- دقیقه 8
- 1115
- يك نظر
به قلم صادق وحیدی
15 مرداد 1403
جوشکاری فرآیندی اساسی است که در صنایع مختلف برای اتصال فلزات به یکدیگر استفاده میشود و در بسیاری از صنایع کاربرد حیاتی دارد. دو روش رایج جوشکاری که میخواهیم به آنها بپردازیم عبارتند از جوشکاری با گاز بی اثر تنگستن (TIG) و جوشکاری قوسیفلزی حفاظتی.(MMA)
در حالی که هر دو فرآیند با یک هدف یعنی ایجاد اتصالات فلزی قوی و بادوام انجام میشوند؛ اما این دو روش از نظر تجهیزات مورد استفاده، روش جوشکاری، انواع کاربردها، کارکردها و مهارتهای مورد نیاز متفاوت هستند. اما تفاوت جوشکاری TIG و MMA چیست؟ در این مقایسه جامع، مزایا و معایب جوشکاری TIG و MMA را بررسی میکنیم و تفاوتها و شباهتهای این دو روش را توضیح میدهیم.
رونیکس را بخوانید.
جوشکاری TIG چگونه انجام میشود و چه کاربردی دارد؟
ابتدا با معرفی جوشکاری TIG شروع میکنیم تا آشنایی بیشتری با تجهیزات موردنیاز، روش انجام فرآیند جوشکاری و نکات مثبت و منفی این روش پیدا کنیم. با داشتن اطلاعات کافی در مورد هر کدام از این روشها میتوانیم مقایسه کاملتری داشته باشیم.
تجهیزات و راهاندازی
جوشکاری TIG از یک مشعل یا تورچ TIG، یک منبع تغذیه و یک منبع گاز بیاثر استفاده میکند. مشعل TIG الکترود تنگستن غیر مصرفی را نگه میدارد که قوس جوش را تولید میکند. بسته به کاربرد و نیاز ما به اتصال، ممکن است یک فلز پرکننده جداگانه هم به صورت دستی به حوضچه جوش اضافه شود. گازهای بیاثری، مانند آرگون یا هلیوم، از طریق مشعل جریان مییابد تا از ناحیه جوش در برابر آلایندههای محیطی محافظت کند.
روش و فرآیند
جوشکاری TIG به یک منبع برق جریان ثابت متکی است. جوشکار فرآیند جوشکاری را با دستکاری مشعل TIG برای ایجاد قوس کنترل میکند و در صورت لزوم به طور همزمان فلز پرکننده را به حوضچه جوش اضافه میکند. حوضچه جوش و الکترود تنگستن توسط جریان مداوم گاز بیاثر در مقابل اکسیداسیون محافظت میشوند.
مزایای جوشکاری TIG
- جوشکاری TIG جوش با کیفیت بالا، با ظاهر بصری عالی تولید میکند.
- کنترل بهتری بر فرآیند جوشکاری را ارائه میدهد.
- برای جوشکاری طیف وسیعی از فلزات از جمله فولاد ضد زنگ، آلومینیوم، مس و تیتانیوم استفاده میشود.
- استفاده از مواد نازکتر را به دلیل گرمای کم امکان پذیر میکند.
- کمترین پاشش و جرقه را ایجاد میکند و در نتیجه نیاز به پاکسازی پس از جوش ندارد.
معایب جوشکاری TIG
- در مورد تفاوت جوشکاری TIG و MMA باید در نظر داشت که جوش TIG به دلیل کنترل دستی دقیق مورد نیاز، یک تکنیک جوش نسبتا کندتر است.
- به مهارت و تجربه بالاتری نیاز دارد.
- ممکن است برای کاربردهای سنگین که به نرخ رسوب بالا نیاز دارند مناسب نباشد.
مزایا، معایب و چگونگی جوشکاری MMA
حالا که با تکنیک TIG آشنا شدیم نیاز است با دومین تکنیک یعنی MMA نیز آشنایی لازم را پیدا کنیم. به طور کلی جوش MMA به خاطر سهولت یادگیری روشی بسیار مرسوم و کاربردی است و استفاده زیادی دارد. همانند روش قبلی در اینجا هم در مورد روش انجام کار در این تکنیک، تجهیزات و مواد موردنیاز و مزایا و معایب این روش صحبت میکنیم.
تجهیزات و راهاندازی
جوشکاری MMA که به عنوان جوشکاری قوس فلزی محافظتی (SMAW) نیز شناخته میشود، از یک منبع تغذیه، یک نگهدارنده الکترود و یک الکترود پوشش داده شده استفاده میکند. الکترود پوشش داده شده شامل یک سیم هسته فلزی است که توسط یک پوشش شار احاطه شده است که یک گاز محافظ و عوامل شار را فراهم میکند.
روش و فرآیند
در جوشکاری MMA نگهدارنده الکترود، الکترود پوشش داده شده را نگه میدارد که در طول فرآیند جوشکاری مصرف میشود. هنگامیکه الکترود با قطعه کار تماس پیدا میکند، یک قوس الکتریکی تشکیل میشود که الکترود را ذوب میکند و یک حوضچه جوش ایجاد میکند. پوشش شار یک سپر گازی تولید میکند و که به عنوان یک لایه محافظ روی جوش عمل میکند.
مزایای جوش MMA
- میتواند برای جوشکاری انواع فلزات مختلف از جمله فولاد کربنی، فولاد ضد زنگ، چدن و فلزات غیر آهنی استفاده شود.
- یک روش جوشکاری قابل حمل است که میتواند در موقعیتهای مختلف انجام شود.
- جوش MMA نسبتا آسان است و نیازی به آموزش گسترده یا تجهیزات تخصصی ندارد.
- توانایی جوش کارآمد مواد ضخیم را فراهم میکند.
معایب جوش MMA
- MMA در مقایسه با جوشکاری TIG پاشش بیشتری دارد که نیاز به تمیز کردن اضافی پس از جوش دارد.
- کیفیت و ظاهر جوش به اندازه جوشهای TIG از نظر ظاهری جذاب نیست.
- به دلیل مصرف الکترود، تعویض مکرر الکترود در جلسات جوشکاری طولانی و در نتیجه توقف کار ضروری است.
- جوش MMA ممکن است برای کاربردهایی که نیاز به کنترل دقیق بر فرآیند جوشکاری دارند، مناسب نباشد.
مقایسه جوشکاری TIG و MMA
حالا که به اندازهای مختصر با هرکدام از این دو تکنیک آشنا شدیم میتوانیم به بررسی شباهت و تفاوت جوشکاری TIG و MMA بپردازیم و از جنبههای مختلفی این دو را در کفه ترازو با هم بسنجیم. هر کدام از این روشها یک سری خصوصیات منحصربهفردی دارند که استفاده از آنها را به کاربردهای اختصاصیتری محدود میکند.
کاربردها
فرق اصلی جوشکاری TIG و MMA به کاربرد آنها برمیگردد؛ به طوری که زمینه استفاده از آنها کاملا متفاوت است. این تفاوت کاربرد با توجه به ویژگیهای خاص هر روش و ترجیحات جوشکار شکل میگیرد.
جوشکاری TIG
- جوشکاری TIG معمولاً در صنایعی استفاده میشود که جوشهای با کیفیت بالا و کنترل دقیق و ظریف بسیار مهم هستند؛ مانند صنعتهای هوافضا و خودروسازی
- برای جوشکاری مواد نازک، اتصالات پیچیده، یا کاربردهایی که به حداقل اعوجاج نیاز دارند، ایدهآل است.
جوشکاری MMA
- جوشکاری MMA در ساخت و ساز، کشتی سازی، تعمیر و نگهداری وسایل و بناها کاربرد دارد.
- برای جوشکاری مواد ضخیم تر، سازههای سنگین و موقعیتهایی که قابلیت حمل و تطبیق پذیری ضروری است، مناسب است.
بررسی کامل و کاربردی اینورتر جوشکاری RH-4607 و RH-4607K رونیکس
مهارتهای مورد نیاز
به طور کلی تفاوت واضحی بین مهارت موردنیاز برای اجرای این دو روش جوشکاری وجود دارد و این تفاوت باعث شده هر روش متخصصان خود را داشته باشد و ملزومات یادگیری آنها را هم تا حد زیادی متفاوت کرده است.
جوشکاری TIG
- جوشکاری TIG به سطح مهارت و تجربه بالایی برای استفاده از مشعل TIG، کنترل قوس جوشکاری و تغذیه همزمان فلز پرکننده نیاز دارد.
- برای کنترل دقیق حوضچه جوش نیاز به هماهنگی خوب دست و چشم و یک دست ثابت و بدون لرزش دارد.
جوشکاری MMA
- یادگیری جوش MMA در مقایسه با جوشکاری TIG نسبتاً سادهتر است و برای افراد مبتدی قابل دسترسی است.
- به دقت و مهارت کمتری در استفاده از مشعل نیاز دارد.
تطبیقپذیری
مسلما نمیتوان از یک تکنیک جوشکاری برای انواع فلزات و سطوح استفاده کرد و باید روشی را انتخاب کنیم که بیشترین سازگاری و تطبیق پذیری را با سطح موردنظر داشته باشد.
جوشکاری TIG
- جوشکاری TIG از نظر تطبیق پذیری با انواع فلزات نسبت به MMA برتری دارد. این روش برای جوشکاری فلزات آهنی و غیرآهنی از جمله فولاد ضد زنگ، آلومینیوم، مس و تیتانیوم مناسب است.
- میتوان از آن برای جوشکاری ورق فلزی نازک، جوش لوله و پیکربندیهای مفصلی پیچیده استفاده کرد.
جوشکاری MMA
- جوشکاری MMA برای طیف وسیعی از فلزات قابل جوشکاری از جمله فولاد کربنی، فولاد ضد زنگ، چدن و فلزات غیرآهنی کاربردی است.
- معمولاً برای جوشکاری سازهها و ساختوساز عمومی استفاده میشود.
کیفیت جوش
شکی نیست که تمام روشها نمیتوانند به یک اندازه کیفیت جوشکاری را برای ما تامین کنند. به طور کلی با یک سری تدابیر و سازوکارهای اندیشیدهشده ممکن است بعضی روشها کارایی بیشتر و کیفیت بالاتری را ارائه بدهند که در اینجا برگ برنده با جوش TIG است.
جوشکاری TIG
- جوشکاری TIG به دلیل کنترل دقیق فرآیند جوشکاری، جوشهایی با کیفیت بالا با زیبایی بصری بیشتر تولید میکند.
جوش MMA
- جوش MMA ممکن است به اندازه TIG از زیبایی بصری برخوردار نباشد.
- با مهارت و تکنیک مناسب، جوش MMA هنوز هم میتواند جوشهای ساختاری سالم و قابل اعتماد تولید کند.
اینورترهای جوشکاری رونیکس در یک نگاه
سخن پایانی
جوشکاری TIG و جوشکاری MMA دو تکنیک جوش متمایز با مزایا و کاربردهای خاص خود هستند. جوشکاری TIG کنترل دقیق و کیفیت جوش عالی را ارائه میدهد و برای مواد نازک و جوشهای ظریفتر مناسب است. از سوی دیگر، جوشکاری MMA تطبیقپذیری بیشتر، قابلیت حمل آسانتر و سهولت بیشتر در یادگیری را به عنوان ویژگیهای مهم خود دارد.
انتخاب بین جوشکاری TIG و MMA به عواملی مانند نوع فلز جوش داده شده، کیفیت جوش مورد نظر و سطح مهارت جوشکار بستگی دارد. با درک تفاوت جوشکاری TIG و MMA و مقایسه دقیق این دو، جوشکاران و سازندگان میتوانند تصمیمات آگاهانهتری بگیرند و مناسبترین تکنیک را برای کاربردهای خاص خود انتخاب کنند.
سوالات متداول
فرق اصلی جوشکاری TIG و MMA چیست؟
فرق اصلی جوشکاری TIG و MMA در فرآیند جوشکاری و تجهیزات است. جوشکاری TIG از یک الکترود تنگستن با گاز بیاثر استفاده میکند و به یک فلز پرکننده جداگانه نیاز دارد؛ در حالی که در جوشکاری MMA از یک الکترود پوشش دادهشده استفاده میشود.
جوشکاری TIG سادهتر است یا MMA؟
به طور کلی یادگیری و آموزش MMA در مقایسه با جوشکاری TIG آسانتر است. این نوع جوش نیاز به مهارت فنی کمتری دارد و میتوان نسبتاً سریع به آن تسلط پیدا کرد. به همین دلیل برای جوشکاران مبتدی و با تجربه کمتر گزینه بهتری محسوب میشود.
تفاوت جوشکاری TIG و MMA از نظر منابع انرژی مورد نیاز چگونه است؟
مقایسه جوشکاری TIG و MMA از نظر منبع انرژی به این صورت است که معمولا هر کدام از آنها به انواع مختلفی از منابع انرژی نیاز دارند. جوشکاری TIG به یک منبع برق جریان ثابت؛ و جوشکاری MMA به یک منبع برق جریان ثابت یا با ولتاژ ثابت، بسته به الکترود خاص مورد استفاده نیاز دارد.
تیک کیفیت بالا تری نسبت جوش الکترودی دارد بخصوص در جوش ورق های مختلف برای ستون سازه ها مطمئن تراست و احتمال شکستن ندارد