مراحل ساخت مبل به زبان ساده؛ از طراحی تا تولید

مراحل ساخت مبل به زبان ساده؛ از طراحی تا تولید
  • دقیقه 7
  • 173
  • 0

به قلم سمانه محمدزاده

6 بهمن 1403

مبلمان یکی از اصلی‌ترین اجزای دکوراسیون هر خانه‌ای است که علاوه بر راحتی، باعث زیبایی فضای داخلی نیز می‌شود. ساخت مبلمان شامل فرآیند پیچیده‌ای است و هر یک از این مراحل به مهارت و دقت زیادی نیاز دارد. در این مقاله، وسایل مورد نیاز و مراحل ساخت مبل را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

رونیکس را بخوانید.

مراحل آغازین ساخت مبل: انتخاب مواد اولیه و ابزارهای ضروری

انتخاب مواد اولیه و ابزارهای ضروری در مراحل ساخت مبل از اهمیت زیادی برخوردار است. برای مثال برای برش چوب از اره، برش پارچه از قیچی، نصب اتصالات از چسب و پیچ‌گوشتی استفاده می‌شود. در ادامه، هر یک از این مواد اولیه و ابزارآلات موردنیاز را توضیح می‌دهیم.

انتخاب چوب مناسب برای ساخت مبل

چوب از اصلی‌ترین مواد اولیه مورد نیاز برای ساخت مبل است. در واقع، در ساخت انواع مبلمان، از راحتی گرفته تا کلاسیک، از چوب و یا فرآورده‌های چوبی مانند ام‌دی‌اف، نئوپان، چوب روس، چوب راش و غیره استفاده می‌شود. چوب‌هایی که در بخش اسکلت و پایه مبل به کار برده می‌شوند، باید استحکام بالایی داشته باشند؛ زیرا وزن زیادی را تحمل می‌کنند. برای مثال، چوب روس بسیار محکم است و در ساخت مبل کاربرد فراوانی دارد. چوب علاوه بر استحکام، باید از نظر ظاهری و بافت نیز با مدل مبل هماهنگ باشد.

انتخاب چوب مناسب برای ساخت مبل

انتخاب پارچه برای روکش مبل

پارچه مبل علاوه بر این‌که استایل مبل را مشخص می‌کند، تاثیر زیادی بر راحتی و مقاومت آن دارد. روکش مبل باید در برابر سایش و نشستن‌های طولانی‌مدت مقاوم باشد. پارچه‌های مبل می‌توانند از جنس‌های مختلفی مانند کتان، میکروفایبر، چرم، پلی‌استر و … باشند. قابلیت شست‌وشو نیز از جمله ویژگی‌های مهم پارچه مبل است که باید مورد توجه قرار گیرد.

انتخاب فوم برای راحتی و انعطاف‌پذیری

فوم یکی از مهم‌ترین مواد مورد نیاز در مراحل ساخت مبل است که تاثیر زیادی بر راحتی آن دارد. فوم‌ها به طور کلی در دو دسته سرد و گرم قرار می‌گیرند. فوم سرد به دلیل خاصیت ارتجاعی و راحتی بالا، به خوبی شکل بدن را به خود می‌گیرد. در عوض، فوم گرم معمولا سخت‌تر است و بیشتر در مبلمان اداری و اقتصادی استفاده می‌شود؛ زیرا نسبت به فوم سرد هزینه کمتری دارد.

نصب فنر برای افزایش راحتی مبلفنرها باعث دوام و راحتی بیشتر مبل می‌شوند. فنرهای مورد استفاده در ساخت مبل به دو دسته فشاری و کششی تقسیم می‌شوند که هرکدام ویژگی‌های مختلفی دارند. برای مثال، فنرهای کششی مقاومت بالایی در برابر نیروی وارد شده به بخش نشیمن مبل دارند و در مبل‌های راحتی و استیل استفاده می‌شوند.

مبل نیمه ساخته شده در مراحل 
آخر

رنگ‌آمیزی و پرداخت نهایی مبل

یکی دیگر از مراحل ساخت مبل، رنگ‌آمیزی است. رنگ‌آمیزی نه تنها باعث زیبایی، بلکه موجب افزایش دوام مبل نیز می‌شود. در انتخاب رنگ، باید به طرح و مدل مبل دقت کرده و رنگی متناسب با آن انتخاب کنید. برای رنگ‌آمیزی از رنگ‌های مخصوص چوب استفاده می‌شود که شامل رنگ‌های روغنی و رنگ‌های بر پایه آب هستند.

استفاده از چسب برای اتصالات مقاوم

چسب‌ها کاربرد زیادی در فرآیند ساخت مبل دارند. با استفاده از چسب، به‌راحتی می‌توان فوم‌ها، اسفنج‌ها، کلاف‌های چوبی مبل و به‌طور کلی اتصالات مختلف را به هم متصل کرد. چسب‌های مورد استفاده در مبل‌سازی شامل چسب اپوکسی، چسب پلی اورتان و چسب چوب هستند.

مرحله دوم: کلاف‌سازی: ساخت اسکلت مبل با ابزارهای مناسب

ساخت اسکلت یا کلاف‌سازی یکی از مهم‌ترین مراحل ساخت مبل است که شکل کلی مبل را ایجاد می‌کند. این بخش نقش مهمی در استحکام مبل دارد یا عبارت ساده‌تر سنگ بنای مبل است.

ساخت اسکلت مبل با ابزارهای مناسب

برش دقیق چوب با اره دستی یا برقی

در مرحله‌ ابتدایی، الوار با دستگاه‌های نجاری همچون اره ‌برقی یا دستی به قطعات موردنیاز برش داده می‌شوند. همچنین، در مراحل ساخت مبل سلطنتی، ایجاد طرح و نقش بر روی چوب در این مرحله انجام می‌گیرد.

برش دقیق چوب با اره دستی یا برقی

انواع اره برقی‌های رونیکس در یک نگاه

مونتاژ قطعات اسکلت مبل: استفاده از چکش و پیچ‌گوشتی

بعد از برش، قطعات اسکلت مبل با استفاده از چکش و میخ به یکدیگر محکم متصل می‌شوند. برای بستن پیچ‌ها و محکم‌کردن اتصالات، از پیچ‌گوشتی استفاده می‌شود.

تقویت اتصالات با چسب چوب و میخ

برای تقویت اتصالات اسکلت مبل از چسب چوب نیز استفاده می‌شود. در واقع، بعد از چسب چوب، اتصالات با میخ محکم‌تر نگه داشته می‌شوند. برای این کار می‌توانید از میخکوب استفاده کنید.

بررسی زوایا و دقت اتصالات با گونیا

در نهایت، زوایای اتصالات با استفاده از گونیا چک می‌شوند. عدم دقت در این مرحله باعث کجی یا لق‌بودن پایه‌های مبل می‌شود

مرحله سوم: رنگ‌کاری و پرداخت نهایی، زیبایی و دوام مبل

بعد از ساخت اسکلت مبل، نوبت به رنگ‌آمیزی می‌رسد. رنگ‌آمیزی یکی از مهم‌ترین مراحل ساخت مبل است که علاوه بر افزایش زیبایی، به دوام بیشتر مبل نیز کمک می‌کند. در ابتدا، باید ناهمواری‌های سطح چوب را یکدست کنید. برای این کار می‌توانید از سنباده استفاده کنید. پس از اینکه سطح چوب کاملاً صاف و صیقلی شد، رنگ آستر یا پرایمر زده می‌شود. در مرحله‌ آخر، پس از خشک‌شدن پرایمر، رنگ اصلی با استفاده از قلم‌مو، اسپری رنگ یا پیستوله به تمام بخش‌های اسکلت مبل زده می‌شود.

رنگ‌کاری و پرداخت نهایی، زیبایی و دوام مبل

نگاهی به پیستوله‌های رونیکس

مرحله چهارم: نصب فنر و فوم: افزودن راحتی و انعطاف‌پذیری

در مراحل ساخت مبل، نصب فنر و فوم از اهمیت بالایی برخوردار است. فنر وزن بدن را به‌صورت یکسان در تمام نقاط مبل توزیع می‌کند. برای فنرکشی از دستگاه نصب فنر استفاده می‌کنیم. در مرحله‌ بعد، فوم را متناسب با اندازه‌ مبل با قیچی برش می‌زنیم و با استفاده از چسب فوم، آن را بر روی سطح مبل چسبانده و فیکس می‌کنیم.

دوخت و آماده‌سازی روکش مبل

فوت‌ و فن‌های زیرسازی مبل

مرحله پنجم: دوخت و آماده‌سازی روکش مبل

در این مرحله، پارچه‌ مبل را با متر اندازه زده و با قیچی برش می‌زنیم. برای دوخت پارچه‌های مبلی به‌دلیل ضخامت زیاد، از چرخ خیاطی صنعتی استفاده می‌شود. برای نصب پارچه نیز از منگنه بادی استفاده می‌کنیم.

مرحله ششم: مونتاژ نهایی و نصب قطعات تکمیلی

در این مرحله، تمامی قطعات مبل به یکدیگر متصل می‌شوند. برای نصب قطعات تکمیلی مبل، می‌توانید از پیچ‌گوشتی و چکش استفاده کنید. همچنین، ترازبودن مبل را با ابزارآلات تنظیم بررسی کنید.

مرحله هفتم: آماده‌سازی برای ارسال: بسته‌بندی و مراقبت از مبل

در این مرحله، مبل برای ارسال آماده است. برای جلوگیری از آسیب به مبل، می‌توانید مبل را با فوم بپوشانید. فوم از ضربات احتمالی در حین جابه‌جایی جلوگیری می‌کند. برای محکم‌کاری، دور مبل را با پلاستیک حباب‌دار کاملاً بپیچید. همچنین، برای جلوگیری از باز شدن بسته‌بندی مبل، تمام بخش‌ها را با نوار چسب محکم بچسبانید.

آماده‌سازی برای ارسال: بسته‌بندی و مراقبت از مبل

مراحل ساخت مبل سلطنتی با مبل راحتی چه تفاوت هایی دارد؟

مراحل ساخت مبل راحتی و سلطنتی تقریباً مشابه هستند؛ اما در جزئیات تفاوت‌هایی دارند. در مرحله کلاف‌سازی، مبل سلطنتی به‌دلیل داشتن طرح و نقش به مدت زمان بیشتری برای تراش چوب نیاز دارد. همچنین در مرحله روکش، برای مبل سلطنتی از پارچه‌های فاخر مانند مخمل استفاده می‌شود. در حالی که در مبل راحتی طراحی ساده‌تر است و فقط پایه‌های مبل نیاز به رنگ‌آمیزی دارند.
مبل راحتی بیشتر بر راحتی تمرکز دارد تا ظاهر. فنر زیگزاگی فنرهای فلزی به حالت زیگزاگ و سطحی کاملا مسطح دارند و برای مبلمان راحتی بیشتر استفاده می‌شود.

مراحل پرداخت و پوشش‌دهی چوب در مبلمان

نکات مهم در انتخاب ابزارهای کار مناسب

انتخاب ابزار مناسب بر نتیجه هر کاری تاثیر زیادی دارد. اولین نکته‌ای که در انتخاب ابزار باید در نظر بگیرید، کیفیت است. ابزارآلات باکیفیت، بادوام هستند و باعث کیفیت بالای کار نیز می‌شوند. ابزاری انتخاب کنید که راحت و ارگونومیک باشد تا کاربر در استفاده طولانی‌مدت دچار خستگی نشود.
ایمنی در کار همیشه حرف اول را می‌زند. استفاده از ابزارآلاتی با ویژگی‌های ایمنی چون دسته ضد لغزش، محافظ‌های ایمنی و سیستم‌های خاموشی خودکار، از حوادث احتمالی جلوگیری می‌کند. در این آموزش ساخت مبل، مراحل و ابزارهای مورد نیاز را بررسی کردیم. اگر سوالی در این مورد دارید، در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.

سوالات متداول

چه نوع چوبی برای ساخت مبل مناسب‌تر است؟
انتخاب چوب بستگی به نوع مبل دارد. چوب‌های راش، روس، گردو، توسکا و … از چوب‌هایی هستند که در ساخت مبلمان به کاربرده می‌شوند.
استفاده از فوم سرد بهتر است یا فوم گرم؟
فوم سرد خاصیت ارتجاعی بالاتری دارد و در ساخت مبلمان بیشتر استفاده می‌شود. فوم گرم سفت‌تر است و خاصیت ارتجاعی کمتری دارد و سریع تغییر شکل می‌دهد.
چه مدت زمانی طول می‌کشد تا یک مبل کامل ساخته شود؟
مدت زمان ساخت مبل بستگی به نوع مبل و مواد اولیه ساخت آن دارد. اما به طور کلی این فرآیند برای مبل ساده 7 تا 10 روز زمان می‌برد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط

عضویت در خبرنامه :

برای عضویت در خبرنامه و اطلاع از جدیدترین مقالات مجله رونیکس ایمیل خود را وارد کنید.