- دقیقه 6
- 2066
- 0
به قلم سمیرا عسگری
3 مرداد 1400
دیوارهای آجری به فضای خانه و دکوراسیون داخلی آن جلوه ای تازه و حس گرما می بخشد. با این وجود بسیاری از افراد به دلیل ظاهر سخت آجر از استفاده آن در نمای داخلی خانه صرف نظر می کنند و یا اقدامی به آویزان کردن قاب عکس، قفسه و … بر روی دیوار نمی کنند. اما لازم است بدانید دریل کاری روی دیوار آجری آنچنان که فکر می کنید سخت و دشوار نیست و حتی نیازی نیست که حرفه ای باشید. تنها اگر یک دریل برقی مناسب، مته و کمی مهارت داشته باشید می توانید در کمتر از چند دقیقه بر روی دیوار آجری سوراخ یا حفره هایی ایجاد کنید.
در صورت آویزان کردن اجسام سبک تمام آنچه که احتیاج دارید، یک دریل معمولی به همراه مته مناسب است. اگر قصد آویزان کردن اجسام سنگین تری را بر روی دیوار دارید، توصیه می کنیم به هیچ عنوان از دریل معمولی خود استفاده نکنید؛ چرا که علاوه بر اینکه اتمام کار بسیار زمان بر می شود، بلکه به احتمال زیاد موتور دریل تان خواهد سوخت. دریل های قوی تری برای این کار طراحی شده اند و توانایی ایجاد حفره هایی بزرگ تر را دارند. دریل چکشی گزینه ای مناسب برای ایجاد سوراخ هایی بزرگ درون بتن و آجر است که می توان با استفاده از آن حفره هایی جهت آویزان کردن لوازم سنگین وزن به وجود آورد.
بعد از انتخاب دریل و مته مناسب و مشخص کردن تقریبی جای سوراخ ها، سوال این است که کدام نقطه دریل کاری شود؟ آجر یا ملات بین آجر؟
برای این سوال پاسخ های متفاوتی وجود دارد. اما جهت مناسب ترین پاسخ به این سوال می بایست چند مورد را بررسی کنید که عبارتند از: نوع آجرها، قدمت آجرها، عمق سوراخ، قطر سوراخ، نوع قلاب و وزن جسمی که قصد آویزان کردن آن را دارید. معمولا مقاومت آجر در مقایسه با ملات بیشتر است و وزن سنگین تری را تحمل می کند. در صورتی که قدمت آجرها زیاد است و دچار شکستگی هستند باید حفره هایی عمیق تر در آن ها ایجاد کنید و یا اینکه قلاب های نگهدارنده پهنی را انتخاب نمایید.
اما توجه داشته باشید که دریل کاری روی آجر گزینه ایده آلی نیست؛ چرا که ایجاد سوراخ هایی عمیق می تواند آجر را سست کند و نیز قلاب نگهدانده فشار بیش از حدی به دیوار تحمیل کند. پس اگر آجر انتخابی شما ترک خوردگی یا شکستگی دارد، بهتر است ملات بین آجر را به وسیله دریل سوراخ کنید. با دریل کاری درون ملات می توان به راحتی در صورت بروز خطا آن را ترمیم کرد. به این صورت که اگر اشتباها سوراخی را درون ملات ایجاد کنید امکان پر کردن آن با مقداری ملات وجود خواهد داشت اما از بین بردن و ترمیم سوراخ ایجاد شده بر روی آجر کار آسان و راحتی نمی باشد.
بیشتر بخوانید: نکات دریل کاری فلزات
مواد و ابزار مورد نیاز برای دریل کاری روی آجر
- خط کش یا متر
- مداد
- عینک ایمنی
- گوش گیر ایمنی
- ماسک
- دستکش
- دریل چکشی
- نوارتفلون
- مته بنایی
- کمپرسور هوا
- قلاب نگهدارنده
- جارو
- خاک انداز
- جاروبرقی
مراحل دریل کاری
مرحله اول
نقطه مدنظر را به وسیله خط کش یا متر اندازه گیری کنید و با یک مداد علامت گذاری کنید. سپس قاب عکس، پایه تلویزیون، قفسه کتاب و یا هر چیز دیگری که قصد متصل کردن آن را دارید، مجددا بررسی کنید و از صحیح بودن محل علامت گذاری شده مطمئن شوید.
میزان عمق سوراخ کاری را برای ایجاد سوراخ بر روی دریل چکشی تنظیم نمایید. در صورت یکه از دریل معمولی استفاده می کنید، بهتر است نوار تفلون را دور مته بپیچید و از آن به عنوان راهنما جهت میزان عمق سوراخ استفاده نمایید.
مرحله دوم
مهمترین نکته توجه به ایمنی است. قبل از شروع به کار عینک، ماسک، دستکش و گوش گیر را فراموش نکنید. با توجه به اینکه دریل کاری روی دیوار آجری با پراکنده شدن ذرات سیلیس همراه است و استنشاق این ذرات برای سلامتی کاملا ضرر دارد، استفاده از ماسک را برای جلوگیری از صدمات ناشی از آن جدی بگیرید. استفاده از لباس مناسب نیز نکته دیگری است که به حفظ ایمنی افراد کمک می کند. در صورت پوشیدن لباس های گشاد ممکن است گوشه ای از آن به قسمت های متحرک ابزار گیر کند و باعث آسیب جدی شود.
در صورتی که در هنگام دریل کاری روی دیوار آجری از نردبان استفاده می کنید، حتما از سالم بودن پایه ها، مناسب بودن ابعاد، استحکام و نحوه صحیح قرارگیری آن اطمینان حاصل نمایید. همچنین پیش از شروع به دریل کاری نقطه ای را برای ایستادن انتخاب کنید که بیشترین آزادی عمل را داشه باشید و بتوانید به راحتی دریل را به صورت ثابت نگه دارید. در لحظه شروع به کار، دریل را با هر دو دست به صورت محکم نگه دارید و با سرعت کم شروع به دریل کاری روی نقطه راهنما کنید.
مرحله سوم
مطمئن شوید که مته به صورت عمود بر روی سطح دیوار قرار گرفته است. اگر سوراخ ایجاد شده بر روی دیوار به صورت زاویه دار باشد، مشکل هم ترازی و کاهش توانایی نگهداری اجسام را در پی خواهد داشت. جهت دریل کاری بر روی نقطه مشخص شده ابتدا می بایست به صورت آهسته و سرعت کم شروع کنید. همچنین دقت نمایید مته از روی نقطه جابه جا نشود و در صورت نیاز مته را به سمت مرکز نقطه فشار دهید. در زمان سوراخ کاری دریل را به صورت ثابت نگه دارید تا مته به عمق مورد نظر برسد.
نکته: اگر برای دریل کاری روی دیوار آجری از دریل تک سرعته استفاده می نمایید، دریل کاری را در بازه های زمانی مختلف و با وقفه های زمانی انجام دهید تا از داغ شدن آن جلوگیری شده و باعث افزایش طول عمر مفید دستگاه شود.
بیشتر بخوانید: با رعایت این نکات دریل بتن کن خراب نمیشود
مرحله چهارم
در مرحله چهارم باید از مته بزرگ تری استفاده نمایید. بعد از تعویض مته مجددا از عمود بودن آن بر سطح دیوار مطمئن شوید و با قرارگیری نوک روی سوراخ راهنما دریل کاری را تا عمق مدنظر ادامه دهید.
مرحله پنجم
با استفاده از یک کمپرسور هوا گرد و غبار حاصل از سوراخ کاری آجر و ملات را از داخل حفره پاک نمایید. چرا که در صورت باقی ماندن گرد و غبار از قدرت نگهداری قلاب کاسته می شود.
مرحله ششم
در انتخاب قلاب نگهدارنده دقت نمایید و آن را متناسب با وزن جسم مورد نظر تهیه نمایید. سپس قلاب نگهدارنده مناسب را به وسیله پیچ محکم کنید.
مرحله هفتم
به وسیله جاروبرقی ذرات کوچک آجر و ملات را تمیز کرده و قسمت های بزرگ تر را با جارو و خاک انداز جمع آوری نمایید.
مرحله هشتم
برای جلوگیری از پراکنده شدن ذرات سیلیس ناشی از سوراخ کاری آجر پس از استفاده از کمپرسور هوا، بهتر است باقی مانده خاک را به خوبی پاک کرده و لباس کار خود را عوض کنید.
به نقل از سایت ساز و کار درباره دریل کاری روی دیوار آجری میتوان گفت:
“اول ایمنی! پیش از شروع کار ماسک، دستکش، عینک و گوشگیر ایمنی را بزنید. آجر و ملات حاوی ذرات سیلیس بوده که استنشاق آن برای سلامتی مضر است. استفاده از ماسک هنگام دریل کاری برای جلوگیری از ورود سیلیس از طریق هوا به ریه و صدمات ناشی از آن، بسیار مهم است؛ زیرا ماسک درصدی از ذرات معلق در هوا را فیلتر میکند.
پیش از شروع کار ماسک، دستکش، عینک و گوشگیر ایمنی را بزنید. آجر و ملات حاوی ذرات سیلیس بوده که استنشاق آن برای سلامتی مضر است. استفاده از ماسک هنگام دریل کاری برای جلوگیری از ورود سیلیس از طریق هوا به ریه و صدمات ناشی از آن، بسیار مهم است؛ زیرا ماسک درصدی از ذرات معلق در هوا را فیلتر میکند.
اگر از نردبان استفاده میکنید، از مناسب بودن ابعاد و نحوه قرارگیری صحیح، دقیق و استحکام آن مطمئن شوید. قبل از شروع دریل کاری، در نقطهای بایستید که بیشترین آزادی عمل را داشته باشید تا بتوانید دریل را ثابت نگه داشته و در صورت لزوم به انتهای دریل فشار وارد کنید. در شروع با هر دو دست دریل را محکم نگهدارید و نقطه راهنما را با سرعت آهسته دریل کنید.”