آموزش تعمیر سنسور کیلومتر |  نشانه های خراب شدن سنسور کیلومتر چیست؟

تعمیر سنسور کیلومتر
  • دقیقه 6
  • 347
  • 0

به قلم منا رستمیان

9 آبان 1403

سنسور کیلومتر خودرو علاوه بر تعیین سرعت خودرو اطلاعات مربوط به سرعت را بهECU  و سیستم  ABS ارسال کرده و از این طریق نقشی حیاتی در ایمنی خودروی شما ایفا می‌کند.

با توجه به اهمیت کارکرد سنسور کیلومتر در خودرو، خرا‌ب‌ شدن آن کارکرد خودروی شما را مختل خواهد کرد. یاد‌گرفتن تعمیر سنسور کیلومتر به شما کمک می‌کند تا به محض مواجهه با مشکل برای برطرف‌کردن آن اقدام کرده و ایمنی خودروی خود را افزایش دهید.

در این مقاله از مجله رونیکس با وظایف سنسور کیلومتر خودرو آشنا شده و بعد از دانستن نشانه های خراب شدن سنسور کیلومتر روش‌هایی برای حل مشکلات سنسور کیلومتر می‌آموزید.

رونیکس را بخوانید.

نحوه عملکرد سنسور کیلومتر

سنسور سرعت خودرو قطعه‌ای است که به طور معمول در مسیر خروجی گیربکس به دیفرانسیل قرار می‌گیرد. این قطعه در مدل‌های مختلف و از طریق روش‌های متنوعی، سرعت حرکت لاستیک‌ها را اندازه گرفته و مقادیر سرعت را بهECU  منتقل می‌کند.

ECU این مقادیر سرعت را به جعبه دنده، موتور خودرو، سیستم ABS  و سیستم ESC  می‌فرستد و از این طریق به تعویض دنده، کنترل مناسب خودرو و کارکرد مناسب سیستم ترمز ABS کمک می‌کند.

نشانه های خراب شدن سنسور کیلومتر

مکانیزم‌های مختلف سنسور سرعت خودرو

انواع مختلف سنسورها از مکانیزم‌های متفاوتی برای اندازه‌گیری و ارسال دقیق اطلاعات سرعت بهره می‌گیرند. آشنایی با انواع این مکانیزم‌ها به شما در انتخاب مناسب‌ترین روش برای تعمیر سنسور کیلومتر کمک خواهد کرد.

سنسورهای مغناطیسی (سنسور اثر هال)

سنسورهای مغناطیسی برای تشخیص و ارسال سرعت به ECU از اثر هال استفاده می‌کنند. در این سنسورها اندازه سرعت با تغییرات میدان‌های مغناطیسی مختلف تشخیص داده شده و بعد از تبدیل به سیگنال‌های الکتریکی به کامپیوتر خودرو فرستاده می‌شود. این سنسورها از آنجا که از دقت بالایی برخوردارند، ایمنی مناسبی برای خودروی شما به همراه خواهند داشت.

سنسورهای القایی

این سنسورها از روش القای الکترومغناطیسی برای اندازه‌گیری سرعت خودرو استفاده می‌کنند. این سنسورها که شامل سیم‌پیچ و هسته مغناطیسی هستند، با هر حرکت چرخ‌دنده‌ها ولتاژی ایجاد می‌کنند که سرعت خودرو را رقم می‌زند. این سنسورها منبعی برای تغذیه ندارند و از دوام بالایی برخوردارند.

وظایف سنسور کیلومتر

تمامی انواع سنسورهای کیلومتر خودرو علاوه بر اندازه‌گیری سرعت خودرو، کارکردهای مهم دیگری نیز دارند که تعمیر سنسور کیلومتر را از اهمیتی ویژه برخوردار می‌کند. برخی از اصلی‌ترین وظایف سنسور کیلومتر عبارتند از:

  • افزایش ایمنی خودرو با ارسال اطلاعات به ABS و ESC
  • تأمین اطلاعات لازم برای عملکرد گیربکس
  • ارسال اطلاعات سرعت به جعبه دنده
  • بهینه‌سازی عملکرد موتور خودرو
  • کمک به ECU در تشخیص مشکلات موتور
آموزش تعمیر سنسور کیلومتر

نشانه های خراب شدن سنسور کیلومتر

اصلی‌ترین نشانه خرابی سنسور کیلومتر، تنظیم نبودن عقربه سرعت است؛ اما علائم دیگری نیز هستند که به شما نشان می‌دهند باید برای تعمیر سنسور کیلومتر دست به‌کار شوید. برای حل مشکلات سنسور کیلومتر بهتر است ابتدا با اصلی‌ترین نشانه های خراب شدن سنسور کیلومتر آشنا شویم.

مشکلات تعویض دنده

خراب‌شدن سنسور کیلومتر در برخی موارد منجر به بروز مشکلاتی در گیربکس خودرو می‌شود. در این مورد که در خودروهایی با دنده اتومات بیش از سایر انواع به چشم می‌خورد، عوض‌کردن دنده با مشکل مواجه شده و دنده گیر‌ می‌کند و به‌راحتی جا نمی‌رود. این مشکل از آنجا روی می‌دهد که گیربکس برای تعویض دنده در سرعت مناسب به اطلاعات سنسور کیلومتر نیازمند است و با اختلال در آن، سیستم گیربکس نیز دچار اختلال می‌شود.

روش‌شدن چراغ چک موتور

چراغ چک به دلایل مختلفی روشن می‌شود که یکی از آن‌ها خراب‌شدن سنسور کیلومتر است. کامپیوتر خودرو که تنظیمات سرعت را از سنسور دریافت می‌کند، با هرگونه اختلال در عملکرد سنسور، باعث روشن‌شدن چراغ چک موتور می‌شود.

مشکل کروز کنترل

سیستم‌های کروز کنترل که وظیفه کنترل سرعت خودرو را بر عهده دارند، اطلاعات مورد نیاز برای تنظیم سرعت را از سنسور کیلومتر خودرو دریافت می‌کنند و با خراب‌شدن سنسور سرعت، این سیستم‌ها نیز دچار مشکل می‌شوند یا به‌طور ناگهانی از کار می‌افتند. به ‌همین‌ دلیل است که تعمیر سنسور کیلومتر می‌تواند اثری چشم‌گیر روی ایمنی خودروی شما بگذارد.

حل مشکلات سنسور کیلومتر

اختلال در عملکرد موتور خودرو

از آنجا ‌که ECU از اطلاعات سنسور کیلومتر برای بهینه‌کردن مصرف سوخت در موتور استفاده می‌کند، مشکلات سنسور باعث بروز مشکلات مرتبط با سوخت شده و در عملکرد کلی موتور اختلال ایجاد می‌کنند.

توقف خودرو

تأثیر مستقیم سنسور کیلومتر در عملکرد موتور باعث می‌شود که خرابی آن در برخی موارد منجر به توقف خودروی در حال حرکت شده و مشکلی جدی برای ایمنی خودروی شما ایجاد کند. ترمز‌کردن ناگهانی در این سنسورها از اصلی‌ترین دلایل خاموش‌شدن خودرو خواهد بود و تعمیر سنسور کیلومتر این مشکل را برطرف خواهد کرد.

سرو‌صدای زیاد

از دیگر نشانه‌های خراب‌ شدن سنسور می‌توان به سر‌وصدای زیاد در خودرو اشاره کرد. همچنین مشکلات حرکت خودرو در سربالایی و ریپ‌زدن ماشین نیز از دیگر نشانه‌هایی است که نشان می‌دهد تعمیر سنسور خودرو باید برای شما در اولویت قرار گیرد.

روشن‌شدن چراغ هشدار ABS

خودروهایی که مجهز به سیستم هوشمند ترمز یا ABS هستند نیز اطلاعات مرتبط با سرعت را از سنسور کیلومتر خودرو دریافت می‌کنند. هر گونه اختلال در سنسور باعث اختلال در عملکرد سیستم ترمز ABS شده و باعث روشن‌شدن چراغ هشدار آن خواهد شد.

خراب شدن سنسور کیلومترسنج ABS

اگر مشکل خودروی شما از لنت ترمز است، مقاله صفر تا صد تعویض لنت خودرو را از دست ندهید.

آموزش تعمیر سنسور کیلومتر

در صورت مشاهده نشانه‌های خراب‌ شدن سنسور، برای افزایش کارکرد و ایمنی خودرو و پیش از آسیب بیشتر به سایر قطعات باید نسبت به تعمیر یا تعویض سنسور کیلومتر اقدام کنید. برای این کار به ابزارهای زیر نیاز خواهید داشت:

  • اسکنر OBD-II
  • مولتی‌متر
  • پیچ‌گوشتی
  • سنسور جدید

در ادامه مراحل تعمیر سنسور را یک به یک مرور خواهیم کرد.

برای تکمیل ابزار مورد نیاز خود می‌توانید از کیت خودرویی ۱۴ پارچه رونیکس استفاده کنید.

1.بررسی نقص سنسور

اولین قدم باز‌کردن پیچی است که سنسور کیلومتر را روی سطح گیربکس محکم نگه داشته است. بعد از باز‌کردن پیچ، سنسور را همراه با سوکت‌ از جا درآورید. برای آنکه از خرابی سنسور مطمئن شوید، سوئیچ ماشین را بچرخانید تا برق وارد سنسور شود. اگر با چرخاندن دستی سنسور، عقربه کیلومتر تغییری نکند، سنسور کیلومتر شما معیوب است و باید باقی مراحل را دنبال کنید. در صورت تمایل می‌توانید برای تست سنسور از اسکنر OBD-II کمک بگیرید.

2.بررسی سیم‌پیچ

در این مرحله سنسور را از سوکت جدا کرده و برای اطمینان از سلامت سیم‌پیچ پشت سنسور، از مولتی‌متر استفاده کنید. در برخی مواقع مشکلات سنسور ناشی از اختلال سیم‌پیچ است و با تعمیر سنسور کیلومتر یا تعویض آن همچنان مشکلات پابرجا خواهند بود.

برای این کار پراب‌های مولتی‌متر را به سیم‌پیچ متصل کرده و مقاومت نشان‌داده‌شده را با مقدار استاندارد آن مقایسه کنید. اگر مقاومت استاندارد باشد، سیم پیچ سالم است.

اشتباه نشان دادن کیلومتر

3.تعمیر یا تعویض سنسور

وقتی از سلامت سیم‌پیچ‌ مطمئن شدید، وقت آن است که سنسور کیلومتر خراب را تعمیر یا تعویض کنید. در بیشتر موارد سنسورها قابل تعمیر نبوده و باید با انواع جدیدتر جایگزین شوند. برای این کار سنسور جدید را در جایگاه سنسور قرار داده و پیچ آن را خوب محکم کنید.

4.تست سنسور جدید

در آخرین مرحله برای اطمینان از برطرف شدن مشکل و سلامت سنسور جدید، خودرو را روشن کنید. اگر نشانه‌های خراب‌شدن سنسور در خودروی شما از قبیل تنظیم‌نبودن عقربه سرعت، مشکلات مرتبط با دنده و چراغ هشدار ABS برطرف شده‌اند، سنسور شما سالم است.

اگر بعد از تعویض سنسور، نشانه‌های مشکل‌زای خودروی شما به قوت قبل باقی مانده بهتر است آن را به تعمیرکار مورد اطمینان خود بسپارید تا موارد دیگر را برای شما بررسی کند.

سخن آخر

با توجه به مشکلات زیادی که در پی خرابی سنسور کیلومتر خودروی شما اتفاق می‌افتد و از آنجا که خرابی این قطعه ایمنی خودروی شما را به طرزی قابل ملاحظه تحت‌تأثیر قرار خواهد داد، بهتر است پیش از آنکه به تعمیر سنسور کیلومتر نیاز پیدا کنید، با اقداماتی ساده از بروز مشکل پیشگیری کرده یا از سرعت آن کم کنید. با انجام‌دادن مراحل زیر می‌توانید در وقت و هزینه خود صرفه‌جویی کرده و ایمنی خودرو را افزایش دهید.

  1. در سرویس دوره‌ای خودرو از سلامت سنسور و سیم‌پیچ‌ها مطمئن شوید.
  2. در صورت آلودگی اجزای سنسور و قطعات پیرامون آن، نسبت به تمیز‌کردن آن اقدام کنید.
  3. با مشاهده اولین علائم مرتبط با سنسور، برای پیشگیری از بیشتر‌ شدن مشکل برای تعمیر آن وارد عمل شوید.

حالا نوبت شماست که برای ما از تجربه خراب ‌شدن سنسور کیلومتر بگویید. آیا تا به حال تعمیر سنسور کیلومتر خودروی خود را انجام داده‌اید؟

سؤالات متداول

انواع مختلف سنسور کیلومتر کدامند؟
سنسور چرخ‌دنده‌ای و سنسور مگنتی از انواع سنسور کیلومتر هستند.

علائم خرابی سنسور کیلومتر چیست؟
تنظیم ‌نبودن عقربه سرعت، روشن‌شدن چراغ چک موتور، جا نرفتن دنده، خاموش ‌شدن ماشین در سربالایی از علائم خرابی سنسور کیلومتر هستند.

سنسور کیلومتر کجاست؟
سنسور کیلومتر در بیشتر خودورها در مسیر خروجی گیربکس به دیفرانسیل قرار گرفته است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط

عضویت در خبرنامه :

برای عضویت در خبرنامه و اطلاع از جدیدترین مقالات مجله رونیکس ایمیل خود را وارد کنید.