تمیز کردن ژنراتور در 9 مرحله: نکات و روش‌های کاربردی

بهترین روش تمیز کردن ژنراتور
  • دقیقه 8
  • 209
  • 0

به قلم منا رستمیان

8 دی 1403

تمیز کردن ژنراتور از چه نظر اهمیت دارد؟ ان محصول دستگاهی الکترومکانیکی است که از انرژی مکانیکی برای تولید برق استفاده می‌کند. ژنراتورها در زمان خاموشی نقشی اساسی در فراهم‌کردن برق مورد نیاز مراکزی مانند بیمارستان‌ها، ادارات و در برخی موارد منازل مسکونی ایفا می‌کنند.

آشنایی با بهترین روش تمیز‌ کردن ژنراتور به شما کمک می‌کند تا از آسیب‌های ناشی از آلودگی ژنراتور جلوگیری کرده و دوام این دستگاه را افزایش دهید.

در این مقاله از مجله رونیکس برای شما از وسایل مورد نیاز برای تمیز‌ کردن می‌گوییم و مراحل نظافت ژنراتور را مرحله به مرحله مرور خواهیم کرد.

رونیکس را بخوانید.

لزوم استفاده از بهترین روش تمیز‌ کردن ژنراتور

جمع‌شدن آلودگی‌ روی قطعات داخلی، یکی از اصلی‌ترین دلایل خرابی ژنراتور است. گرد‌و‌غبار روی فن‌ها و دریچه ژنراتور دمای دستگاه را افزایش داده و باعث صدمه‌دیدن قطعات الکتریکی و مکانیکی می‌شود. آلودگی همچنین سرعت فرسایش ژنراتور را افزایش داده و از عمر آن کم می‌کند. برای نگهداری مناسب از ژنراتور، بهتر است سالی یک بار اقدام به تمیز‌کردن آن کنید.

برای اطلاعات بیشتر مقاله ژنراتور برق چیست + معرفی و بررسی انواع ژنراتور برق را از دست ندهید.

آسیب‌های ناشی از آلودگی به ژنراتور

  • اختلال در عملکرد دستگاه
  • افزایش دمای ژنراتور و خطر از‌کار‌فتادن دستگاه
  • خراب‌شدن فیلترها
  • زنگ‌زدگی قطعات
  • آسیب به قطعات الکتریکی
ژنراتور برق رونیکس

وسایل مورد نیاز برای تمیز ‌کردن ژنراتور

آموزش روش درست تمیز‌کردن ژنراتور به وسایل مورد نیاز در مراحل مختلف این نظافت بستگی خواهد داشت. پیش از اقدام با تهیه وسایل مورد نیاز از نظافت کامل دستگاه مطمئن خواهید شد.

چک لیست لوازم تمیز کردن ژنراتور عبارت است از:

  • دستکش، عینک و ماسک محافظ
  • فرچه نرم و فرچه مقاوم
  • کمپرسور هوا و جارو برقی
  • پارچه میکروفایبر
  • اسپری پاک‌کننده سطوح و قطعات الکتریکی
  • فیلتر جایگزین
  • روغن موتور
  • جعبه ابزار
  • کیسه زباله بزرگ

بیشتر بخوانید: آموزش 0 تا 100 سرویس کولر ماشین + نکاتی که باید برای تعمیر کولر ماشین بدانید!

آموزش روش درست تمیز کردن ژنراتور

تمیز کردن ژنراتور در 9 مرحله ساده و کاربردی                        

بعد از آشنایی با آموزش روش درست تمیز کردن ژنراتور، شما نه‌تنها عمر ژنراتور را افزایش داده و از هزینه‌های جانبی آن کم خواهید کرد، بلکه با افزایش عملکرد دستگاه، از بروز حوادث غیرمترقبه جلوگیری کرده و از آمادگی ژنراتور در هنگام قطعی برق مطمئن خواهید بود.

مرحله اول: ایمنی و آماده‌سازی

پیش از هر اقدامی به خاطر داشته باشید که ایمنی بر تمام موارد مقدم است. پس بهتر است که با پوشیدن دستکش، عینک و ماسک از آسیب آلودگی به چشم و سیستم تنفسی خود محافظت کنید.

ژنراتور را خاموش کرده و اجازه دهید که سرد شود و ژنراتور را از منبع برق جدا کنید.

مرحله دوم: بازرسی اولیه ژنراتور

در بهترین روش تمیز‌ کردن ژنراتورها لازم است قبل از انجام نظافت ژنراتور را بازرسی کنید تا متوجه آسیب‌دیدگی قطعات، نشتی و شل‌شدن اجزا شوید. در این‌صورت قبل از نظافت مشکلات به‌وجود آمده را برطرف کرده و سپس باقی مراحل را دنبال کنید.

مرحله سوم: تمیز‌ کردن فیلتر هوا

در این مرحله از مراحل بهترین روش تمیز‌کردن ژنراتور، طبق دستورالعمل دستگاه، فیلترهای هوا را خارج کرده و درصورتی‌که قابل شست‌و‌شو هستند، آن‌ها را با آب و صابون بشویید.

اگر فیلترهای ژنراتور قابل شست‌و‌شو نیستند، می‌توانید با تعویض آن‌ها با فیلترهای جدید، نسبت به افزایش کارایی ژنراتور اقدام کنید.

تمیزکردن فیلتر هوای ژنراتور برق

مرحله چهارم: تمیز‌ کردن سیستم سوخت

برای نظافت سیستم سوخت لازم است که سوخت قدیمی ژنراتور را درصورت تازه بودن در ظرفی مناسب تخلیه کرده و پس از آن با محلول چربی‌زدا داخل مخزن را تمیز کنید و پس از آن مخزن را با آب مقطر شسته و اجازه بدهید که خشک شود.

دقت داشته باشید که سوخت کهنه و آلوده، منشا آسیب به ژنراتور خواهد بود، پس بهتر است پیش از انتقال سوخت به ظرف از تاریخ آن مطمئن شده و درصورت تازه‌نبودن آن را تعویض کنید.

در انتهای کار، فیلتر سوخت را بررسی کنید و درصورت آلودگی، آن را با فیلتری جدید جایگزین کنید.

تمیزکردن سیستم سوخت ژنراتور برق

مرحله پنجم: نظافت قطعات الکتریکی

در این مرحله از بهترین روش تمیز‌ کردن ژنراتور برای تمیزکردن اتصالات، سوییچ‌ها و قطعات الکتریکی ژنراتور از اسپری تمیز‌کننده قطعات الکتریکی استفاده کنید تا آسیبی به آن‌ها وارد نشود. برای از بین‌بردن گرد‌و‌غبار پنل کنترل و اجزای الکتریکی ژنراتور می‌توانید از کمپرسور هوا استفاده کنید.

مرحله ششم: نظافت موتور و سیستم روغن

روغن موتور را تخلیه کرده و با روغنی تازه پر کنید که طبق مشخصات اولیه دستگاه خریداری کرده‌اید. به‌طور معمول تعویض روغن ژنراتور پس از ۱۰۰ ساعت کار، برای سلامت دستگاه ضروری است. پاک‌کردن قطعات روغنی موتور با اسپری چربی‌زدا و دستمال میکروفایبر بهترین روش برای نظافت سیستم روغن خواهد بود.

موتور برق بی‌صدای رونیکس مدل RH-4791 با سیستم هشدار‌دهنده روغن، نگهداری از سیستم روغن ژنراتور را برای شما آسان می‌کند. 

موتوربرق بی‌صدای RH-4791 رونیکس

بیشتر بخوانید: صفر تا 100 آموزش تمیز کردن دستگاه فرز

مرحله هفتم: پاک‌کردن سطوح خارجی

غبار سطوح خارجی به‌تدریج به داخل ژنراتور نفوذ کرده و باعث تخریب و فرسایش قطعات آن خواهد شد. برای تمیز‌ کردن سطوح از کمپرسور هوا استفاده کنید و پس از آن با فرچه نرم و اسپری پاک‌کننده سطوح، به‌طور کامل سطح خارجی ژنراتور را از آلودگی‌ها پاک کنید.

در پایان با دستمال میکروفایبر سطوح را خشک و تمیز کنید.

مرحله هشتم: مونتاژ قطعات و بازرسی نهایی

تمامی قطعات جدا‌شده از ژنراتور از قبیل فیلتر هوا، فیلتر سوخت و سایر قطعات الکتریکی که برای تمیز‌کردن از دستگاه جدا کرده‌اید، سر جای خود بازگردانید. از نصب درست قطعات و باقی‌نماندن مواد شوینده و تمیز‌کننده روی آن‌ها اطمینان حاصل کنید.

مرحله نهم: تست ژنراتور و ارزیابی عملکرد

پس از اتمام مراحل بهترین روش تمیز‌ کردن ژنراتور، آن را روشن کرده و اجازه دهید تا چند دقیقه کار کند. علائم خارجی دستگاه را زیر نظر بگیرید و به هرنوع صدای غیرمعمول از دستگاه دقت کنید. بعد از بررسی کارکرد ژنراتور و چک‌کردن نشتی و مشکل در قطعات الکتریکی می‌توانید از سلامت ژنراتور خود اطمینان حاصل کنید.

بهترین روش تمیز کردن ژنراتور ها

نکات تکمیلی تمیز‌ کردن ژنراتور

  1. برای نظافت کامل دستگاه، از تمیز‌ کردن شمع و تعویض آن در صورت نیاز غافل نشوید.
  2. برای جلوگیری از ورود گرد‌وغبار می‌توانید ژنراتور را با محافظ بپوشانید.
  3. برای جلوگیری از زنگ‌زدن قطعات، از اسپری ضد‌زنگ استفاده کنید.
  4. با نگهداری دفترچه دستورالعمل ژنراتور، از زمان تعویض قطعات، فیلترها، سوخت و روغن مطمئن شوید.

پیشگیری از آلودگی ژنراتور

در آغاز کار ژنراتوری که خریداری کرده‌اید یا پس از نظافت کامل آن، با انجام روش‌هایی می‌توانید از سرعت آلودگی کاسته یا تمیز‌ کردن مجدد آن را آسان‌تر از قبل انجام دهید.

  1. اطمینان از نگهداری ژنراتور در محل مناسب
  2. استفاده از فیلتر هوا و سوخت مرغوب
  3. برنامه‌ریزی برای بازدید منظم از ژنراتور
  4. استفاده از سوخت باکیفیت و ذخیره‌سازی مناسب سوخت
  5. کنترل رطوبت و دمای محیط

به نقل از سایت دشت نور دیزل در مورد بهترین روش تمیز‌کردن ژنراتور می‌توان گفت:

“برای پاک کردن گرد و غبار و زباله‌ها از قسمت بیرونی ژنراتور خود از پارچه‌ای با چربی زدایی غیر قابل اشتعال استفاده کنید.
یک برس نرم (مانند مسواک) گرد و غبار و باقی مانده سوخت را از اطراف دهانه‌ها پاک می‌کند. می‌توانید از کمپرسور هوا برای دمیدن گرد و غبار و زباله‌های دریچه‌ها و لاستیک‌ها استفاده کنید.
از مواد تمیز کننده قابل اشتعال در هیچ قسمتی از ژنراتور استفاده نکنید، زیرا باقیمانده آن می‌تواند باعث آتش سوزی در هنگام کار با دستگاه شود.
اگر فیلتر هوا، کاربراتور یا شمع را تمیز می‌کنید، به یک پیچ گوشتی و احتمالاً آچار، و همچنین یک برس سیمی برای شمع نیاز خواهید داشت.”

سخن آخر

نگهداری و مراقبت مناسب از ژنراتور در افزایش عملکرد و دوام این دستگاه نقشی اساسی دارد. از آنجاکه کار ژنراتورها با قطع برق آغاز شده و در برخی مکان‌ها نظیر بیمارستان و مراکز درمانی وظیفه‌ای حیاتی را برعهده دارند، مهم است که با در پیش‌گرفتن بهترین روش تمیز‌ کردن ژنراتور به مناسب‌ترین شکل از این دستگاه مراقبت کنیم.

اگر تجربه نظافت ژنراتور را دارید برای ما بگویید که کدام روش از نظر شما مناسب است و آن را به دیگران توصیه می‌کنید؟

سوالات متداول

آیا تمیز کردن ژنراتور به مهارت خاصی نیاز دارد؟
برای تمیز کردن بخش‌های خارجی نیازی به مهارت خاصی نیست، اما برای تمیز کردن قطعات داخلی مانند سیستم روغن‌کاری یا فیلترها، بهتر است از تکنسین‌های متخصص کمک بگیرید.
قبل از شروع تمیزکاری چه اقداماتی باید انجام دهیم؟
ابتدا دستگاه را خاموش کنید، آن را از برق جدا کنید و اجازه دهید خنک شود. همچنین از دفترچه راهنمای دستگاه برای شناسایی قطعات حساس و دستورالعمل‌های تمیزکاری استفاده کنید.
آیا گردوغبار روی عملکرد ژنراتور تأثیر دارد؟
بله، تجمع گردوغبار می‌تواند باعث کاهش کارایی سیستم خنک‌کننده، افزایش دمای دستگاه و کاهش طول عمر قطعات شود.
چه علائمی نشان می‌دهند که ژنراتور بنزینی به تمیزکاری نیاز دارد؟
افزایش دمای غیرعادی، کاهش عملکرد، صدای غیرعادی، و ظاهر کثیف یا روغنی دستگاه از نشانه‌های نیاز به تمیزکاری هستند.
آیا تمیز کردن ژنراتور روی مصرف سوخت تأثیر دارد؟
بله، یک ژنراتور تمیز با کارایی بهتر می‌تواند مصرف سوخت را بهینه‌تر کند و از هدررفت انرژی جلوگیری کند.
چند وقت یک‌بار باید ژنراتور تمیز شود؟
معمولاً توصیه می‌شود ژنراتور هر 50 تا 100 ساعت کار یا حداقل هر سه ماه یک‌بار تمیز شود. در محیط‌های گردوغبار یا شرایط کاری سنگین، این بازه می‌تواند کوتاه‌تر باشد.
آیا می‌توان ژنراتور را با آب شست؟
شستن ژنراتور بنزینی با آب فشار قوی توصیه نمی‌شود، زیرا ممکن است به قطعات الکتریکی و موتور آسیب برساند. بهتر است از پارچه مرطوب و مواد تمیزکننده مناسب استفاده کنید.
چه بخش‌هایی از ژنراتور نیاز به تمیزکاری دارند؟
بخش‌هایی مانند فیلتر هوا، سیستم سوخت‌رسانی، شمع‌ها، بدنه دستگاه، پره‌های خنک‌کننده، و مخزن بنزین از جمله قسمت‌های مهم برای تمیزکاری هستند.
چگونه فیلتر هوای ژنراتور را تمیز کنیم؟
فیلتر هوا را باز کرده و با یک برس نرم یا دمنده گردوغبار را پاک کنید. در صورت کثیفی زیاد، فیلتر را با آب و صابون بشویید و قبل از نصب، کاملاً خشک کنید.
چه لوازمی برای تمیز کردن ژنراتور مناسب هستند؟
از پارچه نرم، برس‌های کوچک، اسپری‌های تمیزکننده صنعتی یا مواد شوینده ملایم استفاده کنید. از به‌کار بردن مواد خورنده خودداری کنید.
چگونه شمع‌های ژنراتور را تمیز کنیم؟
شمع‌ها را باز کنید، رسوبات کربن را با برس سیمی نرم پاک کنید و فاصله مناسب الکترودها را بررسی کنید. در صورت آسیب‌دیدگی، شمع‌ها را تعویض کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط

عضویت در خبرنامه :

برای عضویت در خبرنامه و اطلاع از جدیدترین مقالات مجله رونیکس ایمیل خود را وارد کنید.