- دقیقه 7
- 5200
- 9 نظر
به قلم محمدجواد تاج الدین
3 دی 1402
اگر اهل طبیعتگردی هستید و یا در محیطی زندگی میکنید که دسترسی مستقیم به برق وجود ندارد، استفاده از اینورتر میتواند گزینه خوبی برای شما باشد. اما کدام اینورتر مناسب شما است؟ در این مقاله قرار است تفاوت اینورتر خورشیدی و معمولی را توضیح داده و به بررسی عملکرد این ابزار بپردازیم.
رونیکس را بخوانید.
اینورتر چیست؟
برای آنکه به سوال فرق اینورتر خورشیدی و معمولی چیست؛ پاسخ دهیم بهتر است ابتدا تعریفی ساده از اینورتر را مرور کنیم.
اینورتر دستگاهی است که جریان DC (مستقیم) را به جریان AC (متناوب) تبدیل میکند. اینورتر در لغت هم به معنای مبدل است.
این ابزار بر اساس منبع تغذیه به انواع مختلفی تقسیم میشوند، از جمله:
- اینورتر بنزینی
- اینورتر خورشیدی
این دستگاه به طور معمول از اجزای زیر تشکیل شده است:
- مبدل
این بخش ولتاژ ورودی DC را به ولتاژ DC بالاتری تبدیل میکند. این کار برای بهبود عملکرد اینورتر و کاهش جریان عبوری از بخشهای بعدی ضروری است.
- مدار کنترل
این بخش وظیفه کنترل عملکرد سایر اجزای اینورتر را بر عهده دارد. این مدار ولتاژ ورودی، جریان ورودی و خروجی، دما و سایر پارامترهای مهم را اندازهگیری میکند و سپس بر اساس این اندازهگیری، عملکرد سایر اجزای اینورتر را تنظیم میکند.
- مدار سوئیچینگ
این بخش وظیفه تبدیل ولتاژ DC به ولتاژ AC را بر عهده دارد. این مدار از عناصر سوئیچینگ مانند ترانزیستورهای MOSFET یا IGBT استفاده میکند تا ولتاژ DC را به AC تبدیل کند.
- فیلتر خروجی
این بخش وظیفه حذف هارمونیکهای ناخواسته از شکل موج خروجی را بر عهده دارد. این کار برای اطمینان از اینکه شکل موج خروجی اینورتر استانداردهای شبکه برق را رعایت کند، ضروری است.
علاوه بر این 4 بخش اصلی، اینورترها بر اساس تکنولوژی ممکن است اجزای دیگری نیز داشته باشند؛ از جمله:
- سیستم محافظت
- سوییچ اقتصادی
- چراغ هشدار کمبود روغن و سوخت
به عنوان مثال موتوربرق بیصدای رونیکس مدل RH-4790 یک ابزار کاربردی با جدیدترین تکنولوژی روز دنیا است. در حقیقت این دستگاه ژنراتوری با تکنولوژی اینورتر است.
موتور برق سایلنت 800 وات RH-4790 رونیکس از مزایای متعددی نسبت به ژنراتورهای معمولی برخوردار است. فاکتورهایی مانند خروجی برق پایدار، با کیفیت و بدون نوسان، طراحی مدرن و جمعوجور، بازدهی سوخت بالاتر و ایجاد سر و صدای کمتر در حین کار، از مهمترین مزایای این محصول جدید رونیکس هستند.
دستگاه دارای موتور بنزینی چهارزمانهی هوا خنک OHV با مدل XY139F-6، ابعاد 39×33.5 میلیمتر و حجم سیلندر 40 سیسی میباشد. همچنین، به سیستم جرقهزنی CDI و استارت دستی (هندلی) مجهز است.
موتور دارای شمع CMR6A (TORCH) بوده و حداکثر توان خروجی آن 0.9 کیلو وات با سرعت 5500 دور بر دقیقه است.
ظرفیت مخزن روغن 0.25 لیتر و روغن از نوع SAE 10W30 است. موتور در مدتزمان 4.1 ساعت به صورت مداوم کار میکند و با تولید حداکثر صدای 58 دسیبل، بسیار کمصدا است.
دستگاه با وزن ناخالص 10.2 کیلوگرم و وزن خالص 9 کیلوگرم ساخته شده است. کاهش 20 درصدی وزن محصول نسبت به ژنراتورهای معمولی موجب اشغال فضای کمتر و حمل و نقل آسانتر آن میشود. ابعاد محصول (طول×عرض×ارتفاع)، برابر با 395×209×355 میلیمتر و ابعاد بستهبندی، 425×230×380 میلیمتر است.
رونیکس علاوه بر تولید موتور برق سایلنت 800 وات RH-4790، موتورهای برق سایلنت متعددی را روانه بازار کرده است.
تفاوت اینورتر خورشیدی و معمولی چیست
تفاوت اینورتر خورشیدی و معمولی مربوط به منبع تغذیه است. همانطور که از نام این ابزار پیدا است، اینورتر خورشیدی انرژی خود را از خورشید تامین میکند.
استفاده از این نوع اینورتر ، علاوه بر کاهش هزینه کاربر در طولانی مدت، با محیط زیست هم سازگاری بیشتری دارد.
بیشتر بخوانید: چرخه عملکرد دستگاه جوش اینورتر چیست؟
پنل خورشیدی چیست؟
بهتر است قبل از آشنا شدن با انواع و عملکرد اینورتر خورشیدی، با پنل خورشیدی و طرز کار آنها آشنا شویم. پنل خورشیدی یا ماژول فتوولتائیک (PV) دستگاهی است که انرژی خورشیدی را به برق تبدیل میکند.
پنلهای خورشیدی از سلولهای خورشیدی ساخته شدهاند که از مواد نیمه هادی مانند سیلیکون تشکیل شده است.
هنگامی که نور خورشید به سلولهای خورشیدی برخورد میکند، الکترونها را از اتمهای سیلیکون آزاد میکند. این الکترونها در یک مدار الکتریکی جریان مییابند و برق تولید میکنند.
انواع مختلفی از پنل های خورشیدی وجود دارد که بر اساس عواملی مانند نوع سلول خورشیدی، اندازه و شکل دسته بندی می شوند.
انواع پنلهای خورشیدی بر اساس نوع سلول خورشیدی
تک کریستالی
این نوع پنلها از یک تک بلور سیلیکون ساخته شدهاند. پنلهای خورشیدی تک کریستالی دارای عملکرد بالاتری نسبت به سایر انواع این ابزار است.
چند کریستالی
این نوع پنلها از قطعات کوچک سیلیکون ساخته شدهاند. پنلهای چند کریستالی نسبت به تک کریستالی ارزانتر است.
آمورف
این نوع پنلها از سیلیکون آمورف ساخته شده اند. پنلهای آمورف دارای کارایی پایینتری نسبت به سایر انواع پنلهای خورشیدی است.
انواع پنل های خورشیدی بر اساس اندازه و شکل
استاندارد
این نوع پنل ها دارای ابعاد استاندارد 100 در 165 سانتی متر هستند.
باریک
این نوع پنلها دارای عرض کمتری نسبت به پنلهای استاندارد هستند. پنلهای باریک برای نصب در مکانهایی که فضای محدودی وجود دارد مناسب است.
پنل های خورشیدی انعطاف پذیر
این نوع پنلها دارای انعطافپذیری هستند و میتوانند روی سطوح منحنی نصب شوند. پنلهای انعطاف پذیر برای نصب در مکانهایی که امکان نصب پنل استاندارد وجود ندارد، مناسب است.
اینورتر خورشیدی چیست؟
حالا که با انواع پنلهای خورشیدی آشنا شدیم، جا دارد درباره اینکه اینورتر خورشیدی چیست هم کمی بحث کنیم. اینورتر خورشیدی یا Solar inverter میتواند خروجی یک پنل خورشیدی را از برق جریان مستقیم DC به جریان برق متناوب AC تبدیل کند تا با فرکانس برق شهری سازگاری داشته باشد. به این شکل میتوان از برق تولیدی توسط پنلهای خورشیدی برای کارهای روزمره و… استفاده کرد. عملکرد کلی اینورترهای خورشیدی شبیه اینورترهای عادی است؛ با این تفاوت که منبع تغذیه آنها تفاوتهایی با هم دارد.
البته همین تفاوتها باعث شده تا اینورترهای خورشیدی به مراتب دستگاههای پیچیدهتری باشند و با قیمتهای بالاتری به فروش برسند.
نکته دیگر اینکه اینورترهای خورشیدی انواع متعددی دارند که در ادامه به بررسی آنها نیز میپردازیم.
انواع اینورتر خورشیدی و کارکرد آنها
این ابزار بر اساس نوع ساخت و همچنین عملکرد به انواع مختلفی تقسیم میشوند. تقسیم بندی بر اساس نوع ساخت، به تعداد پنلهای خورشیدی و همچنین اتصال به مبدل بستگی دارد.
اینورتر مرکزی
این نوع اینورتر به تمام پنلهای خورشیدی در یک سیستم متصل میشود. اینورترهای مرکزی معمولاً برای سیستمهای بزرگ خورشیدی که دارای چندین پنل خورشیدی هستند کاربرد دارد.
اینورتر رشتهای
این نوع اینورتر به هر رشته از پنلهای خورشیدی در یک سیستم متصل میشود. اینورترهای رشتهای معمولاً برای سیستمهایی که دارای چندین رشته از پنلهای خورشیدی هستند کاربرد دارد.
اینورتر چندرشتهای
این نوع اینورتر به چندین رشته از پنلهای خورشیدی در یک سیستم متصل میشود. اینورترهای چندرشتهای معمولاً برای سیستمهای کوچک خورشیدی که دارای چندین رشته از پنلهای خورشیدی هستند کاربرد دارد.
همچنین اینورترهای خورشیدی بر اساس کارایی نیز به اناع مختلفی تقسیم میشوند:
- اینورتر خورشیدی آنگرید
اینورتر آنگرید دستگاهی است که برق مستقیم (DC) تولید شده توسط پنلهای خورشیدی را به برق متناوب (AC) تبدیل می کند. اینورتر آنگرید به شبکه برق متصل میشود و برای تامین برق خانهها، مشاغل و سایر ساختمان ها استفاده می شود.
بیشتر بخوانید: واقعا 20 دقیقه بیوقفه؟! چالش الکترود پنج برای اینورترهای جوشکاری رونیکس
این ابزار در زمان قطعی برق شبکه، وظیفه تامین برق جایگزین را بر عهده دارند.
- اینورتر خورشیدی آفگرید
اینورتر خورشیدی آفگرید دستگاهی است که برق مستقیم (DC) تولید شده توسط پنلهای خورشیدی را به برق متناوب (AC) تبدیل میکند.
اینورتر آفگرید به طور مستقل از شبکه برق کار میکند و برای تامین برق خانهها، ویلاها، مزارع و سایر مکانهایی که به شبکه برق دسترسی ندارند کاربرد دارد.
اینورترهای آفگرید معمولاً از نوع سینوسی خالص هستند که برای تغذیه طیف وسیعی از تجهیزات الکتریکی مناسب است. اینورترهای آفگرید دارای ظرفیتهای مختلفی است و میتوانند برق مورد نیاز برای خانههای کوچک تا بزرگ را تامین کنند.
تبدیل برق DC به AC را به نقل از سایان اوج پارس بخوانید:
پنلهای خورشیدی برق DC تولید میکنند، اما بیشتر دستگاهها و تجهیزات خانگی و صنعتی از برق AC استفاده میکنند. اینورتر خورشیدی وظیفه تبدیل برق DC تولید شده توسط پنلهای خورشیدی به برق AC را دارد، که این امر به شما اجازه میدهد که برق تولید شده را برای استفاده در خانه یا صنعت به کار ببرید.
مقایسه اینورتر خورشیدی و معمولی
در مقایسه این دو ابزار بیشتر از همه، قیمت محصولات تاثیرگذار است. اینورتر خورشیدی قیمتی به مراتب بیشتر از اینورتر معمولی دارد. البته اگر هزینه نگهداری و همچنین تامین سوخت اینورتر معمولی را در دراز مدت در نظر بگیریم، ممکن است اینورتر خورشیدی به صرفهتر باشد. این بستگی به نوع و کیفیت این ابزار و همچنین نحوه استفاده از آنها دارد.
سخن آخر
اگر بخواهید از پنلهای خورشیدی استفاده کنید، به اینورترهای خورشیدی هم نیاز پیدا خواهید کرد. در این مقاله درباره اینکه اینورتر خورشیدی چیست و چه تفاوتهایی با اینورترهای معمولی دارد، صحبت کردیم. به کمک یک اینورتر خورشیدی میتوان جریان مستقیم پنلهای خورشیدی را به جریان غیر مستقیم AC تبدیل کرده و آن را مورد استفاده قرار داد. اگر سوال دیگری درباره اینورترهای خورشیدی دارید، در کامنتها پاسخگوی شما هستیم.
سوالات متداول
1.منبع انرژی اینورترها و یا موتورهای برق چیست؟
این ابزار معمولا انرژی خود را از بنزین و یا نور خورشید تامین میکنند. کیفیت و همچنین قیمت یک دستگاه اینورتر یا همان موتور برق، بستگی به منبع انرژی و همچنین برند محصول دارد.
2.رونیکس چه نوع موتور برقی تولید میکند؟
رونیکس تولیدکننده انواع موتور برق بنزینی است. موتورهای برق ساخت رونیکس بر اساس ظرفیت و همچنین تکنولوژی ساخت به انواع مختلفی تقسیم میشوند. از جمله موتور برق بیصدا که ابزاری مناسب برای افرادی است که اهل کمپ کردن در طبیعت هستند.
3.چطور میتوان اینورترهای ساخت رونیکس را خریداری کرد؟
برای خرید موتوربرق اینورترهای رونیکس و دیگر ابزار ساخت این برند میتوانید به فرشندههای ابزار در سراسر کشور مراجعه کنید.
اینورتور انرژی بادی هم طبیعتا از اینها مجزا است
سلام ایامیشود از اینورتر خورشیدی برای بادی استفاده کرد
همراه گرامی سلام. سوالتان واضح نیست. آیا منظورتان اینورتر توربین بادی است؟
ایا اینورتر وجود دارد که در یک سیستم دوگانه بتونه هم برق خورشیدی و هم برق بادی تولیدی را یکی کند و به شبکه تزریق کنه؟؟
همراه گرامی، سیستمهای هیبریدی توربینهای بادی و پنلهای خورشیدی برای این کار موجود هستند.
سلام و سپاسگزار. دستگاه رونیکس از نگاه درست فنی اینورتر نیست بلکه یک ژنراتور برق است.
همراه گرامی سلام. با تشکر از کامنت شما. ژنراتورهای رونیکس اینورتر جوشکاری نیستند. در ساخت این محصولات تکنولوژی اینورتر DC و AC به کار رفته است. در حقیقت رونیکس در کنار تولید ژنراتور، انواع ژنراتور با تکنولوژی اینورتر را که با نام موتوربرق بی صدا نیز شناخته میشوند، تولید میکند.
تمایزات کلیدی بین یک اینورتر خورشیدی و یک اینورتر معمولی را بیان میکنید؟
آیا میتوان از اینورتر خودرو بعنوان اینورتر آنگرید یعنی برای اهدای برق به شبکه برق شهری استفاده کرد؟