- دقیقه 7
- 2537
- 4 نظر
به قلم فرناز اصلاح
5 مرداد 1403
تا به حال نام دریل مگنت به گوشتان خورده است؟ دریل مگنت چیست و چه تفاوتی با دریل معمولی دارد؟ با انواع، کاربردها، مزایا و ویژگی های دریل مگنت آشنا هستید؟ در این مقاله از مجله رونیکس به این پرسشها پاسخ میدهیم.
رونیکس را بخوانید!
دریل مگنت چیست؟
دریل مگنت، دریل مغناطیسی یا دریل پایه مگنت، یکی از ابزارآلات پرکاربرد و قابل حمل برای انجام سوراخکاری در قطعات فلزی با سرعت بالا است. در این دریل، آهنربای الکتریکی یا پایههای آهنربای دائمی تعبیه شدهاست. پایههای مگنتی این دستگاهها بهراحتی به سطوح فلزی مورد نظر میچسبند و سپس بهراحتی میتوانید قطعات مورد نظر را سوراخکاری یا پیچکاری کنید.
از دریل مگنت در شرایطی استفاده میشود که حجم سوراخکاری قطعات فلزی بالا است یا قطعات کار به اندازهای بزرگ و حجیم هستند که قابلیت انتقال به کارگاه را ندارند. میتوانید با این ابزار قابل حمل، قطعات مورد نظر را در پروژههایی مانند پلسازی، ساختمانسازی و … سوراخکاری کنید. فرقی نمیکند که سطح مورد نظر در ارتفاع باشد یا زیرِ آب، یا هر فضای محصور و غیر قابل دسترس دیگر؛ با استفاده از این دستگاه میتوانید بهراحتی پروژه مورد نظر خود را پیش ببرید.
بیشتر بخوانید: پر فروشترین دریلهای شارژی بازار ابزار
کاربرد دریل مگنت
دریل مگنت در موقعیتهای کاری متنوعی کاربرد دارد و قابلیت حمل آن باعث شده تا در پروژههای ساختوساز و صنایع مختلف مورد استفاده قرار بگیرد. یکی از مهمترین مزایای دریل مگنت این است که با خاصیت مغناطیسی و آهنربایی خود، برای سوراخکاری و پیچکاری در بخشهای دور از دسترس مناسب است. بهطور کلی، کاربرد دریل مگنت در صنایع زیر بیشتر است:
- صنایع پلسازی، سدسازی و برجسازی
- ساختمانهای پیشساخته (PEB)
- صنایع تولیدی بزرگ و صنایع سنگین
- صنعت ساختوساز
- تولید دیگ بخار
- صنایع ریلسازی
- صنعت واگنسازی
- ساخت توربین بادی
- صنایع خودروسازی
- ساخت یا تعمیر سازههای فولادی
البته درصورتیکه کاربری حرفهای هستید یا تجربه استفاده از دریل مگنت را دارید، میتوانید برای فعالیتهای سبکتر یا در کارگاههای تولیدی کوچک نیز از این ابزار استفاده کنید. اگر هم از آن دسته افرادی هستید که سالی یکبار برای وصلکردن چوبپرده یا آویزانکردن تابلو از دریل استفاده میکنید، خرید یک دریل الکتریکی گزینه بهتری برای شما است.
اجزا و قطعات دریل مگنت
دریل مگنت نیز مانند سایر ابزارآلات، از اجزا و قطعات ریز و درشتی تشکیل شده است: آرمیچر، بالشتک، پوسته بالشتک، پوسته گیربکس، دنده، بلبرینگ، کاسه نمد، ذغال، جاذغالی، فلنچ، شفت داخلی، شفت بیرونی، هولدر گلویی، کف مگنت دست جانبی، برد مگنت دریل، برد اصلی، کلید اصلی، کلید مگنت دریل، کلید دیمر، شفت متهگیر، مته گردبر و … . اما بهطور کلی مهمترین قسمتهای دریل مگنت عبارتند از:
- موتور گیربکسی: موتور DC موجود در دریل مگنت، یکی از مهمترین اجزای دستگاه است که گشتاور و سرعت را به مته منتقل میکند.
- سهنظام یا ابزارگیر: سهنظام موجب ثابت و محکمشدن انواع مته در دریل مگنت میشود. از دو نوع سهنظام میلمحور صنعتی و سهنظام تعویض سریع در انواع دریل مگنت استفاده میشود.
- اهرم چرخشی: اهرم چرخشی در دریل مگنت قطعهای است که موتور به آن وصل میشود.
- پایه مغناطیسی: در دریل مگنت یا دریل مغناطیسی، یک آهنربای الکتریکی در قسمت پایه دریل تعبیه شدهاست. این آهنربا دستگاه را در حین کار ثابت نگه میدارد؛ باعث میشود که دستگاه از قطعه کار جدا نشود و با وجود آن میتوانید از دریل مگنت در جهت عمودی و افقی بر روی قطعه کار استفاده کنید.
- پایه دریل: پایه دریل مگنت درواقع بدنه اصلی این ابزار است و تمام قطعات الکترونیکی دستگاه برروی آن قرار میگیرند. موتور و پایه مغناطیسی بهوسیله بدنه دریل در کنار هم قرار میگیرند. دسته ابزار نیز در این بخش به سایر اجزای بدنه نصب میشود. میتوانید دریل مگنت را بهوسیله دسته آن بر روی بدنه حرکت دهید.
بیشتر بخوانید: دریل ستونی چیست؟
با انواع دریل مگنت بیشتر آشنا شوید
انواع و مدلهای مختلفی از دریل مغناطیسی بسته به نوع کاربرد، درایو یا سهنظام، سایز ابزار، منبع تغذیه و … تولید میشوند. رایجترین مدلهای این ابزار به شرح زیر هستند:
- دریل مگنت سبکوزن: انواع سبکوزن دریلهای مغناطیسی برای انجام فعالیتهایی ایدهآل هستند که در آنها وزن سبک و سهولت حمل ابزار برای کار برروی تیر برق، دکل موبایل، دکل تلویزیونی، پل و … مزیت محسوب میشود.
- دریل مگنت اتوماتیک و نیمهاتوماتیک: این نوع دریلها نیز سبک و قابل حمل هستند؛ استفاده از آنها موجب صرفهجویی در زمان و انرژی میشود و در نتیجه، راندمان تولید بالا میرود. سهولت کاربرد دریلهای مگنت اتوماتیک و نیمهاتوماتیک موجب اقبال عمومی کاربران به این ابزارها شده است.
- دریل مگنت مناسب ریل: از مدلهای دریل مگنت ریلی برای سوراخکاری خطوط ریلی استفاده میشود. در این ابزارها به جای آهنربا، از دستگاههای مخصوصی برای فیکسشدن به قطعه کار استفاده شده است.
- دریل مگنت افقی: از این مدل دریل در بخشهایی با دسترسی کمتر و موقعیتهای محدود قطعه کار استفاده میشود. چرخدندههای این نوع دریل، گوشهدار یا زاویهدار است.
- ترکیب دریل مگنت و فرز: از این ابزار قابل حمل و چند منظوره برای فرزکاری، سوراخکاری، برقوزنی و خزینهکاری استفاده میشود.
بیشتر بخوانید: انواع مته و قسمتهای مختلف آن
همچنین، انواع دریل مگنت براساس منبع تغذیه عبارتند از: دریل مگنت برقی، دریل مگنت شارژی، دریل مگنت پنوماتیک و دریل مگنت هیدرولیک.
تفاوت دریل مگنت با دریل برقی
اولین و مهمترین تفاوت دریل مگنت با دریل برقی یا دریل معمولی، نوع کاربری این دو ابزار است. از دریل معمولی برای سوراخکاری و پیچکاری سطوح مختلف مانند بتن، چوب و … استفاده میشود؛ اما برای کارهای تخصصی مانند سوراخکاری دقیق مواد آهنی (مغناطیسی) مانند فولاد و آهن، این دریل مگنت است که به کمک شما میآید. برخلاف دریلهای سنتی، دریلهای مغناطیسی با پایه مغناطیسی قدرتمندی طراحی میشوند که محکم به قطعه کار متصل شده و در حین سوراخکاری قطعه کار، ثبات و دقت بالایی را برای کاربر فراهم میکند. همچنین، سرعت انجام کار با دریل مگنت بهطور متوسط بین دو تا چهار برابر بیشتر از دریلهای معمولی است.
بیشتر بخوانید: چگونه دریل را به پیچگوشتی برقی تبدیل کنیم؟
یکی دیگر از مهمترین تفاوتهای دریل مگنت با دریل معمولی، میزان انعطافپذیری این ابزار و قابلیت استفاده از آن در جهتهای عمودی و افقی است که باعث شده تا این دستگاه به ابزاری کارآمد برای سوراخکاری و برشکاری با مته آهن گردبر در پروژههای ساختوساز و صنایع مختلف تبدیل شود. همچنین، میتوانید از دریلهای مگنت هیدرولیک و پنوماتیک در مکانهایی مانند زیرِ آب نیز استفاده کنید؛ قابلیتی که دریلهای معمولی فاقد آن هستند.
نکات مهم برای خرید دریل مگنت
توجه به چند نکته به شما کمک میکند تا با توجه به نوع کاربری مورد نظر خود، بهترین دریل مگنت را انتخاب کنید.
بررسی مواردی مانند نوع دریل (که در بخشهای قبل به آن پرداختیم) و مشخصات فنی ابزار نظیر توان و سرعت موتور دریل مگنت، وزن و ابعاد دستگاه، قدرت آهنربا، انواع مته ارائهشده همراه با دریل، ارگونومی ابزار، همچنین اعتبار و خوشنامی برند تولیدکننده کمک میکند تا بهترین دریل مگنت را متناسب با بودجه مورد نظر خود خریداری کنید.
اقدامات احتیاطی و نکات ایمنی برای استفاده از دریل مگنت
قبل از کاربرد هر ابزاری باید با نکات ایمنی و اقدامات پیشگیرانه در حین کار با دستگاه آشنا باشید تا از بروز حوادث احتمالی جلوگیری کنید. درست مانند رعایت نکات ایمنی کار با دریل، استفاده از دریل مگنت نیز مستلزم توجه به مجموعهای از نکات و اقدامات احتیاطی است که به ایمنی بیشتر کاربر و افزایش طول عمر دستگاه کمک میکند.
- قبل از استفاده از دریل مگنت، دفترچه راهنما و دستورالعملهای ایمنی توصیهشده توسط شرکت سازنده را بهدقت مطالعه کنید.
- از دریل مگنت در محیطهای قابل احتراق به هیچ وجه استفاده نکنید.
- اگر با طرز کار دستگاه آشنایی ندارید، فقط تحت نظارت و راهنمایی تکنسین یا مسئول مربوطه از آن استفاده کنید.
- قبل از استفاده، عملکرد کلیدهای روی دریل مگنت را بررسی کنید.
- اگر از دریل مگنت برقی استفاده میکنید، پس از خاموشکردن آن، دوشاخه را از پریز بکشید تا از بروز حوادث احتمالی جلوگیری کنید.
- دستگاه را تمیز، خشک، خالی از روغن و گریس نگهدارید و آن را دور از دسترس کودکان قرار دهید.
بیشتر بخوانید: راهنمای خرید دریل مناسب سوراخکاری بتن
هر ابزاری را بهر کاری ساختند!
برای انجام حرفهای و بدوننقص کارها باید از ابزار تخصصی و باکیفیت استفاده کنید؛ ابزاری که دقت بالایی داشته باشد و بتوانید روی طول عمر و کارکرد قابل اطمینان آن حساب کنید. در این مقاله از مجله رونیکس در مورد دریل مگنت و انواع آن، اجزای تشکیلدهنده این ابزار، تفاوت آن با دریل معمولی، نکات مهم برای خرید و اقدامات ایمنی کار با این ابزار صحبت کردیم. شما هنگام انتخاب و خرید ابزار به کدامیک از ویژگی های دریل مگنت بیشتر توجه میکنید؟ نظرات و سوالات خود را با ما از طریق کامنت در همین صفحه به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
دریل مگنت پنوماتیک (نیوماتیک) نسبت به دریل مگنت برقی چه مزیتی دارد؟
منبع تغذیه دریل مگنت مدل پنوماتیک بهجای برق، هوای فشرده است. در نتیجه، میتوانید از این دریل در محیطهایی با جریان آب که استفاده از دریلهای برقی در آنها خطرناک است، استفاده کنید.
برای محیطهای زیرِ آب، کدام نوع دریل مگنت مناسب است؟
در دریل مگنتی هیدرولیک از سیستم حلقهبسته استفاده شده که جلوی ورود آب به محفظه موتور دستگاه را میگیرد.
دریل مگنت با برق تکفاز کار میکند یا سهفاز؟
این دستگاه میتواند با هر دو نوع برق تکفاز و سهفاز کار کند.
چرا نوشتین که دستگاه رو خالی از روغن نگه داریم؟ این ابزار روغن کاری نمی خواد برای این که بهتر و روون تر و بی سر و صدا تر کار کنه؟
سلام همراه گرامی؛
دریل مگنت نیاز به روغنکاری در برخی قسمتها دارد، اما از روغنکاری غیرضروری و اضافی خودداری کنید و برای این که گرد و غبار به این روغن نچسبند باید دستگاه را تمیز کنید.
سلام دریل های مگنت صرفا برای کارهای دقیق انجام میشه؟ چون من فکر میکنم که این دریل ها گرون تر از دریل های معمولی هستند به نظرم خیلی اینطوری نیست که برای هر کاری ازشون استفاده کرد حتما باید برای کارهای خاص از این دریل ها مگنت استفاده بشه
سلام همراه گرامی؛
بله، البته درصورتیکه کاربری حرفهای هستید یا تجربه استفاده از دریل مگنت را دارید، میتوانید برای فعالیتهای سبکتر یا در کارگاههای تولیدی کوچک نیز از این ابزار استفاده کنید.