آموزش کار با دریل

آموزش کار با دریل

به قلم پریسا سلیمانی

27 اردیبهشت 1400

استفاده از ابزارآلات در نه تنها در کارگاه های مختلف بلکه در هر خانه ای به چشم می خورد. یکی از ابزارهای پر استفاده می توان به انواع دریل ها اشاره کرد. دریل ها از ابزارآلاتی هستند که در پروژه های مختلف و مصارف خانگی مورد استفاده قرار می گیرند. بنابراین از نصب یک تابلو در خانه تا ساخت یک میز و صندلی به دریل نیاز خواهید داشت.

اگرچه به نظر استفاده از دریل کار دشواری نیست، اما در صورتی که نحوه کار با آن را ندانید، نه تنها باعث خرابی دستگاه خواهید شد بلکه ممکن است به خود نیز آسیب بزنید. به همین دلیل ما در ادامه این مطلب قصد داریم به آموزش کار با دریل و نکات مهم در تنظیمات این ابزار بپردازیم.

هنگام استفاده از دریل به این موارد دقت کنید:

  • انتخاب مته مناسب

از فاکتورهای مهمی که قبل از راه اندازی دریل باید مورد توجه قرار گیرد، انتخاب مته مناسب است. بنابراین لازم است قبل از شروع به کار جنس سطوح و فعالیتی که می خواهید انجام دهید را مدنظر قرار داده و مته ای متناسب با آن انتخاب نمایید. اگر در مورد نوع مته انتخابی دچار شک و تردید شدید بهتر است از دیگران سوال کرده و یا راهنمای نوشته شده بر روی جعبه مته را مورد مطالعه قرار دهید. چرا که برخی مته ها مناسب چوب، برخی مناسب فلزات و تعدادی دیگر مناسب مصالح ساختمانی هستند و در صورت استفاده نامناسب باعث شکستن و ایجاد آسیب به قطعه کار خواهند شد.

idea (2)توجه داشته باشید استفاده از مته هایی تیز باعث آسان و ایمن شدن فرآیند کاری می شود. پس لازم است قبل از شروع به کار از تیز بودن مته ها اطمینان حاصل نمایید.

بیشتر بخوانید:نکات دریل کاری فلزات

انتخاب مته مناسب در زمان کار با دریل
  • تنظیم سرعت

باتوجه به این که هر دریل از سرعت های مختلفی برخوردار است، می بایست با توجه به کاری که قصد انجام آن را دارید، سرعت را در مقدار کم یا زیاد تنظیم کنید. لازم به ذکر است که در ابتدا باید دریل کاری را با سرعت کم شروع کنید. در اکثر مواقع از سرعت زیاد برای انجام عملیات سوراخ کاری و از سرعت کم برای پیچ کاری استفاده می شود.

warningنکته بسیار مهمی که در هنگام کار باید توجه کنید این است که تا زمان ایست کامل دریل، سرعت را تغییر ندهید. چراکه این موضوع ممکن است خطراتی را به همراهه داشته باشد و سوانحی را به وجود آورد.

settings سرعت کم تا متوسط مناسب دریل کاری در سطوح فلزی بوده و دریل کاری با سرعت زیاد مناسب سطوح چوبی است.

  • تنظیم صحیح کلاچ

جهت افزایش کنترل دریل بر روی مقدار گشتاور مورد نیاز پیچ لازم است تا کلاچ این ابزار به درستی تنظیم شود. دریل ها حالت های متفاوت کلاچ را دارند و مقدار آن متغیر است. برای تنظیم کلاچ تنها کافیست تا فلشی که برای چرخش روی هرکدام وجود دارد را روی عدد مورد نظر قرار دهید.

بیشتر بخوانید: آرک فورس چیست و چه کاربردی در دستگاه جوش اینورتر دارد؟

idea (2)توجه داشته باشید مقدار گشتاور به جنس سطحی که قرار است پیچ را درون آن قرار دهیم بستگی دارد و هرچه میزان گشتاور دریل بیشتر شود، قدرت محرک پیچ برای چرخش هم بیشتر خواهد شد.

تنظیم صحیح کلاچ در زمان کار با دریل
  • تنظیم گیره سه نظام و قرارگیری مته

گیره سه نظام بخشی است که باعث اتصال مته به دریل می شود. برای اینکه مته را در داخل سه نظام قرار دهید، لازم است تا سه نظام را در خلاف عقربه های ساعت بچرخانید . با این کار دندانه های محفظه نگهدارنده مته باز می شود و امکان قرارگیری مته در داخل آن فراهم خواهد شد. سپس با چرخش ساعتگرد مته به صورت محکم در سه نظام جای می گیرد.

idea (2)نکته قابل توجه در این گام توجه به محکم قرار گرفتن مته در جای خود است. وگرنه در هنگام کار مته از داخل سه نظام به بیرون آمده و ممکن است باعث آسیب جدی به افراد شود.

بیشتر بخوانید:از سوئد تا فرانسه؛ معرفی انواع ابزار لوله کشی!

تنظیم گیره سه نظام و قرارگیری مته

نکات ایمنی در هنگام کار با دریل

  1. دیوارها را به منظور اطلاع از سیم های برق مورد بررسی قرار دهید.  چراکه برخورد با سیم های لخت باعث خطرات جبران ناپذیر خواهد شد.
  2. از لباس های گشاد و آویزان استفاده نکنید.
  3. جهت ایمنی بیشتر در هنگام کار بهتر است از عینک، ماسک و دستکش مخصوص استفاده نمایید.
  4. از محکم بودن گیره سه نظام و قرارگیری درست مته اطمینان حاصل نمایید و همیشه از مته متناسب با کار خود استفاده نمایید.
  5. فشار کم و یا بیش از حد به دریل وارد نکنید. در صورتی که فشار کم باشد امکان لغزیدن دریل در دستتان به وجود خواهد آمد. همچنین با فشار بیش از حد و بی مورد، ممکن است مته در هنگام کار بشکند و به سطح کار و دست افراد آسیب وارد کند.

مته را تمیز و خنک نگه دارید. حرارت بیش از حد باعث کند شدن مته خواهد شد و احتمال شکستن آن را نیز افزایش می دهد. بنابراین در هنگام دریل کاری یک ظرف آب خنک در کنار خود قرار داده و هر چند دقیقه یکبار مته را درون آن قرار دهید

نکات ایمنی در هنگام کار با دریل

بیشتر بخوانید: راهنمای خرید بهترین دریل برای مصارف خانگی

Dellers

برای کار کردن هرچه بهتر و ایمن تر با دریل ها باید انواع مته ها نیز بشناسید. در ادامه به معرفی سه تا از پرکاربردترین مته ها به نقل از سایت تکنوسان میپردازیم:

انواع مته

همانطور که پیشتر نیز عنوان کردیم انواع مختلفی از مته در بازار وجود دارد که در ادامه تعدادی از آنها را برای شما معرفی خواهیم نمود:

مته فلزات و آهن

این مته جزو مته های مارپیچی بوده و نوک آن تیز و زاویه دار می باشد و به همین خاطر کار سوراخکاری با استفاده از آن بسیار راحت انجام انجام میشود. برای تولید این مته از متریال های مختلفی بهره گرفته می‌شود. مثلاً نوع خاصی از آن وجود دارد که برای تولید آن از متریال های معمولی استفاده شده و آن نام آن HSS می باشد و در رنگ بندی های سفید، طلایی و مشکی به بازار عرضه شده است.

از این نام مته برای انجام سوراخکاری بر روی سطوح آلومینیومی، آهنی، پلاستیکی و چوبی استفاده می شود. مته هایی هم که به HSS CO مشهور هستند دارای مقداری فلز کبالت در ترکیبات سازنده خود می باشند و به آنها مته خشک هم می‌گویند. از این نوع مته برای انجام عملیات سوراخکاری بر روی سطوح سخت تر فلزی نظیر چدن و استیل استفاده می شود. این مته ها در دو نوع کبالت دار ۵ درصد و ۸ درصد به بازار عرضه شده‌اند. طول عمر و کیفیت مته های کبالت دار نسبت به مته های معمولی بیشتر است و قیمتی که برای عرضه آنها در نظر گرفته شده چند برابر مته های معمولی می باشد.

بیشتر بخوانید: راهنمای خرید دریل مناسب سوراخکاری بتن

مته الماسه مخصوص دیوار و بتن

این نوع مته جزو مته های مارپیچی به شمار می رود و به دلیل اینکه شکل سری آن شبیه الماس است به آن مته الماسه گفته می شود. مته هایی به دارای یک سری الماس ۸ شکل هستند به مته های دو الماسه معروف می باشند و مته هایی که دارای دو الماس ۸ شکل به صورت عمود بر هم هستند به مته های چهار الماسه شهرت دارند. هرچه جنس نوک مته ها با کیفیت تر باشد، طول عمر مته بیشتر می گردد و علاوه بر این عملیات سوراخکاری با استفاده از آن نیز راحت تر انجام خواهد شد.

با استفاده از این مته می‌توانید سوراخکاری بر روی سطوح مختلف مثل سنگ، سرامیک، بتن، گرانیت و کاشی را انجام دهید. مته های الماسه در سایز بندی های مختلفی به بازار عرضه شده اند و تفاوت آنها با یکدیگر در طول و قطر مته می باشد. علاوه بر این، این مته ها از نظر محل اتصال به دریل هم دارای انواع مختلفی هستند.

مته مرغک

مته مرغک معمولاً در ماشینهای تراش مورد استفاده قرار می گیرد. از جمله مشخصات ظاهری این مته ها می توان به دارا بودن دو سر شبیه مته اشاره نمود و با استفاده از این مته ها می توانید اقدام به ایجاد سوراخ های بزرگ روی سطوح گوناگون نمایید. نحوه عملکرد این مته به این صورت است که اقدام به ایجاد یک سوراخ ریز مخروطی شکل می ‌نماید و بدین صورت از لغزش مته های بزرگ پیشگیری به عمل می آورد.”

به نقل از سایت نید صنعت درباره کار با دریل می‌توان گفت:

“در آموزش نحوه کار با دریل برای سوراخکاری فلزات توجه کنید که قطعات نازک و سبک، حتماً توسط گیره یا ئایه محکم شوند. حرکت کردناین قطعات در زمان کار با دریل بسیار خطرناک است. برای انجام این کار از پایه هایی مخصوصی می توان استفاده کرد. همچنین نوع مته و سایر مناسبی را برای فلزات در نظر بگیرید و بهتر است یک سایز کوچکتر از سایز سوزاخکاری مورد نظر باشد.

یکی از فنون در نحوه کار با دریل روی فلزات استفاده از آب و روغن  جهت دریل کاری روان است. در صورتی که  روی قطعات فلزی بزرگ کار می‌کنید نوع دریل ستونی گزینه‌ی مناسبتری است. در مورد محل دریل کاری نیز پیشتر اشاره شده که می‌توانید با استافاده از چسب مشخص شود. چنانچه با استفاده از میخ یک نقطه روی فلز مشخص کنید در ابتدای کار مته روی قطعه سر نخواهد خورد.

بعد از اینکه کار خود را تمام کردید از دستمال برای پاک کردن ذرات استفاده کنید چرا که براده‌های آهن می‌توانند به دست آسیب برسانند.”

سخن آخر

در این مقاله به آموزش کار با دریل پرداختیم و نکات و تکنیک‌های اساسی برای استفاده ایمن و مؤثر از این ابزار کارآمد را بررسی کردیم. با رعایت نکاتی که بیان شد، می‌توانید به راحتی و با اطمینان کامل از دریل برای انجام پروژه‌های مختلف بهره ببرید.

همان‌طور که توضیح دادیم، آشنایی با انواع دریل‌ها و ملزومات آن‌ها، آموزش سوراخکاری با دریل و برش و همچنین نکات ایمنی، کمک می‌کند از این ابزار به بهترین نحو استفاده کنید. به یاد داشته باشید همیشه دریل را با دقت و توجه به دستورالعمل‌های سازنده استفاده کنید تا از بروز حوادث و آسیب‌های احتمالی جلوگیری شود.

با توجه به اهمیت مهارت‌های فنی در دنیای امروز، آموختن کار با ابزارهایی مانند دریل می‌تواند شما را در انجام پروژه‌های خانگی و حرفه‌ای یاری دهد. امیدواریم این مقاله برای شما مفید بوده باشد و بتوانید با اعتماد به نفس بیشتر و مهارت‌های بهتر از دریل استفاده کنید.

سوالات متداول

چگونه می‌توانم دریل مناسبی برای نیازهای خود انتخاب کنم؟
نوع پروژه‌هایتان را مشخص کنید و بر اساس آن قدرت و ویژگی‌های دریل را انتخاب کنید. برای کارهای سبک دریل برقی یا شارژی معمولی و برای کارهای سنگین دریل چکشی مناسب است.|

 چگونه می‌توانم از دریل به صورت ایمن استفاده کنم؟
همیشه از عینک و دستکش استفاده کنید، قطعه کاری را ثابت کنید و دستورالعمل‌های سازنده را رعایت کنید. فشار زیاد وارد نکنید و پس از اتمام کار دریل را خاموش کنید.

چگونه می‌توانم مته‌های دریل را تعویض کنم؟
دریل را خاموش و از برق جدا کنید؛ مته قدیمی را باز کرده و مته جدید را محکم کنید. اطمینان حاصل کنید مته به درستی و با ثبات در جای خود قرار گرفته است.

13 پاسخ به “آموزش کار با دریل”

  1. حسین فرامرزی گفت:

    سلام کاش یه آموزش کامل برای کاربرد انواع مته ها هم بذارید اینکه مثلا کدوم مته را کجا به کار ببریم؟

  2. Mohsen گفت:

    من یه علاقه‌مند به کارهای دستی هستم و همیشه دوست داشتم که بتونم کارهای تعمیراتی خونه رو خودم انجام بدم. با این آموزش کار با دریل، انگار که یه دنیای جدید جلوی روم باز شده. خیلی راحت و قدم به قدم یاد گرفتم که چطور با دریل کار کنم و حالا دیگه برای هر کار کوچیکی به دنبال تعمیرکار نمیرم. برای هر کسی که دوست داره کمی مستقل‌تر باشه و کارهاشو خودش انجام بده، این آموزش رو پیشنهاد می‌کنم.

  3. رامین گفت:

    برای انجام کارهای خانگی چه نوع دریلی پیشنهاد می‌کنید؟

  4. آرین گفت:

    سلام به همگی . می‌خوام تجربه شخصیم رو در مورد این آموزش کار با دریل به اشتراک بذارم. من قبلاً هر بار که می‌خواستم یه کاری با دریل انجام بدم، یه حس بدی داشتم که مبادا دستگاه رو خراب کنم یا کارم اصلاً درست درنیاد. اما این آموزش به قدری کامل و مفید بود که حالا با اعتماد به نفس کامل کار می‌کنم. توضیحات در مورد انواع مته ها و کاربردهاشون عالی بود و نکات ایمنی هم که گفته شده بود، واقعاً آموزنده بود. حالا دیگه همسایه‌ها هم وقتی کاری دارن، اول از من مشورت می‌گیرن!

  5. محسن چاوشی گفت:

    باسلام
    برای کارهای خانگی دریل شارژی بهتر است یا برقی ؟

    • رونیکس گفت:

      همراه گرامی سلام. انتخاب بین این دو دریل، کاملاً به موارد استفاده شما بستگی دارد. هر دو نوع دریل شارژی و برقی در مدل‌هایی برای استفاده خانگی و صنعتی تولید می‌شوند. برای مثال، در مکان‌هایی که دسترسی به برق ندارید، دریل شارژی بهترین و تنها گزینه است اما در صورتی که مشکل تامین برق ندارید، دستتان برای انتخاب مدل‌های مختلف دریل شارژی و برقی متناسب با نیازتان باز است.

  6. رضا گفت:

    سلام یک دریل فونیکس خریدم کار میکند ولی اهن سوراخ نمیکند فقط کمی گودی ایجاد میکند

  7. سجاد مرتضوی گفت:

    مهارت‌های ضروری و اقدامات احتیاطی لازم برای کار با دریل چیست؟

  8. نیما رضوی گفت:

    برای سوراخ کاری سرامیک گاهی نیاز هست که از حالت چکشی دریل استفاده کنیم چه مواردی را باید رعایت کرد تا کاشی دچار شکستگی نشود ؟

  9. اشکان گفت:

    من اولین آموزش کار با دریلی که دیدم سر کلاس حرفه و فن بود و معلممون با حوصله به همه یاد می داد و من فکر می کردم چقدر کار راحتیه و خیلی هم به خودم افتخار میکردم که اینقدر زود کار با دریل رو یاد گرفتم ولی بعدش که خودم اومدم تو کار فنی دیدم که اوووه چه دنیای بزرگی کارای فنی و چقدر نکته های زیادی وجود داره که باید با تجربه یاد بگیری خودت آموزش شما نسبتا آموزش کامل و خوبی بود خسته نباشید دوستان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط

عضویت در خبرنامه :

برای عضویت در خبرنامه و اطلاع از جدیدترین مقالات مجله رونیکس ایمیل خود را وارد کنید.