- دقیقه 7
- 433
- 0
به قلم کوثر شاهوردی
5 آذر 1403
لیست تجهیزات ایمنی کارگاهی چیست؟ در هر پروژه ساخت و ساز، رعایت نکات ایمنی یکی از مهمترین نکاتی است که باید به آن توجه شود. اهمیت این موضوع به گونهای است که تبدیل به یک قانون شده و عدم رعایت آن، احتمال متوقفشدن پروژه را افزایش میدهد. استفاده از تجهیزات ایمنی کارگاهی برای ساختمان سازی، علاوه بر ایجاد محیطی ایمن، اطمینان خاطر کارگران را در برابر تهدیدات جسمانی نیز افزایش خواهد داد. در واقع کسب آگاهی در زمینه لیست لوازم ایمنی ساختمان، از بروز خطرات جدی در طول ساختمانسازی جلوگیری کرده و نشانگر تصمیمی عاقلانه خواهد بود
اگر شما نیز جزو افرادی هستید که برای پروژههای خود به لوازم ایمنی ساختمان نیاز دارد، این مطلب را از دست ندهید. در این نوشتار از رونیکس، به بررسی لیست لوازم ایمنی ساختمان میپردازیم.
رونیکس را بخوانید.
ضرورت استفاده از تجهیزات ایمنی کارگاهی
لوازم ایمنی کارگاههای ساختمانی مجموعهای از تجهیزات است که در محیط کار استفاده شده و هدف آن، حفاظت از کارگران، رعایت قوانین و مقررات و بهبود بهرهوری است. همانطور که ذکر شد استفاده از این لوازم به منظور پیشگیری از بروز حادثه و حفظ سلامت افراد در هنگام کار، ضروری بوده و عدم رعایت آن موجب جریمه و تحمیل هزینههای جبرانناپذیر خواهد شد. این موارد، آشنایی کارفرما با لیست لوازم ایمنی ساختمان را به یک امر مهم تبدیل میکند.
انواع تجهیزات ایمنی کارگاههای ساختمانی
تجهیزات ایمنی کارگاهی انواع مختلفی داشته و بسته به نوع فعالیت و شرایط مورد نظر طراحی میشود. بهطور کلی لوازم ایمنی باید در مقابل خطرات احتمالی از کارگران محافظت کند. از طرف دیگر پیشرفت در حوزه فناوری نیز موجب شده تا تنوع در طراحی لوازم ایمنی کارگاههای ساختمانی افزایش یابد. در ادامه به معرفی و بررسی لیست لوازم ایمنی ساختمان میپردازیم.
کلاه ایمنی
سر افراد، آسیبپذیرترین بخش بدن در هنگام پرداختن به فعالیتهای ساختمانی است. همین امر موجب میشود تا از کلاههای ایمنی باکیفیت که از مواد اولیه مرغوب تولید شده، در فعالیتهای ساختمانی استفاده کرد. در واقع میتوان گفت که کلاه ایمنی، یکی از مهمترین موارد در لیست لوازم ایمنی ساختمانبه حساب میآید.
حال با توجه به آشنایی با تجهیزات ایمنی کارگاهی و کاربرد کلاه ایمنی در برابر خطرات احتمالی، طراحی آن باید به گونهای باشد که فشار ناشی از ضربات را کاهش داده و از سر افراد محافظت کند. جنس کلاههای ایمنی معمولاً از فایبرگلس یا آلومینیوم بوده و درون آن بندهایی وجود دارد. بهعلاوه لبه کلاه ایمنی کمی بیرون آمده تا در شرایط بارانی، آب به درون لباس نفوذ نکند. از دیگر مزیتهای کلاه ایمنی، منعکس کردن نور خورشید است.
لباس کار جزئی از تجهیزات ایمنی کارگاهی
از دیگر تجهیزاتی که در لیست لوازم ایمنی ساختمان نام برده میشود، لباس کار است. معمولاً لباس کاری که در پروژههای ساختمانی مورد استفاده قرار میگیرد، سرهمی بوده و بهجای دکمه، زیپ دارد. در نتیجه پوشیدن و درآوردن آن وقتگیر نخواهد بود.
قد لباس کار ایمنی باید استاندارد بوده و بیش از حد بلند نباشد. در غیر این صورت جلوی حرکت عادی فرد را میگیرد. در قسمت مچ پا و مچ دست نیز کمی تنگ میشود تا انجام کار را راحتتر کند. جنس این لباسها باید از الیاف طبیعی مانند ابریشم یا پنبه باشد تا فرد در مواجهه با جرقه یا جوشکاری آسیب نبیند.
جیب لباس کار باید زیپ داشته باشد؛ زیرا در صورت بروز حادثه، لوازم موجود در جیب در جای خود باقی مانده و موجب بر هم خوردن تعادل فرد نمیشود.
دستکش
نوع دستکش با توجه به خطرات و تهدیداتی که فرد در مقابل آن قرار میگیرد انتخاب میشود. شغلهایی مانند جوشکاری، نجاری، برشکاری و کارهای مختلف تأسیساتی، نیاز به استفاده از دستکش دارند؛ زیرا مدام در حال کار با دستهای خود هستند. استفاده از دستکش که جزء اصلی آشنایی با تجهیزات ایمنی کارگاهی است، از بروز حوادثی مانند ایجاد زخم، بریدن، برقگرفتگی و سوراخشدن دست پیشگیری خواهد کرد. در نتیجه وجود آن در لیست لوازم ایمنی ساختمان ضرورت دارد. معمولاً جنس این دستکشها نیز از الیاف طبیعی و پارچه و چرم است.
کفش ایمنی جزئی از تجهیزات ایمنی کارگاهی
کفش ایمنی از دیگر الزاماتی است که حین فعالیتهای مختلف باید مورد استفاده قرار گیرد. با پوشیدن کفش مناسب، تا حد زیادی از فرد در برابر آسیبهای احتمالی محافظت خواهد شد. بهطور کلی جنس و مدل کفش ایمنی با توجه به نوع فعالیت افراد متفاوت است. بهعنوان مثال یک برقکار باید از کفشی استفاده کند که عایق جریان الکتریسیته باشد یا برای بخش بتنریزی، استفاده از پوتین ضروری است. از دیگر خصوصیات کفش ایمنی میتوان به آجداربودن کفش اشاره کرد. این ویژگی از سرخوردن افراد جلوگیری خواهد کرد.
عینک ایمنی
یکی از پرکاربردترین وسایل ایمنی در لیست لوازم ایمنی ساختمان، عینک ایمنی یا محافظ چشم است. استفاده از عینک، امکان ورود ذرات و اجسام مختلف را به داخل چشم کاهش داده و از بروز آسیب پیشگیری خواهد کرد. شیشه عینک ایمنی باید نشکن بوده و دور آن نیز پوشیده باشد.
در شغلهایی مانند برشکاری، جوشکاری و سنگکاری، استفاده از عینک ایمنی یا محافظ چشم و تجهیزات ایمنی کارگاهی از هر امری واجبتر است. از دیگر مزایای استفاده از عینک در هنگام فعالیتهای مختلف، میتوان به نگاه دقیق و توجه بیشتر و افزایش بازدهی در هنگام کار اشاره کرد.
ماسک حفاظتی در تجهیزات ایمنی کارگاهی
ماسکهای حفاظتی دو نقش مهم دارند:
- حفاظت از فرد در برابر استنشاق گازهای سمی و گرد و غبار
- محفاظت از صورت و چشمها
معمولاً ماسکها در دو نوع معمولی و تنفسی تولید میشوند که مدل مورد استفاده با توجه به محیط کاری انتخاب میشود.
کمربند ایمنی
افرادی که در ارتفاعات کار میکنند، نیاز به کمربندهای ایمنی دارند. کمربند ایمنی، احتمال سقوط از ارتفاع را تا حد زیادی کاهش داده و حافظ جان کارگران است. کمربندهای ایمنی توسط کارگران پوشیده و با طنابی محکم به داربست متصل میشود. معمولاً کمربندهای ایمنی به دو دسته کمربند ایمنی معمولی و کمربند ایمنی تمام بدن تقسیم میشوند که در ادامه به شرح آن میپردازیم.
کمربند ایمنی معمولی
این نوع کمربند تجهیزات ایمنی کارگاهی به دور کمر بسته شده و از سقوط کامل افراد جلوگیری خواهد کرد. از عیوب این نوع کمربند میتوان به واردکردن فشار ناشی از سقوط به کمر فرد اشاره کرد. به همین دلیل معمولا افرادی که در ارتفاع کم مشغول به کار هستند از این نوع کمربند استفاده میکنند.
کمربند ایمنی تمام بدن
همانطور که از نام این کمربند پیدا است، به قسمتهای مختلفی از بدن تقسیم شده و فشار ناشی از سقوط را به تمامی بخشهای بدن وارد میکند. در نتیجه آسیب کمتری به افراد وارد خواهد شد.
جلیقه ایمنی شبرنگ
از دیگر مواردی که در لیست لوازم ایمنی کارگاههای ساختمانی وجود دارد، جلیقه ایمنی شبرنگ است. این جلیقهها ساختار سادهای داشته و علت شبرنگبودن آن، دیدهشدن کارگران در محیطهای تاریک است.
محافظ گوش
گوشگیر یا گوشبند تجهیزات ایمنی کارگاهی در برابر صداهای بلند و ماشینآلات، از گوش محافظت خواهد کرد. معمولاً گوشبندها نسبت به گوشگیرها محافظت پایدارتری داشته و استفاده از آنها راحتتر است.
کپسول آتش نشانی
یکی دیگر از خطراتی که در کارگاههای ساختمانی ممکن است رخ دهد، آتشسوزی است. به این منظور باید اطمینان حاصل کنید که کپسولهای آتشنشانی نیز در کارگاه ساختمانی مورد نظر وجود داشته باشد.
موانع و علائم هشدار دهنده
در هنگام انجام فعالیتهای ساختمانی، خطرات احتمالی، جان کارگران و مردم را تهدید میکند. به این منظور حتما از موانع و علائم هشداردهنده استفاده کنید. عدم استفاده از این وسایل در طول پروژه، مشکلات زیادی به همراه داشته و ممکن است دردسرساز شود.
سخن آخر
وجود تجهیزات ایمنی کارگاهی ساختمانی در پروژههای ساخت و ساز ضروری است و از بروز حادثه جلوگیری میکند. در این مقاله از مجله رونیکس، تلاش کردیم 11 مورد از مهمترین تجهیزات کارگاههای ساختمانی را به شما معرفی کنیم. با تهیه این تجهیزات ایمنی، سلامت افراد را حفظ کرده و محیطی ایمن فراهم کنید.
سؤالات متداول
چه تجهیزات ایمنی برای کار در ارتفاع لازم است؟
برای کار در ارتفاع، تجهیزات ایمنی مانند کمربند ایمنی، طنابهای مقاوم، هارنس، کلاه ایمنی، و نوارهای حفاظتی ضروری هستند تا از سقوط کارگران جلوگیری کنند.
چگونه میتوان اطمینان حاصل کرد که تجهیزات ایمنی کارگاهی کیفیت مناسب دارند؟
باید تجهیزات ایمنی دارای استانداردهای معتبر جهانی (مانند CE یا ANSI) باشند و به صورت منظم بررسی و نگهداری شوند تا از عملکرد صحیح آنها اطمینان حاصل شود.
لوازم ایمنی ساختمان شامل چه مواردی است؟
تجهیزات ایمنی ساختمان شامل کلاه ایمنی، عینک، دستکش، ماسک حفاظتی، کمربند ایمنی، محافظ گوش، کپسول آتشنشانی، موانع و علائم هشداردهنده، جلیقه ایمنی شبرنگ، کفش و لباس کار است که وجود آنها در هر پروژه ساخت و سازی واجب است.
وجود کدام یک از لوازم ایمنی در لیست لوازم ایمنی ساختمان ضروریتر است؟
میتوان گفت که وجود تمامی وسایل ایمنی ضروری است؛ اما با توجه به نوع فعالیت، باید مناسبترین و کاربردیترین وسایل را تهیه و استفاده نمود.
آیا میتوان لوازم ایمنی ساختمان را از رونیکس خریداری کرد؟
بله، شما میتوانید تمامی تجهیزات ایمنی را با بهترین کیفیت و مناسبترین قیمت از ابزارفروشان رونیکس تهیه کنید.
چگونه میتوان از ایمنی کارگران در برابر برقگرفتگی در محیط کارگاهی اطمینان حاصل کرد؟
برای جلوگیری از برقگرفتگی، استفاده از دستکشهای ضدبرق، رعایت فاصله ایمن از تجهیزات برقی، و استفاده از تجهیزات حفاظت جان مانند فیوز و قطعکنندههای جریان ضروری است. همچنین، تمامی دستگاههای برقی باید استانداردهای ایمنی را داشته باشند.