آموزش بتونه کاری دیوار به زبان ساده

آموزش بتونه کاری دیوار به زبان ساده

به قلم محمدجواد تاج‌الدین

22 بهمن 1401

بتونه کاری دیوار اولین مرحله از نقاشی ساختمان است. اگر می‌خواهید نتیجه کار نقاشی ساختمان مطلوب باشد؛ باید قبل از دست گرفتن قلم‌مو و غلتک حتما به سراغ زیرسازی دیوار بروید.

بتونه انواع مختلفی دارد. انتخاب نوع بتونه بستگی به سطحی دارد که قرار است رنگ شود. فرا گرفتن آموزش بتونه کاری دیوار می‌تواند شما را در مسیر نقاشی ساختمان خودکفا کند!

اما در بازار چند نوع بتونه وجود دارد؟ هرکدام چطور تهیه می‌شود و مناسب چه فضا و سطحی است؟ نحوه بتونه کاری دیوار چگونه است و آیا نقاشان آماتور هم می‌توانند زیرسازی دیوار را انجام دهند؟

در این مقاله به سوالات بالا پاسخ می‌دهیم.

رونیکس را بخوانید.

بیشتر بخوانید:بهترین کمپرسورهای باد بازار ابزار ایران؛ شما انتخاب کنید!

بتونه کاری دیوار
بتونه کاری دیوار

بتونه کاری چیست

اگر از سر و شکل خانه خود خسته شده‌اید یا به فکر بازسازی محیطی قدیمی هستید؛ نقاشی اولین و ارزان‌ترین راه است. نقاشی ساختمان مراحل مختلفی دارد که در مقاله‌ای با همین نام؛ گام به گام آن را توضیح داده‌ایم.

اولین قدم در پروسه نقاشی ساختمان، بتونه کاری است. با گذشت زمان دیوارها دچار ترک و یا خراش می‌شوند. برای ترمیم این آسیب‌ها، نقاشان از ماده‌ای به نام بتونه استفاده می‌کنند.

بتونه ماده‌ای خمیری شکل به رنگ قهوه‌ای یا سفید است. با توجه به سطحی که قرار است کار نقاشی روی آن انجام شود؛ جنس بتونه انتخاب می‌شود.

این ماده چسبندگی لازم برای پرکردن ترک‌ها و ترمیم خراش‌های روی دیوار یا حتی سطوح چوبی و آهنی را دارد. حالت چسبندگی در کنار خاصیت خمیری این ماده، باعث می‌شود بتونه انتخاب مناسبی برای ترمیم دیوارهای قدیمی باشد.

ظرف بتونه
ظرف بتونه

مزایای بتونه کاری

بتونه کاری فقط موجب زیبایی و زیرسازی دیوار نیست. اگر می‌خواهید نقاشی ساختمان‌تان به بهترین شکل ممکن انجام شود؛ باید سراغ بتونه کاری بروید. از دیگر مزایای آن می‌توان موارد زیر را نام برد.

  • استحکام دیوار و افزایش طول عمر رنگ
  • یک‌دست شدن سطح نقاشی شده
  • جلوگیری از پوسته‌پوسته شدن دیوار و تغییر ظاهری دیوار
  • اجرای بهتر کاغذ دیواری روی دیوار
  • عایق رطوبت

بیشتر بخوانید:نکات دریل کاری فلزات

انواع بتونه

انتخاب بتونه مناسب، بستگی به جنس سطح مورد نظر دارد. بتونه‌ها با توجه به ماده تشکیل‌دهنده و کارکردشان به انواع مختلفی تقسیم‌ می‌شوند که به آن‌ها اشاره می‌کنیم.

♦ بتونه پلاستیک

دانستن این نکته که بتونه پلاستیک مناسب دیوارهایی است که با رنگ پلاستیک نقاشی شده‌اند؛ سخت نیست! ساخت بتونه پلاستیک هم کار آسانی است. کافی است مقداری رنگ پلاستیک را در خمیر بتونه مخلوط کنید. اگر به نظرتان بتونه به دست آمده چسبندگی لازم را نداشت، مقداری چسب چوب به آن اضافه کنید.

اگر هم بتونه بیش از حد سفت شد، با اضافه کردن رنگ بیشتر یا آب آن را رقیق کنید.

ساخت بتونه پلاستیک
ساخت بتونه پلاستیک

♦ بتونه روغنی

از رنگ روغنی علاوه بر نقاشی دیوار، می‌توان در نقاشی سطوح فلزی و چوبی هم استفاده کرد. زیرسازی دیوارهایی که قرار است با رنگ روغن نقاشی شوند؛ نیاز به بتونه روغنی دارد.

برای ساخت بتونه روغنی مواد زیر لازم است:

  1. رنگ روغن براق
  2. پودر بتونه (مِل)
  3. روغن بتونه
  4. تینر

برای تهیه این نوع بتونه نیز کافی است رنگ روغن براق را در مقداری پودر مل حل کنید. آن‌گاه به آن کمی روغن بتونه و تینر اضافه کنید. هرگاه به چسبندگی مورد نظر رسیدید، از بتونه روغنی می‌توانید استفاده کنید.

♦ بتونه آکریلیک

نام دیگر بتونه آکریلیک، بتونه همه‌کاره است. این بتونه به صورت آماده در فروشگاه‌ها به فروش می‌‎رسد. چسبندگی و دوام بالا و سرعت زیاد در خشک شدن از ویژگی‌های بتونه آکریلیک است. این بتونه بیشتر در فضاهای داخلی کاربرد دارد.

♦ بتونه چوب

از چسب چوب هم برای ساخت بتونه چوب استفاده می‌شود. میزان ترکیب چسب چوب به غلظت و چسبناکی بتونه بستگی دارد.

بتونه چوب
بتونه چوب

برای ساخت بتونه چوب باید از مواد زیر استفاده کرد.

♦ مل

مل ظاهری شبیه به آرد دارد و پایه بتونه چوب است.

♦ سریش

سیریش ماده‌ای خمیری است که برای چسبندگی بتونه چوب مورد استفاده قرار می‌گیرد. در هر 100 گرم مل، 10 گرم سیریش اضافه کنید.

♦ پودر اخرا

پودر اخرا برای تغییر رنگ بتونه مورد استفاده قرار می‌گیرد. این پودر که از رنگ دانه‌های مهم اکسید آهن است؛ رنگی قرمز دارد. پودر اخرا در آب به راحتی حل می‌شود.

♦ گل ماشی

از این ماده برای تغییر رنگ بتونه استفاده می‌شود. گل ماشی قهوه‌ای و از آن می‌توان رنگ‌هایی مانند کرم، بژ، زیتونی، استخوانی، آجری، نسکافه‌ای و گلبهی ساخت.

♦ چسب چوب

چسب چوب هم در ساخت بتونه چوب مورد استفاده قرار می‌گیرد. میزان ترکیب چسب چوب به غلظت و چسبناکی بتونه بستگی دارد.

بتونه کاری چوب
بتونه کاری چوب

♦ خاک اره

برای یک دست شدن و رسیدن مواد بتونه به ساختاری شبیه به خود چوب، اضافه کردن خاک اره ضروری است.

مخلوط کردن بتونه

بعد از انتخاب نوع بتونه، نوبت به آماده سازی آن می‌رسد. مهمترین گام در آماده‌سازی بتونه، مخلوط کردن است. اگر دیواری که قرار است نقاشی شود؛ مساحت کمی دارد نیاز به ساخت مقدار زیادی بتونه نیست.

اما اگر قرار است محیط بزرگی را نقاشی کنید؛ باید مقدار قابل توجهی بتونه درست کنید. مهمترین نکات در آماده‌سازی بتونه موارد زیر است.

بیشتر بخوانید:شیارزن و کاربرد آن در صنعت ساختمان

  • مواد سازنده بتونه را باید درون یک ظرف با هم مخلوط کنید. ظرف را به نسبت مقدار بتونه لازم انتخاب کنید.
  • برای هم زدن بتونه بهتر است از یک ابزار مناسب استفاده کنید. باید بتونه به نحوی هم زده شود که سطحی صاف پیدا کند. اگر حجم بتونه زیاد است باید به سراغ یک همزن بروید. اگر همزن صنعتی در اختیار ندارید؛ می‌توان از یک دریل برقی و پره همزن استفاده کرد. دریل برقی چکشی 13 میلی متری رونکیس مدل 2211 انتخاب مناسبی برای شما است. این دریل پر قدرت با نیرویی معادل 600 وات، با سرعت 3000 دور در دقیقه این امکان را برای کاربر ایجاد می‌کند تا میزان دور مورد نظر را تنظیم کند. برای آماده سازی بتونه، نسبت به میزان حجم ماده باید دور دستگاه را بهینه کنید. وزن کم،  دسته جانبی ضد لرزش و گردان 360 درجه، کلید الکترونیک دیمردار ضدغبار جهت تنظیم دقیق سرعت مته، قابلیت چرخش چپگرد و راستگرد و کابل 3 متری با تایید و استاندارد DVE آلمان از ویژگی‌های مهم دریل رونیکس است.
دریل رونیکس مدل 2211
دریل رونیکس مدل 2211

روش بتونه کاری دیوار

اگر می‌خواهید یک نقاشی بی‌عیب و نقص داشته باشید؛ زیرسازی دیوار کاری ضروری است. اگر بتونه را ساخته‌اید و آماده است؛ حالا نوبت اجرا روی دیوار است.

روش بتونه کاری سخت نیست. برای این کار باید لوازم زیر را تهیه کنید.

  1. بتونه
  2. کاردک
  3. دستمال
  4. سنباده

بعد از تهیه لوازم لازم، مراحل زیر را انجام دهید.

  • تمام برجستگی‌ها، خراش‌ها و ترک‌های روی دیوار را به کمک یک سنباده یا کاردک صاف کنید. باید دیواری یک دست داشته باشید.
  • پس از صاف کردن دیوار با یک دستمال تمام گرد و خاک و چربی و کثیفی‌های دیوار را پاک کنید. قبل از شروع بتونه کاری باید دیوار را به طور کامل تمیز کرده باشید.
  • با استفاده از کاردک، بتونه را روی خراش‌ها، خوردگی‌ها و ترک‌های دیوار بمالید. بهتر است لایه اول بتونه نازک باشد.
  • اگر می‌خواهید یک دیوار تمیز داشته باشد؛ دو بار بتونه بزنید. وقتی لایه اول خشک شد، با سنباده دیوار را صاف کنید.
  • لایه دوم بتونه را بزنید و منتظر بمانید تا کامل خشک شود. بعد از خشک شدن لایه دوم بتونه، نقاشی را آغاز کنید.

بتونه کاری دیوار گچی

معمولا دیوارهای گچی برای بتونه‌کاری انتخاب می‌شوند. استفاده از بتونه پلاستیک برای صاف کردن دیوارهای گچی مرسوم است. استفاده از بتونه می‌تواند باعث افزایش عمر رنگ دیوار و همچنین حفظ آن از آسیب و رطوبت شود.

بیشتر بخوانید:گشتاور سنج یا ترکمتر دریل چیست؟

بتونه دیوار گچی
بتونه دیوار گچی

بتونه کناف سقف

برای بتونه کاری کناف سقف می‌توان از ترکیب ساده‌ای استفاده کرد. آب و پودر کناف جایزگزین دیگر مواد در بتونه‌کاری سقف است. بعد از ترکیب پودر کناف و آب، محلول را هم بزنید تا به چسبندگی لازم برسد.همچنین به نوشته سایت طراح سازان:

“بتونه با پودر بتونه درزگیر کناف انجام میشود که برای اتصال پنل ها و پر کردن درزها استفاده میشود . بتونه اولا روی خود بسته بندی هایش نحوه اختلاط نوشته شده است سعی کنید روی خود بسته بندی چک کنید و ممکن است اختلاط هاش کم و زیاد شود

اختلاط

  • 10kg  پودر بتونه + 9 لیتر آب با هم اختلاط میکنیم . در ضمن آبی هم که استفاده میکنید آب تمیز باید باشد و آب املاح دار نباشد بعضی از مناطق ممکن است املاح زیاد داشته باشند و یا نمک که روی کیفیت بتونه تاثیر میگذارد. آب توی کارگاه که داخلش آشغال ریخته شده باشد نباشد . آب آشامیدنی مناسب معمولا خوب است یا ( 4 پیمانه پودر + 3 پیمانه آب )

جزیره ایی شدن

  • یک ظرف مناسب انتخاب میکنیم ظرف کناف ( کی پلاس ) هم فلزی است و هم زنگ نمیزند و مستطیل شکل است راحت تر تمیز میگردد و عمرشم بیشتر است اگر درست با آن کار شود و خوش دستم است. بعد از ریختن آب پودر بتونه را یواش یواش اضافه میکنیم ( به صورت پاششی )، یک مقداری ولش میکنیم که آب را به خودش جذب کند اصطلاحا میگوییم جزیره ایی شود و یک مقداری که آب را به خودش جذب کرد شروع میکنیم به هم زدن یک خمیر حالت شیر ماست چکیده باید ایجاد شود . یعنی نه خیلی شل باشد و نه خیلی سفت. شما موقعی که برمیدارید از سر کاردک نباید راحت بیفتد و خیلی هم زبر نباشد . یک خمیر شیر ماست چکیده درست میشود و شروع میکنیم به بتونه کردن .”

تمیز کار کنید!

قبل از آنکه بتونه کاری دیوار را آغاز کنید؛ به فکر پوشاندن وسایل و همچنین کف خانه باشید. علاوه بر آن، بهتر است کلیدها و پریزها را جدا کرده تا بعدتر زحمت تمیز کردن آن‌ها به گردن‌تان نیفتد.

استفاده از مواد شیمیایی در ساخت بتونه می‌تواند موجب ناراحتی‌های پوستی شود. پس بهتر است در هنگام ساخت بتونه دستکش دست کنید.

دستکش ایمنی رونیکس مدل RH-9010 انتخاب مناسبی برای شما است. این دستکش از نخ اسپان سفید ساخته شده و جنس پوشش آن از لاتکس طبیعی ضخیم است.

دستکش رونیکس مدل RH-9010
دستکش رونیکس مدل RH-9010

این دستکش ضد سایش، مقاوم و بادوام است. علاوه بر آن بافت بسیار نرمی دارد و باعث می‌شود کاربر در هنگام استفاده احساس راحتی کند.

این دستکش برای کار در تمام شرایط و محیط‌‌ها مناسب است زیرا نیتریل از ورود گرد و غبار و انواع مایعات به داخل دستکش جلوگیری می‌ کند.

بیشتر بخوانید:
«راهنمای انتخاب رنگ اتاق -تاثیر رنگ دیوار بر دکوراسیون داخلی منزل»
«چطور قرنیز دیوار را رنگ آمیزی کنیم؟»

جمع‌بندی

طریقه بتونه کاری دیوار کار شما را برای نقاشی ساختمان آسان می‌کند. ممکن است که نقاشی ساختمان کاری حرفه‌ای به نظر برسد؛ البته که این گزاره درست است اما می‌شود با آموزش و کمی تجربه، مهارت لازم برای این کار را کسب کرد.

در کنار آموزش، استفاده از ابزار مناسب نیز شما را برای رسیدن به نتیجه مطلوب یاری می‌کند. رونیکس به عنوان برندی با تفکر جهانی، سازنده ابزاری با استانداردهای جهانی است؛ ابزاری که هدف اول و آخر آن‌ها برطرف کردن نیاز کاربران است. کیفیت ساخت و قطعات و همچنین خدمات پس از فروش از جمله مهمترین ویژگی‌های تولیدات رونیکس است.

سوالات متداول

1_آیا بتونه کاری قبل از نقاشی ساختمان ضروری است؟
اگر می‌خواهید نتیجه کار مطلوب باشد؛ بهتر است قبل از شروع نقاشی حتما زیرسازی دیوار را انجام دهید.

2_بتونه کاری مختص نقاشان حرفه‌ای است؟
بهتر است برای انجام این کار از نقاشان حرفه ای یا افراد متخصص استفاده کنید، اما نقاشان آماتور نیز با کمی آموزش می توانند به راحتی بتونه کاری را انجام دهند.

3_بهترین روش برای بتونه کاری چیست؟
شاید نام بردن از یک روش کار دشواری باشد. معمولا برای بتونه کاری را با انتخاب نوع دیوار انتخاب می کنند. برای دیوارهای روغنی، اکریلیک و پلاستیک از شیوه های مختص خود استفاده می شود.

31 پاسخ به “آموزش بتونه کاری دیوار به زبان ساده”

  1. اتابک بلندی گفت:

    سلام وقت بخیر برای هم زدن با حجم بالا و غلظت زیاد چه نوع دریای پیشنهاد مکنید؟

    • رونیکس گفت:

      همراه عزیز سلام. همزن دو سرعته گیربکسی رونیکس مدل 2410، انتخابی مناسب برای مداومت‌های کاری است.

  2. رشیدی گفت:

    سلام.چگونه کار یک نقاش را از نظر کیفی کنترل کنیم

    • رونیکس گفت:

      سلام همراه گرامی. کنترل کیفیت کار نقاش اهمیت بالایی دارد. به همین دلیل، در گام اول، استانداردهایی را شامل جزئیات فنی، رنگ‌ها، ابعاد، نحوه نقاشی و … برای نقاش تعیین کنید. ارتباط مداوم با نقاش در حین انجام کار نیز می‌تواند به بهبود کیفیت اثر کمک کند. به علاوه، می‌توانید نمونه ‌کارهای قبلی نقاش را ببینید و سطح توانایی او را بسنجید. نهایتاً با بررسی نهایی اطمینان حاصل کنید که تمام استانداردها و انتظارات شما برآورده شده‌اند.

  3. شمس گفت:

    سلام برای سقفی که نم زده وقتی خشک شد میتوانیم با بتونه آماده استفاده کنیم

    • رونیکس گفت:

      همراه گرامی سلام. ابتدا باید علت نم و نشتی را برطرف کنید. پس از خشک‌شدن کامل سقف می‌توانید مراحل بتونه‌کاری و نقاشی را انجام دهید.

  4. رسول قوربانی گفت:

    برا بتونه کاری ،بتونه پلاستیکی خوبه یا بتونه آکریلیک؟

    • رونیکس گفت:

      همراه گرامی سلام. از بتونه آکریلیک در فضاهای داخلی استفاده می‌شود و بتونه پلاستیک برای صاف‌کردن دیوارهای گچی کاربرد دارد.

  5. مهرداد گفت:

    سلام برا زیر سازی دیوار قبل از رنگ کردنش بهتره گچ کاری بشه دیوار یا بتونه کاری؟ اگر دیوار خیلی داغون نباشه فکر کنم گچ کاری سطحی کافی باشه اما به نظر خودم اگه دیوار خیلی اوضاعش داغون باشه لازمه اول بتونه کاری بشه

    • رونیکس گفت:

      همراه گرامی سلام. معمولاً بتونه پلاستیکی روی دیوار گچی اجرا می‌شود تا موجب مسطح شدن سطح برای رنگ‌کاری و افزایش طول عمر رنگ شود.

  6. پژمان گفت:

    بتونه کاری چه نکات خاصی داره که خراب نشه کار؟ این که بتونه به غلظت مناسبش برسه نیاز به تجربه هم داره اگه یکی دوبار ساختین خوب از آّب در نیومد اصلا نا امید نشید بازم تلاش کنید مطمئن باشید با هر بار ساختن بتونه هم تجربتون از قبل بیشتر میشه هم بتونه ای که می سازین کیفیتش بیشتره

  7. بایرام گفت:

    سلام ببخشید جای پودر اخرا نمیشه از پودر رنگ استفاده کرد؟ پودر رنگ هم در دسترس تره هم رنگ بندی بیشتری داره به نظرم اگه استفاده از این مورد مشکلی نداشته باشه خیلی راخت تر میشه کارم بعد پودر اخرا هم خیلی راحت گیر نمیاد من یکی دوتا مغازه رفتم گیر نیاوردم

    • رونیکس گفت:

      همراه گرامی سلام. پودر اخرا میزان رنگ‌دهی و مرغوبیت بسیار بالایی دارد و به همین دلیل در مقاله توصیه شده است.

  8. ناشناس گفت:

    سلام.من هر وقت بتونه کاری میکنم،چرا وقت رنگ زدن،همه بتونه ها،پاک میشه وجاش کچل میشه.با سپاس

    • رونیکس گفت:

      همراه گرامی سلام. بتونه شما غلظت کافی ندارد. می‌توانید از بتونه پلاستیک استفاده و برای افزایش چسبندگی، کمی چسب چوب به آن بزنید.

  9. یزدان گفت:

    سلام من بتونه آماده زدم روی چنتا ترک وجای کندگی الان رنگ پلاستیک روش نمیشینه چرا چیکار کنم رنگ قهوه ای هم هست

    • رونیکس گفت:

      همراه گرامی سلام. پیشنهاد می‌کنیم با سنباده دیواری سطح را صاف کرده و سپس دوباره به آن پرایمر بزنید تا کاملاً صاف شود. پس از آن می‌توانید لایه رنگ نهایی را اجرا کنید.

  10. ناشناس گفت:

    بتونه صنعتی روی سیمان چطور استفاده کنیم بایدباچی قاطی کنیم

  11. کاظم گفت:

    سلام. مساحت. را. چطوری. بدست. میاورند

  12. لیلی گفت:

    سلام ببخشید چرا بعد از بتونه و زدن سمپاته ورنگ باز هم بتونه که زدیم به صورت لکه دیده میشه؟

  13. لیلی گفت:

    من بعد از زدن بتونه و رنگ دوباره لکه بتونه دیده میشه چکار کنیم؟

  14. رامین گفت:

    اگر بخوایم بتونه خشک شده روی دیوار رو بکنیم بدون اینکه دیوار زخمی بشه باید از ابزار خاص یا ماده خاصی استفاده کنیم یا نه

    • رونیکس گفت:

      همراه گرامی سلام. معمولاً بخش‌های آسیب‌دیده بتونه با کاردک و لیسه جدا می‌شوند.

  15. زهرا جعفری گفت:

    بسیار مفید بود.

  16. ناشناس گفت:

    سلام ببخشید چرا بعد از بتونه و زدن سنباده ورنگ باز هم بتونه که زدیم به صورت لکه دیده میشه؟

  17. بادپر گفت:

    سلام ببخشید چرا بعد از بتونه و زدن سنباده و رنگ باز هم بتونه که زدیم به صورت لکه دیده میشه؟

    • رونیکس گفت:

      سلام همراه گرامی؛
      چند دلیل برای مشکل شما وجود دارد. عدم استفاده از پرایمر، بتونه‌کاری نازک یا غیریک‌نواخت، کیفیت پایین بتونه یا رنگ می‌تواند باعث لکه شود.

  18. ابوالفضل حسینی گفت:

    سلام وقت بخیر دیوار نم زده و بعد تراشیدم وحالا بتونه آماده خریدم و زدم آیا رنگ بزنم دیگر مشکلی پیش نمی آید ؟

    • رونیکس گفت:

      سلام همراه گرامی. با تشکر از ارسال نظر. اگر نم دیوار کاملاً برطرف شده و بتونه کاملاً خشک شده است، می‌توانید رنگ‌آمیزی دیوار را شروع کنید. استفاده از پرایمر و رنگ‌های مقاوم به رطوبت، دوام کار را بیشتر می‌کند. اگر مطمئن نیستند که نم دیوار کاملاً خشک شده است، توصیه می‌کنیم مدتی صبر کنید یا با متخصص رنگ یا نقاش باتجربه مشورت کنید

  19. ناشناس گفت:

    سلام چرا بتونه میزنیم وقتی خشک میشه میکشه داخل خودشا را درزا و خرابیا را پر نمیکنه خوب

    • رونیکس گفت:

      سلام همراه گرامی. با تشکر از ارسال نظر. زمانی که دیوار را بتونه‌کاری می‌کنید و بعد از خشک شدن، بتونه به داخل کشیده می‌شود و درزها و فرورفتگی‌ها را پر نمی‌کند، این مشکل به چند دلیل اتفاق می‌افتد. پیشنهاد می‌کنیم برای جلوگیری از بروز چنین مشکلی این مراحل را طی کنید: 1. قبل از اینکه بتونه‌کاری را شروع کنید، دیوار را آماده کنید (تمیز، خشک و در صورت نیاز با پرایمر)؛ 2. از بتونه‌های باکیفیت و متناسب با نوع دیوار استفاده کنید؛ 3. بتونه را در چند لایۀ نازک روی دیوار بزنید و پس از زدن هر لایه اجازه دهید خشک شوند؛ 4. بعد از بتونه‌کاری و خشک شدن کامل، سطح را یکدست کنید و ببینید نیاز است لایۀ دیگری بزنید یا خیر. با این روش‌ها مشکل جمع شدن و ناپایداری بتونه را به حداقل می‌رسانید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط

عضویت در خبرنامه :

برای عضویت در خبرنامه و اطلاع از جدیدترین مقالات مجله رونیکس ایمیل خود را وارد کنید.