رکتیفایر چیست؟ معرفی کاربردها و معایب آن

مجموعه ابزارهای جوش و برش رونیکس

به قلم فرناز اصلاح

6 اردیبهشت 1402

 تا‌به‌حال فکر کرده‌اید جوشکاری چه نقش مهمی در زندگی ما دارد؟ با توجه به پیشرفت روزافزون صنعت و تکنولوژی، اهمیت جوشکاری نیز بیشتر می‌شود. برای ایجاد اتصال دائمی بین قطعات فلزی و حتی غیر فلزی مانند انواع کامپوزیت و پلاستیک می‌توان از روش‌ها و ابزار جوشکاری مختلف استفاده کرد. در واقع کاربرد انواع دستگاه جوشکاری، یکی از قدیمی‌ترین و در عین حال، حرفه‌ای‌ترین و قابل اطمینان‌ترین روش‌های اتصال دو قطعه به یکدیگر است.

در این مقاله از مجله رونیکس قصد داریم تا یکی از مهم‌ترین و صنعتی‌ترین دستگاه‌های جوشکاری یعنی دستگاه جوش رکتیفایر، کاربردها، مزایا و معایب آن را بررسی کنیم.

رونیکس را بخوانید.

دستگاه جوش رکتیفایر چیست؟ هر آنچه باید بدانید!

رکتیفایر سه‌فاز
رکتیفایر سه‌فاز

برای پاسخ به سوال “Rectifier چیست” باید بدانیم که دستگاه جوش رکتیفایر (rectifier) یا یک‌سوساز، نوعی دستگاه الکتریکی است که ولتاژ یا جریان متناوب (AC) را به ولتاژ یا جریان مستقیم (DC) تبدیل می‌کند. در واقع رکتیفایر نوعی دستگاه جوش ترانسفورماتور پیشرفته است که با استفاده از منبع تغذیه‌ AC کار می‌کند و سیستم یکسوکننده جریان الکتریسته به آن‌ اضافه شده ‌است.

رکتیفایر نسبت به دستگاه جوش اینورتر، وزن و ابعاد بزرگ‌تری دارد. همچنین، راندمان آن کمتر است؛ چراکه ترانس‌های بزرگ‌تری دارد. دستگاه رکتیفایر از چند دیود تشکیل شده است که جریان را به راحتی تبدیل می‌کنند.

بیشتر بخوانید: آموزش پنچرگیری موتور به ساده ترین شکل به همراه آموزش تصویری

رکتیفایر چگونه کار می‌کند؟

این دستگاه با جداسازی سیگنال‌های مزاحم به کاربران کمک می‌کند تا با تنظیم اندازه سیگنال، جلوی اختلال سیگنال را در حین انجام جوشکاری بگیرند. رکتیفایر الکترودهای مختلفی دارد که جوشکاری از طریق آن‌ها انجام می‌شود. این دستگاه جوش عملکرد مناسبی را در پروژه‌های صنعتی یا ساختمانی و برای کارکردن با قوس الکتریکی پایدار و مداوم از خود نشان می‌دهد.

طراحی رکتیفایر قدری ساده است که حتی کاربران مبتدی نیز می‌توانند با آن به راحتی کار کنند. انواع مختلف این دستگاه از سه بخش اصلی ترانسفورماتور، راکتور هسته متحرک و سلول یکسوکننده برای تغییر ولتاژ و جریان AC به DC تشکیل شده‌اند.

با انواع دستگاه جوش رکتیفایر آشنا شوید!

رکتیفایر تک‌فاز
رکتیفایر تک‌فاز

رکتیفایرها صرف نظر از برندهای تولیدکننده، قیمت و ویژگی‌های ظاهری، با توجه به نوع ساختار و کارایی در انواع مختلف تولید شده و روانه بازار ابزار می‌شوند. در این بخش به آن‌ها می‌پردازیم. در مرحله اول، رکتیفایرها با توجه به نوع یکسوکنندگی، به دو گروه تقسیم‌بندی می‌شوند:

بیشتر بخوانید:آموزش قدم‌به‌قدم راه اندازی موتور برق بنزینی

رکتیفایر نیم‌موج

در این رکتیفایر، یکسو‌کننده نیم‌موج، تنها نیمی از موج AC را به سیگنال DC تبدیل می‌کند.

رکتیفایر تمام‌موج

در این رکتیفایر، یکسوکننده تمام‌موج، تمام سیگنال AC را به DC تبدیل می‌کند.

رکتیفایرها در تقسیم‌بندی دیگری در دو نوع کنترل‌شده و کنترل‌نشده قرار می‌گیرند.

رکتیفایر کنترل‌نشده

دیودهای نیمه‌هادی در مدارهای رکتیفایر کنترل‌نشده، قطعات اصلی هستند و طوری قرار می‌گیرند که مدار یک نیم‌موج یا موج کامل را یکسو کند.

رکتیفایر کنترل‌شده

 در این رکتیفایرها از قطعاتی با قابلیت کنترل نظیر تریستور استفاده می‌شود که با کنترل آن‌ها می‌توان شکل موج دلخواه را ایجاد کرد.

از نظر تعداد فاز، می‌توان رکتیفایرها را در دو دسته تک‌فاز و سه‌فاز تقسیم‌بندی کرد.

رکتیفایر تک‌فاز

در رکتیفایر تک‌فاز از تکنولوژی رکتیفاتر اینورتری استفاده می‌شود. این دستگاه‌ها با برق تک‌فاز متناوب شهری با ولتاژ 220 ولت و فرکانس 50 هرتز کار می‌کنند و قابلیت ایجاد جریان مستقیم تا 400 آمپر را دارند؛ قابل حمل هستند و مقاومت آن‌ها به شرایط محیطی و آب‌وهوایی بالا است. رکتیفایرهای تک‌فاز با ایجاد قوس الکتریکی کنترل‌شده، کمترین آلودگی محیطی را ایجاد می‌کنند.

رکتیفایر سه‌فاز

دستگاه جوش رکتیفایر سه‌فاز با برق سه‌فاز 380 ولت و فرکانس 50 هرتز کار می‌کند و قابلیت ایجاد جریان مستقیم تا 500 آمپر را ارائه می‌دهد. وزن دستگاه بیشتر از نوع تک‌فاز آن بوده و برای جوشکاری در سخت‌ترین شرایط آب‌وهوایی یا مداومت‌های کاری بالا در شرایط صنعتی مناسب است.

بیشتر بخوانید: آموزش قدم به قدم تعمیر کیبورد لپ تاپ به زبان ساده

دستگاه جوش رکتیفایر چه کاربردهایی دارد؟

کاربردهای دستگاه جوش رکتیفایر
کاربردهای دستگاه جوش رکتیفایر

دستگاه‌های جوش رکتیفایر، ابزارهایی صنعتی هستند که قابلیت ایجاد جریان بالا و کاربرد در شرایط دشوار آب‌وهوایی و مداومت‌های کاری را به کاربران خود ارائه می‌دهند. از این دستگاه‌ها در صنایع ساختمان‌سازی برای جوشکاری اسکلت فلزی، صنایع نفت، گاز و پتروشیمی، کارگاه‌های آهنگری و … استفاده می‌شود. استفاده از رکتیفایر، روشی مؤثر و دقیق در جوشکاری انواع فلزات است. همچنین، می‌توان از رکتیفایر به‌عنوان یک دستگاه جوش کاربردی و مدرن در صنایع دریایی و صنایع نظامی استفاده کرد.

بیشتر بخوانید:بررسی بهترین مینی فرزهای بازار ابزار ایران

مزایای استفاده از دستگاه جوش رکتیفایر

مزایای دستگاه جوش رکتیفایر
مزایای دستگاه جوش رکتیفایر

رکتیفایر به ویژه در مصارف صنعتی و انجام جوشکاری‌های حرفه‌ای مزایای زیادی دارد. می‌توانید جریان جوشکاری با انواع رکتیفایر را از پیش تنظیم کنید. این دستگاه‌ها قوس الکتریکی پایداری را ایجاد می‌کنند که در کیفیت جوش حاصل تاثیر چشمگیری دارد.

رکتیفایرها در شرایط سخت آب‌وهوایی قابل استفاده هستند و بدنه مقاومی نسبت به تغییرات محیطی دارند. تعمیر و نگهداری آن‌ها نیز آسان است؛ به طوری که هزینه تعمیر اینورتر جوشکاری با توان و مداومت کاری پایین‌تر، به مراتب نسبت به رکتیفایرها بیشتر است. البته در مورد اینورترهای رونیکس خیالتان راحت باشد؛ چراکه گارانتی 40 ماهه‌ این شرکت تمام نگرانی‌های شما را در این مورد برطرف می‌کند.

بیشتر بخوانید:
آموزش تعمیر اینورتر جوشکاری + ویدئو
از ترانسفورماتور تا اینورتر؛ انواع دستگاه جوشکاری

معایب استفاده از دستگاه جوش رکتیفایر

معایب دستگاه جوش رکتیفایر
معایب دستگاه رکتیفایر

شاید از خود بپرسید معایب دستگاه رکتیفایر چیست؟ وزن زیاد و حجم بزرگ دستگاه‌های رکتیفایر نسبت به انواع دیگر دستگاه جوش از محدودیت‌های آن‌ها به شمار می‌رود. رکتیفایرها نسبت به افت ولتاژ حساس بوده و در شبکه‌های برق، دچار کاهش ولتاژ می‌شوند. هم‌چنین، معمولا قیمت بالاتری نسبت به سایر انواع دستگاه جوشکاری دارند.

افزون‌براین، در دستگاه‌های جوش رکتیفایر از ترانسفورماتورهای بزرگ‌تری نسبت به سایر انواع دستگاه جوش استفاده می‌شود. همین موضوع باعث می‌شود که راندمان آن‌ها در مقایسه با سایر انواع دستگاه جوش پایین بیاید و به حدود 50% برسد. همچنین، جوشکاری قطعات نازک با رکتیفایر کیفیت جوش چندان بالایی ندارد. به عبارت دیگر، این دستگاه فولاد نرم را به خوبی جوش می‌دهد اما در مورد دیگر فلزات و سایر مواد نرم این‌طور نیست.

نکات مهم برای خرید رکتیفایر مناسب

برای خرید هر محصول، لازم است ابتدا اطلاعات کافی را در مورد کیفیت و نحوه عملکرد آن کسب کنید تا نهایتا بتوانید با توجه به تنوع محصولات موجود در بازار، انتخاب بهینه‌ای داشته باشید. در این بخش به چند مورد از مهم‌ترین نکاتی می‌پردازیم که باید هنگام خرید رکتیفایر به آن توجه کنید.

  • با توجه به نوع کار و مدت زمان استفاده از دستگاه، رکتیفایر مورد نیاز خود را انتخاب کنید.
  • هنگام انتخاب دستگاه، به عواملی مانند وزن، ابعاد، راندمان، شدت جریان تولیدی و چرخه کاری آن دقت کنید. این عوامل تاثیر زیادی بر کیفیت عملکرد دستگاه و نیز کیفیت جوش حاصله دارند.
  • هنگام انتخاب رکتیفایر به متعلقات و لوازم جانبی مانند انواع انبر، کابل و … توجه کنید. وجود لوازم جانبی مورد نیاز، به افزایش سرعت کار و پیشبرد فعالیت شما کمک می‌کند.
  • دستگاه رکتیفایر باید از برند معتبر، با ارائه خدمات و گارانتی قابل اطمینان خریداری شود. به این ترتیب، خیال شما از بابت خدمات پس از فروش یا نیاز احتمالی به تعمیر دستگاه، راحت خواهد شد.

رونیکس، انواع دستگاه جوش و برش را متناسب با نیازهای طیف گسترده صنعتگران تولید کرده و روانه بازار ابزار ایران می‌کند. جهت آشنایی بیشتر با این ابزارها به صفحه ابزار جوش و برش در وب‌سایت رونیکس مراجعه کنید.

جوشکاری با اینورتر رونیکس

نکات ایمنی برای استفاده از دستگاه رکتیفایر

درست مانند هر ابزار دیگری، هنگام استفاده از دستگاه جوش رکتیفایر نیز باید به حفاظت و ایمنی کار توجه کنید. در این بخش، به چند مورد از مهم‌ترین نکات ایمنی اشاره می‌کنیم که لازم است آن‌ها را هنگام استفاده از رکتیفایر رعایت کنید.

  • هنگام کار با دستگاه جوش رکتیفایر لباس ایمنی بپوشید. همچنین، از دستکش بلند و ضخیم نسوز در حین کار استفاده کنید.
  • توصیه می‌شود از عینک متناسب با قوس الکتریکی ایجادشده در هنگام کار با رکتیفایر و در عملیات جوشکاری استفاده کنید. حفاظ انبر جوشکاری را نیز فراموش نکنید.
  • اگر در ارتفاع کار می‌کنید، حتما کمربند ایمنی بپوشید.

از کابل متناسب با شدت جریان استفاده کنید؛ چراکه کابل با ضخامت نامناسب، نهایتا منجر به کاهش کیفیت جوشکاری و خرابی دستگاه می‌شود.

بیشتر بخوانید: آشنایی با انواع فرز

رکتیفایر، ابزار جوش حرفه‌ای برای جوشکاری حرفه‌ای

در این مقاله از مجله رونیکس، یکی از مهم‌ترین انواع ابزار جوشکاری یعنی دستگاه رکتیفایر، انواع، کاربردها، مزایا و معایب آن را بررسی کردیم. رکتیفایر، نوعی ابزار جوش حرفه‌ای برای جوشکاران حرفه‌ای است. امیدواریم با خواندن این نوشتار، به یک دیدگاه کلی در مورد انواع و کاربردهای رکتیفایر رسیده باشید و اگر قصد خرید این دستگاه جوشکاری را دارید، بتوانید هوشمندانه انتخاب کنید. در انتها اگر سوال یا پیشنهادی دارید، می‌توانید آن را از طریق کامنت در همین صفحه با ما به اشتراک بگذارید.

خب تا به اینجا از دستگاه رکتیفایر برای شما گفتیم خوب است گذری بر مزایای شغل جوشکاری بزنیم و ببینیم این شغل هیجان انگیز به نقل از سایت آموزشگاه آریاگستر/ آریاوش چه مزیت هایی دارد؟

“یکی از مهمترین مزایا شغل  جوشکاری، امنیت شغلی می باشد. از آنجایی که شغل جوشکاری اشباع نشده است، افراد اندکی در این زمینه ماهر هستند. به عبارتی دیگر تقاضا برای نیرو جوشکار بالا بوده و همیشه به جوش و جوشکار در تمام زمینه های ساخت و ساز و صنعت نیاز می باشد. بنابراین هیچوقت بیکار نیستید و همیشه سرتان شلوغ می باشد.

آینده و بازارکار جوشکاری

همان طور که گفته شد شغل جوشکاری آینده بسیار خوبی دارد. صنعت و ساخت و ساز هیچوقت متوقف نمی شوند و همیشه تقاضا برای نیرو جوشکار خواهد بود. بنابراین شما برای سالها یا حتی دهه های آینده امنیت شغلی داشته و دیگر در مورد پیدا کردن پروژه و کار نگران نیستید.

به یاد داشته باشید اگر جوشکار ماهری باشید از درآمد فوق العاده بالایی نیز بهرمند می شوید در واقع هرچه مهارت های خود را افزایش بدهید قطعا درآمد بیشتر و موقعیت شغلی بیشتری نیز خواهید داشت.

همان طور که می دانید تقاضا برای نیرو جوشکار در تمام کشور های دنیا بالا بوده و بدون جوش و جوشکار بسیاری از صنعت های جهان دچار مشکل می شوند. بنابراین جوشکاری به عنوان یکی از مهمترین شغل های جهان تبدیل شده است.”

سوالات متداول:

تفاوت اینورتر و رکتیفایر چیست؟
عملکرد اینورتر و رکتیفایر در مدارهای الکترونیکی با وجودی که هر دو به عنوان مبدل برق عمل می‌کنند، متفاوت است. رکتیفایر جریان یا ولتاژ متناوب (AC) به جریان مستقیم (DC) تغییر می‌دهد؛ اما اینورتر جریان یا ولتاژ DC را به AC تبدیل می‌کند.
دستگاه‌های جوش اینوتر متنوع‌تر هستند یا رکتیفایر؟
اینورترها در مقایسه با دستگاه‌های جوشکاری رکتیفایر متنوع‌تر و پرکاربردتر هستند.
انواع دستگاه جوش رونیکس را از کجا بخریم؟
برای خرید محصولات رونیکس می‌توانید به ابزارفروشی‌های معتبر سراسر کشور مراجعه کنید. همچنین می‌توانید با شماره تلفن 0216497 تماس بگیرید و از راهنمایی کارشناسان ما استفاده کنید.

17 پاسخ به “رکتیفایر چیست؟ معرفی کاربردها و معایب آن”

  1. محمود عسکریان گفت:

    بنظرتون کدومش کاربردی تره؟ اینوتور یا رکتیفایر؟ برای جوش های بزرگ و سنگین بیشتر میگم

    • رونیکس گفت:

      همراه گرامی؛ انتخاب بین اینورتر و رکتیفایر، بستگی به نوع نیاز شما دارد؛ با این وجود در مصارف صنعتی و انجام جوشکاری‌های حرفه‌ای رکتیفایر مزایای زیادی دارد و اگر در پروژه‌های سنگین جوشکاری مشغول فعالیت هستید، استفاده از رکتیفایر را توصیه می‌کنیم.

  2. Yasin گفت:

    مصرف انرژی در رکتیفایرها چقدره حدودا والا من از الان نگران قبض برقم

    • رونیکس گفت:

      همراه گرامی سلام. به طور کلی مصرف انرژی و هزینه‌های برق دستگاه‌های رکتیفایر نسبت به اینورترهای جوشکاری بیشتر است.

  3. حبیب گفت:

    به نظر من رکتیفایر یکی از بهترین ابزارهاییه که تا حالا خریدم. از وقتی شروع به استفاده از این دستگاه کردم، دیگه نگران نوسانات جریان یا مشکلاتی که معمولا توی جوشکاری با دستگاه‌های دیگه پیش میومد، نیستم. خیلی راحت می‌تونم جوش‌هایی با کیفیت بالا و بدون هیچ اختلالی بزنم. البته، این دستگاه شاید برای کسایی که تازه کارن کمی پیچیده باشه، اما وقتی یاد بگیرید چطور ازش استفاده کنید، می‌بینید که چقدر می‌تونه کارآمد باشه. من که خیلی راضی‌ام و به همه توصیه می‌کنم.

  4. علیرضا گفت:

    اگر جریان برق قطع و وصل شه ممکنه دستگاه رکتیفایر بسوزه؟

    • رونیکس گفت:

      همراه گرامی سلام. توجه داشته باشید که رکتیفایرها نسبت به افت ولتاژ حساس هستند و تحت نوسانات جریان برق احتمال سوختن آن‌ها وجود دارد.

  5. اکبر مرادی گفت:

    برای دستگاه رکتیفایر ازچه نوع الکترود استفاده شود بهتر است؟

    • رونیکس گفت:

      همراه گرامی سلام. دستگاه‌های جوش رکتیفایر، بسته به مشخصات فنی و برند تولیدکننده دستگاه، قابلیت جوشکاری با الکترودهای نوع پوشش‌دار، انجام گوجینگ و جوشکاری تیگ را دارند.

  6. اینورتر جوشکاری چیست؟ گفت:

    […] بخوانید: کتراک چیست؟ تخریب بتن با دینامیت بی […]

  7. بررسی و رفع مشکل فشار آب آپارتمان گفت:

    […] بخوانید: از سوئد تا فرانسه؛ معرفی انواع ابزار لوله […]

  8. ناصر گفت:

    برای جوشکاری های سنگین و طولانی مدت کدوم رو پیشنهاد میکنید ؟

    • رونیکس گفت:

      همراه گرامی سلام. علاوه‌بر مداومت کاری، نوع متریالی که قرار است جوش داده شود و روش جوشکاری نیز در انتخاب دستگاه جوش موثر هستند. متناسب با نیاز خود، دستگاه و روش جوشکاری را انتخاب کنید.

  9. سروش گفت:

    برای جوش دادن فلزات غیر آهنی مثل مس و آلمینیوم و اینا آیا میشه از رکتیفایر نتیجه خوبی گرفت یا نه؟ حقیفتا من تازه دارم سعی میکنم جوشکاری یاد بگیرم و خب تجربه زیادی ندارم

    • رونیکس گفت:

      همراه گرامی سلام. شما می‌توانید از پیک جوشکاری و یا روش جوشکاری تیگ و تورچ استفاده کنید.

  10. ناشناس گفت:

    سلام جوشکاری چدن وآلمینیوم وسرب هم میتوان بارکتیفایر انجام داد؟ باالکترود مخصوص روکشدار (گِلدار)

  11. محسن گفت:

    امکانش هست که برای عیب یابی رکتیفایر های مختلف مطلبی برامون بذارید که بتونیم قبل از اینکه دستگاه خراب بشه خودمون متوجه بشیم که داره خراب میشه؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط

عضویت در خبرنامه :

برای عضویت در خبرنامه و اطلاع از جدیدترین مقالات مجله رونیکس ایمیل خود را وارد کنید.