- دقیقه 7
- 129
- 0
به قلم سینا قانعی
14 آذر 1403
تجربه خرابی دینام خودرو مسالهای است که بسیاری از رانندگان با آن مواجه هستند. برای اینکه بتوانید در مواقع نیاز، تعمیرات ساده خودرو را انجام دهید، بهتر است تا با دینام آشنا شوید. در این مقاله ۷ مورد از علائم خرابی دینام ماشین را بررسی میکنیم. همچنین نحوه عملکرد دینام ماشین و جلوگیری از خرابی دینام را بررسی خواهیم کرد.
رونیکس را بخوانید.
آشنایی با دینام خودرو
دینام که اغلب بهعنوان ژنراتور شناخته میشود، برای افزایش قدرت خودروی شما مهم است. دینام انرژی تمام وسایل برقی مانند چراغها، رادیو و برفپاککنها را تأمین میکند. دینام دارای بدنه فلزی، بلبرینگ، آرمیچر، برس، کلکتور، قرقره و قطعات کربن است. دینام معمولاً در کنار موتور قرار دارد. در داخل، روتور در یک میدان مغناطیسی میچرخد تا برق را تامین کند. مهمترین هدف دینام ایجاد جریان مستقیم برای شارژ مجدد باتری خودرو و تامین انرژی الکتریکی است.
آزمایش تسمه دینام در هر موقعیتی که روغنموتور را تعویض میکنید، یک ایده عالی است. اگر میخواهید به تنهایی تسمه دینام را آزمایش کنید، بهتر است از ابزار مخصوص استفاده کنید. شاید هم نیاز به تعویض واشر در سوپاپ داشته باشد. بهتر است با تعمیرکار مشورت کنید تا بهترین تصمیم گرفته شود. علائم خرابی دینام ماشین را در ادامه مطرح میکنیم تا دید بهتری نسبت به این موضوع پیدا کنید. در موتورهای فعلی، دینامهای سنتی با تغییرات پیشرفتهای وجود دارند که نیاز های الکتریکی خودرو را برآورده میکند.
دینامهای قدیمی اغلب باتری را در دورهای پایین به طور کامل شارژ نمیکردند و درصورتیکه برای مدتهای طولانی در حالت بیکار قرار میگرفتند، مشکلات الکتریکی ایجاد میکردند. این مشکل با طراحیهای جدیدتر دینام برطرف شده است. در دینامهای مدرن، آهنرباهای ثابت و سیم پیچ های دوار به کار رفتهاند. دینامهای مدرن مشکلات عملکرد را در سرعت های پایین را حل میکنند.
تشخیص خرابی دینام ماشین
برای شناسایی علائم خرابی دینام خودرو، باید به مجموعهای از نشانههای خودرو بپردازید. بررسیهای منظم دینام باعث افزایش طول عمر دینام خودرو میشود. نشانههای خرابی دینام خودرو ممکن است هر لحظه ظاهر شوند. قطعات فرسوده، مانند یاتاقانها و برسها، میتوانند به عملکرد کلی آسیب برسانند و اتصالات الکتریکی خورده شده میتوانند باعث خرابی شوند. داشتن یک جعبه بکس شامل آچارهای متفاوت در این شرایط به کمک شما میرسد. در اینجا، دلایل رایج خرابی دینام را بررسی خواهیم کرد.
بیشتر بخوانید: آموزش شستشوی کولر خودرو با بهترین روش | 3 نکته که نباید فراموش کنید
جریان برق
همان طور که میدانید، دینام مسئول تولید برق در خودرو است. این یعنی سیمهایی به دینام متصلاند که جریان برق تولیدی را به سراسر خودرو پخش میکنند. اگر این سیمهای حامل جریان دچار مشکل شوند، باعث علائم خرابی دینام و ضعف در عملکرد دینام میشوند. در بسیاری از موارد، وجود پارگی در سیم یا اتصالیکردن، باعث ازکارافتادن دینام میشود. اگر سیمها بهخوبی به دینام متصل نشده باشند و جریان کمتری را منتقل کنند، دینام جریان بیشتری تولید میکند تا این ضعف جریان را جبران کند. این موضوع باعث داغشدن دینام و ایجاد دیگر مشکلات میشود.
مشکلات سیم و اتصال
انرژی دینام از طریق سیمها عبور میکند. اگر این سیمها یا اتصالات مشکلی داشته باشند، ممکن است استحکام خود را از دست بدهند یا اصلاً استحکام نداشته باشند. گاهی اوقات، هنگامی که دینام قدرت بیشتری برای برطرف کردن نیاز خودرو ایجاد میکند، وسایل روشنایی احتمالاً روشنتر میشوند. این اتفاق همچنین میتواند دمای سیمها را بیش از بالا ببرد و باعث ایجاد اتصالی شود.
استشمام بوی سیم سوخته
ممکن است در حین رانندگی، بوی بدی مانند بوی سوختگی لاستیک را استشمام کنید. این بو میتواند به دلیل داغشدن و سوختن تسمه دینام باشد. این بو نشانه مشکلدارشدن دینام است. اگر دینام خودرو داغ کند و به دمای بالایی برسد، به دیگر قطعات مجاور آسیب میرساند. یکی از این آسیبها میتواند به تسمه دینام وارد شود و در نهایت باعث پارگی تسمه شود.
چراغ هشداردهنده
یکی دیگر از علائم خرابی دینام، روشنشدن چراغ هشداردهنده است. این چراغ که معمولاً به شکل باتری است، بر روی کیلومترشمار خودرو قرار دارد. کامپیوتر خودرو همواره میزان ولتاژ ورودی و خروجی از خودرو را اندازه میگیرد. هنگامی که این میزان جریان تغییر ناگهانی میکند، چراغ هشداردهنده روشن میشود. در اینجا شما باید سریعاً به بررسی شرایط بپردازید تا از ضررهای بیشتر جلوگیری کنید. داغشدن بیش از حد دینام و اتصالیکردن مدارهای داخلی خودرو، آسیب جدی به دیگر قطعات میزند. هرگاه که میزان جریان خروجی از دینام به محدوده درست بازگردد، چراغ خودبهخود خاموش میشود.
وضعیت تسمه
یکی دیگر از نشانههای ایراد دینام، وضعیت تسمه دینام است. در ابتدا، دینام مشکل را به شما هشدار میدهد تا بتوانید به سرعت آن را برطرف کنید. با مشاهده علائم خرابی دینام، می توانید تسمه را بررسی کنید که آیا پاره شده یا از جای خود خارج شده است. در اینجا متوجه میشوید که آیا مشکل از تسمه است یا دینام به درستی کار نمیکند. اگر تسمه قدیمی است، بهتر است آن را تعویض کنید.
اگر تسمه شما قدیمی است، میتواند در آینده برای خودرو مشکل ایجاد کند. همچنین بسیار مهم است که تست کنید آیا تسمه خیلی سفت یا خیلی باز شده است؛ زیرا هر کدام می توانند باعث شوند دینام خوب کار نکند.
دماهای شدید
دمای بسیار زیاد یا پایین میتواند بر عملکرد کلی دینام تأثیر بگذارد. گرمای بیش از حد میتواند به قسمتهای داخلی آسیب برساند، حتی اگر دما باعث غلیظ شدن روغن یاتاقان شده و به سرعت روی آن قرار گیرد.
خوابیدن باتری
آیا تابهحال اصطلاح باتری به باتری را شنیدهاید؟ زمانی که دینام نتواند بهخوبی جریان موردنیاز خودرو را تأمین کند، باتری وارد عمل میشود. باتری خودرو، محل ذخیره انرژی و جریان برق است. در این شرایط، باتری بهجای ذخیرهکردن جریان، جریانی از خود به مدار خودرو تزریق میکند تا کمکاری دینام را جبران کند. زمانی که باتری نیز توان جبران جریان را نداشته باشد، از کار میافتد و شما نیاز به باتری به باتری کردن دارید! اگر این چرخه معیوب تأمین جریان توسط باتری (بهجای دینام) در خودرو ادامه یابد، باعث خرابشدن باتری خودرو و علائم خرابی دینام میشود.
جلوگیری از خرابی دینام
علائم خرابی دینام ماشین متفاوتاند. برای جلوگیری از خرابی دینام، این توصیهها را فراموش نکنید:
تمیز نگهداشتن دینام
اطمینان حاصل کنید که دینام و اتصالات الکتریکی نزدیک به آن آسان و بهخوبی نصب شدهاند. گردوغبار و زبالههایی که ممکن است باعث آسیب شوند را حذف کنید.
تعمیر و نگهداری
راهنمای تعمیر و نگهداری خودرو را برای تستهای معمولی دنبال کنید. با استفاده از راهنما میتوانید هر مشکلی را سریع برطرف کنید.
استفاده صحیح از سیستم الکتریکی
استفاده از وسایل الکتریکی در هنگام خاموش بودن موتور را در سفرهای کوتاه محدود کنید. از استفاده بیرویه از سیستم الکتریکی در حین روشنبودن خودرو خودداری کنید.
تشخیص زودهنگام
اگر علائمی از مشکلات دینام یا سیستم شارژ را مشاهده کردید، فوراً به یک تکنسین مراجعه کنید تا علاوه بر جلوگیری از آسیب بیشتر، مشکل دینام را نیز برطرف کند.
با پیروی از این روشها، میتوانید وجود دینام خود را افزایش دهید و مطمئن شوید که ابزار الکتریکی خودروتان قابلاعتماد باقی میماند.
بیشتر بخوانید: آموزش نصب سیستم صوتی خودرو [باند و اسپیکر]
دلایل خرابی دینام خودرو
همان طور که در بالاتر نیز خواندیم، دینام میتواند به روشهای متفاوتی آسیب ببیند. در اینجا مجموعهای از دلایل خرابی دینام خودرو را بررسی خواهیم کرد:
- خرابشدن بلبرینگهای واقع در دو طرف دینام
- اتصال سیمپیچ دینام به روتور دینام در اثر جداشدن از بدنه
- گیرپاژکردن دینام به دلیل معیوببودن بلبرینگهای آن
- استفادهشدن و اتمام زغال دینام
- سوختن سیمپیچ دینام (نیاز به تعویض دینام دارید)
به نقل از سایت خودرو 45 در مورد علائم خرابی دینام میتوان گفت:
“به منظور تست دینام خودرو باید از یک مولتیمتر استفاده کرد. ابتدا دو پروب مولتیمتر را به قطبهای باتری متصل کنید و سوییچ را در حالت باز قرار دهید. در هنگام خاموش بودن موتور ولتاژ باتری باید بین ۱۲.۵ تا ۱۳ ولت باشد. بعد از آن باید ماشین را روشن کنید. ولتاژ باتری در لحظه استارت هم نباید کمتر از ۱۰ ولت شود. اگر ولتاژ در لحظه استارت کمتر از ۱۰ باشد، یعنی باتری خراب است.”
سخن آخر
یکی از بخشهای خودرو که نیاز به مراقبت دارد، دینام است. دینام، قلب الکتریکی خودرو است. نگهداری از دینام باعث افزایش طول عمر خودرو شما میشود. اگر دینام خودرو دچار مشکل شود، قسمتهای دیگر خودرو نیز دچار مشکل خواهد شد. از علائم خرابی دینام میتوان به استشمام بو سوختگی، خوابیدن باتری، روشنشدن چراغ هشداردهنده و غیره، اشاره کرد. اگر با این مشکلات مواجه شدید، بهتر است سریعاً به تعمیرگاه مراجعه کرده و از ضررهای بیشتر، جلوگیری کنید. همچنین اگر به تعویض تسمه دینام توسط خود، علاقه دارید، پیشنهاد مینیم ویدیوی زیر را از دست ندهید.
سؤالات متداول
چرا دینام خراب میشود؟
دلایلی وجود دارند که میتوانند باعث خرابی دینام شوند؛ مانند مشکلات قرقره یا تسمه، دمای بالا، توقف ناگهانی دینام، مشکل در کامپیوتر خودرو، سیمکشی معیوب و موارد دیگر.
چگونه میتوانید تشخیص دهید که دینام ازکارافتاده است؟
هنگامی که دینام کار نمیکند، برخی علائم ظاهر می شوند که به شما کمک می کند بفهمید مشکل چیست. علائمی مانند کاهش انرژی باتری، شروع نشدن خودرو، کم نور شدن یا سوسو زدن چراغ ها، بوهای عجیب، صداهای غیر معمول و بسیاری دیگر از علائم اولیه خرابی دینام هستند.
چه زمانی نیاز به تعویض تسمه دینام دارید؟
شما باید تسمه دینام را درحالیکه علائم فرسوده یا شکستگی آن را مشاهده کردید عوض کنید. اگر تسمه پاره شد، در واقع فرسوده شد، ترکخورده یا در حین چرخاندن آن صداهای عجیبی ایجاد کرد، زمان تعویض آن فرارسیده است. علاوه بر این، برای تست تسمه و تعویض آن در صورت تمایل مطابق با دورههای تعیینشده از طریق خودروساز، بسیار عالی است.