- دقیقه 7
- 2402
- 2 نظر
به قلم پریسا سلیمانی
27 اردیبهشت 1400
امروزه نیاز به ابزار در هر خانه و صنعتی به چشم می خورد. بنابراین فرقی نمی کند که جزء افراد تازه کار و یا باتجربه در کارهای فنی باشید و یا بخواهید در منزل خود وسیله ای را تعمیر کنید، نکته مهم این است که بدون داشتن ابزارهای مناسب برای حرفه خود انجام کارها به کندی و بسیار سخت پیش خواهد رفت. از جمله ابزارآلاتی که در هر کارگاه و خانه ای لازم است، دریل می باشد. دریل ها بر اساس قدرت شان برای سوراخ کاری سطوح مختلف فلز، چوب و بتن به کار می روند.
این ابزار پرکاربرد، با استفاده از نیروی چرخشی، روی سطوح مختلف سوراخ ایجاد میکند. دریل بسته به عوامل مختلفی مانند سرعت، قدرت، گشتاور و اندازه، به انواع گوناگون دستهبندی میشود.
همچنین برخی از انواع دریل ها با وجود قابلیت هایی که دارند، مناسب باز و بسته کردن انواع پیچ و نیز تخریب سطوح می باشند. بنابراین چه بخواهید سوراخی برای آویزان کردن قاب عکس در دیوار ایجاد کنید و چه بخواهید یک صندلی چوبی بسازید، دریل از جمله ابزارهایی است که به آن احتیاج پیدا خواهید کرد.
دریل ها انواع مختلفی دارند و برای مصارف متنوعی تولید شده اند. در ادامه این مطلب به معرفی انواع دریل و کاربرد هر کدام پرداخته ایم تا بتوانید پس از مطالعه آن دریلی متناسب با نیاز خود انتخاب کنید.
در بسیاری مواقع افراد به دنبال بهترین دریل هستند اما باید بدانید که در واقع چیزی به عنوان بهترین وجود ندارد و افراد می بایست با توجه به نوع کاربری و نیاز خود، گزینه مناسب را انتخاب کنند. چراکه دریلها متفاوت هستند و ممکن است هر کدام بسته به قدرت و نوعی که دارند، برای قسمتهای مختلف با اثربخشی متفاوت به کار روند.
بیشتر بخوانید: دریل سرکج چیست؟ | دریل سرکج از انواع تا کاربردها
لیست انواع دریل
شناخت انواع دریل کار شما را راحت میکند. همانطور که گفتیم، امروزه تقاضای خرید دریل در میان مردم عادی هم رواج پیدا کرده است. فرقی نمیکند مهندس ساختمان باشید، کارمند یا حتی کاربر خانگی. این محصول کاراییهای متفاوت دارد که با شناخت انواع آن میتوانید در موارد مختلف استفاده کنید. در ادامه به معرفی کاربرد انواع دریل میپردازیم.
دریل معمولی
اولین و ساده ترین دریلی که احتمالا هرکسی با آن آشنایی دارد، دریل معمولی می باشد که با نام دریل خانگی نیز شناخته شده است. البته این نام گذاری به معنای این نیست که کاربرد آن تنها به محیط خانه محدود شود، بلکه برای مصارف عمومی، صنعتی و نجاری نیز می تواند گزینه ای ایده آل باشد. تقریباً همه افراد این دریل را دیدهاند یا در خانههایشان وجود دارد.
موتور الکتریکی این دستگاه وظیفه تبدیل انرژی الکتریکی به انرژی مکانیکی را بر عهده دارد. در نتیجه با اتصال این دستگاه به جریان متناوب برق شهری و فشردن دکمه دستگاه مته آن به حرکت درمی آید. در هنگام روشن شدن دستگاه مته حول محور طولی خود شروع به چرخش می کند. بنابراین استفاده از این نوع دریل برای سوراخ کاری سطوح پلاستیکی و چوبی مناسب تر است. با توجه به این موضوع لازم است ابتدا بدانید دریل را برای استفاده در چه نوع سطحی می خواهید و همچنین با چه قطر یا چه سایزی می خواهید حفره ای را ایجاد کنید. دریل معمولی اصولاً برای کارهای سبک در ساختمان یا صنایع مختلف کاربرد دارد.
دریل چکشی
یکی از پرطرفدارترین انواع دریل ها، نوع چکشی آن است. در واقع دریل های چکشی از ابزارهای دوکاره محسوب می شوند، چراکه علاوه بر سوراخ کاری توانایی ضربه زدن یا همان حالت چکشی را دارند. دریل چکشی هم زمان با ایجاد سوراخ روی دیوار ضربات متعدد و پشت سر هم به دیوار وارد میکند. بنابراین برای مواقعی که نیاز است سطوح سخت مانند بتن و سیمان را سوراخ کاری کنید، این دریل مناسب شما خواهد بود. همچنین زمانی که به سوراخ کاری سطوح چوبی یا فلزی مشغول هستید، می توانید حالت چکشی را غیرفعال کرده و از این ابزار به عنوان یک دریل ساده استفاده نمایید.
این دریل در میان حرفهایها محصولی بسیار پرکاربرد است! توجه کنید در زمان استفاده از این دستگاه برای حفاری در بتن، از ماسک استفاده کنید؛ چراکه دریل بتن باعث تولید گرد و غبار میشود که در صورت استنشاق به ریهها و سلامتی شما آسیب میرساند.
دریل بتنکن
برخی از افراد دریل چکشی و دریل بتن کن را با یکدیگر اشتباه می گیرند. اما لازم است بدانید این دو دریل نه تنها کاربرد متفاوتی دارند، بلکه معمولا دریلهای بتن کن از ابعاد بزرگ تری نسبت به دریل های چکشی برخوردار هستند. مکانیزم ضربه زدن در دریل بتن کن بسیار قدرتمند بوده و معمولا برای مصارف خانگی مناسب نیست. در واقع کاربرد این ابزار برای تخریب و سوراخکاری سطوح بسیار سخت مانند دیوارهای بتنی، سنگ، آجر و آسفالت می باشد.
این دستگاه، قابلیت ایجاد ضربه به صورت ممتد و طولانیمدت را دارد. این دریل در زمانهایی که میخواهند تخریبهای سبک انجام دهند، کاربرد دارد. یکی از بهترین انواع دریل بتن کن، بتن کن برقی است که عموماً وزن آن از 3 کیلوگرم شروع میشود و برای سوراخکاری و تخریب انواع آجر، سنگ و بتن از این دستگاهها استفاده میکنند.
دریل پیچ گوشتی
درواقع پیچ گوشتی های برقی یا شارژی را نمی توان به عنوان یک دریل و جهت سوراخ کاری استفاده کرد. اگرچه آن ها می توانند سوراخ هایی کوچک ایجاد کنند اما کاربرد عمده آن ها جهت باز و بسته کردن پیچ می باشد. این دریل عموماً برای تعمیر یک وسیله یا راهاندازی یک کتابخانه استفاده میشود. قدرت آن برای سوراخکردن یک قطعه فلزی است؛ اما اگر قصد دارید دو قطعه چوب را در کنار هم با کمک پیچ قرار دهید، دریل پیچ گوشتی انتخاب مناسبی است.
دریل شارژی
با توجه به اینکه این نوع دریل ها فاقد سیم بوده، به راحتی قابل حمل می باشند. برای همین در میان دریلها محبوبیت خاصی دارد. دریل های شارژی توسط باتری های قابل شارژ کار می کنند، بنابراین استفاده از آن ها برای محیط هایی که دسترسی به برق دشوار است، مناسب می باشد. از انواع دریل های شارژی می توان برای سوراخ کاری سطوح مختلف فلزی، چوبی، پلاستیکی و فایبرگلاس استفاده کرد. این دریل ها در مقایسه با دریل های برقی از وزن بیشتری برخوردار هستند. با اینکه شارژی هستند، اما قدرت بالایی در سوراخکردن قسمتهای مختلف از جمله دیوار را دارند.
بیشتر بخوانید: صفر تا 100 نگهداری از دریل شارژی + آموزش نگهداری از باتری
دریل ستونی
اگر می خواهید سوراخ هایی با فاصله ای دقیق از یکدیگر و نیز با قطر و عمق مشخص ایجاد کنید، دریل ستونی گزینه ای مناسب برای شما می باشد. با تنظیم صحیح این دریل می توانید سوراخ ها را بدون نگرانی از تکان خوردن مته و یا گشاد شدن آن ها ایجاد کنید. بنابراین اگر در هنگام سوراخ کاری، تکان خوردن قطعات مانع تسلط شما می شود و شما را خسته کرده است، بهتر است از دریل های ستونی استفاده نمایید.
دریل ستونی را بیشتر میتوانید در کارخانههای تولیدی یا کارگاهها ببینید. این کارخانهها نیاز به سریکاری، استفاده مداوم و طولانیمدت از دریل را دارند. برای همین از این نوع دریل که کاربردهای فراوانی دارد، استفاده میکنند. البته دریل ستونی با عناوین مختلفی مانند دریل پایهای، دینامی و دریل ایستاده در صنعت نامگذاری شده است. دقت کار با این دستگاه بسیار بالا است و برای همین کاربردهای فراوانی در صنایع چوبی یا فلزی دارد.
اندازه سه نظام را به نقل از بیک نیک بخوانید:
در واقع اندازه سه نظام قطر مته داخل سه نظام را تعیین می کند و ظرفیت سه نظام به معنای حداکثر میزان باز شدن فک است. از مته بزرگتر برای کارهای سختتر استفاده می شود. بنابراین دریل های بی سیم با اندازه سه نظام بالا و برای کار های سنگین مناسب اند. دریلی که دارای سه نظام 1.2 اینچی است مناسب برای کارهای سنگین هستند. این اندازه بزرگترین سایز است که برای سه نظام در دریل های بی سیم استفاده می شود. دریل های مورد استفاده در کاربردهای عادی دارای سه نظامی 3.8 اینچی بوده و همچنین از اکثر دریل ها پشتیبانی می کنند.
دریل بادی
دریل بادی یا دریل پنوماتیک از دریل های پرکاربرد در صنعت است که با هوای فشرده شده کار می کند که این هوا از طریق کمپرسور هوا تأمین می شود. این نوع دریل عموماً برای سوراخکردن چوب و فلز در کارهای سبک استفاده میشود. کار با این دریل مزایای متفاوتی نسبت به دریلهای دیگر را دارد. قدرت و گشتاور دریل نیوماتیک نسبت به دریلهای برقی بیشتر است. همچنین دوام، طول عمر و ایمنی بیشتری دارد.
دریل مگنت
همانطور که از نام این دریل مشخص است، دارای خاصیت مغناطیسی است و در ساختار آن از آهنربای قوی برای اتصال به سطوح فلزی استفاده شده است. در این نوع دریل، آهنربا باعث میشود پایه به سطح متصل شده و از لغزش دریل با سطح جلوگیری کند. از دریل مگنت برای برش در مکانهایی که دسترسی محدود دارند یا در سطوح افقی قرار گرفتند، استفاده میشود.
دریل گیربکسی
دریل های گیربکسی مجهز به یک جعبه دنده جهت افزایش گشتاور می باشند. بنابراین از قدرت بیشتری برای سورخ کاری اجسام سخت برخوردار هستند. این نوع دریل ها با وجود افزایش تعداد دنده در گیربکس وزن سنگین تر و ابعاد بزرگتری نسبت به دریل های معمولی دارند. در ضمن دریل های گیربکسی قابلیت باز و بسته کردن پیچ های مختلف در سطوح سخت را نیز دارند. تنها مته قابل اتصال به این نوع دریل مته شش سر می باشد.
به نقل از سایت آرتا الکتریک درباره انواع دریل میتوان گفت:
“برای تعمیرات خانگی یک دریل معمولی کفایت میکند. برای کارهای تخصصی به جای مدل برقی میتوانید از محصولاتی که با نیروی باد کار میکنند، استفاده کنید. دریل پنوماتیک معمولاً قویتر از دریل برقی است، در نتیجه میتوانید نیروی اضافی را به یک سوراخ با اندازه کوچکتر وارد کنید. به علاوه، لازم نیست نگران تمام شدن باتری یا قطع برق در هنگام استفاده از دریل باشید. البته دریلهای برقی رایجترین نوع این ابزارها هستند که برای اکثر کاربران توصیه میشوند. آنها میتوانند بسیار قدرتمند باشند، در نسخههای کابلی و شارژی عرضه میشوند و بیشترین تنوع را دارند.”
کاربرد انواع دریل
در مطلب فوق درباره انواع مختلف دریل صحبت کردیم. البته در صنایع دریلهای متفاوت دیگری وجود دارد؛ اما وظیفه و کاربرد دریل که ابزاری دستی یا الکتریکی است، سوراخکردن و حفر یک شی یا مکان خاص بهشمار میرود.
با پیشرفت علم و در نتیجه گسترش ابزارها، این روزها دریلهایی وجود دارد که با اضافهکردن قطعاتی دیگر، امکاناتی مانند ساییدن، گردبر و عمودبر را دارند. رونیکس دارای متنوعترین انواع دریل در بازار ایران است. برای همین میتوانید با خیال راحت دریل مورد نظر خود را خریداری کنید و نگرانی از بابت تأمین قطعات و لوازم ضروری ابزار خود نداشته باشید.
انواع مته های موجود کدامند و ویژگی ها و کاربردهای خاص آنها چگونه بر انتخاب مته برای روش های مختلف تأثیر می گذارد؟
همراه گرامی سلام. پیشنهاد میکنیم مقاله ” انواع مته و قسمت های مختلف آن” را مطالعه کنید.
لینک مقاله:
https://www.ronix.ir/mag/%d8%a7%d8%ac%d8%b2%d8%a7-%d8%a7%d9%86%d9%88%d8%a7%d8%b9-%d9%85%d8%aa%d9%87/