- دقیقه 6
- 11365
- 3 نظر
به قلم بیتا حموله
29 شهریور 1403
این مقاله با همکاری گروه مبلمان دانشگاه تهران و مجله رونیکس و به کوشش بیتا حموله، دانشجوی كارشناسی مهندسی صنايع مبلمان دانشگاه تهران تالیف شده است.
انتخاب رنگ مناسب مبلمان از نظر روانشناختی اهمیت ویژهای دارد و میتواند تاثیرات عمیقی بر احساسات، رفتار و حتی تعاملات اجتماعی افراد داشته باشد. همچنین برای هر فضا باید رنگ مناسب را بسته به شرایط محیط انتخاب کرد. برای مثال، برای اتاق خواب باید از رنگهای سرد که باعث آرامش هستند استفاده کرد و نه از رنگهای گرم و تند و دارای انرژی. برای اتاق مطالعه نیز باید از رنگهای سرد استفاده کرد. استفاده از رنگهای گرم برای اتاق کودک باعث بالارفتن انرژی کودک خواهد شد؛ اما استفاده از رنگهای سرد باعث آرامش در کودکان خواهد بود. همچنین استفاده از رنگ مناسب میتواند عامل ایجاد تقویت خلاقیت در کودکان باشد و یادگیری را در آنها افزایش دهد. رنگ قرمز باعث افزایش توجه و رنگ آبی باعث افزایش خلاقیت ذهن میشود. در این مقاله از مجله رونیکس، بیشتر با این مباحث آشنا میشویم.
رونیکس را بخوانید.
معرفی رنگ
رنگ نتیجه تعامل نور با اشیا و نحوه دریافت آن توسط چشم انسان است و به وسیله طول موجهای مختلف نور ایجاد شده و به دستههای مختلفی تقسیم میشود. رنگها تاثیرات عاطفی و روانی بر روی انسانها دارند و در هنر، طراحی، مد و دیگر زمینهها دارای کاربردهای زیادی هستند.
اهمیت انتخاب رنگ مناسب مبلمان در طراحی دکوراسیون داخلی
تأثیر رنگ مناسب از دیدگاه روانشناختی
در این بخش، در مورد تاثیر رنگ بر روی افراد از دیدگاه روانشناختی صحبت میکنیم.
۱- تاثیر رنگها بر احساسات: رنگها میتوانند احساسات مختلفی را در افراد برانگیزند. بهعنوان مثال، رنگ قرمز انرژی و هیجان، رنگ آبی حس آرامش و اعتماد، رنگ زرد شادی و خوشحالی و رنگ سبز حس تازگی و آرامش را به افراد میدهد.
۲- ایجاد فضاهای اجتماعی مناسب: رنگهای گرم مانند نارنجی و قرمز میتوانند فضاهای اجتماعی مناسبی را در بر بگیرند و افراد را به تعامل بیشتر تشویق کنند؛ در حالی که رنگهای سرد مثل آبی و یا سبز فضا را آرامتر کرده و برای تفکر و تمرکز مناسبتر است.
۳- تاثیر بر رفتار: تحقیقات نشان میدهد که رنگها میتوانند بر رفتار افراد تاثیر بگذارند. برای مثال، رنگهای تیره حس جدیت و رسمیت را القا میکنند؛ در حالی که رنگهای روشن میتوانند حس خلاقیت را افزایش دهند.
۴- تاثیر بر خواب مناسب و استراحت بهتر: انتخاب رنگ مناسب برای مبلمان در اتاق خواب میتواند بر کیفیت خواب تاثیر بگذارد. رنگهای ملایم و آرامشبخش مانند آبی یا سبز میتواند به خواب راحتتر و بهتر کمک کند. استفاده از رنگهایی مثل قرمز، نارنجی و زرد در اتاق خواب به دلیل اینکه دارای انرژی هستند خیلی مناسب نمیباشد.
۵- تاثیر بر شناخت: رنگها میتوانند تاثیر زیادی بر توانایی ما در تمرکز و یادگیری داشته باشند. بهعنوان مثال، رنگهای ملایم و سرد مثل آبی و سبز به بهبود تمرکز کمک خواهد کرد.
۶- ایجاد توهم فضایی: در ذهن افراد، انتخاب رنگ مناسب مبلمان میتواند در ابعاد فضاهای کوچک و یا بزرگ تاثیر بگذارد. رنگهای روشن فضای کوچک را بزرگ نشان میدهند؛ در حالی که رنگهای تیره فضای بزرگ را صمیمانهتر نشان میدهند.
جایگاه فناوری در مبلمانچندمنظوره
هر رنگ چه معنا و مفهومی دارد؟
برایتان اتفاق افتاده که بین انتخاب رنگهای مختلف مبلمان دچار سردرگمی شوید؟ برای اینکه به شما در انتخاب بهترین رنگ مبلمان کمک کنیم، در این بخش بررسی میکنیم که هر رنگ، چه معنا و مفهومی دارد؟
- رنگ قرمز: این رنگ به معنای انرژی، هیجان و عشق است. قرمز میتواند فضا را گرم و پر انرژی کند. استفاده از این رنگ در مبلمان احساس شادی و انرژی را به همراه دارد. همچنین باعث افزایش متابولیسم بدن و افزایش تنفس و فشار خون شود؛ اما از این رنگ باید با احتیاط استفاده شود؛ زیرا ممکن است استفاده بیش از حد از این رنگ باعث ایجاد خشم و عصبانیت در افراد شود.
۲- رنگ آبی: این رنگ به معنای آرامش، اعتماد و امنیت است. آبی رنگ سرد است. این رنگ در تضاد با رنگ قرمز است. این رنگ میتواند حس آرامش را به فضا بدهد. رنگ آبی برای اتاق خواب مناسب است. این رنگ باعث کاهش متابولیسم بدن و پایینآمدن ضربان قلب میشود. استفاده بیش از حد از آن ممکن است باعث ایجاد افسردگی شود.
۳- رنگ سبز: این رنگ به معنای طبیعت، حس تازگی، سرسبزی و تعادل است. این رنگ، نشاط آور، ملایم و آرامشبخش است. رنگ سبز همانند رنگ آبی متابولیسم را کاهش میدهد و به عنوان رنگی از طبیعت، حس تازگی و زندگی را به ارمغان میآورد. استفاده از مبلمان سبز رنگ میتواند احساس آرامش و تعادل را تقویت کند.
۴- رنگ زرد: این رنگ به معنای خوشحالی، روشنایی، خلاقیت و انرژی است. زرد، رنگی روشن و شاداب است که میتواند فضای اتاق را روشن کند. این رنگ باعث افزایش فعالیت ذهنی خواهد بود؛ اما استفاده بیش از حد از رنگ زرد باعث ایجاد اضطراب میشود و نوزادان در اتاقهای رنگ زرد ناآرامتر هستند و بیشتر گریه میکنند.
۵- رنگ نارنجی: این رنگ به معنای گرما، دوستی، نشاط، ماجراجویی و موفقیت است. نارنجی ترکیبی از انرژیِ قرمز و شادیِ رنگ زرد را دارا است. نارنجی فضا را گرم کرده و برای تعامل و ارتباطات مناسب است. این رنگ برای فضاهای اجتماعی مناسبتر است.
۶- رنگ بنفش: این رنگ به معنای لوکسبودن، خلاقیت و سلطنتیبودن است. این رنگ ترکیبی از رنگ قرمز و آبی است. این رنگ حس تجمل و قدرت را القا میکند. این رنگ در طبیعت کمیابتر است و همانند رنگهای سبز به وفور در طبیعت دیده نمیشود. استفاده بیش از حد از رنگ بنفش باعث ایجاد حس ناامیدی در افراد خواهد شد.
۷- رنگ صورتی: این رنگ به معنای ظرافت، لطافت و عشق است. صورتی القاکننده خوشبینی است. استفاده ازمبلمان با رنگ صورتی در فضای اتاق باعث بزرگ جلوهدادن فضا خواهد شد.
پیستولههای بادی رونیکس در یک نگاه
8- رنگ سفید: این رنگ به معنای پاکیزگی، سادگی، صلح و امید است. رنگ سفید رنگی خنثی است که میتواند فضا را بزرگتر و روشنتر نشان دهد. این رنگ بیشتر برای مبلمانهای مدرن و مینیمالیستی مناسب است؛ اما استفاده نادرست از این رنگ باعث خستگی چشمها میشود و میتواند اثرات نامناسبی بر سلامت روان بگذارد.
۹- رنگ قهوهای: این رنگ به معنای جدیت و ثبات است. این رنگ تداعیکننده خاک، چوب و سنگ است. استفاده از این رنگ نشاندهنده شخصیت بالغ، با صداقت و با ثبات است. رنگ قهوهای در طراحی دکوراسیون داخلی بسیار پرکاربرد است؛ زیرا با همه رنگها هارمونی دارد و به راحتی با دیگر رنگها هماهنگ میشود.
۱۰- رنگ مشکی: این رنگ به معنای قدرت، راز آلودگی و پیچیدگی است. این رنگ میتواند حس قدرت و شیک بودن را منتقل کند. استفاده از مبلمان با رنگ مشکی میتواند به طراحی داخلی عمق و جذابیت ببخشد. استفاده بیش از حد از رنگ مشکی میتواند حس ترس، ناشناختهبودن، غم و عصبانیت را در ذهن القا کند.
۱۱- رنگ خاکستری: این رنگ به معنای آرامش، مدرنیته و بیتفاوتی است. خاکستری رنگی خنثی است که میتواند با سایر رنگها ترکیب شود. این رنگ باعث خستگی نمیشود؛ اما استفاده بیش از حد از این رنگ میتواند باعث افسردگی شود.
سخن آخر
هر رنگ دارای انرژی و تاثیر روانی منحصر به فردی است. رنگها در دیدگاه و سلیقه افراد مختلف، متفاوت است و این موضوع باعث میشود که هر رنگ تأثیر متفاوتی بر روی افراد داشته باشد. استفاده مناسب از رنگها باعث ایجاد آرامش و افزایش تمرکز و ایجاد خلاقیت در افراد خواهد بود. همچنین رنگها میتوانند بر شخصیت، روحیه، احساسات، تصمیمگیری و رفتار افراد تاثیر بگذارند. رنگها میتوانند باعث افزایش یادگیری و توجه در کودکان شوند و میتوانند تاثیر درمانی نیز داشته باشند. همچنین رنگها میتوانند انتقالدهنده پیام در تعاملهای اجتماعی به افراد باشند. امروزه در جهان از علم روانشناسي رنگ در درمان بسياري از بيمارها به خصوص بيماريهايي كه ريشه رواني دارند، استفاده ميشود. رنگهای مختلف در دکوراسیون و مبلمان، علاوهبر جنبه زیباییشناختی، میتواند بر روح و روان افراد تاثیر بگذارد.
در این مقاله از مجله رونیکس، جایگاه روانشناسی رنگ در انتخاب مبلمان را بررسی کردیم. شما کدام رنگ را برای مبلمان منزل یا محل کار خود انتخاب میکنید؟ با ما از طریق کامنت در ارتباط باشید.
درودبرشمابسیارعالی درموردرنگها توضیح داده بودین
عالی بود .سپاس
من مبلمان را با ترکببی از رنگ البالویی و رنگ فیروزه ای با کوسن هایی به رنگ های زرد و البالویی و ابی فیروزه ای انتخاب کردم و فضای پذیرایی رو در عین شیک و مجال بودن با حسی پر از ارامش و شادی امیخته کرده ام