با رعایت نکات ایمنی نصب بخاری گازی، آتش حادثه را خاموش کنید

نکات ایمنی بخاری گازی

به قلم محمدجواد تاج الدین

16 اسفند 1401

مرگ خاموش! این عبارت برای کسانی استفاده می‌شود که در فصل زمستان به دلیل عوارض ناشی از گاز گرفتگی فوت می‌کنند. علی‌رغم تمام هشدارهایی که در رسانه‌های جمعی و عمومی تکرار می‌شود؛ بازهم در فصل سرد آمار فوتی‌های مسمومیت با گاز دی‌اکسیدکربن بالا است. به همین خاطر آگاهی و شناخت نکات ایمنی بخاری گازی ضروری است.

رعایت این نکات گستره‌ای از انتخاب برند مناسب بخاری تا استفاده از تجهیزات جانبی و رعایت استانداردهای نصب این وسیله گرمایشی را در بر می‌گیرد.

نکاتی که اگر به درستی رعایت نشود؛ قطعا هزینه جانی برای شهروندان به بار خواهد آورد. اما رعایت آن هزینه مالی چشم‌گیری ندارد و صرفا کمی حوصله می‌طلبد. در این مقاله به تمام مواردی که در هنگام خرید و نصب بخاری گازی باید مورد توجه قرار گیرد؛ اشاره می‌کنیم.

بخاری گازی وسیله‌ای است که در خانه بسیاری از ایرانی‌ها پیدا می‌شود. اما همچنان به دلیل عدم رعایت نکات ساده ایمنی، هر سال تعداد زیادی خانواده را داغدار می‌کند.

رونیکس را بخوانید.

فصل سرد و بازار داغ خرید بخاری

فصل سرما نزدیک است و بازار خرید بخاری گازی، داغ! هرچند که دیگر بیشتر خانه‌های نوساز دارای پکیج‌های گرمایشی هستند اما هنوز استفاده از بخاری گازی مخصوصا در استان‌های سردسیر رایج است.

اما هنگام خرید بخاری گازی باید به چه نکاتی توجه کرد؟ هنگام بستن لوله و دودکش چه توصیه‌های استانداردی را برای نصب بخاری باید رعایت کرد و چه مواردی را باید مهم شمرد؟ چه برندی خرید و آیا متراژ خانه ارتباطی به نوع بخاری انتخابی دارد؟

در ابتدا باید به سراغ انواع بخاری گازی برویم. بخاری‌های گازی در دو نوع کلی در بازار به فروش می‌رسد. بخاری با دودکش که تعداد بیشتری از آن در بازار موجود است و نوع دیگر، بخاری‌های بدون دودکش که نیازی به لوله ندارند و از تکنولوژی به‌روزتری ساخته شده‌اند.

بیشتر بخوانید:
چگونه با دریل سرامیک را سوراخ کنیم؟

بخاری گازی با دودکش

این نوع وسیله گرمایی رایج‌ترین بخاری در خانه‌های ایرانیان است. متاسفانه بیشتر حوادث گازگرفتگی هم بابت استفاده نادرست از همین وسیله گرمایشی اتفاق می‌افتد. نصب لوله، شلنگ و دودکش این نوع بخاری‌های گازی نیاز به دقت و حوصله دارد. نحوه نصب بخاری گازی مهمترین مرحله از راه‌اندازی این وسیله گرمایشی است.

هنگام خرید این نوع بخاری، باید به موارد زیر توجه ویژه کرد.

دودکش بخاری
دودکش بخاری

♦ نشان استاندارد

نه فقط در هنگام خرید بخاری گازی، بلکه در خرید وسایل دیگر مورد نیاز خود هم باید به نشان استاندارد روی دستگاه توجه کنید. این نشان تضمین کننده حداقل‌های کیفی مورد قبول نهادهای نظارتی است. سازمان استاندارد با توجه به کیفیت و همچنین پروتکل‌های تعریف شده، به برندهای مختلف نشان استاندارد می‌دهد.

♦ برچسب انرژی

در زمستان کشور با کمبود گاز مواجه است. به همین خاطر بهتر است بخاری خریداری کنید که میزان مصرف انرژی پایین‌تری به نسبت دیگر برندها دارد. از طرف دیگر مصرف انرژی پایین‌تر، مساوی است با آلودگی کمتر و خطرات پایین‌تر برای مصرف‌کنندگان.

♦ برند کالا

 یکی از مهمترین نکات ایمنی بخاری گازی مربوط به برند دستگاه است. برندی خریداری کنید که در بازار خوشنام باشد. برندی که هم سابقه خوبی در تولید وسایل گرمایشی دارد و هم وسایلی مطابق با نیاز روز کاربر تولید می‌کند.

♦ متراژ محل و نوع بخاری

بهتر است بخاری انتخابی بر اساس متراژ خانه خریداری شود. جدول زیر استاندارد نوع بخاری و متراژ محل را تبیین می‌کند.

مساحت منزل بر حسب متر مربع و نوع محیطنوع و ظرفیت بخاری
کمتر از 50 متر با محیط بستهبخاری دیواری، دودکش دار
زیر 50 متر، با جریان محدود هوابخاری دیواری، بدون دودکش
بین 50 تا 70 متربخاری زمینی 8 تا 12 هزار
بیشتر از 70 متربخاری زمینی 12 هزار به بالا
سالن‌های بزرگبخاری طرح شومینه

بخاری بدون دودکش

در این نوع بخاری همانطور که از اسم آن مشخص است؛ دیگر نیازی به دودکش نیست. در این دستگاه میزان آلایندگی و انتشار گاز مونواکسید کربن به حد زیادی کاهش یافته است.

ترکیب بهینه اکسیژن و سوخت در این نوع بخاری‌ها، باعث می‌شود هم مصرف سوخت کاهش پیدا کند و هم آلایندگی کم شود. در بخاری‌های بدون دودکش از سیستم سنجش میزان اکسیژن و یا ODS استفاده می‌شود. با وجود این سیستم اگر میزان اکسیژن موجود در محیط کاهش پیدا کرد، بخاری خود به خود خاموش می‌شود.

بخاری گازی بدون دودکش
بخاری گازی بدون دودکش

نحوه نصب بخاری گازی با دودکش

نکات ایمنی بخاری گازی و رعایت آن‌ها، بیشتر مربوط به نوع لوله و همچنین دودکش آن است. لوله بخاری گازهای سمی تولید شده توسط بخاری را به بیرون منتقل می‌کند. هرگونه درز و شکاف در مسیر لوله می‌تواند به قیمت جان مصرف‌کنندگان تمام شود.

 در هنگام نصب لوله بخاری باید به نکات زیر توجه داشته باشید.

  1. از لوله‌های آکاردئونی استفاده نکنید! این لوله‌ها به دلیل ضعف ساخت، می‌توانند موجب انتشار گاز مونواکسید کربن در خانه شود.
  2. هنگام عبور لوله از دیوار، حتما دقت داشته باشید که قطر سوراخ و لوله یکسان باشد.
  3. کمتر از لوله‌های زانویی استفاده کنید. اتصال این لوله‌ها ممکن است در صورت عدم آب‌بندی مناسب موجب خروج گازهای سمی شود.
  4. دقت کنید که شیب لوله و مسیر آن باید به بالا باشد. در زمان بستن لوله و خروج آن از دیوار یا پنجره به شیب دقت کنید.
  5. از لوله و وسایل اتصال دارای نشان استاندارد استفاده کنید.
  6. لوله بخاری از کف اتاق باید حداقل 1 متر فاصله داشته باشد.
  7. بخاری و مسیر لوله را به دور از وسایل قابل اشتعال مانند پرده‌ها قرار دهید.
لوله بخاری
لوله بخاری

کاربرد لوله بخاری به نقل از سایت صنایع تولیدی ابزارخان:

“عملکرد لوله بخاری ( Stove Duct ) دقیقا مانند عملکرد هود می باشد و هر دو به یک روش هوا را به سمت بیرون هدایت می نمایند. اما نوع و جنسی که جهت این کار استفاده می گردد بسیار مهم است که در مقابل عوامل مختلف مقاوم باشد و همین موجب می گردد تا کارایی آن بالا برود و دیرتر فرسوده و خراب بشود و در نتیجه طول عمر آن بسیار بالا می رود و کمتر نیاز به نگهداری و تعمیر پیدا می کند و این امر یکی از برترین مزیت های آن به شمار می رود.”

دودکش را اصولی نصب کنید

در کنار نصب لوله بخاری، دودکش نیز نقش مهمی در حفظ ایمنی بخاری گازی دارد. در نصب دودکش باید به موارد زیر توجه ویژه داشت.

  1. هیچوقت از دودکش مشترک برای خروج گاز چند وسیله گرمایشی استفاده نکنید.
  2. هرگز دودکش وسایل گازسوز و هواکش (فن) را از یک لوله یا کانال مشترک عبور ندهید.
  3. هرگز دودکش‌ها را در محیط‌های بسته مانند حیاط خلوت و یا پاسیو قرار ندهید. دودکش باید در فضای آزاد باشد.
  4. دودکش را بدون کلاهک یا با کلاهک ساده رها نکنید. حتما از نوع H استفاده کنید.
  5. بخاری باید حداقل 30 سانتی‌متر از دیوار فاصله داشته باشد. فاصله دودکش تا دیوار هم باید 15 سانتی‌متر باشد. فاصله 50 سانتی‌متری بخاری تا وسایل قابل اشتعال هم از نکات ضروری در زمان نصب بخاری است.
  6. دودکش باید از ورق‌های گالوانیزه ساخته شده باشد تا ایمنی منزل شما را تامین کند.
  7. از دودکش‌های سیمانی و یا آجری پیش ساخته استفاده نکنید.
دودکش بخاری
دودکش بخاری

آزمایش عملکرد مناسب لوله و دودکش بخاری

بعد از اطمینان از نحوه درست قرارگیری لوله و دودکش بخاری، می‌توان با چند روش ساده از کارکرد درست آن اطمینان حاصل کرد.

♦ گرم شدن لوله بخاری

یکی از راه‌های ساده سنجش عملکرد مناسب سیستم گرمایشی گازی، اطمینان از گرم شدن لوله بخاری است. گرم شدن لوله بخاری به این معنی است که گازهای خطرناک از طریق لوله و دودکش در حال خروج است.

♦ آزمایش کبریت

یک شمع و یا کبریت را جلو دودکش بخاری قرار دهید. اگر شعله به سمت داخل کشیده شد؛ بخاری شما درست کار می‌کند. اما اگر تغییری در حالت شعله پیدا نشد؛ مشخص است که بخاری شما دچار ایراد است.

♦ شعله آبی

شعله بخاری و یا هر وسیله گرمایشی دیگری باید آبی بسوزد! اگر رنگ شعله وسیله شما آبی نیست و به نارنجی و قرمز نزدیک است؛ بهتر است دوباره آن را آزمایش کنید. این مشکل می‌تواند به خاطر بد سوختن گاز باشد و به انتشار مونواکسیدکربن بیانجامد.


بیشتر بخوانید:
علائم کند شدن زنجیر اره زنجیری را بشناسید!

گاز مونواکسید کربن چطور موجب مسمومیت می‌شود

نکات ایمنی بخاری گازی و نحوه نصب بخاری گازی را مرور کردیم. حالا بهتر است کمی در مورد گاز مونواکسید کربن بدانیم. گازی که موجب مسمومیت می‌شود و خطر مرگ دارد.

مونواکسید کربن یگ گاز سمی، بی بو و بی رنگ است. لقب مرگ خاموش را به همین خاطر برای مونواکسید کربن انتخاب کرده‌اند. خواب آلودگی و خمیازه کشیدن بیش از حد، گیجی، ضعف و بی‌‌حالی، امکان بروز سردرد شدید، گاهی تهوع و استفراغ، پرش‌‌های عضلانی و اختلال حرکتی، احساس نبض پر و صدادار در ناحیه شقیقه، افزایش فشار خون، گشاد شدن مردمک چشم و کاهش دید، رنگ تیره پوست، رنگ پریدگی دور لب ‌ها و یا صورتی شدن آن، گاهی سفتی عضلات به ویژه عضلات فک، قطع تنفس، تشنج و اغما از جمله علائم مسمومیت با این گاز مهلک است.

سرویس دوره‌ای بخاری

معمولا خانواده‌ها پس از گذراندن فصل زمستان و سرما، بخاری را جمع می‌کنند. به یاد داشته باشید که قبل از نصب دوباره بخاری یا حتی استفاده مجدد در سال بعد، حتما وسیله را سرویس کنید.

چک کردن بست‌های شلنگ گاز، سرویس سیستم شمعک و فندک بخاری، آزمایش نوع شعله و رنگ آن و همچنین رعایت نکات مربوط به نحوه نصب بخاری گازی ضروری است.

ما به شما پیشنهاد می‌کنیم برای سرویس دستگاه خود از ابزار رونیکس استفاده کنید. مجموعه 8 عددی آچار دو سر تخت رونیکس مدل RH-2202 در کنار  مجموعه 7 عددی پیچ گوشتی رونیکس مدل RH-2906 تمام نیاز شما برای سرویس بخاری، اتصال شلنگ و همچنین بهبود وضعیت شعله بخاری را بر آورده می‌کند.

استفاده از ابزار مناسب برای سرویس بخاری، شما را از هزینه‌های اضافی معاف می‌کند.

محصولات رونیکس
محصولات رونیکس

بیشتر بخوانید:
«بهترین راه گرم کردن خانه در فصل سرما»

جمع‌بندی

گاهی یک سهل‌انگاری کوچک به یک فاجعه ختم می‌شود. مرگ خاموش یا همان مسمومیت با گاز مونواکسید کربن از آن دست حوادثی است که به راحتی قابل جلوگیری است. رعایت نکات ایمنی بخاری گازی وقت زیادی نمی‌گیرد اما می‌تواند از فاجعه جلوگیری کند.

قبل از آنکه بخاری گازی را روشن کنید؛ حتما موارد ذکر شده در این مقاله از ترتیب بستن لوله‌ها، گذاشتن دودکش استاندارد، استفاده از شلنگ ایمن و خرید بخاری مناسب با برند معتبر را مرور کرده و به توصیه‌ها عمل کنید.

سوالات متداول

آیا بخاری‌های بدون دودکش قابل اطمینان است؟
بهتر است حتما از اصالت برند بخاری اطمینان حاصل کرده و قبل از رفتن به بازار تحقیق کنید.

9 پاسخ به “با رعایت نکات ایمنی نصب بخاری گازی، آتش حادثه را خاموش کنید”

  1. ماه گفت:

    بخاری گازی یک مهندسی صدرصد غلطی دارد در بخاری گازی سیستم طراحی طریقه ای است که اگر احتمالا هوا بر اثر شدت باد خفت افتاد یعنی بخاطر اینکه لوله بخاری یک متر از سطح دیوارهای پشت بام و ساختمانهای چسبیده بالاتر نباشد در قسمت که لوله بخاری بالای پشت بام وجود دارد فشار هوا بالا میرود و هوا برعکس با شتاب از لوله پشت بام به طرف بخاری برمیگردد با هر نوع کلاهک که داشته باشد . سیستم ناقص طراحی اشتباها در فکر خاموش نشدن بخاری است و هوا برعکسی به داخل کوره بخاری نمیرود تا باعث خاموش شدن بخاری شود و از پشت بخاری یک لوله به طرف زمین ازاد رها شده خارج میشود و افراد اطاق را در خطر صدرصد مسمومیت گازی که خیلی بدتر از مسمومیت نفت میباشد زیرا انسان را سریع اول بیهوش وبعد بی اکسیژنی و تمام . مثل دود چوب یا زغال ناقص تهیه شده سریع عمل میکند . اگر هوای برعکس به داخل کوره میرفت شعله خاموش میشد و با سیستم قطع گاز که در همه بخاریها است بخاری کاملا ورود گاز خام ان قطع میشد اما مهندسان طراح متاسفانه با این اشتباه جان بسیاری را گرفته اند اگر پشت بخاری را ببینید اتشخانه ان گاز سوخته دور میزند به طرف پایین میایدو تقریبا یک وجبی بالاتر از شعله . مانند دو بازو از چپ و راست به یک در واقط چهارراه میرسد که قسمت بیرون زده به لوله خروجی گاز سوخته قسمت پایین ازد به طرف محیط اطاق و دو طرف چپ و راست گاز سوخته داخل کوره را به این چهارراه میرساند که اگر گاز سوخته از پشت بام برگردد از لوله ای که به طرف زمین است وارد اطاق میشود و خطر . من خودم جلو لوله را با ورقه فوم الومنیوم که همیشه در اشپزخانه موجود میباشد بسته ام و چون مستاجر هستم و در واقع در کنار خانه ما ساختمان چند طبقه است و ما یک طبقه با برخورد باد به ساختمان جنب ما در محیط پشت بام ایجاد فشار شده گاز سوخته برمیگردد داخل کوره بخاری و بخاری را خاموش میکند ولی خطر خفگی ندارد توجه کنید پشت بخاری لوله به طرف پایین است ان را ببندید البته نباید شیشه بخاری شکسته باشد باید کاملا سالم باشد وسلام اینجانب مهندس مکتب تجربه هستم که بسیاری از طرحهایم مورد قبول خیلی فوق دکتراهای فنی مثل مسئله تولید شیر اب وطراحی شوفاژ و ابگرم کن که اشتباهاتی زیادی درطراحی دارند . طرحهای بسیاری دارم که متاسفانه دنبال نمیکنم البته امروز بخاریهای جدید سیستم اعلان خطر دارد و اگر اطاق گاز مسمومی وارد شود هشدار یا بخاری خاموش میشود

  2. نسرین محمدی گفت:

    آیا ایمنی بخاری برقی بهتر است یا بخاری گازی؟

    • رونیکس گفت:

      همراه گرامی سلام. هنگام استفاده از بخاری‌های برقی و گازی باید نکات ایمنی را رعایت کنید. اگر بخاری برقی مدت طولانی روشن بماند، خطر آتش‌سوزی را به دنبال دارد. بخاری‌های گازی نیز در صورت تهویه نامناسب موجب مشکلات پوستی مانند اگزما و در صورت تهویه بسیار نامناسب، موجب خفگی افراد ساکن می‌شوند.

  3. طاها عسکریان گفت:

    سلام بنظر شما بهترین جنس لوله بخاری چیه؟

    • رونیکس گفت:

      همراه گرامی سلام. جنس و ابعاد در کنار هم مهم هستند. برای لوله بخاری آلومینیومی با قطر 2.5 سانتی‌متر، طول حدودا برابر 45 سانتی‌متر بوده و اگر طول بیشتر باشد، باید ارتفاع کل دودکش و یا قطر آن را بیشتر کرد. جنس استاندارد کلاهک نیز ورق گالوانیزه با ضخامت 0.6 سانتی‌متر است. از ورق حلبی و ورق سیاه به هیچ وجه استفاده نکنید.

  4. ناشناس گفت:

    سلام و ارادت
    آیا گازه CO تولید شده از بخاری در محیط بسته امکان دارد باعث انفجار شود .

    • رونیکس گفت:

      همراه گرامی ضمن عرض سلام و تشکر از کامنت شما؛ گاز مونوکسید کربن، علاوه‌بر اینکه در صورت استنشاق، بسیار سمی است، قابل احتراق بوده و در صورت ترکیب با هوا، خطر اشتعال و آتش‌سوزی را به دنبال دارد.

  5. ناشناس گفت:

    سلام وقت بخیر.لطفا برای پاسخگویی مشکلات مردم درمورد نصب لوله بخاری منزل نیست جای نصب لوله بخاری هیچکدوم از آپارتمان استاندارد نیست بخاطر همین هست که مرگ ومیر مرگ خاموش زیادشده ما خودمون از بیرون چندنفر برای نصب لوله بخاری آوردیم ولی کسی نتونسته درست کنه گفته پنجره رو باز بزاراستاندارد نیست من که مستاجر چیکار باید بکنم اینجوری هم گاز هدر میره هم اینکه هزینه درمان بالا توروخداپاسخگو باشید من چیکار کنم چرا کاری نمی‌کنید برای اینکه جای نصب لوله بخاری در ساختمان‌هادرحین ساختن آپارتمان استاندارد باشه که من مستاجر باید عذاب بکشم این وبه دولت اعلام کنید.این همه مرگ خاموش نداشته باشیم ممنون میشم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط

عضویت در خبرنامه :

برای عضویت در خبرنامه و اطلاع از جدیدترین مقالات مجله رونیکس ایمیل خود را وارد کنید.