تفاوت خار باز کن و خار جمع کن چیست؟

تفاوت خار باز کن و خار جمع کن

به قلم محمد تاج الدین

14 اسفند 1401

داشتن ابزار کافی نیست اگر کارکرد آن‌ها را ندانیم. این ندانستن ممکن است به خسارت مالی منجر شود و در بدبینانه‌ترین حالت، موجب خسارت جانی شود. دانستن کارکرد ابزار دستی منوط به شناخت و فهمِ تفاوت کارایی آن‌ها است. به عنوان مثال آیا شما تفاوت خار جمع کن و خار باز کن را می‌دانید؟ انواع خار باز کن را می‌شناسید و کار کردن با آن را بلد هستید؟

اگر نه پیشنهاد می‌کنیم به خواندن این مطلب ادامه دهید تا تفاوت خار جمع کن و خار باز کن را بدانید و با کاربرد خار باز کن آشنا شوید.

کاربری خار باز کن
کاربری خار باز کن

خار چیست!

خار ابزاری برای اتصال است. قطعه‌ای عموما آهنی که از کابینت‌سازی تا ساخت ماهواره‌های فضایی! مورد استفاده قرار می‌گیرد. خارها انواع و اقسام مختلفی دارند.

از پرکاربردترین این قطعات و انواع آن‌ها می‌شود به خارهای فنری داخل شفت، بیرون شفت، ناخنی، رینگی و … اشاره کرد.

در این مقاله قرار است در مورد خارهای فنری بنویسیم. خارهایی که برای فشرده‌سازی شفت و یا گیر دادن دو اتصال درون آن استفاده می‌شود. این نوع خارها در زبان انگلیسی به Circlip معروف هستند.

بیشتر بخوانید:از سوئد تا فرانسه؛ معرفی انواع ابزار لوله کشی!

این نوع قطعات به طور معمول در سه دسته قرار می‌گیرند:

  • فنری
  • فنری مفتولی
  • پولکی فنری

برای سفت و یا بازکردن خارهای فنری معمولا دو سوراخ در انتهای این ابزار تعبیه شده است. از خار باز کن و یا خار جمع کن برای سفت و یا باز کردن این قطعات استفاده می‌شود.همچنین به نقل از سایت پیچ گامان:

“خار فنری (Circlip) که در مدل‌ها و سایزهای گوناگونی تولید شده و در بازار در دسترس می‌باشد، از قطعات مورد نیاز در شفت‌ها به حساب آمده که نقش پررنگی در عملکرد صحیح این قطعه ایفا می‌کند. از خار فنری، درون شفت و یا در قسمت خارجی و محوطه اطراف آن استفاده می‌شود که بر همین اساس، این قطعه را به دو مدل خار بیرونی و خار درونی تقسیم‌بندی می‌کنند. بر روی شفت‌ها، معمولا یک شیار با سایز مشخص تعبیه شده که با توجه به کاتالوک محصول مورد استفاده و خواندن اطلاعات مربوطه، لندازه این شیار و خاری که باید برای آن بکار گرفته شود، مشخص خواهد شد. برای اتصال خار فنری به محل مورد نظر و یا جداسازی آن، از ابزارهای مخصوصی تحت عناوین خار باز کن و خار جمع کن استفاده شده که بدون استفاده از آن‌ها، نصب خار فنری بر روی شفت و یا جدا کردن آن برای شما میسر نخواهد بود.

خار باز کن و خار جمع کن نیز ابعاد مشخصی داشته و در سایزهای مختلف طراحی و تولید می‌شود که شما می‌توانید با در نظر گرفتن سایز خار و شفتی که قصد بکارگیری آن را دارید، ابزار مورد نظر خود را انتخاب و تهیه نمایید. خارهای فنری بطور کلی به دو دسته خار فنری چشمی داخلی و خار فنری چشمی بیرونی دسته بندی می‌شوند که هرکدام متناسب با هدف و کاربرد خاصی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

انواع خار فنری

انواع خار فنری در بازارها وجود دارد که هر کدام برای فعالیت کاربرد دارند و مورد استفاده قرار می‌گیرند. از انواع خارهای فنری می‌توان موارد زیر را هم نام برد:

  1. خارفنری چشمی بیرونی
  2. خارفنری سه گوش
  3. خارفنری چهارپهلو
  4. خارفنری چشمی داخلی
  5. خارفنری پین چاکدار
  6. خارفنری ناخنی
  7. خارفنری هلالی نیم دایره

تنوع در خارهای فنری، به دلیل متفاوت بودن کاربرد‌های آنها می‌باشد که در این صورت انتخاب کردن برای افراد گسترده‌تر خواهد شد و می‌توانند متناسب با نیاز خود خار را انتخاب کرده و تهیه نمایند.”

بیشتر بخوانید: بتن کن ۲۷۱۲ رونیکس؛ نهایت کیفیت در تخریب

کلاژ چند نوع خار
انواع خار

خار باز کن و خار جمع کن چطور کار می‌کند

بیشترین تفاوت خار جمع کن و خار باز کن در چیست؟ خار باز کن ها و خار جمع کن ها در زمره انبرها قرار می‌گیرند. ابزار پرکاربردی که از یک دسته به عنوان اهرم و یک قطعه برای جاگیر شدن در سوراخ‌های تعبیه شدهِ خارها بهره می‌برند.

این ابزار درست بر اساس اسم‌شان کار می‌کنند. یعنی خار بازکن قرار است خار فنری مورد نظر را به کمک اهرم باز کند تا بر روی شفت جاگیر شود. خار جمع کن نیز برای جمع کردن و کم‌کردن قطر خارها برای ورود به شفت مورد استفاده قرار می‌گیرد.

این ابزار بر اساس نوع کارایی، اندازه و شکل به انواع مختلفی تقسم می‌شوند.

بیشتر بخوانید:بهترین برند جعبه ابزار

انواع خار باز کن ها

حتی ابزار ساده‌ای چون خار باز کن ها و خار جمع کن ها نیز در بازار انواع مختلفی دارند. اپراتور باید با شناخت فعالیت خود، دقیق‌ترین ابزار را انتخاب کند و از کاربرد خار باز کن آگاهی پیدا کند. انواع سایز و کاربرد خار باز کن نیز از جمله مواردی است که در انتخاب صحیح ابزار تاثیرگذار است.

1- تنظیم شونده

این نوع ابزار هم، کار خار باز کن ها و هم کار خار جمع کن‌ها را انجام می‌دهند. این انبر با فشردن یک دکمه و یا تغییر برخی قطعات، کار هر دو وسیله را انجام می‌دهد.

بیشتر بخوانید: ساخت شلف چوبی به ساده‌ترین شکل ممکن

خار باز کن تنظیم شونده
خار باز کن تنظیم شونده

2- نوک خمیده

همانطور که از اسم این نوع ابزار پیدا است؛ این انبرها دارای نوکی با زاویه 45 تا 90 درجه هستند. از این ابزار برای استفاده در محیط‌های تنگ و سخت استفاده می‌کنند.

3- قدرتی

خارها مختص به وسایل کوچک نیستند. به همین خاطر برای چفت کردن و یا بازکردن خارهای بزرگ و صنعتی نیاز به خار باز کن‌ها و خار جمع کن‌های قدرتی است.

خار باز کن قدرتی
خار باز کن قدرتی

4- تعویض شونده

نوع دیگر این ابزار، تعویض شونده است. وسیله‌ای که نوک آن بنا بر نوع خار انتخابی، قابلیت تعویض دارد.

ابزار رونیکس و دقت در جزئیات

برندی در بازار برنده است که در فضای رقابتی موجود، بهترین کیفیت را در اختیار خریدار قرار دهد. از طرف دیگر در ساختن ابزار، توجه به جزئیات اهمیت ویژه‌ای دارد.

انواع خار باز کن و یا خار جمع کن ممکن است در ظاهر ساده به نظر برسد، اما شرکت رونیکس به عنوان برندی که در سطح استانداردهای بین‌المللی فعالیت می‌کند، در ساخت انواع ابزارآلات نهایت دقت و توجه به جزئیات را در نظر می‌گیرد.

چند نوع خار باز کن و خار جمع کن رونیکس
چند نوع خار باز کن و خار جمع کن رونیکس

خار جمع کن RH-1707 رونیکس

رونیکس انواع مختلفی از خار جمع کن را روانه بازار ابزار کرده است. RH-1707 خار جمع کن 7 اینچی رونیکس با سر مستقیم برای جمع‌کردن خارهای فنری است.

بیشتر بخوانید:خار فنری چیست؟

این وسیله ساخته شده از فولاد ترکیبی است و سیاه اندود شده است. دهانه این انبر 35 میلی‌متر باز می‌شود و  نوک سخت‌کاری شده آن با روکش تفلون ضد زنگ و خوردگی است.

در این انبر از فنر قوی و با کیفیت برای افزایش طول عمر و همچنین کاربری آسان‌تر استفاده شده است. از دیگر ویژگی‌های این انبر می‌توان موارد زیر را نام برد:

  • دسته‌ی فلزی با روکش پلاستیکی ضد لغزش و ضد تعریق
  • روکش 10 سانتی‌متری بر روی دسته
  • طراحی ارگونومیک
  • ابعاد: 18×11×1 سانتیمتر
  • وزن: 155 گرم
خار جمع کن RH-1707 رونیکس
خار جمع کن RH-1707 رونیکس

RH-1727 رونیکس، خار باز کن کاربردی

 برخی ویژگی‌ها در ابزار دستی رونیکس یکسان است. مثلا در خار باز کن RH-1727 رونیکس، جنس بدنه از فولاد است و سیاه اندود شده است. سری انبر نیز با روکش تفلون محافظت می‌شود.

این ابزار دارای روکش پلاستیکی ضد لغزش بر روی دسته است تا کاربر بتواند مدت زمان طولانی‌تری با آن کار کند. دهانه این انبر باکیفیت، 35 میلی‌متر باز می‌شود و طول انبر 18 سانتی‌متر است.

از دیگر ویژگی‌های این وسیله می‌شود موارد زیر را نام برد:

  • نوک‌های قوی، باکیفیت و بادوام 
  • مقاومت بالا در برابر خوردگی ناشی از فشار 
  • طراحی ارگونومیک و زیبا
  • مخصوص تعمیرات انواع ماشین‌آلات صنعتی و انواع خودرو 
  • ابعاد : 1 ×18×9.5 سانتیمتر
  • وزن: 160 گرم
خار باز کن RH-1727 رونیکس
خار باز کن RH-1727 رونیکس

انبر خار جمع کن رونیکس مدل RH-1717 سایز 7 اینچ

RH-1717 خار جمع کن دهانه کج رونیکس است. از این وسیله برای جمع کردن خارهای کوچک استفاده می‌شود. بدنه این انبر از جنس کروم – وانادیوم است که در برابر ضربه و خوردگی مقاوم است.

دسته پلاستیکی این ابزار ضد لغزش و ساییدگی است. فنر مقاوم، روکش جنس تفلون، وزن کم و کیفیت ساخت از ویژگی‌های بارز این محصول رونیکس است. از دیگر ویژگی‌های این محصول می‌توان موارد زیر را نام برد:

  • ظرفیت 25 میلی‌متری باز شدن دهانه انبر
  • مقاومت بالا در برابر خوردگی ناشی از فشار 
  • طول دسته: 10 سانتی‌متر
  • ابعاد : 1.8×17.5×9 سانتیمتر
  • وزن: 155 گرم
خار جمع کن رونیکس مدل RH-1717 سایز 7 اینچ
خار جمع کن رونیکس مدل RH-1717 سایز 7 اینچ

 جمع‌بندی

انتظار شما از یک ابزار کاربردی چیست؟ کیفیت ساخت؟ قطعات مقاوم؟ قیمت مناسب؟ خدمات پس از فروش قابل اطمینان؟ برند رونیکس به عنوان برندی با تفکر جهانی که به بیش از 90 کشور جهان ابزار صادر می‌کند، توجه به موارد ذکر شده را پیش نیاز تولید ابزار می‌داند. به همین خاطر انواع خار باز کن و خار جمع کن رونیکس همواره انتخاب بسیاری از کاربرانی است که با دنیای ابزار سر و کار دارند.

سوالات متداول

انواع مختلف خار باز کن کدامند؟
خار باز کن ها در انواع مختلفی از جمله خار باز کن تعویض شونده، خار باز کن تنظیم شونده و خار باز کن قدرتی تولید می شوند. هر نوع از این خار باز کن ها برای کاربردهای خاص و متفاوتی طراحی شده اند.
آیا می توان از خار باز کن به جای خار جمع کن استفاده کرد؟
خیر، خار باز کن و خار جمع کن دو ابزار مجزا با کاربردهای متفاوت هستند. همان‌طور که از نام این ابزارآلات مشخص است، خار باز کن برای باز کردن خارها و خار جمع کن برای جمع کردن خارها استفاده می شود.
هنگام استفاده از خار باز کن باید به چه نکاتی توجه کرد؟
از خار باز کن مناسب برای نوع خار مورد نظر استفاده کنید. همچنین هنگام استفاده از خار باز کن، مراقب باشید که به قطعات و اجزای دیگر آسیب نرسانید.

12 پاسخ به “تفاوت خار باز کن و خار جمع کن چیست؟”

  1. امیر گفت:

    اطلاعات کاملی در مورد تفاوت خار باز کن و خار جمع کن بود

  2. مریم سلمان پور گفت:

    خارجمع کن ما پایینه شکسته بنظرتون جوشش بدیم بدرد میخوره؟ یا باید حتما نو بخریم؟

    • رونیکس گفت:

      همراه گرامی، در این مورد از تعمیرکار مجرب راهنمایی بخواهید. اگر قابل تعمیر نبود، به فکر خرید آن باشید.

  3. هادی عبدلی گفت:

    سلام
    همیشه بعد ازکمی کاربا انبر با تغییر شکل قسمت گیره مواجه میشم علتش چیست؟

    • رونیکس گفت:

      همراه گرامی سلام. از کدام نوع انبر استفاده می‌کنید؟ احتمال دارد مواد تشکیل‌دهنده ابزار از کیفیت مناسبی برخوردار نباشند.

  4. امیرهمایون گفت:

    تو اینکه خاربازکن کار رو خیلی راحت تر انجام میده و اگه تو کارتون زیاد با خارها سر کار دارین باید یکیشو داشته باشید که شکی نیست ولی حالا من یه نکته بگم که اگه یه زمانی خاربازکن نداشتین و می خواستین یه خاری رو باز کنین می تونین تو هرکدوم از سوراخاش یه مفتول بکنین سرش رو حلقه کنین به سمت کناره ها بعدش با دوتا انبر دست بکشین تا باز شه احتمال داره خار خراب شه ولی کارتون راه میفته

  5. ماهان عباس نژاد گفت:

    سلام این خارباز کن های رونیکس نسبت به نمونه های خارجی کیفیتشون چطوریه اگه یه جایی مجبور باشیم مثلا یه خار بزرگ و محکم رو باز کنم و مجبور باشم زیاد زور بزنم احتمال نداره خار باز کن توی دستم بشکنه؟ چون قبلا مثلا پیش اومده که سر زور زدن انبر دست تو دستم بشکنه و این چیزا

    • رونیکس گفت:

      همراه گرامی سلام. رونیکس به عنوان برند پیشرو در صنعت ابزار ایران، محصولاتی با کیفیت متمایز و تنوع بی‌نظیر را تولید می‌کند. با این وجود عمر هر محصول علاوه‌بر کیفیت ساخت و اعتبار برند تولیدکننده، به نحوه استفاده از آن هم بستگی دارد. از ابزار خود درست استفاده کنید.

  6. محمد علی گفت:

    یه سوال دارم هنوز ابزاری ندارم که هر دو کار رو بکنه؟ یعنی هم خار جمع کن باشه هم خار باز کن جفتش با هم باشه که یه ابزار داشته باشیم هی مجبور نشیم ابزار رو عوض کنیم فکر کنم اگه همچین ابزاری داشته باشیم کار باهاش راحت تر بشه و وقت کمتری ازمون گرفته بشه

  7. یاشار گفت:

    یه چند باری نه پشت هم ولی اومدم با خار باز کن باز کنم خارارو یهو شکست نمیدونم مشکل از ابزاره یا اینکه خار ها قدیمی و فرسوده بودن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط

عضویت در خبرنامه :

برای عضویت در خبرنامه و اطلاع از جدیدترین مقالات مجله رونیکس ایمیل خود را وارد کنید.