسیور ممکن است که خراب شود. حل مشکلات رایج سمعک مانند تمام شدن باتری میتواند توسط شما رفع شود. با این وجود درخصوص قطعات داخلی این نوع سمعک، به دلیل تخصصی بودن این تعمیرات، به شما پیشنهاد میکنیم که در صورت بروز مشکل در سمعک پشت گوشی نامرئی، این کار را به تعمیرکاران حرفهای سمعک بسپارید.
تعمیر سمعک داخل گوشی و نامرئی
سمعک داخل گوشی یکی دیگر از انواع سمعک است که اندازهای کوچکتر از سمعک پشت گوشی دارد. اجزای سمعک داخل گوشی دقیقا همانند دیگر انواع سمعکها است، با این تفاوت که اجزای این نوع از سمعکها کوچکتر است. سمعکهای نامرئی به دلایلی مانند خرابشدن و جرمگرفتن رسیور، شکستن پوسته یا در باتری و خراب شدن سایر قطعات داخلی سمعک میتواند به تعمیرات نیاز داشته باشد.
همانند سمعکهای پشت گوشی نامرئی، فیلتر این سمعکها را نیز باید پس از مدتی تعویض کرد. اما برای به تعویق انداختن این مساله، باید آن را به صورت مکرر تمیز کرد. نحوه تمیز کردن سمعک داخل گوشی و نامرئی مشابه یکدیگر است.
راههای جلوگیری از خراب شدن سمعک
تعمیرات سمعک میتواند منجر به صرف هزینههای زیادی برای شما شود. برای جلوگیری از این مساله و افزایش طول عمر سمعک، تنها نیاز است نکاتی ساده اما موثر را رعایت کنید. پس از اموزش تعمیر سمعک به راههای جلوگیری از خراب شدن سمعک میپردازیم:
- گوش خود را نظافت کنید تا از ورود جرمهای گوش به داخل سمعک جلوگیری شود.
- بعد از چندبار استفاده از سمعک، آن را با فرچه یا دستمال مرتبا تمیز کنید تا از ورود جرم به قطعات داخلی سمعک جلوگیری شود.
- پس از استفاده از سمعک، آن را درون جعبه مخصوص قرار دهید تا از بروز آسیبهای فیزیکی به دستگاه جلوگیری شود.
- درصورتی که سمعک شما دچار ترکخوردگی شد، بهتر است هرچه سریعتر آن را به تعمیرکاران حرفهای بسپارید تا از بروز هزینههای بیشتر جلوگیری شود.
- به هیچ وجه با سمعک دوش نگیرید و به شنا نروید. با وجود اینکه سمعکهای جدید ضدآب هستند، اما این به معنی مقاوم بودن آنها در برابر باران و رطوبت است و نباید با آنها به استخر رفت. به همین دلیل در این زمانها حتما سمعک را از روی گوش خود بردارید.
- اگر در نواحی با رطوبت بالا زندگی میکنید، از قرصهای رطوبتگیر استفاده کنید. داخل جعبه سمعکها قرصهای رطوبتگیر موجود است. بهتر است شب در زمان خواب، سمعک را داخل جعبه و در کنار قرص قرار دهید تا رطوبت آن از بین برود.
- در صورتی که قصد دارید به رادیولوژی، سی تی اسکن یا MRIبروید، قرار گرفتن سمعک در معرض مستقیم اشعه میتواند باعث خراب شدن دستگاه شود. به همین دلیل قبل از شروع آزمایش، حتما سمعک را از گوشهای خود بردارید.
- اگر به صورت طولانیمدت از سمعک استفاده میکنید، باتری را به صورت تمام وقت داخل سمعک نگه ندارید؛ چراکه ممکن است رطوبت به وجود آمده داخل سمعک درون باتری رفته و آن را سولفاته کند. به همین دلیل اگر قصد دارید که برای مدت زیادی از سمعک استفاده نکنید، باتری را از سمعک جدا کنید.
- در صورت تمام شدن باتری سمعک، باتری جدید را از برندهای معتبر خریداری کنید. تاریخ انقضای باتری را بررسی و دقت کنید که روی کاغذ باتری کلمه Hearing Aid یا سمعک نوشته شده باشد. نوشته شدن این کلمه به این معناست که باتری برای سمعک مناسب است.
- سمعکهای داخل گوشی به علت قرارگیری مستقیم در کانال گوش، نسبت به انواع پشت گوشی حساستر هستند و احتمال خرابی آنها بیشتر است. به همین دلیل باید با مراقبت بیشتری از آنها استفاده کرد. همچنین باید وکس گارد سمعکهای داخل گوشی را به صورت دائم بررسی و در صورت نیاز آن را تعویض کرد.
- در نوزادان و کودکان احتمال آسیبدیدگی سمعک بیشتر است. نوزادان ممکن است سمعک را پرتاب کنند یا آن را در دهان خود فرو کنند و کودکان هم ممکن است در اثر بازی و فعالیتهای بدنی زیادی که دارند به سمعک آسیب بزنند.
- در افراد مسن ممکن است به دلیل کهولت سن سمعک به درستی تمیز نشود یا باتری به درستی درون دستگاه قرار نگیرد.
سخن آخر
در این نوشتار رونیکس به اموزش تعمیر سمعک های مختلف پرداختیم. سمعک وسیلهای حیاتی در زندگی افراد کمشنوا است و به همین دلیل نگهداری و مراقبت درست از آن اهمیت بالایی دارد. به همین دلیل پیشنهاد میکنیم که برای جلوگیری از این اتفاق، مواردی که در بالا عنوان کردیم را رعایت کنید تا از تحمیل هزینههای بالای تعمیر سمعک در امان باشید. آیا تجربه تعمیر یا استفاده از سمعک را داشتهاید؟ نظرات و سوالات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
هزینه تعمیر سمعک چقدر است؟
سمعک معمولا 1 تا 2 سال گارانتی دارد. در صورت بروز خرابی در سمعک، میتوانید به تعمیرگاه معتبر شرکت تولیدکننده سمعک مراجعه کنید تا به صورت رایگان اقدامات لازم را برایشما انجام دهند. اما به این نکته توجه کنید که بعضی قطعات سمعک ممکن است تحت پوشش گارانتی نباشد. هزینه سمعک میتواند به عوامل مختلفی مانند نوع سمعک و علت خرابی آن بستگی داشته باشد. اگر قطعاتی مانند میکروفون یا رسیور خراب شده باشد، تعمیر آنها هزینه بالایی ندارد، اما اگر قطعهای مانند آمپلی فایر خراب شود، به احتمال زیاد هزینه تعمیر بالا خواهد بود.
چه زمانی سمعک ارزش تعمیر ندارد و باید تعویض شود؟ سمعکها معمولا عمر مفیدی حدود 5 سال دارند. اگر سمعک شما در مدت زمان کوتاهی چندین بار خراب شود، بهتر است به فکر تعویض آن باشید.