- دقیقه 7
- 19438
- 16 نظر
به قلم محمدجواد تاج الدین
29 آذر 1402
مته ابزاری پرمصرف است که برای سوراخکاری در انواع مواد مورد استفاده قرار میگیرد. متهها گستره بزرگی از مینیاتوری تا متههای صنعتی و غولپیکر را شامل میشود. یکی از حوادث معمول هنگام استفاده از این ابزار، شکستن مته است.
در این مقاله قرار است علت شکستن مته را توضیح داده و اموزش جلوگیری از شکستن مته را مرور کنیم.
رونیکس را بخوانید.
مته چیست؟
مته از اجزای مهم عملیات سوراخکاری است. این ابزار به طور معمول روی دریلها سوار شده و فرایند سوراخکاری را تکمیل میکنند. این ابزار با توجه به نوع کاربری و همچنین جنس، به انواع مختلفی از جمله متههای ساده، مخروطی، گردبر، بای متال، برگی، خزینه و … تقسیم میشوند.
تاریخچه ظهور و تولید مته به نقل از سایت نجار کوچک بسیار جالب و خواندنی است:
“تاریخچه مته و ظهور آن به سال های 1780 الی 1790 میلادی در کشور انگلیس به وقوع پیوست، اولین مته ها بیشتر به منظور سوراخ کردن چوب ها مورد استفاده قرار می گرفت و در زمان های بعد برای سوراخ کردن فلزات نیز مورد استفاده قرار گرفت .
گفتنی است پیدایش این نوع از ابزار به دوران ما قبل تاریخ باز می گردد به این صورت که انسان های اولیه برای ایجاد سوراخ و آتش از سنگی نوک تیز استفاده می کردند .
در همان سال ها ی اختراع مته های اولیه تحرکاتی برای ابداع انواع دیگر مته ها در کشور آلمان مشاهده شد، با این صورت که آقای جیووانی مارتیگنونی با استفاده از نمونه هایی که برادرش ار آمریکا برایش آورده بود موفق به تولید نمونه های نهایی مته های مارپیچ به منظور استفاده در صنایع فلزی گردید .
همچنین در سال های بعد از این فعالیت ها شرکت “تویست دریل” در کشور آمریکا تاسیس و مته های مارپیچ را به صورت انبوه تولید و به دست مشتریان رساند .
در حال حاضر دو نوع مته در بازار یافت می شود که به مته های ساقه گرد و مته های شیار دار تقسیم می شوند که مته های شیار دار نیز به لحاظ تعداد شیار به انواع مختلف دیگیری اجمله SDS Max ، SDS Plus و … تقسیم می شوند.”
دلیل شکستن مته چیست؟
همانطور که در ابتدای مقاله توضیح دادیم، شکستن مته هنگام کار دلایل مختلفی دارد که قرار است در این مقاله در رابطه با هرکدام توضیح داده و راههای جلوگیری از آن را معرفی کنیم.
علت شکستن مته و انتخاب ابزار نادرست
یکی از دلایل مهم و ابتدایی شکستن مته، انتخاب ابزار نادرست است. متهها انواع مختلفی دارند. این تقسیمبندی بر اساس نوع کاربری و جنس آنها است.
اگر برای کارِ خود مته مناسب انتخاب نکنید، به طور حتم ابزار شما دچار حادثه خواهد شد. برای نمونه، رونیکس که به عنوان متنوعترین برند بازار ابزار شناخته میشود، انواع مختلفی از مته را تولید و به بازار عرضه کرده است.
مته برگی رونیکس با کدآیتم RH-5320 ابزاری ساخته شده از فولادکربنیزه است. این مته 20 میلیمتری قابلیت انجام سوراخکاری با دقت بالا را برای کاربر فراهم میکند. این ابزار برای سوراخکاری در چوب ساخته شدهاست.
اگر کاربری از این مته برای سوراخکاری در مواد دیگر مانند آهن یا پلاستیک استفاده کند، به طور حتم دچار حادثه خواهد شد.
پس باید قبل از خرید، در رابطه با کاربری انواع مته اطلاعات کسب کرده یا هنگام خرید با فروشنده مشورت کنید. اگر برای خرید ابزار مشاوره تخصصی میخواهید، میتوانید با شماره 6497-021 نیز تماس حاصل کنید.
مشاوران رونیکس با توجه به نیاز شما، ابزار مناسب را به شما معرفی میکنند. مشاوره خرید ابزار کاملا رایگان است.
دلیل شکستن مته و جنس بیکیفیت
انتخاب ابزار مناسبِ کار، گام اول است. در گام بعدی باید برندی را انتخاب کنید که از کیفیت تولیدات آن اطمینان داشته باشید.
یکی از دلایل شکستن مته هنگام کار، جنس بد محصول است. برندهای مختلفی در بازار ابزار مته تولید میکنند و انتخاب جنس خوب به معضلی برای مصرفکنندگان بدل شده است.
هنگام خرید مته باید به جنس ماده تشکیل دهنده و کیفیت ساخت توجهی ویژه داشته باشید. به عنوان مثال اگه برای سوراخکاری در بتن به دنبال متهای قدرتمند و باکیفیت میگردید، مته چهار شیار رونیکس با کدآیتم RH-5001 انتخاب مناسبی برای شما است.
مته چهار شیار 110×6 رونیکس مدل RH-5001 از مواد باکیفیت بالا ساخته شده و بدنهای از جنس فولاد دارد؛ متهای دارای شیارهای مارپیچی و دقیق که ایدهآل برای سوراخکاری در بتن، مصالح ساختمانی و سنگ است.
از ویژگیهای مهم مته چهار شیار رونیکس میتوان به قسمت نوک آن که از جنس کاربید تنگستن است، اشاره کرد. این مته در درجه حرارتی بالا سختکاریشده تا سرعت پیشروی و دقت انجام کار شما را بالا ببرد.
رونیکس به عنوان متنوعترین برند بازار ابزار ایران، هنگام تولید مته به کوچکترین جزئیات توجه میکند. استافده از مواد اولیه باکیفیت تنها بخشی از ساخت یک مته کاربردی است.
بیشتر بخوانید: انواع مته و قسمت های مختلف آن
علت شکستن مته و سرعت بالا
شاید بسیاری تصور کنند که استفاده از دریل کار آسانی است. مته را در سه نظام جا میاندازند و دکمه دریل را فشار میدهند! اما اینطور نیست. استفاده از ردیل نیاز به تجربه و تبحر دارد.
یکی از پارامترهای مهم در هنگام سوراخکاری با دریل، انتخاب سرعت مناسب برای دستگاه است. سرعت مناسب برای دریلکاری نیز به دریل، مته و همچنین مصالحی که قرار است سوراخکاری روی آن انجام شود؛ بستگی دارد.
اگر هنگام سوراخکاری سرعت دریل را بیش از نیاز بالا ببرید، به احتمال زیاد مته میشکند.
برای جلوگیری از این حادثه بهتر است اطلاعات روی بسته بندی مته و دفترچه راهنمای دریل را به دقت مطالعه کنید!
افزایش دما علت شکستن مته
کیفیت سوراخکاری و دما رابطهای معکوس دارند. البته افزایش دمای نقطه سوراخ کاری، طبیعی است. ولی افزایش بیش از اندازه دما میتواند علت شکستن مته باشد.
برای جلوگیری از افزایش دما و حوادث بعد از آن میتوانید هنگام سوراخکاری با مته از روانکننده استفاده کنید. روان کننده مته در بازار به فروش میرسد. برخی هم برای این کار از مخلوط آب و صابون استفاده میکنند.
اموزش جلوگیری از شکستن مته و انتخاب زاویه درست
انتخاب زاویه درست سوراخکاری از عوامل مهم در جلوگیری از شکستن مته است. باید کاربر با توجه به نوع مصالح، اندازه دریل و همچنین جنس مته، زاویهای درست برای سوراخکاری انتخاب کند. انتخاب زاویه درست البته به تجربه و تبحر کاربر نیز بستگی دارد.
براده برداری مناسب برای محافظت از مته
یکی از دلایل شکستن مته مخصوصا هنگام سوراخکاری در مواد فلزی، عدم برادهبرداری درست است. شیارهایی که روی مته قرار دارد برای این کار تعبیه شده است. هرچه شیارها عمیقتر باشد، عمل برادهبرداری هنگام کار بهتر انجام میشود.
اما اگر این اتفاق به درستی رخ ندهد، ممکن است مته در جای خود گیرکرده و بشکند.
برای مثال مته 4 شیار رونیکس مدل RH-5007 بدنهای فولادی دارد که از قدرت مناسبی برای انجام کارهای سخت برخوردار است. این مته دارای شیارهای مارپیچی و دقیقی است که سرعت و دقت بالایی را در اختیار کاربران قرار میدهد.
افزایش بیش از حد نیرو دلیل شکستن مته
هنگام سوراخکاری کاربر باید به دریل نیرو وارد کند. این نیرو البته باید متناسب با کار، ظرفیت دریل و مته باشد. یکی از مراحل اموزش جلوگیری از شکستن مته کنترل نیرو هنگام سوراخکاری است.
البته برای رفع این مشکل بهتر است یک گام به عقب برداریم! بهتر است برای سوراخکاری در مواد سخت یا مصالح ساختمانی دریلی انتخاب کنید که خاصیت چکشی داشته باشد. یعنی علاوه بر نیروی چرخشی، قابلیت ضربه زنی هم داشته باشد.
برای نمونه دریل برقی رونیکس مدل 2250، یکی از قدرتمندترین دریلهای چکشی رونیکس، دارای موتور مقاوم و صنعتی 850 وات، طراحی ارگونومیک و پوشش خوشدست در بدنه بوده و در ساخت آن، دقت و کیفیت فوقالعاده بالایی به کار رفته است. قابلیت استفاده از این محصول در دو حالت سوراخکاری معمولی و چکشی، موتور قدرتمند 850 وات و 3000 دور، نفوذ آسان در مصالح ساختمانی بسیار متراکم چوبی، فلزی و بتنی، از مهمترین ویژگیهای این دریل چکشی منحصربهفرد هستند.
کند شدن مته
یکی دیگر از دلایل شکستن مته هنگام کار، کند شدن مته است. باید دانشست که مته با هر ظرفیت و کیفیت ساختی عمری مفید دارد. اگه مته به اندازه کافی نوک قدرتمندی نداشته باشد، بر اثر فشار بیشتر برای عملکرد بالا، خواهد شکست.
بیشتر بخوانید: ۰ تا ۱۰۰ معرفی انواع رولپلاک + کاربرد
مته را درست جا بیاندازید!
قبل از آغاز عملیات سوراخکاری باید مته را به درستی در سه نظام جا بزنید. حتما قبل از روشن کردن دریل، امتحان کنید که مته به درستی سر جای خود قرار گرفته باشد. عدم تثبیت مته در سه نظام عامل مهم شکستن این ابزار است.
رونیکس سازنده متههای باکیفیت
اولین و مهمترین عامل در هنگام انتخاب مته مناسب، توجه به برند سازنده آن است. رونیکس به عنوان متنوعترین برند بازار ابزار، سازنده انواع متههای پرقدرت، باکیفیت و کاربردی است.
متههای رونیکس مانند دیگر ابزار ساخت این برند، تحت استاندارهای کیفی روز دنیا ساخته شده و تمام نیاز کاربران را برطرف میکند.
سوالات متداول
مهمترین دلیل شکستن مته هنگام کار چیست؟
شکستن مته ممکن است دلایل بسیاری داشته باشد که مهمترین آنها عبارت اند از کیفیت پایین، فشار بیش از حد، عدم استفاده از روان کننده، دمای بالا، کند شدن مته و …
ارتباطی بین نوع دریل و انتخاب مته وجود دارد؟
بله. متهها باید متناسب با نوع کاربری و همچنین دریل انتخاب شوند. انتخاب مته بدون توجه به این دو عامل، موجب شکستن یا حوادث دیگر خواهد شد.
روان کننده چه تاثیری در عملکرد دریل و مته دارد؟
در حین عملیات سوراخکاری، مته با افزایش دما مواجه میشود. این افزایش دما عملکرد مته را با مشکل مواجه کرده و در صورت افزایش بیش از حد، باعث شکستن ان میشود. روان کننده باعث میشود با کم شدن اصطکاک، هم عملکرد مته افزایش یابد و هم مته نشکند.
مته سوراخکارژ در بتون بامته سو راخکاری فلزات کاملا متفاوت است یکی از دلایل عمده شکستن مته که نگفتید کج گ ر فتن دریل و لرزش دس ت هنگام سو راخ کردن است۰۰۰۰۰۰
همراه گرامی با سلام و تشکر از دقت نظر و توجه شما، در مقاله به 9 دلیل اشاره شده و شکستن مته قطعا دلایل بیشتری نیز دارد که شما به یکی دیگر از آنها اشاره کردید.
نیکو و پسندیده
بله همه اینا درسته
اما بهتر است در زمان سوراخکاری از مته کوچکتر برای فولاد ها استفاده کرد و سپس با مته دیگر که مته دلخواهتان میباشد که به اندازه و مقیاس کار شما مناسب هست سوراخکاری انجام و نتیجه بهتری گرفته شود
باسپاس
درود بر شما بسیار عالی است
زاویه ودورونزدیک کردن وفشار وارده نیز تاثیر زیادی دارد
چه نوع مته تهیه کنیم که مقاوم ونشکن وچه نوع برندباشه
همراه گرامی سلام. برای هر کاری باید از مته مخصوص استفاده کنید. همچنین مته را از برند معتبر خریداری کنید. پیشنهاد میکنیم مقاله ” انواع مته و قسمت های مختلف آن” را مطالعه کنید. لینک مقاله:
https://www.ronix.ir/mag/%d8%a7%d8%ac%d8%b2%d8%a7-%d8%a7%d9%86%d9%88%d8%a7%d8%b9-%d9%85%d8%aa%d9%87/
سلام مطالب مفیدی بود در رابطه با سایر دستگاه ها واستفاده بهتر از عملکردشان مطلب بگذارید
برای سوراخ کردن دیوار بتنی مته خوبه؟
همراه گرامی، برای سوراخکردن دیوار بتنی باید از مته الماسه استفاده کنید.
کار ما بازسازی خونه هست شهرک اکباتان .
اینجا ما بابتن کاملا متفاوت طرفیم که تقریبا ابزار کارمون هم هشتاد درصد رونیکس هست
از مته های رونیکس هم استفاده میکنیم .
که راضی هم بودیم .
هر چند که من دریلم رو میبینم یاد فروشنده نامردش میافتم وحالم بد میشه.
ضمن درود خدمت شما و خوانندگان این پست.
مطلب مهمی که به نظرم رسید این بود که در سوراخکاری فولادها ،میبایست که انتهای سوراخی را که با مته ایجاد میکنید، باید نیروی پیشروی را کمتر کرد،زیرا انتهای سوراخ بعلت پلیسهای که ایجاد شده و باعث قفل شدن و گیر کردن مته میشود و در اکثر سوراخکاریها مته در انتهای سوراخ ایجاد شده میشکند،و تنها دلیل آن هم فشار و نیروی وارد شده در پیشروی میباشد که حتما باید کنترل شده باشد.با تشکر
سلام. دلیل گیر کردن مته مته دیوار توی سه نظام گیر کرده وبیرون نمیاد.چه کار باید بکنم.ممنون میشم راهنمایی کنید.
همراه گرامی سلام. شما باید از مته سالم و متناسب با دریل و جنس ماده مورد نظر برای سوراخکاری استفاه کنید. با این وجود، اگر مته در سه نظام گیر کرد، جهت چرخش مته را با کلید چپگرد/راستگرد تغییر دهید و نهایتا اگر مشکل برطرف نشد، از تعمیرکار ماهر کمک بگیرید.