آموزش مرحله به مرحله ساخت آکواریوم در خانه

آموزش مرحله به مرحله ساخت آکواریوم در خانه

به قلم محمدجواد تاج الدین

13 آذر 1402

ساخت اکواریوم در خانه باعث تغییر اتمسفر منزل شما خواهد شد. این تغییر اتمسفر در روحیه شما نیز تاثیر خواهد داشت. اما ساخت اکواریوم خانگی به چه مهارت و از آن مهمتر ابزاری نیاز دارد. بهتر است این وسیله را از چه جنسی بسازیم؟ برای درست کردن آکواریوم در خانه باید چه شرایطی را آماده کرد؟

در این مقاله به سوالات بالا پاسخ خواهیم داد.

رونیکس را بخوانید.

برای ساخت اکواریوم در خانه به چه ابزاری نیاز دارید؟

بهتر است در ابتدا با وسایل مورد نیاز برای ساخت آکواریوم خانگی آشنا شویم. برای ساخت این وسیله به ابزار خیلی عجیبی احتیاج ندارید. شاید بتوانید با وسایل موجود در خانه نیز آکواریوم بسازید.

از جمله ابزاری که در درست کردن آکواریوم در خانه استفاده می‌شود عبارت است از:

  1. شیشه
  2. نوار چسب
  3. چسب آکواریوم
  4. نبشی فلزی یا پلاستیکی
  5. خط کش
  6. سرپوش اکواریوم
درست کردن آکواریوم در خانه
درست کردن آکواریوم در خانه

آنچه در بالا نام بردیم، ابزار اولیه برای ساخت یک آکواریوم معمولی است، اگر بخواهید آکواریومی حرفه‌ای تر بسازید ابزار دیگری نیز نیاز دارید از جمله:

  • فیلتر هوا
  • بخاری
  • توری فلزی
  • دما سنج
  • ماسه
  • سنگ تزئینی
  • گیاه آبزی
  • فیلتر

گام اول ساخت آکواریوم در خانه

آکواریوم‌های خانگی به طور معمول از جنس شیشه ساخته می‌شوند. اما استفاده از نوع شیشه و انتخاب ضخامت مناسب، بستگی به حجم آکواریوم شما دارد. مطمئنا هرچه آکواریوم بزرگ‌تر باشد، ضخامت شیشه استفاده شده برای ساخت آن نیز بیشتر است.

البته ساخت اکواریوم از جنس شیشه و انتخاب ضخامتِ مناسب، استانداردی دارد که به طور مختصر در جدول زیر نوشته شده‌است.

حجم آکواریومضخامت شیشه
زیر 60 لیتر4 میلی‌متر
60 تا 90 لیتر6 میلی‌متر
90 تا 200 لیتر8 میلی‌متر
بالای 200 لیتر10 میلی‌متر و بالاتر

محاسبه حجم آکواریوم

همانطور که توضیح دادیم، انتخاب شیشه مناسب برای آکواریوم، نیاز به محاسبه حجم آکواریوم دارد. برای این محاسبه باید از یک فرمول ساده ریاضی استفاده کرد.

ارتفاع × عرض × طول

در نهایت عدد به دست آمده از فرمول بالا را بر 1000 تقسیم کنید تا حجم آکواریوم شما به دست بیاید. با به دست آوردن این عدد می‌توانید شیشه مناسب را انتخاب کنید.

گام دوم در ساخت آکواریوم خانگی

بعد از انتخاب نوع شیشه، باید اسکلت اصلی آکواریوم را بسازید. برای این کار شیشه‌ای که قرار است در کف آکواریوم مورد استفاده قرار گیرد را روی یک میز بگذارید.

بیشتر بخوانید: آموزش ساخت میز آکواریوم چوبی در خانه

استفاده از شیشه برای ساخت آکواریوم
استفاده از شیشه برای ساخت آکواریوم

دور شیشه کف آکواریوم را به اندازه ضخامت قطعه شیشه‌هایی که قرار است در دو طرف آکواریوم گذاشته شود، چسب بزنید.

برای این کار باید از چسب آکواریوم استفاده کنید. چسب آکواریوم یا چسب سیلیکون، وسیله‌ای ایده‌آل برای آب‌بندی و درزگیری سطوح مختلفی مانند کاشی، سرامیک، شیشه و… است. چسب‌های آکواریوم در حجم‌های کوچک تا بزرگ و رنگ‌های مختلفی تولید می‌شوند.

چسب آکواریوم رونیکس محصولی ایده‌آل برای چسباندن انواع آلومینیوم، استیل، کاشی، سرامیک و PVC است. محصولی با مقاومت شیمیایی بالا نسبت به اغلب مواد شیمیایی، حلال‌ها و سوخت‌ها که مقاومت بسیار بالایی در برابر رطوبت و عوامل محیطی دارد.

چسب آکواریوم RH-9920 یک محصول باکیفیت و مقاوم از رونیکس است. از ویژگی‌های این محصول می‌توان به چسبندگی و دوام عالی، مواد آنتی باکتریال، انعطاف پذيری بسيار عالی، مقاومت در برابر اشعهUV، مقاومت بسیار بالا در برابر رطوبت و عوامل محیطی، حفظ پایداری حرارتی و خواص مکانیکی تا دمای 80 درجه سانتیگراد و … اشاره کرد.

چسب آکواریوم RH-9920 رونیکس
چسب آکواریوم RH-9920 رونیکس

البته باید بدانید که برای استفاده از چسب آکواریوم به یک دستگاه چسب آکواریوم هم نیاز دارید. رونیکس این دستگاه را هم در اختیار مصرف‌کنندگان قرار داده‌است.

دستگاه چسب آکواریوم رونیکس مدل RH-4004 گزینه ای ایده‌آل برای چسباندن شیشه، سرامیک، لوازم حمام و … است. این دستگاه می‌تواند چسب قرار گرفته در داخل را بسیار صاف و یکنواخت فشرده کند. از ویژگی‌های مدل RH-4004 رونیکس برخورداری از درپوشی در قسمت جلو می باشد که نسبت به درپوش‌های معمولی، قرارگیری کارتریج را ساده‌تر می کند.

تفنگ چسب آکواریوم RH-4004 به اندازه 9 اینچ و مجهز به دستگیره ای از جنس پلی پروپیلن می باشد. وزن این دستگاه 260 گرم است و برای مشاغلی که در طولانی مدت با آن کار دارند، کمترین میزان خستگی را به وجود می‌آورد.

تفنگ چسب آکواریوم RH-4004
تفنگ چسب آکواریوم RH-4004

بعد از چسب گاری تنها کافی است قطعات شیشه را روی قسمت در نظر گرفته شده قرار دهید. این کار را با دقت انجام دهید تا بدنه آکواریوم کج نشود.

سپس برای محکم‌کاری قطعات را با چسب شیشه‌ای بچسبانید تا قطعات آکواریوم در کنار هم محکم شود و سپس 1 تا 2 روز بگذارید خشک شود.

درپوش آکواریوم را نصب کنید

بهتر است برای آکواریوم خود درپوش استفاده کنید. درپوش‌های آکواریوم به صورت جداگانه از بازار قابل خریداری هستند. اما اگر ابعاد اکواریوم شما به گنه‌ای است که درپوش مورد نیاز خود را نمی‌توانید پیدا کنید، استفاده از مقوا یا پلاستیک گزینه خوبی برای ساخت درپوش جهت استفاده در ساخت آکواریوم خانگی است.

درپوش باید به نحوی باشد که هنگام غذا دادن یا ایجاد تغییرا در آکواریوم، دست کاربر باز باشد.

دمای آکواریوم را تنظیم کنید

ماهی‌ها موجودات حساسی هستند و ممکن است با کوچکترین تغییر اتمسفر و اکوسیستم، تلف شوند. به همین خاطر هنگام ساخت اکواریوم باید به شرایط زندگی هرگونه از این موجودات توجه کنید.

وضعیت و امکانات آکواریوم شما بستگی به ماهیانی دارد که قرار است خریداری کنید. یکی از عوامل مهم و تاثیرگذار در سلامت ماهی‌ها، دمای آکواریوم است. برخی ماهی‌ها به زندگی در آب‌گرم عادت دارند و برخی دیگر برعکس.

به همین خاطر بهتر است برای آکواریوم خود یک بخاری تهیه کنید! بخاری آکواریوم به راحتی قابل خریداری است. نحوه نصب عجیب و غریبی هم ندارد. داشتن و بخاری و دماسنج از ملزومات مهم ساخت اکوارویم خانگی است.

برای کنترل و تنظیم دمای آکواریوم به نقل از سایت پت خرید پرداخته ایم:

“تطبیق با تغییر دما برای ما انسان‌ها آسان است. وقتی هوا خیلی گرم است، ممکن است یک پنکه یا کولر را روشن کنیم یا لباس سبک بپوشیم. گاهی هم می توانیم یک نوشیدنی خنک بخوریم یا زیر یک سایه بمانیم. وقتی هم هوا خیلی سرد است، می‌توانیم بخاری یا شوفاژ روشن کنیم. درب و پنجره‌های خانه را ببندیم. زیر نور آفتاب بنشینیم یا لباس گرم بپوشیم.

اما ماهی ها نمی توانند هیچ کدام از این کارها را انجام دهند. دمای مخزن ماهی‌ها برای رفاه حال آنها بسیار مهم است. در حالی که بیشتر ماهی‌های آکواریومی می‌توانند نوسانات جزئی را تحمل کنند، اما زمانی که دما بیش از حد یا خیلی سریع تغییر کند، مشکلات مختلفی ممکن است برای آنها رخ دهد.”

بیشتر بخوانید: مراحل راه اندازی شوفاژ در زمستان

بخاری آکواریوم
بخاری آکواریوم

استفاده از نبشی برای استحکام بیشتر آکواریوم

بعد از خشک شدن چسب‌ها، بهتر است از نبشی‌های فلزی یا پلاستیکی برای استحکام بیشتر آکواریوم استفاده کنید. این نبشی‌ها با توجه به اندازه آکواریوم شما و ضخامت شیشه‌ها انتخاب می‌شوند.

نبشی‌ها علاوه بر حفظ استحکام آکواریوم، به زیبایی آن نیز کمک می‌کنند.

برای آکواریوم پل بزنید!

نکته دیگری که برای استحکام آکواریوم می‌توانید رعایت کنید، استفاده از پل است. به شیشه‌هایی که برای استحکام بیشتر قطعات اکواریوم درون آن اضافه می‌کنند، اصطلاحا پل می‌گویند.

هنگام ساخت آکواریوم در خانه بهتر است برای شیشه بالایی و پاینی از پل استفاده کنید. قطعات شیشه‌ای را به اندازه عرض آکواریوم برش بزنید و درون محفظه قرار داده و با چسب آکواریوم محکم کنید.

کارکرد پل در آکواریوم مانند کارکرد ستون‌های فلزی در ساختمان‌ها است. دیواره‌ها را محکم کنار هم نگه می‌دارد.

استفاده از پمپ هوا در ساخت آکواریوم خانگی

از عوامل تاثیرگذار دیگر در افزایش طول عمر ماهیان آکواریومی، تصفیه آب داخل آکواریوم است. پمپ‌های تصفیه آب و هوا از دیگر امکاناتی است که بهتر است هنگام درست کردن آکواریوم در خانه از آن استفاده کنید.

نصب این پمپ هم مانند بخاری آکواریوم، کار سختی نیست. تنها کافی است پمپ را درون محفظه آکواریوم ثابت کرده و با توجه به نیاز ماهیان خود، درجه آن را تنظیم کنید.

سوالات متداول

ساخت اکواریوم خانگی به چه ابزاری نیاز دارد؟
برای ساخت اکواریوم در خانه به ابزاری چون دستگاه چسب آکواریوم، شیشه، نوار چسب، فیلتر هوا، بخاری آکواریوم و … نیاز دارید.

بدون داشتن دستگاه چسب آکواریوم می‌شود از این چسب استفاده کرد؟
خیر. برای استفاده از این نوع چسب نیاز به یک دستگاه چسب آکواریوم دارید. رونیکس به عنوان متنوع‌ترین برند ابزار ایران، دستگاه‌های چسب آکواریوم متفاوتی ساخته و در اختیار مصرف‌کنندگان قرار داده‌است.

ضخامت شیشه آکواریوم را چطور تعیین کنیم؟
برای تعیین ضخامت شیشه آکواریوم باید حجم آکواریوم را به دست بیاورید. هرچه حجم آکواریوم بیشتر باشد به شیشه ضخیم‌تری نیاز داریم. در مقاله ساخت آکواریوم در خانه به طور مفصل در این رابطه توضیح داده‌ایم.

6 پاسخ به “آموزش مرحله به مرحله ساخت آکواریوم در خانه”

  1. صابر فقیهی گفت:

    برای یک اکواریم برای ابزیان خیلی کوچک اکواریوم چند در چند بذاریم بهتره؟ یعنی سایز رایج

    • رونیکس گفت:

      همراه گرامی، به طور کلی هر چه سایز آکواریم بزرگ‌تر باشد، تنش و استرس آبزیان کمتر می‌شود. برای هر سایز آکواریم، حجم آب، ضخامت، سایز و ابعاد استانداردی توصیه می‌شود. برای مثال، برای ماهی‌های کوچک، حجم آب استاندارد باید حداقل بین 38 تا 76 لیتر باشد.

  2. سارا گفت:

    سلام وقتتون بخیر برای یه اکواریوم 12 لیتری با چند تا ماهی زبرا و یک فایتر چه تجهیزاتی لازمه و چقدر هزینه داره

    • رونیکس گفت:

      همراه گرامی سلام. در مقاله، ساخت آکواریوم در خانه به صورت مراحلی کلی بیان شد. در مورد راه‌اندازی و اجرای آکواریوم برای گونه‌های مختلف ماهی باید از دامپزشک متخصص و کارشناسان مربوطه مشاوره بگیرید. برای مثال، در مورد ماهی فایتر که اشاره کردید، فیلتر زیر ماسه لایه ای حدود 2.5 الی 5 سانتی متر ماسه سنگ در قسمت کف آکواریوم توصیه می‌‎شود.

    • به تو چه حتی شما دوست عزیز 😆 گفت:

      من یه سوال داشتم…

  3. ناشناس گفت:

    سپاس

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط

عضویت در خبرنامه :

برای عضویت در خبرنامه و اطلاع از جدیدترین مقالات مجله رونیکس ایمیل خود را وارد کنید.