عوامل موثر در تنظیم آمپر جوشکاری

عوامل موثر در تنظیم آمپر جوشکاری

به قلم آیدین طلایی

18 اردیبهشت 1402

اگر از کاربران تازه‌کار جوشکاری باشید، حتما برای شما این اتفاق افتاده که الکترود به قطعه کار بچسبد. جدا از عواملی مانند نزدیک بودن زیاد الکترود به قطعه کار یا کیفیت پایین الکترود، مهم‌ترین عامل عدم تنظیم درست آمپر مناسب برای جوشکاری است. این مساله باعث افت کیفیت جوش می‌شود.

به همین دلیل آمپر دستگاه جوش اینورتر باید به درستی تنظیم باشد. با وجود اینکه هر دستگاه شرایط خاص خود را برای تنظیم آمپر دارد، اما نحوه تنظیم آمپر جوشکاری چگونه انجام می‌شود؟ استانداردهای زیادی برای تنظیم آمپر در شرایط مختلف وجود دارد. به دلیل اهمیت زیاد این مساله، در این نوشتار رونیکس به نحوه تنظیم آمپر اینورتر جوشکاری می‌پردازیم.

رونیکس را بخوانید.

در تنظیم آمپر جوشکاری باید به چه نکاتی توجه کنیم؟

در ابتدای اموزش تنظیم آمپر جوشکاری، به این نکته توجه کنید که هرچه آمپر دستگاه جوش اینورتر بالاتر باشد، حرارت بیشتری به سطح قطعه نفوذ می‌کند. در تنظیم آمپر جوشکاری 3 عامل موثر هستند که پیش از جوشکاری باید در نظر گرفته شوند.

بیشتر بخوانید:کتراک چیست؟ تخریب بتن با دینامیت بی صدا

در تنظیم آمپر جوشکاری باید به چه نکاتی توجه کنیم؟
در تنظیم آمپر جوشکاری باید به چه نکاتی توجه کنیم؟

مقاله «انواع اینورتر جوشکاری» اطلاعات مفیدی را در خصوص اینورتر و دیگر دستگاه‌های جوشکاری به شما می‌دهد.

جنس و ضخامت قطعه کار برای جوشکاری

یکی دیگر از نکاتی که در تعیین میزان آمپر دستگاه جوش موثر است، جنس و ضخامت قطعه کار است. با وجود جدول‌های زیادی که برای میزان آمپر استاندارد روی هر قطعه‌ای وجود دارد، اما جوشکاران باتجربه به‌صورت تجربی و با آزمایش به میزان دقیق آمپر موردنیاز برای جوش می‌رسند. آمپر مناسب جوشکاری درب و پنجره با جوشکاری یک قوطی فلزی متفاوت است.

در زمان انتخاب آمپر مناسب برای جوشکاری، باید به نقطه ذوب قطعه توجه کرد. برای جوش دو قطعه آلومینیومی، به‌دلیل نقطه ذوب 1200 درجه فارنهایتی این آلیاژ، نیاز به آمپر بالاتری است.

همچنین ضخامت قطعه کار در میزان آمپر دستگاه جوشکاری تاثیر دارد. قطعه کارهای ضخیم به نفوذ بیشتری برای جوش نیاز دارند. به‌همین‌دلیل علاوه‌بر استفاده از الکترود ضخیم‌تر، به آمپر بالاتری نیاز است.

رونیکس تولیدکننده بهترین دستگاه‌های جوش بازار ابزار ایران است. برای آشنایی با «دستگاه جوش رونیکس» کلیک کنید.

جوشکاری با اینورتر RH-4604 رونیکس
جوشکاری با اینورتر RH-4604 رونیکس

بیشتر بخوانید: ۲۰ دقیقه بی‌وقفه با الکترود پنج جوشکاری کنید

انواع روش جوشکاری

نوع جوشکاری در میزان آمپر اینورتر تاثیر مستقیمی دارد. سه نوع فرآیند برای جوشکاری وجود دارد: جوشکاری تیگ، میگ و استیک. به‌طور‌کلی جوشکاری تیگ آمپر پایین‌تری دارد اما تنظیم آمپر میگ و استیک در آمپر بالاتری انجام می‌شود. در ادامه توضیح کوتاهی درخصوص هرکدام می‌دهیم:

·  جوشکاری تیگ (TIG)

جوشکاری تیگ یا GTAW که در ایران با نام جوش آرگون شناخته می‌شود، به دقت بسیار زیادی نیاز دارد. با وجود اینکه در بعضی از دستگاه‌های جوش آرگون تنظیم آمپر جوشکاری روی صفحه دستگاه انجام می‌شود، اما در اکثر دستگاه‌های جوش آرگون این کار توسط پدال پا تنظیم می‌شود. یعنی هرچه پدال بیشتر فشرده شود، آمپر بالاتر می‌رود. در دستگاه‌های جوش آرگون، میزان آمپر باید حدود 40 تا 50 درصد بیشتر از محدوده مورد نظر تنظیم شود تا به بهترین کیفیت جوش برسیم.

برای آشنایی بیشتر با جوشکاری تیگ مقاله «جوشکاری آرگون چیست» را بخوانید.

جوشکاری تیگ (TIG)
جوشکاری تیگ (TIG)

· جوشکاری میگ (MIG)

جوشکاری میگ یا GMAW در ایران با نام جوشکاری co2 شناخته می‌شود.

در این روش نیازی به تنظیم آمپر جوشکاری co2 نیست، بلکه به جای آن باید ولتاژ مناسب جوشکاری را بدست بیاوریم. ولتاژ دستگاه جوش با سرعت تغذیه الکترود و ضخامت قطعه رابطه مستقیم دارد، یعنی با افزایش ولتاژ و باید سرعت تغذیه الکترود هم زیاد شود.

همچنین اگر قطعه کار ضخامت زیادی داشت، باید از ولتاژ بیشتری استفاده کرد و اگر قصد داریم این روش را روی قطعات نازک انجام دهیم، مقدار ولتاژ باید کم باشد.

برای آشنایی با جوشکاری میگ مقاله «آشنایی با جوشکاری Co2؛ جوشکاری با گاز محافظ» را مطالعه کنید.

جوشکاری میگ (MIG)
جوشکاری میگ (MIG)

·  جوشکاری استیک (Stick)

برای جوشکاری استیک یا SMAW که به جوشکاری قوس فلزی محافظت شده هم شناخته می‌شود، جداول استاندارد زیادی طراحی شده که بسته به ضخامت قطعه کار می‌توان آمپر مناسب را انتخاب کرد.

جوشکاری استیک (Stick) با اینورتر RH-4605 رونیکس
جوشکاری استیک (Stick) با اینورتر RH-4605 رونیکس

در نهایت باید ذکر کنیم که برای افزایش سرعت جوشکاری، می‌توان آمپر اینورتر افزایش پیدا کند. با این وجود بهتر است این کار انجام نشود، چرا که روی کیفیت جوش اثر می‌گذارد. اما در شرایط غیرعادی با افزایش آمپر دستگاه، می‌توان زمان جوشکاری را کمتر کرد.

بیشتر بخوانید: بهترین پمپ آب خانگی چیست؟ معرفی۷ مورد از بهترین‌ها

نوع الکترود جوشکاری

یکی دیگر عواملی که روی آمپر مناسب برای جوشکاری تاثیر می‌گذارد، نوع الکترود جوشکاری است. البته نوع الکترود تنها در جوشکاری استیک وجود دارد و در جوشکاری تیگ و میگ به دلیل نوع خاص الکترود آن‌ها این نکته در نظر گرفته نمی‌شود. در روش استیک بسته به نوع و ضخامت قطعه کار می‌توان از الکترودهای مختلفی استفاده کرد. بعضی الکترودها نفوذ بیشتری دارند و بعضی دیگر جوش را به صورت سطحی انجام می‌دهند. به همین دلیل در انتخاب نوع الکترود برای تنظیم آمپر بسیار دقت کنید.

الکترودها با اعداد خاصی شناخته می‌شوند، که تولیدکننده هر الکترود روی جعبه محصول بهترین آمپر برای هر الکترود را ذکر کرده است. با این وجود پیشنهاد می‌کنیم برای اطمینان از کیفیت جوش، حتما پیش از شروع کار روی یک قطعه بلااستفاده عملیات جوشکاری را انجام دهید.

الکترودهای جوشکاری به نقل سایت فولاد جهان مهر بدین صورت ساخته می شوند:

“الکترود جوشکاری چگونه ساخته می شود؟

فرآیند تولید و ساخت الکترود جوش مراحل متعددی دارد. نخست هسته الکترودها بسته به نوع مفتول ساخته می شود. ممکن است در این مرحله لازم باشد، انعطاف پذیری فلز افزایش یابد. برش فلز الکترود و صاف کردن آن با توجه به اندازه های مدنظر، گام بعدی برای ساخت الکترود جوش است.

پس از آماده سازی اولیه الکترود نوبت به فراهم کردن ترکیباتی نظیر منگنز، سلولز و دی اکسید تیتانیوم می رسد. این مواد به صورت خشک در میکسر ریخته می شود. پس از آن پتاسیم سیلیکات به ترکیب ساخته شده اضافه می شود. در انتها نیز قالب گیری شارها و پوشش آن ها با اکستروژن صورت می پذیرد. مرحله پایانی نیز قراردهی الکترودها در کوره و عمل آوری آن ها می باشد.”

بیشتر بخوانید:بهترین برند جعبه ابزار

جوشکاری با اینورتر RH-4620 رونیکس
جوشکاری با اینورتر RH-4620 رونیکس

بیشتر بخوانید:
دستگاه جوش رونیکس RH-4604
دستگاه جوش رونیکس RH-4602

رونیکس؛ تولیدکننده بهترین دستگاه‌های جوش در بازار ابزار ایران

در این نوشتار رونیکس به نحوه تنظیم آمپر جوشکاری پرداختیم. در پایان اموزش تنظیم آمپر جوشکاری باید بگوییم که آمپر مناسب برای جوشکاری، کیفیت جوش را بالا می‌برد و از بروز مشکلاتی مانند چسبیدن الکترود به قطعه کار و ترک در جوشکاری در درازمدت جلوگیری می‌کند. به همین دلیل حتما پیش از شروع جوشکاری به نوع و جنس قطعه کار، نوع الکترود و دستگاه جوشکاری توجه کنید. علاوه بر تمام نکات گفته شده به برند تولیدکننده دستگاه اینورتر جوشکاری هم توجه کنید. رونیکس به عنوان بزرگترین برند بازار ابزار ایران، تولیدکننده انواع دستگاه جوش در بالاترین کیفیت و مناسب برای کاربری‌های مختلف است. دستگاه‌های جوش رونیکس را می‌توانید از عاملیت‌های فروش این شرکت در سراسر کشور و با گارانتی رونیکس سرویس خریداری کنید. برای اطلاعات بیشتر سوالات خود را در بخش کامنت با ما به اشتراک بگذارید.

11 پاسخ به “عوامل موثر در تنظیم آمپر جوشکاری”

  1. محمد گفت:

    سلام آیا رونیکس دستگاه co2 دارد یا دستگاه با آمپر بالای ۳۰۰

  2. امیر صفری گفت:

    چرا بعضی از الکترودها در دستگاه گیر می کند؟

    • رونیکس گفت:

      همراه گرامی سلام. علاوه‌بر عواملی از قبیل نزدیک‌بودن بیش از حد الکترود به قطعه کار یا کیفیت پایین الکترود، مهم‌ترین عامل این مشکل، تنظیم نادرست آمپر مناسب برای جوشکاری است.

  3. هادی گفت:

    به نظرم هر کسی که می‌خواد کیفیت کار جوشکاریش بهتر شه باید حتماً این مقاله رو بخونه. من خودم چندین بار به خاطر تنظیم بد آمپر جوش‌های بد شکل و ضعیف زدم. ولی با این دستورالعمل‌های ساده و کاربردی الان دیگه مثل حرفه‌ ای‌ها جوش می‌زنم. دستتون درد نکنه که این همه اطلاعات مفید رو گذاشتید دم دستمون

  4. دانیال زندی گفت:

    سلام ببخشید می خواستم بدونم تنظیم آمپر برای جوشکاری در فضای باز با فضای بسته تفاوت داره؟

    • رونیکس گفت:

      همراه گرامی سلام. رفتار فلزات با دمای محیط رابطه مستقیم دارد و ضریب انبساط حرارتی فلزات مختلف متفاوت است. قطعاً گرما و سرمای محیط باز، برروی فلز و آمپراژی که شما باید برای جوشکاری انتخاب کنید، تاثیر می‌گذارد.

  5. حسین گفت:

    آیا تنظیم نادرست آمپر می‌تواند به دستگاه جوش آسیب بزند؟ در صورتی که آمپر دستگاه جوش را اشتباه تنظیم کنم، چه اتفاقی می‌افتد؟

    • رونیکس گفت:

      همراه گرامی سلام. در صورت انتخاب آمپر نامناسب، الکترود به قطعه کار می‌چسبد. بالارفتن آمپر یا چرخه کاری موجب روشن‌شدن چراغ هشدار دما بالا و عدم جوشکاری نیز می‌شود.

  6. کاربرد دیمر در ابزارالات چیست؟ گفت:

    […] بیشتر بخوانید: عوامل موثر در تنظیم آمپر جوشکاری […]

  7. پوریا گفت:

    چسبیدن الکترود به فلز نشونه اینکه که آمپر دستگاه پایینه؟ بعد اگر بخوایم از الکترود های مختلف استفاده کنیم باید آمپر رو تغییر بدیم یا با توجه به جنس فلزی که می خوایم روش جوش کاری کنیم؟

  8. علیرضا گفت:

    ببخشید احتمالش هست که دستگاه جوش اتصالی کنه به خاطر آمپر بالا؟ بعد برای جلوگیری از افت آمپر باید دستگاه جوشکاری رو تنظیم خاصی کنیم؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط

عضویت در خبرنامه :

برای عضویت در خبرنامه و اطلاع از جدیدترین مقالات مجله رونیکس ایمیل خود را وارد کنید.