عیب یابی و راه حل مشکلات رایج پنکه

پنکه
  • دقیقه 6
  • 238
  • 0

به قلم لیلا بابا احمدی

16 شهریور 1403

در زمان‌های قدیم، پنکه کاربرد بیشتری داشت و افراد برای گذراندن روزهای گرم از این وسیله برای خنک‌شدن هوا استفاده می‌کردند. پنکه انواع متفاوتی دارد که در سالیان طولانی گسترش پیدا کردند. با این ‌وجود که در این سال‌ها کولرهای گازی جای پنکه‌ها را گرفتند؛ اما هنوز هم افرادی هستند که از پنکه در خانه یا محل کار برای تغییر دمای محیط استفاده می‌کنند. گاهی اوقات ممکن است با خرابی این وسیله مواجه شوند که از مشکلات رایج پنکه به‌حساب می‌آید. در این مطلب درباره علت ازکارافتادن، خراب‌شدن یا دیگر مشکلات رایج پنکه و عیب‌یابی آن صحبت خواهیم کرد.

رونیکس را بخوانید.

دلایل خرابی پنکه چیست؟

پیداکردن دلیل خرابی پنکه اولین نکته‌ مهم در هنگام مواجه‌شدن با این وسیله برقی است که دچار مشکل شده است. این وسیله شامل قطعات مختلفی می‌شود؛ برای همین باید در بررسی مشکلات رایج پنکه تمام قسمت‌ها بررسی شود. نوع پنکه در پیداکردن دلایل خرابی بسیار مهم است. البته پنکه‌های خانگی عموماً شبیه هم هستند؛ تنها نوع کاربردشان متفاوت است.

انواع پنکه‌های رومیزی، سقفی، پایه‌دار و ایستاده وجود دارند. اختلال در هر یک از قطعات این پنکه‌ها، باعث ازکارافتادن و نچرخیدن پره‌ها می‌شود. در ادامه به معرفی چند علت مهم که موجب خرابی پنکه می‌شود، می‌پردازیم:

  • اختلال در سیم‌رابط یا اتصالات برق
  • خرابی قطعات داخل پنکه
  • ازکارافتادن و سوختگی موتور داخل پنکه
  • فرسودگی و کهنه‌شدن قطعات داخل پنکه
  • خرابی و آسیب‌دیدگی خازن راه‌انداز
  • خرابی یاتاقان‌های پنکه
  • خراب‌شدن دکمه کنترل ریموت پنکه یا روشن‌نشدن دکمه پنکه
پنکه خراب‌شده

عیب‌یابی و راه‌حل مشکلات رایج پنکه

قبل از اینکه به سراغ بررسی راه‌حل مشکلات رایج پنکه بروید، باید پنکه را از برق بکشید و سپس مواردی که گفته شد را بررسی کنید. گاهی‌اوقات تنها اختلال در سیم برق می‌تواند باعث شود پرده‌های پنکه تکان نخورد. در موارد کمی موتور پنکه سوخته است و باید برای تعمیر آن، موتور دیگری را جایگزین کرد. به دو نکته مهم باید قبل از بررسی پنکه توجه کرد. اگر موتور پنکه روشن شود و پرده‌ها تکان نخورد، باید اختلال در سیم‌رابط، دکمه پنکه، قطعات داخلی و موتور پنکه بررسی شود.

اگر موتور پنکه روشن شود و پره‌های آن نچرخد، باید قطعات از لحاظ فرسودگی، خازن راه‌انداز، بوش‌ها، یاتاقان‌ها و مجدد موتور پنکه بررسی شود‌. هر کدام از این مشکلات برطرف می‌شوند و راه‌حل خاص خودشان را دارند. فقط باید در بررسی این وسیله در هنگام خرابی دقت کرد تا به‌درستی مشکل اساسی پیدا شود. بعد از آن می‌توان به تعمیر پنکه پرداخت.

رفع ۷ مورد از مشکلات رایج پنکه

باتوجه‌به مطلب فوق که درباره مشکلات رایج پنکه صحبت کردیم، همیشه راه‌حلی برای درست‌شدن این وسیله وجود دارد. برای همین به بررسی ۷ راه‌حل برای درست‌شدن پنکه خواهیم پرداخت.

1)اگر با مشکل خرابی، قطع‌شدن دوشاخه برق یا اتصالات برق مواجه شدید، باید به‌وسیله فازمتر 140 میلی‌متری دوسو رونیکس مدل RH-2714 از وجود جریان برق در پریز مطمئن شوید  و سیم فاز را از نول تشخیص دهید. گاهی تنها نبود جریان برق در یک پریز باعث کارنکردن پنکه است.

کاربری از فازمتر RH-2714 رونیکس

۲) اگر دوشاخه آسیب‌دیده بود، باید بررسی کنید که آیا می‌تواند جریان برق را از خود عبور دهد یا خیر. برای این کار می‌توانید از اهم‌متر استفاده کنید. اگر مشکل از دوشاخه بود، می‌توانید آن را عوض کنید و از پنکه خود مثل قبل استفاده کنید.

۳) اگر دکمه پنکه روشن نشد، در مرحله اول باید یکبار پنکه را از برق بکشید و دوباره به برق متصل کنید؛ اگر باز هم روشن نشد، باید صفحه‌کلید آن را به‌صورت کلی عوض کنید. گاهی‌اوقات صفحه‌کلید پنکه به علت استفاده زیاد، دچار فرسودگی می‌شود. در این مورد بهتر است پنکه را به دست تعمیرکار بسپارید.

صفحه کلید پنکه

۴) خرابی سیم اصلی پنکه گاهی به علت استفاده زیاد اتفاق می‌افتد. در این مورد باید سیم‌رابط اتصال برق را بررسی کنید. اگر مشکل از آن بود با تعویض این سیم، پنکه به‌خوبی قبل کار خواهد کرد.

۵) بعد از بررسی ۴ مورد اول باید به سراغ قطعات داخل پنکه بروید. گاهی مشکل از یک قطعه کوچک در پنکه است. بدون شک این کار باید توسط متخصص و تعمیرکار انجام شود‌‌. ممکن است شما قطعات را باز کنید و نتوانید بعد از بررسی مشکل، کنار هم بگذارید.

۶) از دیگر مواردی که می‌توانید بررسی کنید، یاتاقان‌های پنکه است. اگر پره‌ها به‌خوبی قبل نمی‌چرخد و سرعت بادی که تولید می‌کند کم است، باید با دست‌خشک، پره‌ها را بچرخانید (بهتر است در این هنگام دمپایی پلاستیکی به پا کنید.) اگر پره‌ها با فشار دست به‌خوبی نچرخید، یاتاقان پنکه خراب است و باید آن را به تعمیرکار بسپارید.

پره‌های پنکه

۷) به میان پره‌های پنکه و محور اصلی پره‌ها بوش گفته می‌شود. اگر بوش‌های پنکه آسیب‌دیده بود، باید قطعه میانی آن را تعمیر کنید. چون ولتاژ برق از این قسمت عبور می‌کند و پره‌ها شروع به حرکت می‌کنند. اگر موتور روشن شود و پره‌ها در حالت کند کار کنند، این قسمت دچار مشکل رایج پنکه شده است.

رفع ایرادات پنکه در مشکلات رایج آن

در بعضی از موارد پنکه‌ها دچار مشکلات عمومی‌تری می‌شوند که ممکن است روزانه با آن درگیر شوید‌. به‌عنوان‌مثال، بعضی از پنکه‌ها به هنگام روشن‌شدن صداهای بلندی ایجاد می‌کنند که این مشکل یا به علت نیم‌سوز شدن موتور یا خشک‌بودن پره‌هاست، در این مواقع باید در ابتدا پره‌ها را روغن‌کاری کنید. در ابتدا با کمک یکی از انواع پیچ‌گوشتی رونیکس، پنکه را باز کنید. بعد از روغن‌کاری پره‌ها، اگر یک درصد مشکل صدا حل نشد، موتور پنکه باید بررسی شود.

بعضی دیگر از پنکه‌ها در هنگام فعالیت، زود داغ می‌شوند. این مورد اولین زنگ خطر وسایل برقی است. موتور نیم‌سوز، خازن خراب، ساییدگی قطعات و اتصالات سیم‌های داخلی پنکه موجب این اتفاق می‌شود که باید هرچه سریع‌تر بررسی شود.

کم‌شدن سرعت حرکت پنکه، از دیگر دلایل عمومی است که افراد زیادی با آن درگیر هستند. در این مواقع خازن نیم‌سوز شده است. خرابی خازن از مهم‌تریم مشکلات رایج پنکه به‌حساب می‌آید که باید توسط تعمیرکار بررسی شود.

خازن پنکه

سوختن موتور از مشکلات رایج پنکه

با اینکه سوختن موتور، از مشکلات رایج پنکه نیست؛ اما در مواجه با کارکردن این وسیله، اولین نگرانی افراد سوختن موتور است. تعمیر موتور نیم‌سوز آسان است؛ اما موتوری که کاملاً سوخته باید تعویض شود و هزینه آن بالا است. در بعضی موارد متخصصان به علت هزینه بالا تعویض موتور، درخواست می‌کنند افراد پنکه جدیدی را خریداری کنند. بااین‌حال برای بررسی وضعیت موتور پنکه در داخل خانه باید زمانی که پنکه را به برق زدید، مطمئن شوید اتصالات داخلی پنکه درست است. اگر هیچ قطعی در دوشاخه وجود نداشت و پنکه روشن نشد، موتور پنکه سوخته است.

 در مواقعی ممکن است موتور پنکه نیم‌سوز شده باشد. گاهی پره‌ها تکان کمی می‌خورد، بوش و خازن سالم است؛ احتمالاً ایراد از موتوری است که به‌خوبی کار نمی‌کند‌.

عکس از موتور پنکه

اگر پنکه شما پره‌هایش کار می‌کند و می‌خواهید از سالم‌بودن موتور آن مطمئن شوید، باید پنکه را به برق بزنید و عملکرد را بررسی کنید. هرگونه صدای غیرطبیعی در پنکه نشان‌دهنده خراب بودن موتور آن است. اگر با صدا و به شکل طبیعی کارکرد، موتور پنکه سالم است. در شکل طبیعی، پره‌ها به یک سمت و با سرعت یکسان می‌چرخند. هرگونه تغییر در سرعت پنکه نشان می‌دهد موتور پنکه با مشکلات اساسی مواجه است.

سخن آخر

در این مقاله سعی کردیم درباره مشکلات رایج پنکه صحبت کنیم. به‌علاوه مشکلات فوق، مسائل دیگری هم وجود دارد که باعث آسیب شدید پنکه می‌شوند. گاهی‌اوقات بررسی این مشکل‌ها آسان است و توسط خودمان حل خواهد شد؛ اما در بعضی موارد مثل خرابی موتور یا خازن پنکه که از قطعات مهم این وسیله برقی است، نیاز به متخصص دارد.

درست است که بازکردن پنکه کار آسانی است؛ اما قراردادن قطعات در کنار هم دشوار خواهد بود و ممکن است شما به سیم‌های دیگر آسیب وارد کنید. برای همین بهتر است بعد از بررسی اولیه پنکه اگر نتوانستید مشکلات عمومی آن را خودتان حل کنید، پنکه را به دست متخصص بسپارید.

سؤالات متداول

آیا می‌توان خازن پنکه را عوض کرد؟
بله این کار باید توسط متخصص یا تعمیرکار انجام شود، عموماً هزینه تعمیر خازن یا تعویض آن کمتر از تعویض موتور پنکه است.
خوب کارنکردن پره‌های پنکه چه دلیلی است؟
اگر پره‌های پنکه به‌خوبی کار نکنند، یاتاقان پنکه آسیب‌دیده است. گاهی اوقات نیم‌سوز شدن موتور پنکه باعث خرابی حرکت پره‌های پنکه می‌شود‌.
علائم موتور پنکه نیم‌سوز شده چیست؟
پرش فیوز بعد از زدن دوشاخه پنکه به برق، روشن‌شدن موتور پنکه و عدم چرخش پره‌ها، داغ‌شدن موتور، حرکت پنکه با سروصدای زیاد، سرعت پایین چرخش پره‌ها از علائم موتور نیم‌سوز است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط

عضویت در خبرنامه :

برای عضویت در خبرنامه و اطلاع از جدیدترین مقالات مجله رونیکس ایمیل خود را وارد کنید.