بررسی کود پاش و انواع آن

بررسی انواع کودپاش های موجود در بازار ابزار ایران
  • دقیقه 5
  • 3545
  • 0

به قلم مهدی امیربیگی

26 اسفند 1401

اگر سال‌ها پیش کشاورزی، بخشی از فعالیت‌های روزانه در روستاهای کوچک و بزرگ به شمار می‌رفت، امروزه اما داستان شکل دیگری به خود گرفته است. صنعت کشاورزی تاثیر مهمی در اقتصاد هر کشوری دارد و هر قدر این صنعت رشد بیشتری داشته باشد، سودآوری آن نیز بیشتر خواهد بود.

رشد صنعت کشاورزی منجر به طراحی و تولید ابزارآلات مهمی شده و آن را وارد عصر جدیدی کرده‌ است. یکی از این ابزار، کود پاش است که در انواع مختلفی برای پاشیدن کود در مزارع بزرگ از آن استفاده می‌کنند.

در این نوشتار مجله رونیکس به کودپاش و انواع آن می‌پردازیم تا هرچه بیشتر با این ابزار کاربردی در کشاورزی آشنا شوید.

رونیکس را بخوانید.

کاربری انواع کودپاش ها

کشاورزان در گذشته‌های نه چندان دور، برای اینکه بازدهی زمین افزایش پیدا کند، از کودهای حیوانی استفاده می‌کردند. این کار به دلیل نبود ابزارآلات پیشرفته در آن سال‌ها، به شکل دستی در فصول مختلف انجام می‌شد. اما این کار جدا از سودهایی که برای محصولات کشاورزی داشت، باعث رشد فراوان علف‌های هرز هم می‌شد.

امروزه در مزارع بزرگ دیگر کود پاشی کار چندان سختی نیست. دستگاه‌های کود پاشی این کار را تا حد ممکن بهینه کرده‌اند تا هم در زمان، هم انرژی و البته محصول نهایی تاثیری مثبت داشته باشد.

کودپاش ها چگونه کار می‌کنند؟

توزیع یکنواخت و متناسب با نیاز خاک در تولید یک محصول کشاورزی تاثیرگذار است. دستگاه کود پاش از سری ماشین‌آلات پرکاربرد کشاورزی است که می‌تواند میزان کود را کنترل کند، آن را در عمق مناسبی از خاک هدایت کند و با خاک روی آن را بپوشاند.

نکته‌ای که استفاده از کودپاش را به صرفه می‌کند، تنظیم میزان پاشش و عمق برداری خاک است که توسط اپراتور قابل تنظیم است. پاشیدن بیش از حد کود و استفاده مداوم و بی برنامه از آن، می‌تواند موجب تخریب زمین حاصلخیز کشاورزی شود.

کاربری انواع کودپاش ها
کاربری انواع کودپاش ها

مزایای استفاده از کودپاش

کشاورزی امروزه به صورت مستقیم بر کیفیت و سلامت زندگی افراد جامعه تاثیر دارد. مکانیزه شدن کشاورزی تاثیرات فراوانی بر جامعه دارد. امروزه افزایش میزان تولید محصولات خود نشانی از پیشرفت هر کشور دارد. کاهش هزینه‌های جاری، خستگی کمتر نیروی انسانی و افزایش راندمان برای تولیدات موجب شده است، محصولات و تولیدات کشاورزی در سال‌های اخیر، کیفیت بهتر و قیمت مناسب‌تری را به خود اختصاص دهد.  

زمین‌های کشاورزی با کشت‌های مکرر در طول سال نیازمند مواد معدنی بیشتر و املاح بیشتر دارند. یکی از روش‌هایی که این مواد معدنی و املاح را به خاک تغذیه می‌کند، اجرای درست کوددهی به زمین زراعی است. کودپاش ها به بهره‌ وری زمین و افزایش تولید محصولاتی مرغوب کمک می‌کنند. کودپاش‌ها این کمک‌ها را به زمین زراعی شما می‌کنند:

  • رشد یکنواخت محصولات به دلیل کودپاشی یکنواخت
  • قابلیت تنظیم سرعت و عرض پاشش
  • استفاده بهینه از نیروی انسانی

انواع کودپاش

کود پاش‌ها انواع مختلفی دارند که کشاورزان بر اساس ابعاد زمین، محل واقع شدن آن، شرایط آب و هوایی و جغرافیایی و البته هزینه، می‌توانند مدل مورد نیاز خود را انتخاب کنند.

  • کود پاش دستی
  • کود پاش شارژی
  • کود پاش چرخ دار
  • کود پاش پشت تراکتوری

کود پاش‌های دستی و شارژی

برای مزارع کوچک‌تر که احتمالا محصول کمتری هم خواهند داشت، استفاده از کودپاش‌های صنعتی و بزرگ مقرون به صرفه نیست. کود پاش‌های دستی یا شارژی برای مزارع کوچک‌ کاربرد مناسب‌تری دارند. قابلیت حمل مناسب، عدم آسیب پذیری به محصول، کاربری آسان و وزن سبک از ویژگی‌های کود پاش دستی و شارژی است.

کودپاش دستی
کودپاش دستی

کودپاش‌ دستی برای مزارعی با مساحت کمتر قابل استفاده است استفاده بسیار آسانی دارد. تنها کافی‌ست کشاورز دستگاه را پشت خود حمل و در منطقه مورد نظر حرکت کند. کودپاش‌های دستی مخزن کوچکی بین ۵ تا ۲۰ کیلوگرم دارند و تغذیه مخزن با اهرم مکانیکی یا در انواع شارژی با موتور بنزینی انجام می‌شود.

کودپاش شارژی
کودپاش شارژی

کود پاش‌های چرخدار

اگر شما هم زمین کشاورزی بزرگی دارید، کودپاش دستی و شارژی قطعا برای شما کاربردی ندارد. برای زمین‌های وسیع از کودپاش‌های پشت تراکتوری یا چرخدار استفاده می‌شود. با کودپاش‌های پشت تراکتوری در کمترین زمان ممکن و حداقل دفعات رفت و آمد، فرآیند پاشش کود در زمین کشاورزی انجام می‌شود. همین انتخاب ساده می‌تواند شما را در فرآیند کودپاشی زمین به مراتب جلوتر بیندازد.

کودپاش چرخدار
کودپاش چرخدار

کودپاش های پشت تراکتوری

این دستگاه به پشت تراکتور وصل می‌شود. با حرکت ماشین، عملیات پاشیدن کود به صورت متوازن، یکنواخت و به آسانی انجام می‌گیرد. برای زمین‌های وسیع مناسب‌ترین راه برای سرعت عمل و مدیریت زمان، استفاده از این روش کودپاشی است.

دستگاه‌های کودپاش پشت تراکتوری از نظر اندازه در دو دسته کوچک و بزرگ طراحی و تولید می‌شوند. انواع بزرگتر آن روی تراکتور و نمونه‌های کوچکتر آن بر روی تیلر کشاورزی نصب می‌شود و توسط این دو وسیله به حرکت درمی‌آید.

کاربری کودپاش پشت تراکتوری
کاربری کودپاش پشت تراکتوری

همچنین از نظر نوع کارکرد، این دستگاه کود پاش به دو دسته کود پاش دامی و کود پاش شیمیایی تقسیم می‌شود.

کودپاش های دامی و شیمیایی
کودپاش های دامی و شیمیایی

کود پاش دامی

کودپاش‌های دامی خود به دو دسته کودپاش‌های دامی مایع و کودپاش‌های دامی جامد تقسیم می‌شوند:

  • دستگاه کود پاش دامی جامد ابتدا کود را خرد می‌کند تا فرآیند پاشش در سطح زمین آسان‌تر شود. این دسته از کودپاش‌ها برای پاشش کودهای مرغی و حیوانی مناسب‌ترین گزینه هستند.
  • کود پاش‌های دامی مایع مکانیزم عملکرد جالبی دارند. این دسته از کود پاش‌ها کود مایع دامی حاصل از فضولات را در مخزن خود قرار می‌دهند و به وسیله شیرهای تخلیه دستگاه به سطح خاک می‌پاشند.

کود پاش شیمیایی 

کودپاش شیمیایی یا کودپاش‌ سانتریفیوژ به دو دسته کود شیمیایی جامد و کود شیمیایی مایع یا آمونیاک تقسیم می‌شود.

  • چرخش دیسک‌های کود پاش‌های شیمیایی جامد باعث چرخش کود به صورت متوازن شده و پاشش به شکل یکنواخت در سطح زمین انجام می‌شود.
  • در کودپاش‌های مایع یا آمونیاک، گاز آمونیاک تحت فشار به صورت مایع وارد مخزن کودپاش شده و به خاک تزریق می‌شود.

بیشتر بخوانید:
«روش کاشت پیاز گل با استفاده از ابزارالات باغبانی»
«ساخت باغچه چوبی برای باغبانی در بستر کشت مرتفع»

سخن آخر

در جهانی که زندگی بدون ابزار کار تقریبا غیرممکن است، برای سرویس و رسیدگی به هر وسیله‌ای نیاز به ابزار کوچک و بزرگی داریم. کودپاش‌ها نیز از قاعده سرویس‌های دوره‌ای و ماهانه مستثنی نیستند و برای کار نیاز به ابزار دارند. رونیکس به عنوان برترین تولید کننده بازار ابزار ایران همواره با ارائه ابزاری با کیفیت در کنار شما در هر صنف و حوزه کاری است تا بهترین خروجی از آن شما باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط

عضویت در خبرنامه :

برای عضویت در خبرنامه و اطلاع از جدیدترین مقالات مجله رونیکس ایمیل خود را وارد کنید.