- دقیقه 7
- 28945
- 9 نظر
به قلم فرناز اصلاح
13 اردیبهشت 1403
تصاویر درهم و برهم، قطع و وصل صدا و تصویر موقع وزش باد یا بارش برف و باران، نویز، صدای خشخش یا کلیک؛ تا به حال موقع تماشای تلویزیون چنین تجربیات ناخوشایندی داشتهاید؟ تلویزیون شما حتی اگر باکیفیتترین و بهترین برند بازار هم باشد، اگر آنتن آن را خوب تنظیم نکنید، از تماشای برنامه مورد علاقهتان با تصویر و صدای شفاف و واضح محروم میشوید. برای جلوگیری از بروز مشکلات اینچنینی، باید به آموزش تنظیم آنتن تلویزیون مسلط باشید تا بتوانید این کار را درست انجام دهید. به همین دلیل، در این مقاله از مجله رونیکس، اصول و نکات تنظیم آنتن تلویزیون را بررسی میکنیم.
رونیکس را بخوانید!
انواع آنتن تلویزیون؛ هرکدام کجا کاربرد دارد؟
برای اینکه اموزش تنظیم آنتن تلویزیون را خوب یاد بگیرید، ابتدا باید انواع آنتن را بشناسید. تنظیم آنتنهای داخلی و آنتنهای خارجی، نکات و اصول خاص خود را دارد که با رعایت آنها نتیجه مطلوبی از کارتان میگیرید.
آنتن داخلی
آنتن داخلی تلویزیون برای استفاده در داخل ساختمان طراحی و ساخته میشود و نزدیک تلویزیون قرار میگیرد. آنتن رومیزی با یک کابل کواکسیال به گیرنده تلویزیون متصل میشود. شما نیازی به نصب خارجی این آنتن ندارید و میتوانید با وجود تقویتکننده در ساختار این آنتنها و با توجه به موقعیت تلویزیون در خانه، از آن برای دریافت سیگنال تلویزیونی استفاده کنید. معمولاً از این آنتنها در نقاط مرتفعتر یا طبقات بالاتر ساختمان استفاده میشود که وضعیت آنتندهی بهتری دارند.
سهولت نصب و استفاده، قابلیت جابهجایی و حمل آسان، قیمت نسبتاً پایین و عملکرد عالی در آپارتمانها و فضای مسکونی کوچک، از مهمترین مزایای استفاده از آنتن رومیزی تلویزیون هستند.
آنتن خارجی
آنتن خارجی تلویزیون روی پشت بام، بالکن و به طور کلی، در فضای خارجی ساختمان نصب میشود تا سیگنالهای دریافتی را به دستگاه منتقل کند. آنتن هوایی ثابت یا گردان باید نسبت به شرایط جوی خارج از فضای مسکونی مقاوم باشد و معمولاً سیگنالهای بهتری را نسبت به آنتن رومیزی دریافت میکند. آنتن هوایی و بهویژه آنتن هوایی گردان یا چرخان برای نقاطی با ارتفاع کم از سطح زمین یا مناطق مسکونی دورافتاده مناسبتر است که سیگنالدهی ضعیفی دارند و اصطلاحاً نقطه کور هستند.
به طور کلی، زاویه قابل تنظیم، قدرت بالای دریافت سیگنال و عملکرد عالی در مناطق دورافتاده و نقاط کور از مهمترین مزایای نصب آنتن هوایی هستند. اگر برای مدتزمانی طولانی در یک محل ساکن هستید، آنتن هوایی که در پشت بام نصب میشود، بهترین انتخاب برای شما است؛ اما در صورتی که موقتاً در یک محل سکونت دارید، از آنتن رومیزی استفاده کنید تا از دردسرهای نصب پایه آنتنهای هوایی، تردد زیاد به پشت بام برای تنظیم آنتن و کابلکشی از پشت بام به خانه خلاص شوید.
راهنمای تنظیم آنتن تلویزیون داخلی
اولین نکتهای که برای تنظیم آنتن تلویزیون داخلی یا رومیزی باید به آن توجه کنید، این است که منطقه شما باید آنتندهی خوبی داشته باشد. اگر قبلا تلویزیون خود را به آنتن هوایی یا رومیزی وصل کرده باشید و کانالها در حافظه تلویزیون ذخیره شده باشند، کارتان خیلی سادهتر میشود. آنتن رومیزی دو نوع پورت دارد. در مرحله اول، فیش آنتن را به پشت تلویزیون متصل کنید. سپس پورت USB آنتن را به پشت گیرنده دیجیتال وصل کنید. اگر گیرنده دیجیتال ندارید، یا باید آداپتور بخرید و یا از ابتدا آنتی را انتخاب کنید که آداپتور داشته باشد. سپس پورت USB را به آداپتور بزنید و آداپتور را به پریز برق متصل و تلویزیون را روشن کنید. در مرحله بعد، آنتن را آنقدر جابهجا کنید تا در بهترین زاویه دریافت سیگنال قرار بگیرد و تلویزیون شما صدا و تصویر باکیفیتی را نشان دهد.
اگر هم هیچ کانالی در حافظه تلویزیون ذخیره نشده و میخواهید برای اولین بار آنتن را به آن نصب کنید، بهتر است آن را نزدیک پنجره قرار دهید و سپس کابل را به ورودی تلویزیون و آنتن رومیزی متصل کنید. در مرحله بعد، ابتدا تلویزیون را روشن کنید و در منوی آن کانالها را جستجو کنید. آنقدر آنتن را جابهجا کنید تا کانالهای دریافتشده باکیفیتترین صدا و تصویر را نشان دهند.
آنتنهای رومیزی یا داخلی در پشت بام نیز قابل نصب هستند. بنابراین اگر نتوانستید کیفیت دلخواه صدا و تصویر را دریافت کنید، میتوانید آنتن را به پشت بام ببرید و آن را در نقطه ثابتی قرار دهید تا کیفیت دریافت سیگنال و در نتیجه، صدا و تصویر تلویزیون بیشتر شود.
راهنمای تنظیم آنتن تلویزیون خارجی
برای انتخاب آنتن هوایی مناسب، باید نوع سیگنال تلویزیون در منطقه خود را بشناسید. آنتنهای UHF/VHF که برای دریافت سیگنالهای آنالوگ استفاده میشوند، با آنتنهای DTV یا HDTV که برای دریافت سیگنالهای دیجیتال بهینهتر هستند، تفاوت دارند. در ایران سیگنالهای آنالوگ و دیجیتال تنها بر روی دو باند UHF و VHF ارسال میشود. در مناطق با پوششدهی بالا و در ارتفاع مناسب یا در ساختمانهای بلند و بدون مانع، استفاده از آنتن هوایی ثابت کارتان را راه میاندازد. کافی است آنتن را روی پشت بام و در مکانی ثابت کنید که بیشترین سیگنال را از آن میگیرید. در مناطق با آنتندهی ضعیفتر نیز توصیه میشود از آنتن هوایی گردان یا چرخان استفاده کنید.
در آنتن هوایی گردان یا آنتن هوایی برقی، یک بخش الکتریکی برای چرخش تعبیه شده و به این ترتیب، دیگر لازم نیست برای تنظیم زاویه مناسب آنتن به پشت بام بروید؛ بلکه میتوانید تنظیمات را از داخل ساختمان و محل قرارگیری گیرنده انجام دهید.
پس از تهیه آنتن مورد نظر، باید محل نصب را روی پشت بام یا تراس انتخاب کنید. جهت آنتن تلویزیون باید در راستای امواج ارسالشده از ایستگاه فرستنده باشد تا بهترین کیفیت صدا و تصویر را دریافت کنید. در مرحله بعد، سیم مربوط به آنتن تلویزیون خود را در پشت بام پیدا کنید. اگر سیم بر روی پشت بام تعبیه نشده باشد، خودتان از خانه تا پشت بام را سیم بکشید. سپس سیم را به برد داخل آنتن متصل کنید.
سر سیم را با کاتر حدود 1.5 تا 3 سانتیمتر از پوشش روی کابل کواکسیال در بیاورید. برش نازکی را با کاتر یا سیم لخت کن یا سیم چین، به شکل یک حلقه دورتادور سیم ایجاد کنید. مواظب باشید جدار سیم رشتهای برش نخورد. در مرحله بعد، جدار داخلی دور مغزی مسی را نیز نیم سانتیمتر برش بزنید.
بیشتر بخوانید: مدلهای سیم لخت کن رونیکس در یک نگاه
روی برد دو حلقه وجود دارد که یکی بزرگتر و دیگری کوچکتر است. مغزی مسی وسط کابل را وارد حلقه کوچک روی برد کرده و پیچ ریز روی آن را محکم کنید. سیم رشتهای افشان را داخل حلقه بزرگتر وارد کنید و پیچ آن را سفت کنید. سپس جعبه برد را ببندید و روی آن را با چند لایه چسب پهن یا چسب برق بپوشانید تا مدار داخلی آن در معرض آقتاب یا باد و باران قرار نگیرد. در مرحله بعد، پایه آنتن را نصب کنید.
برای نصب فیش آنتن به پشت تلویزیون، فیش اتصال را مانند مراحلی که برای اتصال سیم آنتن به برد توضیح دادیم، به سیم وصل کنید. عایق کابل را با کمک کاتر باز کنید تا مغزی سیم مشخص شود. سیمهای افشان را به سمت دیگر کابل بخوابانید. سپس فیش را کمی باز کنید تا کابل داخل آن قرار بگیرید. سیمهای افشان را با چسب برق بپوشانید.
بعد از اینکه بخش برنجی فیش در سر کابل قرار گرفت و پیچ آن را محکم کردید، روکش آن را هم روی مجموعه محکم کنید. حالا میتوانید آن را به پشت تلویزیون متصل کنید. بهتر است از فیش برنجی استفاده کنید. در ضمن، حواستان باشد که حتی یکی از رشتههای سیم افشان با مغزی مسی برخورد نکند؛ در غیر این صورت، آنتن شما خوب کار نمیکند.
حالا تلویزیون را روشن کرده و از منو شروع به کانالیابی کنید. اگر مراحل را درست انجام داده باشید، کار تمام است و دستگاه تلویزیون شما کانالهای داخلی را دریافت میکند.
نکات تنظیم آنتن تلویزیون
توجه به مواردی مانند جنس فلز مورد استفاده در آنتن، محیط دور آنتن از لحاظ کیفیت سیگنالدهی، نوع اسکلت ساختمان و جنس دیوارهای ساختمان مانند بتن یا آجر، فاصله آنتن از تلویزیون، طول سیم، ارتفاع ساختمان و منطقه از مهمترین اصول تنظیم آنتن تلویزیون هوایی هستند که باید به آنها توجه کنید.
برای مثال، ساختمانهایی با اسکلت فلزی و دیوار آجری آنتندهی به مراتب بهتری در مقایسه با ساختمانهای بتنی دارند. همچنین، در ساختمانهای بلند یا مناطق شهری مرتفعتر در مقایسه با درهها و مناطق دورافتاده کیفیت آنتندهی بیشتر است. با افزایش فاصله آنتن از گیرنده یا طول سیم، به دلیل افزایش مقاومت سیمها، کیفیت دریافت و انتقال سیگنال کمتر میشود. همچنین سیمهای مسی با درجه خلوص مس بسیار بالا بر روی کیفیت آنتندهی تاثیر مستقیم میگذراند.
بیشتر بخوانید: آموزش نصب تلویزیون روی دیوار به صورت تصویری و گامبهگام
سخن آخر
در این مقاله از مجله رونیکس، ضمن آموزش تنظیم آنتن تلویزیون، اصول و نکات مهم و کاربردی برای انجام این کار را بیان کردیم. اگر اهل فن و دست به آچار هستید، امیدواریم با مطالعه این مطلب به راحتی بتوانید این کار را انجام دهید. در غیر این صورت، کار را به کاردان بسپارید و برای نصب و تنظیم انتن تلویزیون به تکنسین مجرب مراجعه کنید تا بتوانید بهترین صدا و تصویر را در تلویزیون خود دریافت کنید. به نظر شما چه نکات دیگری در نحوه تنظیم آنتن تلویزیون مهم هستند؟ نظرات خود را در همین صفحه با ما به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
برای دریافت چه کانالهایی میتوان از آنتن رومیزی استفاده کرد؟
شما با نصب صحیح این آنتن و در صورت پوششدهی و دریافت مناسب امواج UHF- VHF در منطقه مسکونی میتوانید کانالهای استانی و کانالهای داخلی صدا و سیمای ایران را بر روی گیرندههای دیجیتال، تلویزیون تلویزیونهای LED، LCD و پلاسما که گیرنده دیجیتال داخلی دارند، متصل کرده و از آن استفاده کنید.
چگونه میتوان سیگنال تلویزیون را قویتر کرد؟
موقعیت مکانی آنتن و زاویه آن را تا جایی جابهجا کنید که بهترین نتیجه را بگیرید. در این حین، قدرت سیگنالدهی در منوی تلویزیون را هم بررسی کنید.
سلام اینکه جهت انتن هوایی به کدوم طرف باشه یک چیز هست و اینکه خود انتن در چه سمتی به طرف نقطه سیگنال بیشتر قرار بگیره هم یک چیز هست به عنوان مثال انتنهای برقی در جهت باز شدن شاخکها باشه یا پشت به جهت باز شدن شاخکها
سلام گفته شده آنتن پشت بام شاخه ای هستند بهتر از آنتن کوچک بردی که تقویت هم دارندتصویر بهتری دریافت می کند مثل آنتن هانی سیماران امثال این ها من خودم هانی خریدم شاخه ای نیست کانال های اچ دی که بهتری دارند بعضی وقت ها قطع وصل کوتاه دارند مندن برم شاخه ای بخرم یا نه ضمنن کانال های اس دی مشکلی ندارد با تشکر
من ماندم چه بگیرم . فرستنده های صداوسیما ضعیف هست و تماس هم گرفتم گفتند تجهیزاتمون قدیمیه
سلام تلوزیون ما نصف شبکه ها را دریافت میکنه نصفشو نه.از چی میتونه باشه؟
سلام همراه گرامی؛
پیشنهاد میکنیم یک بار دیگر کانالها را اسکن کنید و به دفترچه راهنمای آنتن یا گیرنده دیجیتال خود مراجعه کنید.
با تشکر از کامنت شما.
سلام آیا آنتن رو تلویزیون معمولی کار میکنه یا نه
همراه گرامی سلام. بله، آنتن روی تلویزیونهای معمولی یا غیرهوشمند هم کار میکند. توجه کنید که نوع و کیفیت دریافت سیگنال به عواملی مانند نوع آنتن و محل نصب آن وابسته است.
سلام آنتن رو میزی وصل نمیشه برا تلویز یون من چون خونه هم کف هستش آیا این دلیلش میتونه باشه
سلام همراه گرامی؛
آنتن رومیزی تلویزیون ممکن است به دلیل برخورد امواج با دیوارها نتوانند دریافت درستی داشته باشند. مهم است که بهترین نقطه را پیدا کنید. همچنین گاهی اوقات امواج دستگاههای دیگر مثل وای فای و موبایل ها با آنتنهای رومیزی تداخل ایجاد میکنند.