- دقیقه 7
- 4608
- يك نظر
به قلم مهسا تاران
13 شهریور 1400
همانطور که می دانید، شیشه دودی به دو شکل در اتومبیل ها دیده می شود، در برخی از اتومبیلها به صورت فابریک و به عنوان یک آپشن در خودرو معرفی میشود که در بازار ایران به شیشه رفلکس معروف است. البته تفاوت دیگر این شیشه ها با شیشه های دودی دستی که دودی کردن شیشه خودرو با سشوار صنعتی هم برای همین روش می باشد، این است که خود شیشه اتومبیل با بهره گیری از فناوری های جدید رنگ شده است و یا با استفاده از شیشه های چند لایه، یک لایه را به صورت رنگ شده در کنار شیشه اصلی تعبیه می کنند.
اما برای داشتن شیشه دودی بر روی اتومبیل هایی که شیشه های شفاف دارند، معمولا از طلق های پلاستیکی رنگی از جنس کامپوزیت نرم یک پارچه استفاده می شود. این روش به صورت دودی کردن شیشه خودرو با سشوار صنعتی انجام می شود. این طلق ها به آسانی در بازار ایران قابل تهیه هستند و البته رنگ ها و کیفیت های متفاوتی دارند، پس طبیعی است در هنگام خرید طلق شیشه دودی اتومبیل، به برند های مختلف با قیمت های متفاوت برخورد کنید.
دودی کردن شیشه ماشین
یکی از دلایلی که باعث میشود بسیاری از افراد شیشه خودروی خود را دودی کنند، کاهش دمای خودرو در مقابل تابش نور آفتاب است. دودی شدن شیشهها باعث کاهش گرمای داخل کابین خودرو میشود. همچنین از تابش اشعه مضر uv برای سرنشینان و راننده هم جلوگیری میکند.
بسیاری از افراد هم به شیشه دودی به عنوان یک اقدام برای زیباتر کردن خودرو نگاه میکنند. زیرا باعث اسپرت شدن استایل ماشین میشود. یکی از راههای دودی کردن شیشه ماشین با کمک سشوار صنعتی انجام میشود که باید برچسبهای تیره روی شیشه چسبانده شود.
در قانون راهنمایی و رانندگی برای دودی کردن شیشه ماشین هیچ قانونی مشخص نشده است. با این حال، اگر سرنشینان از داخل خودرو در فاصله 3 متری مشخص نباشند، پلیس میتواند شما را جریمه کند. به همین دلیل باید قاعده و اصول دودی کردن شیشه خودرو را رعایت کنید.
دودی کردن شیشه خودرو با سشوار صنعتی چه مزایایی برای خودرو دارد؟
نصب شیشه دودی به عنوان شیشه ماشین، مانع از ورود گرما به داخل خودرو در تابستان شده و مانع از آفتاب سوختگی سرنشینان و کودکان خواهد شد.
گاها گفته می شود که دلیل نصب برچسب دودی روی شیشه، ایجاد حریم شخصی برای راننده و سرنشینان اتومبیل بوده که البته از جهاتی می تواند درست یا نادرست باشد.
از دیگر دلایل دودی کردن شیشه خودرو با سشوار صنعتی می توان به ضد خش کردن شیشه ماشین اشاره کرد. برچسب ها از ایجاد خط و خش جلوگیری کرده و به عنوان محافظی برای شیشه خودرو عمل می کنند. به این ترتیب که مقاومت بیشتری در برابر ضربات وارد شده به شیشه خودرو ایجاد می کنند و در واقع همین مورد توانسته نظر طرفداران بسیاری را به خود جلب کند.
برچسب های دودی شیشه حتی از تابش اشعه های مضر و اشعه uv تا حدی جلوگیری کرده و باعث کاهش مضرات این اشعه می شوند. در برخی از کشور هایی که خودرو تولید می شود از شیشه های آنتی UV استفاده نمی کنند و همین مسئله افراد را به دودی کردن شیشه خودرو با سشوار صنعتی ترغیب می کند.
به علاوه شیشه دودی برای خودرو، زیبایی و جلوه بهتری ایجاد کرده و برای موارد امنیتی و حفاظتی هم مورد استفاده قرار می گیرد. با این وجود قوانین راهنمایی و رانندگی ایران تیره کردن شیشه خودرو را محدود کرده و جریمه نقدی برای صاحبان خودرو هایی که شیشه های دودی غیر متعارف داشته باشند در نظر گرفته است. پلیس راهور تهران بزرگ در پاسخ به این سوال که شیشه های دودی نامتعارف دقیقا به چه نوع شیشه هایی اطلاق می شود گفت:
طبق قوانین موجود در مراکز معاینه فنی، وجود برچسب شیشه دودی (حتی کمرنگ ۴۰ درصد) برای شیشه عقب خودرو غیر مجاز است و در صورت وجود، برگه معاینه فنی صادر نمی شود ولی اگر شیشه عقب خودرو به طور فابریک دودی باشد نه با برچسب مانعی برای صدور برگه معاینه وجود ندارد. لازم به ذکر است که شیشه دودی (برچسب و یا شیشه دودی فابریک کارخانه) برای پنجره های جلو و عقب، در صورتی که سرنشینان خودرو از فاصله 3 متری قابل دیدن باشند، مانعی برای صدور معاینه فنی نخواهد بود.
بیشتر بخوانید: نحوه استفاده از سشوار صنعتی
سشوار صنعتی چیست؟
سشوار صنعتی در واقع ابزاری است که توانایی تولید یک جریان هوایی با سرعت های متفاوت و دمایی معمولا مابین 100 تا 600 درجه سانتی گراد را دارد. این ابزار جایگزین امنی برای اموری می باشد که در گذشته گرمای مورد نیاز را به وسیله شعله مستقیم تامین می کردند و در کارهایی همچون نکات خشک کردن رنگ با سشوار صنعتی یا دودی کردن شیشه خودرو کاربرد دارد.
نحوه کارکرد این دستگاه بسیار شبیه به سشوار خانگی می باشد به این ترتیب که گرمای تولید شده توسط المنت برقی به وسیله یک دمنده از طریق نازل دستگاه به بیرون دمیده می شود ولی با این تفاوت که قابلیت تولید دما های بسیار بالاتر و هم چنین جریان هوای بیشتری نسبت به نمونه خانگی خود را دارد. در واقع سشوارهای صنعتی از شدت باد بیشتر و نیز حرارت بالاتری نسبت به سشوارهای معمولی برخوردارند.
معمولا یک سشوار صنعتی مجهز به مکانیزمی است که توانایی کنترل میزان باد و گرمای تولید شده را دارد.
این ابزار صنعتی از دو قسمت تشکیل شده است. اولین بخش آن المنت است که کار آن تولید هوای گرم بوده و قسمت دوم موتور سشوار صنعتی است که در انتقال هوای گرم تولید شده توسط المنت کارایی دارد.
سشوار صنعتی به عنوان ابزاری با چندین مورد استفاده و کاربرد در صنایع متفاوت بکار گرفته می شود که یکی از کاربردهای عمومی آن دودی کردن شیشه خودرو با سشوار صنعتی است.
به نقل از سایت راندنو درباره دودی کردن شیشه خودرو با سشوار صنعتی میتوان گفت:
“در لیست زیر به عوامل مؤثر بر قیمت دودی کردن شیشه اتوموبیل پرداخته شده است:
- نوع خودرو و شیشه آن
- کیفیت برچسب دودی
- برخورداری از قابلیت ضد خش
- رنگ های دودی و سبز تیره
- عدم شکستگی شیشه در صورت تصادف
- نصب برچسب توسط حرارت”
بیشتر بخوانید: سشوار صنعتی چیست؟
نحوه دودی کردن شیشه خودرو با سشوار صنعتی
دودی کردن شیشه خودرو با سشوار صنعتی یک فرایند چند مرحله اي است و برای انجام دادن آن؛ به یک سری از ابزارآلات و وسایل نیاز پیدا خواهیم کرد. یکی از این وسایل، کاتر است که برای برش دادن فریم هاي رنگی استفاده می شود، بهتر است در این فرایند از کاتر هاي کوچک که تیغه نازک دارند، استفاده شود.
لیسه یا لیسک دومین ابزاری است که به آن احتیاج داریم، یک لیسه پلاستیکی نازک می تواند در حرکت دادن آب در زیر طلق به ما کمک کند. همچنین در فرایند دودی کردن شیشه ماشین، به سشوار نیاز پیدا خواهیم کرد که البته پیشنهاد می کنیم از سشوار هاي صنعتی در این پروسه استفاده کنید.
در ابتدا برای دودی کردن شیشه خودرو با سشوار صنعتی شیشه را به خوبی می شوییم، به صورتی که هیچ آلودگی یا لکه اي بر روی آن دیده نشود. پس از آن از یک محلول شوینده و آب استفاده می کنیم و از طریق آب پاش بر روی لایه بیرونی شیشه اسپری می کنیم.
طلق رنگی را روی شیشه خیس قرار داده و سپس قسمت هاي اضافی دور شیشه را با استفاده از کاتر می بریم. در این قسمت باید توجه داشته باشیم که در زمان بریدن طلق، حدود ۵ تا ۱۰ میلی متر از بالای طلق را باقی بگذاریم تا در زمان چسباندن آن بتوانیم از این قسمت به عنوان اهرم نگه دارنده استفاده کنیم.
در مرحله بعد نوبت به لیسه کشیدن می رسد؛ در این مرحله از بالا شروع به لیسه کشیدن می کنیم تا تمام مایع زیر طلق به بیرون ریخته شود. دراین مرحله ضمن لیسه کشیدن باید از سشوار صنعتی هم استفاده کنید تا سطح زیر طلق کاملا خشک شود.
سپس شیشه خودرو را به پایین بیاورید و لبه بالایی طلق را با کاتر، هم سطح با شیشه کنید. حالا شیشه خودرو شما دودی است. شما دودی کردن شیشه خودرو با سشوار صنعتی را به درستی و می توانید این تکنیک را به راحتی برای دودی کردن تمام شیشه هاي دیگر خودروها نیز استفاده کنید.
مزایا و معایب شیشه دودی را به نقل از خودرو 45 بخوانید:
“مزایای شیشه دودی:
جلوگیری از تابش نور خورشید
کاهش دمای داخل کابین خودرو
افزایش مقاومت شیشه خودرو
حفظ حریم خصوصی داخل خودرو
ظاهر زیباتر خودرو
محافظت در برابر اشعه UV
رانندگی راحت
خاصیت ضد خش شیشه
معایب شیشه دودی:
احتمال ایجاد اختلال در دید راننده
احتمال جریمه شدن توسط پلیس”
نکات مهم دودی کردن شیشه خودرو
برای اینکه شیشههای ماشین خود را تیره و دودی کنید، باید چارچوب قوانین راهنمایی و رانندگی را رعایت کنید. طبق قوانین در ایران رانندگان موظفند بین 35 تا 40 درصد شیشههای خودروی خود را دودی کنند. همانطور که در بالاتر هم اشاره کردیم، سرنشینان خودرو باید از فاصله 3 متری در داخل ماشین مشخص باشند.
جالب است بدانید برای خودروهایی که برای مقامات کشور وجود دارد، میتوانند شیشهها را با درصد بالاتری دودی کنند. خودروهای دیپلماتیک و سیاسی باید شیشههای دودی و تیره داشته باشند تا افراد و شخصیتهای مهم در آنها مشخص نباشند. این کار به منظور جلوگیری از ترور و مسائل امنیتی صورت میگیرد.
اگر شیشههای خودرو بیش از حد مجاز دودی شده باشد، پلیس راهنمایی و رانندگی میتواند صاحب خودرو را جریمه یا حتی خودرو او را توقیف کند.
همچنین مراکز معاینه فنی هم برای دودی کردن شیشه خودرو قاعده و قانون خود را مشخص کرده است. به طوری که هیچ خودرویی اجازه دودی کردن شیشه عقب خودرو را ندارد و اگر شیشه عقب دودی شده باشد، مرکز معاینه فنی برای آن برگه معاینه صادر نمیکند.
اگر شیشه عقب خودرو تیره و دودی شده باشد، راننده نسبت به عقب خودرو در جاده دید ندارد و این حالت رانندگی را برای او دشوار میکند. اگر شیشه خودرو به صورت فابریک دودی انتخاب شده باشد (در کارخانه)، هیچ مشکلی را ایجاد نمیکند.
سخن آخر
در این نوشتار به نکات دودی کردن شیشه خودرو و نحوه انجام آن پرداختیم. سشوار صنعتی ابزاری کاربردی برای چسباندن برچسب دودی روی شیشه خودرو است. نحوه کار با این دستگاه و چسباندن برچسب روی شیشه در این مطلب بررسی شد.
در مورد اثربخشی این تکنیک، خطرات احتمالی و اینکه آیا کیفیت و دوام مناسبی دارد؟ یا بدون استفاده از سشوار میتوانیم شیشه دودی مناسب تری داشته باشیم؟