رعایت استاندارد در ساخت مبلمان 

رعایت استاندارد در ساخت مبلمان
  • دقیقه 5
  • 655
  • 0

به قلم بیتا حموله

14 مهر 1403

این مقاله با همکاری گروه مبلمان دانشگاه تهران و مجله رونیکس و به کوشش بیتا حموله، دانشجوی كارشناسی مهندسی صنايع مبلمان دانشگاه تهران تالیف شده است.

استاندارد به مجموعه‌ای از الزامات مشخصات یا راهنماهایی گفته می‌شود که برای تضمین کیفیت، ایمنی و کارایی محصولات، خدمات یا فرایندها تدوین می‌شوند. هدف از استاندارد تسهیل تجارت، حفاظت از مصرف‌کننده و بهبود کیفیت زندگی است. در ساخت مبلمان‌ها نیز باید استانداردهایی را در نظر گرفت. رعایت استانداردها در ساخت مبلمان از نکاتی است که تولید کنندگان برای جلب رضایت مشتری و تضمین کیفیت برای مشتریان باید به آن توجه کنند. در این مقاله از مجله رونیکس، با ویژگی‌ها و اهمیت مبلمان‌های استاندارد بیشتر آشنا می‌شویم.

رونیکس را بخوانید.

دلایل اهمیت رعایت استاندارد در ساخت مبلمان

در این بخش، مهم‌ترین دلایلی بررسی می‌شوند که اهمیت رعایت استاندارد در ساخت مبلمان را نشان می‌دهند.

۱- راحتی و ارگونومی: مبلمان‌ها باید به گونه‌ای طراحی شوند که راحتی کاربران را تضمین کنند. رعایت ابعاد استاندارد کمک می‌کند تا مبلمان با آناتومی بدن انسان سازگار باشد و از بروز آسیب‌های اسکلتی و عضلانی و بیماری‌هایی مانند کمردرد و گردن درد جلوگیری کند.

ارگونومی مبلمان اداری

۲- ایمنی: استفاده از مواد و طراحی‌های استاندارد مبلمان می‌تواند خطرات ناشی از استفاده نادرست و نقص‌های ساختاری را کاهش دهد. رعایت ایمنی به خصوص  در ساخت مبلمان‌های کودک اهمیت به سزایی دارد.

۳- تسهیل  در تولید و توزیع: استفاده از استانداردها در طراحی و تولید مبلمان می‌تواند فرآیند تولید را ساده‌تر کند و توزیع و فروش را نیز تسهیل کند.

۴- جلب نظر و رضایت مشتری: مبلمانی که با رعایت استاندارد طراحی و تولید شود رضایت بیشتری را از سوی مشتری جلب می‌کند؛ زیرا مطابق با خواسته‌های مشتری طراحی شده است.

ویژگی‌های مبلمان استاندارد

۱- کیفیت مواد: مبلمان‌های استاندارد باید از مواد با کیفیت بالا، مانند چوب‌های دارای استحکام مناسب، پارچه‌های بادوام و فوم‌های مناسب ساخته شوند.

کیفیت رونیکس اتفاقی نیست!

2- راحت‌بودن مبلمان: مبلمان استاندارد، مبلمانی است که دارای طراحی ارگونومیک باشد تا به راحتی بدن کمک کند و باعث خستگی نشود.

۳- پایداری و استحکام: ساختار مقاوم مبلمان‌های استاندارد باعث بالارفتن عمر محصول می‌شود. مبلمان مستحکم، در برابر فشار و وزن واردشده از مقاومت لازم برخوردار خواهد بود.

پایداری و استحکام مبلمان

۴- ابعاد مناسب: مبلمان استاندارد باید دارای ابعاد مناسب و استاندارد باشد تا به راحتی در فضا قرار گرفته و همچنین قابلیت استفاده برای تمام افراد را داشته باشد.

۵- اتصالات مناسب و مقاوم: استفاده از اتصال مناسب باعث مقاومت مبلمان و صندلی در برابر فشار و نیرو و جلوگیری از شکستگی مبلمان‌ها خواهد بود. از اتصالات چوبی می‌توان اتصال کام و زبانه و پین (دوبل) را در مبلمان‌های چوبی نام برد که اتصال کام و زبانه نسبت به اتصال پین مقاوم‌تر است. این اتصال معمولا در متصل کردن قیدهای جلو و عقب مبل و صندلی به پایه‌ها استفاده می‌شود.

اتصال بیسکویتی در چوب

۶- چوب‌های مناسب: چوب‌هایی که در ساخت مبلمان استفاده می‌شود باید دارای استحکام کافی و دانسیته مناسب باشند. همچنین باید این چوب‌ها در شرایط مناسب خشک شده باشند و میزان رطوبت آن‌ها نیز استاندارد باشد. اگر چوب دارای رطوبت کافی نباشد یا به طور مناسب خشک نشده باشد باعث می‌شود که مبلمان دارای مقاومت کافی نبوده و اتصالات آن از هم گسسته شود و یا این که چوب دچار ترک شود. میزان رطوبت مورد نیاز چوب‌ها در صنعت ساخت مبلمان حدود 12 الي 15 درصد است. به عبارتی چوب‌هایی که به کشور وارد می‌شوند باید به رطوبت تعادل برسند تا هنگام ساخت مبل، مبلمان دچار آسیب و تنش نشود.

استانداردهایی که در ساخت مبلمان باید رعایت شود

۱- استانداردهای ایمنی: استانداردهای ایمنی شامل موارد زیر هستند.

  • استاندارد تست و استحکام و پایداری مبلمان: EN12520 (استاندارد ملی ۱۸۶۸۸).
  • استاندارد ایمنی مبلمان برای جلوگیری از واژگونی به ویژه در مبلمان‌های کودک: ASTM F2057.
  • استاندارد ارزیابی و استحکام استاتیک، خستگی و دوام اجزای مبلمان: EN1022 ( استاندارد ملی ۹۱۸۴).
  • استاندارد ارزیابی مقاومت اتصالات سازه‌های چوبی EN 1728 ( استاندارد ملی ۱۱۵۲۷).

جايگاه روان‌شناسی رنگ در انتخاب مبلمان

۲- استانداردهای مواد: استفاده از مواد غیر سمی و ایمن به ویژه در تولید مبلمان کودک و رعایتاستانداردCARB برای کنترل انتشار فرمالدهید.

۳- استاندارد کیفیت: سیستم مدیریت کیفیت که تضمین می‌کند فرایندهای تولید بهینه و مطابق با نیازهای مشتری باشد: ISo 9001 .

استانداردهای دوام و مقاومت  ISo7170 که تست دوام مبلمان است و BSEN 16139 که دیگر استانداردی برای ارزیابی مقاومت و دوام مبلمان است.

۴- استانداردهای زیست‌محیطی: رعایت اصول پایداری و استفاده از مواد قابل بازیافت و FSC که تاییدیه‌ای برای چوب‌هایی است که از منابع پایدار در ساخت مبلمان استفاده شده است.

۵- استانداردهای تست و بازرسی: انجام تست‌های دوره‌ای برای اطمینان از کیفیت و ایمنی محصولات مانند تست‌های فشار، کشش و خمش.

ابعاد استاندارد در ساخت مبلمان

بسته به کاربرد و نوع مبلمان ابعاد یک مبلمان می‌تواند متفاوت باشد اما به طور کلی ابعاد استاندارد به شرح زیر است:

۱- میزهای ناهارخوری: ارتفاع حدود ۷۵ تا ۸۰ سانتی‌متر. عرض ۸۰ تا ۱۰۰ سانتی‌متر.  طول ۱۲۰ و ۱۸۰ سانتی‌متر.

استاندارد میز ناهارخوری

بیشتر بخوانید:
صفر تا صد ساخت میز چوبی ساده در خانه

2- صندلی ناهارخوری: ارتفاع نشیمن ۴۵ تا ۵۰ سانتی‌متر. عرض نشیمن ۴۰ تا ۵۰ سانتی‌متر. عمق نشیمن ۴۰ تا ۵۰ سانتی‌متر.

۳- مبل راحتی تک نفره: ارتفاع نشیمن ۴۰ تا ۴۵ سانتی‌متر. عرض نشیمن ۷۰ تا ۹۰ سانتی‌متر. عمق  نشیمن ۵۰ تا ۶۰ سانتی‌متر.

۴- مبل راحتی دو نفره: طول ۱۲۰ تا ۱۸۰ سانتی‌متر و عمق ۷۰ تا ۹۰ سانتی‌متر.

استاندارد میز راحتی دونفره

5- مبل راحتی سه نفره: طول ۱۸۰ تا ۲۴۰ سانتی‌متر و عمق ۷۰ تا ۹۰ سانتی‌متر.

۶- میز تلویزیون: ارتفاع ۴۰ تا ۷۰ سانتی‌متر و عرض ۱۰۰ تا ۲۰۰ سانتی‌متر.

۷- کمدها و قفسه‌ها: ارتفاع بین ۱۸۰ تا ۲۱۰ سانتی‌متر. عرض بین ۸۰ تا ۱۲۰ سانتی‌متر و عمق بین ۳۰ تا ۶۰ سانتی‌متر.

۸- کابینت‌ها: ابعاد استاندارد کابینت به شرح زیر است.

  • کابینت‌های بالا ارتفاع ۷۰ تا ۹۰ سانتی‌متر و عمق ۳۰ تا ۳۵ سانتی‌متر.
  • کابینت‌های پایین (زمینی): ارتفاع ۸۰ تا ۹۰ سانتی‌متر و عمق ۵۰ تا ۶۰ سانتی‌متر.
  • صفحه روی کابینت: ضخامت ۲ تا ۴ سانتی‌متر و عمق معمولاً ۶۰ سانتی‌متر.

سخن آخر

به طور کلی استاندارد ابزاری است که به تولیدکنندگان کمک می‌کند تا محصولات و خدمات خود را بهبود ببخشند و با تضمین کیفیت و ایمنی در محصول خود باعث رضایت مشتری و جلب نظرآن‌ها شده و باعث فروش بیشتر محصولات خود شوند. رعایت استاندارد باعث ساخت محصول مطابق با ارگونومی بدن افراد می‌شود که این امر سبب می‌شود تا افراد هنگام استفاده از مبلمان دچار آسیب‌های اسکلتی ناشی از استفاده از مبلمان‌های نامناسب نشوند. همچنین رعایت استانداردهای ابعاد در ساخت مبلمان‌ها نیز باعث تولید مبلمان مناسب و کارآمد و کاربردی برای افراد خواهد بود.

در این مقاله از مجله رونیکس، در مورد رعایت استاندارد در ساخت مبلمان صحبت کردیم. امیدواریم این مطلب برای شما مفید باشد. اگر سوال یا پیشنهادی دارید، با ما از طریق کامنت در همین صفحه در ارتباط باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط

عضویت در خبرنامه :

برای عضویت در خبرنامه و اطلاع از جدیدترین مقالات مجله رونیکس ایمیل خود را وارد کنید.