- دقیقه 5
- 577
- يك نظر
به قلم سینا قانعی
4 مرداد 1403
جوشکاری در اکثر صنایع کاربرد دارد. از صنایع شیرآلات گرفته تا ساخت و تولید ماشین، جوشکاری عضو اصلی چرخه تولید است. جوشکاری نیاز به ابزار خاصی ندارد و دارای یک سری ابزار بسیار ساده و کاربردی است. زمانی که شما از تجهیزات جوشکاری استفاده میکنید، در واقع در حال ایجاد یک مدار الکتریکی هستید که جریان الکتریکی قوی ایجاد میکند. باید به ویژگیهای کابل جوشکاری نیز دقت کنید.
این جریان قوی برای انتقالیافتن نیاز به کابل جوشکاری دارد. ویژگیهای کابل جوشکاری به آنها اجازه میدهد تا جریانهای قوی را بهراحتی انتقال دهند. در ادامه به سؤال “کابل جوشکاری چیست” و کاربرد کابل جوشکاری خواهیم پرداخت.
رونیکس را بخوانید.
کابل جوشکاری چیست؟
بیایید کمی به تاریخچه جوشکاری بپردازیم. جوشکاری برای اولینبار در اواخر قرن نوزدهم ابداع شد. از جوشکاری برای ساخت کشتی در طول جنگ جهانی استفاده میشد. بهمرورزمان، این عمل به دیگر صنایع نیز راه یافت. امروزه از جوشکاری در طیف گستردهای از صنایع استفاده میشود.
کابل جوشکاری نوعی از کابل است که دارای عایق حرارتی است. این عایق حرارتی میتواند تا دمای 150 درجه سانتیگراد را تحمل کند. کابل جوشکاری ترموپلاست است؛ یعنی در برابر جوشآمدن تحمل بسیار خوبی دارد. از آنجایی که از کابل جوشکاری برای جوش دادن سطوح متفاوت استفاده میشود، این کابل باید مستحکم و انعطاف پذیر باشد.
بیشتر بخوانید:
جوشکاری بالای سر؛ نبرد با نیروی جاذبه
راهنمای خرید اینورتر جوشکاری
5 نکته برای انتخاب کابل جوشکاری مناسب
اولین بخش از مشخصات کابل جوشکاری، رسانابودن است. کابل جوشکاری دارای مجموعهای از رشته سیمهای مسی است که این سیمها در داخل روکش عایق، بهدور هم پیچیده شدهاند. عایق کابل جوشکاری نیز از جنس پلاستیک است و در رنگهای متنوع تولید میشود. سیمهای مسی، انعطافپذیری بالایی دارند. روکش سیم جوشکاری بهگونهای طراحی شده است که توانایی تحمل کشیدهشدن روی سطوح خشن را داشته باشد.
یکی دیگر از ویژگیهای کابل جوشکاری، قطر و سطح مقطع آن است. هر چه قطر و سطح مقطع کابل جوشکاری افزایش یابد، توانایی تحمل جریان آن نیز افزایش مییابد.
قدرت
قدرت هر کابل جوشکاری وابسته به ظرفیت جریان یا درجه آمپر است. به حداکثر میزان جریان الکتریکی که کابل میتواند انتقال دهد، قدرت کابل جوشکاری گفته میشود. سایر عوامل تأثیرگذار بر قدرت کابل جوش مانند طول، میزان مقاومت و مقاومت حرارتی نیز باید مدنظر باشد.
طول
کابلهای کوتاهتر میتوانند جریان بیشتری را از خود عبور دهند. این در حالی است که کابلهای طولانیتر با قطر یکسان میزان کمتری را میتوانند انتقال دهند. کابل جوشکاری بهصورت کلی به سه دسته تقسیم میشود: دمای ۷۵ درجه سانتیگراد، ۹۰ درجه سانتیگراد و ۱۰۵ درجه سانتیگراد.
جنس
همانطور که پیشتر گفتیم، جنس کابل جوشکاری از مس است. مس هدایتکننده خوبی برای جریان الکتریکی است. بااینحال، مس تا حدی مقاومت در برابر انتقال جریان دارد. این موضوع باعث میشود تا این مقاومت در برابر جریان بهصورت گرما در سیم تولید شود. فرض کنید که قطر کابل جوشکاری نسبت به جریان گذرا، کم باشد. در این شرایط، کابل تا حدی داغ میکند. این داغکردن باعث ایجاد خطراتی مانند آتشگیری میشود.
رشته رسانا
بهصورت کلی، دو مدل رشته رسانا در کابلهای جوشکاری استفاده میشود. نام مدل اول K است. از این مدل کابل جوش برای جوشکاریهای ساده استفاده میشود. ویژگیهای کابل جوشکاری مدل K در رنگ آن خلاصه میشود. رنگ این کابلها قرمز یا مشکی است. نام مدل دوم M است. این مدل دارای انعطافپذیری و ماندگاری بالاتری نسبت به مدل قبلی است. رنگ روکش این سیم روشنتر است و به دلیل اینکه در آن مس بهکاررفته است، دارای قیمت بالاتری نسبت به مدل K است.
روکش عایق
روکش عایق در کابلهای جوشکاری انواع متفاوتی دارد. یک دسته از کابلهای جوشکاری دارای روکش نئوپرین هستند که این دسته به کابل جوشکاری نسوز معروفاند. دیگر کابلهای جوشکاری از جنس پیویسی و TPR اند. کابلهای جوشکاری میتوانند اندازه سطح مقطع متفاوتی داشته باشند. کابل جوشهای معروف در ایران از نمره 12 تا 18 هستند که بسیار در صنایع مختلف کاربرد دارند.
از دیگر مواردی که میتوانید در حین خرید کابل جوشکاری به آنها دقت کنید، طول مدار است. طول مدار همان مسیری است که برق در آن جریان دارد. در ابتدا باید از طول مدار جوش موردنظر خود مطمئن شوید. سپس میتوانید باتوجهبه نیاز خود گزینه مناسب را انتخاب کنید.
معیار بعدی منبع انرژی است. منبع انرژی برق موردنیاز برای جوشکاری را تأمین میکند. اینکه از چه نوع منبعی استفاده میکنید، تأثیر بهسزایی در نوع کابل جوشکاری خواهد داشت. برای انتخاب منبع مناسب، باید نگاهی به ویژگیهای کابل جوشکاری خود بیندازید. شاید نیاز باشد تا ولتاژ را در یک مقدار خاص تنظیم کنید تا بتوانید به بهترین نحو جوشکاری کنید.
یکی دیگر از معیارهای مهم در حین خرید کابل جوشکاری، درنظرگرفتن خروجی ترانس است. خروجی ترانس همان حداکثر جریان مصرفی دستگاه است. این مورد نیز بر قطر کابل و طول کابل تأثیر دارد.
نکات ایمنی در مورد کابل جوشکاری
همیشه به آمپراژ تنظیم شده دقت کنید. آمپراژ تعیین میکند که چه نوع کابلی باید استفاده کنید. اگر کابل مناسب آمپراژ دستگاه نباشد، عمل جوشکاری بهخوبی انجام نمیشود. کابل جوشکاری و لوازم مربوطه را بهخوبی حفظ کنید. قبل از کار، از سلامت دستگاهها و کابلهای خود مطمئن شوید.
بهعنوانمثال، اگر پایانههای منبع تغذیه کمی شل شده باشند و اتصالات بهخوبی به هم وصل نشده باشند، ممکن است نتیجه خروجی خراب شود. اگر کابلها بریده شده یا دارای آسیب باشند، آسیبهای خطرناکتری ایجاد میکند.
سخن آخر
در حین خرید کابل جوشکاری، به ویژگیهای آن دقت کنید و مناسب با کاربرد خود خریداری کنید. برای انتخاب بهترین کابل جوشکاری باید نکاتی را رعایت کنید. رعایتکردن ایمنی در حین کار نیز از ضروریات است. کابلهای جوشکاری متنوع هستند. انتخاب بهترین کابل جوشکاری، وابسته به نیازهای شما است. یکی از بهترین گزینهها، کابل جوشکاری رونیکس است که کیفیتی خوب و عملکردی مناسب دارد. در نهایت، به یاد داشته باشید که از کابل جوشکاری خود بهخوبی مراقبت کنید تا بهترین طول عمر را به شما ارائه دهد.
سؤالات متداول
تفاوت بین کابل جوش و کابل معمولی چیست؟
کابل جوش دارای انعطافپذیری است. این به دلیل استفاده از مس و عایقهای انعطافپذیر است. بهکاربردن مس در تولید سیم جوشکاری باعث میشود تا این کابل بتواند ولتاژهای بالاتری را تحمل کند.
کلاسهای کابل جوش چیست؟
کابلهای جوشکاری در دو کلاس K و M تولید میشوند. این دستهبندی کلاس به دلیل تعداد رشته کابل است. کلاس K نوعی از کابل جوشکاری است که دارای 30 رشته است. کلاس M دارای 34 رشته است. این کلاس از کابل جوشکاری دارای انعطاف و استحکام بیشتری نسبت به مدل K است.
چگونه کابل جوش را انتخاب کنیم؟
برای اینکه بتوانید بهترین مدل از کابل جوش مطابق با نیازهای خود را انتخاب کنید، باید به سطوحی که بر روی آن کار میکنید دقت کنید. اگر زمان کار شما طولانی است یا از آمپراژ بالا استفاده میکنید، بهتر است تا کابل جوش بزرگتری تهیه کنید.
اونایی که جوشکاری کرده باشن میدونن که کابل جوشکاری چقدر مهمه اگه قدیمی باشه یا قسمت کابل زخمی باشه ممکنه موقع جوشکاری خیلی اذیت کنه از طرفی یه سری کابل ها هستن که خیلی خشکن و انعطاف لازم رو ندارن که دیگه کار کردن با این کابل ها هم سختیای خودش رو داره