دریل سرکج چیست؟ | دریل سرکج از انواع تا کاربردها

دریل سرکج
  • دقیقه 6
  • 863
  • 0

به قلم فرناز اصلاح

5 اردیبهشت 1403

سوراخ‌کاری سقف و دیوار یا پیچ‌کاری چوب و بتن با استفاده از انواع دریل و پیچ گوشتی نه تنها کار مشکلی نیست؛ بلکه با کمی دقت و مهارت، در کمترین زمان ممکن از کار خود بهترین نتیجه را می‌گیرید. البته تنوع مدل‌ها و کاربردهای این دسته از ابزارآلات به قدری زیاد است که با وجود شکل و کارکرد ظاهراً مشابه، اگر بخواهید بهترین انتخاب را برای کاربرد مورد نظرتان داشته باشید، هیچ بعید نیست که گیج و سردرگم شوید. در این بین، ابزارهایی با کاربردهای خاص هم تولید می‌شوند که شاید آن‌ها را دست هر کسی نبینید و یا حتی اسمشان را هم نشنیده باشید. برای مثال، می‌دانید دریل سرکج چیست و چه کاربردی دارد؟ در این مقاله از مجله رونیکس، پس از معرفی کامل دریل سرکج، انواع و کاربردهای آن را بررسی می‌کنیم.

رونیکس را بخوانید.

دریل سرکج چیست؟

کار با دریل سرکج روی فلز

دریل سرکج (Right Angle Drill) نوعی دریل برقی، شارژی یا بادی است که قسمت سر و در واقع سه‌نظام آن نسبت به بدنه اصلی دستگاه زاویۀ 90 درجه دارد. سر این دریل در مقایسه با دریل‌های معمولی کوتاه‌تر است؛ اما بدنه کشیده‌ای دارد. دستگیره ارگونومیک این ابزار طوری طراحی شده تا کاربر بتواند حتی با یک دست هم با آن کار کند.  

اساساً دریل سرکج شبیه مینی فرز (Angle grinder) است؛ با این تفاوت که به جای شفت و صفحه برش در قسمت سر، با سه‌نظام و مته کار می‌کند. دریل سرکج نسبت به دریل‌های معمولی سبک‌وزن‌تر است و با توجه به نوع کاربری، معمولاً موتور صنعتی با توان بیشتر از 700 وات برای آن تعبیه نمی‌شود. این ابزار می‌تواند بهترین دریل برای کاربردهای خانگی، ساختمانی، نجاری و … باشد.

انواع دریل سرکج

دریل سرکج شارژی

دریل سرکج با توجه به منبع تغذیه، در انواع برقی، شارژی و بادی تولید می‌شود.

معمولا دریل سرکج برقی نسبت به همتایان شارژی و بادی خود، قدرت و گشتاور بیشتری دارد. همچنین، به صورت تک‌سرعته یا چندسرعته با بازار عرضه می‌شود.

بیشتر بخوانید: مدل‌های دریل برقی رونیکس در یک نگاه

منبع تغذیه انواع دریل سرکج شارژی، باتری‌های لیتیوم یونی 12 یا 20 ولتی است و در بعضی از مدل‌ها، از باتری 40 ولتی برای کاربردهای صنعتی استفاده می‌شود. موتور دریل سرکج شارژی معمولاً براش‌لس است که نسبت به موتور براش در دریل‌های سرکج برقی، مزیت و برتری دارد.

منبع تغذیه دریل سرکج بادی، پمپ یا کمپرسور باد بوده و بدنه آن نسبت به انواع برقی و شارژی خود، سبک‌وزن‌تر و کوچک‌تر است.

آشنایی با اجزای دریل سرکج

اجزا و قطعات تشکیل‌دهنده دریل سرکج مشابه دریل معمولی است. این ابزار بسته به منبع تغذیۀ برقی، بادی یا شارژی، با کابل، ورودی باد یا باتری تولید می‌شود.

موتور، گیربکس، بدنه اصلی و سری، سوئیچ خاموش/روشن، کلید چپ‌گرد/راست‌گرد، سه‌نظام آچاری یا سه‌نظام اتوماتیک 6، 10 یا 13 میلی‌متری، دیمر تنظیم سرعت بسته به نوع مدل ابزار و لامپ LED از قسمت‌های تشکیل‌دهنده این ابزار هستند.

بیشتر بخوانید:دریل گیربکسی تفاوت آن با دریل چکشی

دریل سرکج چه کاربردی دارد؟

کار با دریل سرکج روی چوب

دریل‌های سرکج اغلب مکمل دریل‌های معمولی هستند و با توجه به طراحی خاص خود، موارد کاربرد متفاوتی دارند. سر این دریل، کوتاه‌تر از نمونه‌های سنتی است. به همین دلیل، کاربرد دریل سرکج در فضاهای تنگ و باریک یا با قابلیت دسترسی محدود، مشخص‌تر می‌شود. همچنین، دستگیره این ابزار طوری طراحی شده تا کاربران بتوانند راحت با یک دست از آن استفاده کنند. دریل‌های سرکج در بخش‌هایی که دسترسی به آن‌ها دشوار است، مانند قسمت‌های داخلی کابینت یا گوشه‌های مبلمان، بیشترین کارایی را از خود نشان می‌دهند. از لوله‌کشی، نصب و تعمیر ناودانی و سوراخ‌کاری فضاهای تنگ و محدود که جای دست ندارند تا کانال‌کشی کولر و کابل‌کشی؛ این دریل کارآمد و کمتر شناخته‌شده، بهترین همراه شما در انجام پروژه‌های فنی است.

فضاهای تنگ با قابلیت دسترسی محدود

قسمت سر و سه‌نظام دریل سرکج با زاویه قائمه نسبت به بدنه قرار گرفته و به همین دلیل، در فضاهای تنگ و باریک که در آن‌ها امکان چرخش ابزار و دست کاربر وجود ندارد و نمی‌توان از دریل‌های معمولی استفاده کرد، بهترین عملکرد را دارند. با وجود این دریل‌ها، سوراخ‌کاری گوشه‌ها حتی از داخل هم کار سختی نیست.

پروژه‌های کوچک

استفاده از دریل سرکج به دلیل سادگی کاربرد و ساختار ارگونومیک آن، در مقایسه با دریل‌های سنتی آسان‌تر است. هرچقدر پروژه ظریف‌تر باشد، دقت بالاتری را می‌طلبد و دریل‌های سرکج به راحتی می‌توانند از پس آن برآیند. پیچ‌بندی داخل کشو، کابینت، میز و … تنها نمونه‌ای از کاربرد این ابزار کارآمد در پروژه‌های کوچک است.

دریل سرکج برای پروژه‌های کوچک

سوراخ‌کاری دقیق مواد مختلف

تنها یک اشتباه کافی است تا سوراخ کج و معوجی را با دریل معمولی ایجاد کنید. مشکل بیشتر افراد هم همین است. این موضوع جای نگرانی ندارد؛ چراکه به راحتی می‌توانید سوراخ‌های دقیق و تمیزی را با دریل سرکج حفر کنید. زاویه 90 درجه سه‌نظام این دریل باعث می‌شود تا حتی هنگام انجام فعالیت‌های پرفشار، کار با این دریل آسان باشد. مشکل دیگر دریل‌های سنتی این است که نمی‌توانید از آن‌ها برای کار بر روی تمام مواد و مصالح استفاده کنید؛ اما بیشتر دریل‌های سرکج تقریباً در تمام مواد به راحتی نفوذ می‌کنند.

مزایای دریل سرکج

با شناخت کامل مزایای دریل سرکج می‌توانید از آن به بهترین شکل ممکن استفاده کنید. مزیت دریل سرکج در مقایسه با دریل معمولی فقط به قابلیت استفاده در فضاهای تنگ و باریک محدود نمی‌شود؛ بلکه این ابزار مزایای دیگری نیز برای ارائه دارد. در مجموع، انتخاب دریل سرکج به خصوص برای افراد دست به آچار و علاقه‌مند به انجام پروژه‌های خانگی، سرمایه‌گذاری ارزشمندی است. در این بخش، مزایای دریل سرکج را بیشتر بررسی می‌کنیم.

موتور بادوام

بیشتر برندها دریل سرکج را با موتور سه‌سرعته به بازار عرضه می‌کنند. در نتیجه، احتمال گرم‌شدن بیش از حد این ابزار کاهش می‌یابد. طراحی این دریل‌ها به گونه‌ای است که گشتاور مورد نیاز را در حین کار به راحتی برای کاربران ایجاد می‌کنند.

کاربرد دریل سرکج در فضاهای تنگ و باریک

سهولت کاربرد

بزرگ‌ترین مزیت دریل سرکج، سهولت کاربرد آن در انواع پروژه‌های ساختمان‌سازی یا بازسازی ساختمان‌های مسکونی است.

در بعضی از انواع دریل سرکج، قسمت سر دریل قابل جداشدن است تا بتوانید سری دیگری را به آن نصب کنید. این قابلیت باعث می‌شود تا بتوانید در فضاهای تنگ و محدود بهتر کار کنید؛ چراکه سری‌های باریک‌تر و با انواع کارایی مختلف برای این کار قابل استفاده هستند.

بدنه ارگونومیک

دریل سرکج برعکس دریل‌های معمولی که به شکل تفنگ هستند، بدنه‌ای ظریف و کشیده دارد و قسمت سر آن با زاویه 90 درجه نسبت به بدنه قرار می‌گیرد. به همین دلیل، می‌توانید از آن به راحتی و با یک دست استفاده کنید. مچ دست هنگام نگه‌داشتن و کارکردن با این دریل صاف می‌ماند و در نتیجه، کنترل دقیق‌تری بر روی قطعه کار خواهید داشت. با وجود این مزیت، می‌توانید پروژه‌های بیشتری را سریع‌تر و بدون ایجاد فشار روی مچ دست و انگشتان خود انجام دهید.

دریل سرکج قدرتمند

شناخت کامل ابزار، رمز استفاده بهینه از آن

تنها زمانی می‌توانید بهترین ابزار را برای کاربرد مورد نظر خود انتخاب کنید که شناخت کاملی نسبت به ویژگی‌ها، کاربردها و مزایای آن داشته باشید. در این مقاله از مجله رونیکس، به بررسی دریل سرکج، کاربردها و مزایای آن پرداختیم تا شناخت بیشتری را نسبت به این ابزار و کاربردهای مختلف آن پیدا کنید. شما تجربه استفاده از دریل سرکج را دارید؟ برای انتخاب یک دریل سرکج حرفه‌ای به چه فاکتورهایی توجه می‌کنید؟ نظرات خود را با ما در این صفحه به اشتراک بگذارید.

بیشتر بخوانید:
پر فروش‌ترین دریل‌های شارژی بازار ابزار
صفر تا ۱۰۰ نگهداری از دریل شارژی + آموزش نگهداری از باتری

سوالات متداول

فرق بدنه و گیربکس دریل سرکج و دریل معمولی چیست؟

معمولا دریل معمولی یک قسمت بدنه و موتور و یک قسمت گیربکس مجزا دارد؛ اما بدنه و گیربکس دریل سرکج یکپارچه و هم‌راستا باهمدیگر هستند.

آیا می‌توان دریل معمولی را به دریل سرکج تبدیل کرد؟

بله؛ می‌توانید از مبدل دریل سرکج یا مبدل 90 درجه استفاده کنید. این مبدل‌ها دارای یک گیربکس و یک سه نظام در نوک ابزار هستند.

وزن و طول دریل سرکج بادی چقدر است؟ دریل سرکج بادی معمولاً با وزن کمتر از یک کیلوگرم و طول 20-15 سانتی‌متر ساخته می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط

عضویت در خبرنامه :

برای عضویت در خبرنامه و اطلاع از جدیدترین مقالات مجله رونیکس ایمیل خود را وارد کنید.