
- دقیقه 9
- 938
- 0

به قلم فرناز اصلاح
15 اسفند 1403
درخت، نماد سرسبزی و زندگی است و از دیرباز نقش مهمی در تکامل بشر داشته: از تأمین اکسیژن، غذا و سرپناه گرفته تا زیباسازی محیط زندگی. پانزدهم اسفندماه در تقویم ایرانیان، روز درختکاری نامگذاری شده و آغاز هفته منابع طبیعی است. این روز، فرصتی است برای تأکید بر نقش درختان و منابع طبیعی در زندگی ما.
به این مناسبت، نهالی در دل خاک میکاریم که نماد شادی و برکت است. لذت درختکاری زمانی به اوج خود میرسد که از ابزار باغبانی مناسب استفاده کنیم؛ چراکه انتخاب ابزارهای باکیفیت میتواند درختکاری را آسانتر و لذتبخشتر کند.
در این مقاله از مجله رونیکس، ضمن گرامیداشت روز درختکاری، مراحل کاشت درخت و ابزار مورد نیاز را بررسی میکنیم.
رونیکس را بخوانید.
درختکاری فقط کاشت نهال نیست! چه کارهایی میتوانیم انجام دهیم؟
هر سال علیرغم کاشت هزاران نهال در روز درختکاری، شاهد این مساله هستیم که فضای سبز شهری روز به روز ضعیفتر میشود. اگر تمام نهالهایی که کاشته بودیم، سبز میشدند و باقی میماندند، تا الان باید لابهلای انبوهی از درختان جنگلی زندگی میکردیم. اما چرا اینطور نیست؟ واقعیت این است که درختکاری فقط کاشت نهال نیست! برای اینکه نهال، به درخت تنومندی تبدیل شود، باید به مرحله داشت هم به اندازه کاشت توجه کنیم. در ادامه، در مورد کارهایی که میتوانیم انجام دهیم، صحبت میکنیم.
کاشت دانه
قبل از کاشت دانه و بذر، باید مراحل آمادهسازی زمین مثل شخمزدن و عملیات تسطیح را انجام دهیم. کیفیت خاک، دما و رطوبت نقش مهمی در جوانهزنی دانهها دارند. آبیاری به موقع و جلوگیری از رشد آفات گیاهی هم باعث میشود که نهایتاً نهال جوان و شادابی داشته باشیم.
بیلچههای باغبانی رونیکس در یک نگاه

کاشت نهال
کاشت نهال، یکی از مراحل مهم درختکاری است. لازم است علاوهبر انتخاب ابزار کاشت نهال مناسب، به شرایط خاک و عمق کاشت هم توجه کرد. موقع کاشت نهال، رعایت چند نکته ضروری است:
- انتخاب نهال سالم
- انتخاب زمان کاشت مناسب با توجه به شرایط اقلیمی
- خاکورزی قبل از کاشت نهال
- کاشت نهال با ابزار باغبانی مناسب، طبق اصول و روشهای صحیح
تکثیر گلدانها
روشهای مختلفی برای تکثیر گلدانها وجود دارد: قلمهزدن با ریشهزایی در آب، ریشهزایی در خاک، یا روشهایی مثل پاجوش و گیاهچه. در فرآیند قلمهزنی، بخشی از گیاه مادر مثل ساقه یا ریشه، از گیاه اصلی جدا شده و کاشته میشود تا بعد از ریشهزایی، به گیاه جدید تبدیل شود. چاقوی قلمهزنی، یکی از ابزارهای پرکاربرد برای تکثیر گلدانها است.

مراقبت از درختان قدیمی
حتی زمانی که نهال به درخت تنومندی تبدیل شد هم باید از آن به دقت نگهداری کرد. درختان قدیمی و کهنسال نسبت به شرایط محیطی مانند تغییرات pH خاک، تغییرات آبوهوایی، خشکسالی، آفات و حشرات حساستر هستند. استفاده از ابزار هرس درخت میتواند به مراقبت از درختان قدیمی کمک کند. برای مثال، هرس شاخ و برگ درختان در فواصل زمانی منظم با قیچی باغبانی و شاخهزن موجب طول عمر آنها میشود.

استفاده از کمپوست و کودهای ارگانیک باعث میشود تا خاک غنیتر شده و مواد مغذی مورد نیاز درخت فراهم شود. همچنین، سمپاشی درختان میوه در فصل زمستان باعث میشود که قارچها و حشرات به آنها آسیب نرسانند. سمپاش، یکی از مهمترین ابزار باغبانی برای نگهداری از درختان قدیمی است.
ابزار باغبانی 4 کاره دوشی بنزینی
مراحل مختلف درختکاری و ابزارهای مورد نیاز
برای اینکه بتوانیم لذت درختکاری را تجربه کنیم، باید از ابزار باغبانی مناسب استفاده کنیم. درختکاری در چندین مرحله و با استفاده از ابزار کاشت نهال و درخت انجام میشود. در این بخش، مراحل درختکاری و ابزار مورد نیاز را بیشتر بررسی میکنیم.
مرحله 1: آمادهسازی خاک و بستر کاشت
خاک حاصلخیز باعث میشود که درخت و گیاه رشد بیشتری داشته باشند. علاوه بر این، باید بستر کاشت مناسب برای رشد نهال را فراهم کنیم.
ابتدا باید با بیل، چنگک باغبانی یا کلنگ، خاک را شخم بزنیم تا اکسیژن و فضای کافی را برای رشد ریشه فراهم شود. استفاده از دستکش باغبانی موقع درختکاری موجب حفاظت از دستانمان میشود.
به بهانه روز درختکاری؛ صفر تا ۱۰۰ آموزش کاشت نهال
مرحله ۲: کاشت دانه، نهال یا قلمه
برای کاشت دانه، نهال یا قلمه در خاک، باید گودالهایی را در سطح زمین حفر کنیم. عمق و عرض گودال به نهاده مورد نظر ما بستگی دارد. برای مثال، عمق گودال برای کاشت نهال نسبت به دانه بیشتر است؛ چراکه ریشههای نهال باید در عمق مناسب خاک قرار بگیرند. از بیل و بیلچه برای حفر گودال استفاده میشود. بعد از کاشت نیز باید خاک اطراف طوقه را بیل و بیلچه محکم کنیم.
برای اینکه نهال در خاک ثابت بماند و در برابر بادهای شدید مقاومت داشته باشد، میتوان از قیم یا تکیهگاه استفاده کرد. نهایتاً بعد از کاشت دانه، نهال یا قلمه، باید گیاه را با آبپاش دستی یا شلنگ آب، آبیاری کرد تا گیاه بهتر در خاک مستقر شود.

مرحله ۳: آبیاری و تقویت گیاهان
بعد از کاشت، آبیاری و تقویت گیاهان اهمیت زیادی دارد؛ چراکه به استقرار و حفظ گیاه کمک میکند. در تمام مراحل درختکاری، کیفیت خاک تاثیر زیادی بر رشد و سلامت گیاه دارد. به همین دلیل، برای تقویت خاک باید از کودهای مناسب و کودپاش استفاده کرد. اگر خاک، کلوخه دارد و با غربالکردن دارای کیفیت قابل قبولی میشود، میتوان با سرند، ذرات بزرگ و سنگی را از خاک حذف کرد.
آبپاش دستی و شلنگ آب نیز ابزارهای ضروری برای آبیاری گیاهان هستند. باید حواسمان باشد که از آبیاری بیش از حد گیاه خودداری کنیم؛ چون با فشردهشدن خاک، فضایی برای اکسیژن یا رشد ریشه در خاک باقی نمیماند.
مرحله ۴: هرس و نگهداری درختان و گیاهان
بعد از گذشت مدتزمان مناسب و با رشد نهال، دانه یا قلمه، باید به هرس و نگهداری از آن توجه کنیم. هرس شاخ و برگ خشک و اضافی درختان باعث میشود تا سلامت بمانند، نور بیشتری جذب کنند و رشد بهتری داشته باشند. انواع قیچی باغبانی برای هرس شاخ و برگ درخت و گیاه، بهترین انتخاب هستند. برای هرس شاخههای ضخیم و قطور میتوان از اره باغبانی استفاده کرد. کاتر برای بریدن شاخههای بسیار ظریفتر کاربرد دارد. موقع هرس درختان و کارهای باغبانی، استفاده از دستکش ایمنی موجب حفاظت بیشتر از دستانمان میشود.
معرفی قیچی باغبانی شارژی براشلس ۸۶۶۰ رونیکس؛ همراهی حرفهای
مرحله ۵: محافظت از درختان و گیاهان در برابر آفات و بیماریها
انواع قارچها و حشرات چوبخوار میتوانند به درختان آسیب برسانند. به همین دلیل، سمپاشی درختان با سموم و محلولهای ضد قارچ یا ضد حشره میتواند از آسیب به گیاهان، پخش آفت و بیماری جلوگیری کند. سمپاش دستی ابزار مناسبی برای انجام این کار است. توری سایه یا توری سایبان نیز باعث میشود تا بتوانیم از گیاهان در برابر نور شدید خورشید محافظت کنیم. استفاده از شید گلخانه یا توری محافظتی به خصوص در مناطق آفتابی و بسیار گرم، ضروری است.
علفهای هرز مانع از رشد درختان و گیاهان میشوند. برای جمعآوری علفهای هرز و ریشهکن کردن آنها در خاک نیز میتوانیم از چنگک باغبانی استفاده کنیم.
چه درخت یا گیاهی بکاریم؟ بهترین انتخابها برای روز درختکاری
اینکه چه درختی بکاریم، به شرایط آبوهوایی و کیفیت خاک محل زندگی ما بستگی دارد. برای مثال، نهالهای گیلاس و زردآلو در مناطق آبوهوایی گرم و خشک، خوب رشد میکنند. درختانی مانند چنار و زبانگنجشک نیز برای زیباسازی مناطق شهری بهترین انتخاب هستند. در این بخش، بهترین انتخابها برای روز درختکاری را بیشتر بررسی میکنیم.
درخت برای فضای بزرگ
برای فضاهای بزرگ مثل باغ و ویلا، درختان میوه مانند گردو، بادام، خرمالو و زیتون گزینههای مناسبی هستند. درخت گردو، بومی مناطق معتدل و نیمه گرمسیری است و در بیشتر نقاط ایران به خوبی رشد میکند. در جنوب کشور، درختانی مانند خرما، پسته و سدر بهتر رشد میکنند.

درختان تندرشد مانند صنوبر، اقاقیا و ارغوان نیز انتخاب خوبی برای فضاهای بزرگ و باغی هستند. ارغوان بیشتر در مناطق سرد و معتدل رشد میکند و اقاقیا در مناطق خشکتر. درخت صنوبر نیز با تمام شرایط اقلیمی سازگار است.
برای بالکن یا حیاط کوچک
برای فضاهایی مانند بالکن یا حیاط کوچک، انتخابهای متنوعی پیشِ رو داریم. میتوانیم دانه یا نهال مرکباتی مثل نارنج، پرتقال و لیمو را در گلدان بکاریم. البته باید حواسمان به آبیاری منظم آنها و اختصاص فضای کافی به تناسب رشدشان باشد.
گوجهفرنگی یکی دیگر از گزینههایی است که میتوانیم آن را درگلدان بکاریم و آن را در بالکن یا گوشه حیاط بگذاریم. خاک غنی، نور آفتاب و آبیاری منظم، از مهمترین نیازهای این گیاه هستند. سبزیجاتی مانند نعنا، جعفری، ریحان، تره و گشنیز نیز در خاک باغچه و گلدان خوب رشد میکنند.

با نزدیکشدن به فصل بهار، میتوانیم برای حیاط خانه یا بالکنهایمان از فلاور باکس بنفشه، مینا یا شمعدانی استفاده کنیم و از زیبایی آنها لذت ببریم.
گل و گیاه برای آپارتمان
این روزها بیشتر ما درگیر زندگی آپارتمانی هستیم؛ اما با انتخاب گل و گیاه مناسب میتوانیم فضای زندگیمان را زیباتر کنیم. گلدانهای سانسوریا، فیکوس، پتوس، آلوئهورا، گندمی، برگانجیری، دراسنا، کاکتوس، یوکا و زاموفیلیا چند نمونه از گیاهان آپارتمانی هستند.
علاوهبر انتخاب گیاه آپارتمانی باید به نحوه مراقبت از آن هم توجه کنیم. برای مثال، موقع آبیاری زاموفیلیا نباید خاک را غرقاب کنیم. نور متوسط و غیر مستقیم خورشید باعث رشد بهتر این گیاه میشود. همچنین، اگر قصد تعویض گلدان این گیاه را دارید، بهتر است در فصل بهار این کار را انجام دهید.

ابزارهای متنوع رونیکس برای باغبانی؛ از کاشت تا نگهداری درختان
رونیکس بهعنوان برندی معتبر و پیشرو در صنعت ابزار ایران، ابزارهای متنوع باغبانی دستی، برقی، بنزینی و شارژی را طراحی و تولید میکند تا بتوانید برای کاشت و نگهداری درختان از آنها استفاده کنید.
برای مثال، قیچیهای باغبانی رونیکس با مدلهای متنوعی مانند RH-3121، RH-3122، RH-3106، RH-3107، RH-3104، RH-3105، RH-3115 و RH-3108 طراحی و تولید میشوند.
مدلهای متنوع اره باغبانی، چاقوی باغبانی، آبپاش و سمپاش دستی، تبر، بیل و بیلچه رونیکس نیز متناسب با نیاز شما در بازار موجود هستند.

انواع ابزار برقی باغبانی رونیکس نیز در بازار موجود هستند. بهعنوان مثال، برای درختکاری و باغبانی میتوانید از پمپ آب، کفکش و لجنکش رونیکس استفاده کنید.
مدلهای مختلف ابزار باغبانی شارژی رونیکس مانند اره زنجیری شارژی و شاخهزن شارژی رونیکس نیز در بازار موجود هستند تا بتوانید برای هرس درختان باغ و باغچه خود از آنها استفاده کنید.
ابزارهای باغبانی بنزینی رونیکس نیز با کیفیت و تنوع بینظیر تولید میشوند. اره موتوری، پمپ آب بنزینی، چمنزن و حاشیهزن بنزینی و موتور برق بنزینی باغی از مهمترین این ابزارها هستند.
رونیکس، حامی محیط زیست و درختکاری پایدار
رونیکس به عنوان برند پیشرو در صنعت ابزار ایران، در راستای تعهد به مسئولیتهای اجتماعی خود، محصولات متنوع و باکیفیتی را تولید میکند که پاسخگوی نیازهای شما باشد. ابزارهای باغبانی باکیفیت و متنوع رونیکس، همراه همیشگی شما برای درختکاری و باغبانی هستند. ما در رونیکس، ضمن گرامیداشت روز درختکاری و هفته منابع طبیعی، افتخار میکنیم که حامی محیط زیست و درختکاری پایدار هستیم.
سوالات متداول
چه زمانی برای کاشت نهال بهتر است؟
معمولاً پاییز و اوایل بهار بهترین فصل برای کاشت نهال هستند.
چه ابزارهایی برای آمادهسازی خاک مناسب هستند؟
برای خاکورزی از ابزارهایی مانند بیل و کلنگ یا ماشینابزارهای کشاورزی مثل تیلر استفاده کنید.
چه ابزارهایی برای هرس درختان لازم است؟
انواع قیچی باغبانی، اره باغبانی، شاخهزن بنزینی و دستی را برای هرس درختان پیشنهاد میکنیم.
آیا میتوان از ابزارهای باغبانی برای کاشت گلها و گیاهان داخل خانه هم استفاده کرد؟
بله؛ از ابزاهای باغبانی مانند آبپاش و سمپاش دستی، بیل و بیلچه، چاقو و قیچی باغبانی میتوان برای کاشت گل و گیاه در خانه استفاده کرد.