- دقیقه 10
- 2964
- 2 نظر
به قلم پریسا سلیمانی
1 دی 1400
برای بسیاری از افراد تازه کار و کم تجربه که قصد تهیه ابزارآلات مختلف را دارند ممکن است این سوال پیش آید که دریل شارژی چیست؟
دریل شارژی از پرکاربردترین ابزارهایی است که با توجه به ویژگی های خاص در بسیاری از صنایع، مشاغل و نیز منازل مورد استفاده قرار می گیرد. دریل های شارژی به دلیل برخورداری از مزایای فراوان جایگزین مناسبی برای دریل های برقی می باشند و از آن ها در مکان هایی که دسترسی به پریز برق دشوار است، استفاده می شود.
امروزه به دلیل پیشرفت تکنولوژی و استفاده از باتریهای قدرتمند، استفاده از این ابزار برای فعالیت های حرفهای و سنگین امکان پذیر شده است. بنابراین در این مقاله قصد داریم به دریل شارژی و اجزای آن اشاره کنیم.
تاریخچه دریل
از اولین اقداماتی که بشر برای ایجاد کردن سوراخ و حفره در سطوح مختلف به کار برده است، دریل کردن می باشد. در واقع تاریخچه اولیه دریلها به دورانی برمی گردد که بشر برای ساختن ابزار و وسایل اولیه خود نیازمند ابزاری برای سوراخ کاری بود. در گذشته این کار با وسایل دست ساز همانند چوب های نوک تیز انجام می شد.
بیشتر بخوانید:مفتول بر خوب چه ویژگیهایی دارد؟
گفته میشود که ساخت نخستین دریلها به مصر باستان باز میگردد. اولین دریل الکتریکی در سال 1889 توسط آرتور جیمز آئورت ساخته شد. اما اولین دریل الکتریکی که ظاهری شبیه به دریلهای امروزی دارد، در اوایل قرن بیستم میلادی ساخته شد. تاریخچه دریلها با هم فرق هایی دارد و از زمان ساخت اولین دریل تا کنون انواع متنوعی ساخته شده که همگی آنها در پیشرفت کسب و کار تاثیر بسزایی گذاشته اند. پس از تلاش ها و ادامه روند پیشرفت در ابداع دریلها نمونه ای دیگر این ابزار در مدل های شارژی، ستونی و … تولید شدند و توانستند نیاز کاربران مختلف را پاسخگو باشند.
کاربرد دریل در زمان گذشته
در گذشته بشر برای سوراخ کردن چوب در کارگاه های چوب و نجاری از ابزارهایی مانند میخ، چکش و … استفاده می کرد که کار با آن ها بسیار سخت بود و زمان زیادی را از افراد تلف میکرد. انجام این کار انرژی زیادی از آنها میگرفت و در طول روز به انجام بخش کوچکی از کار می رسیدند. اما پس از اختراع دریل و سپس تولید مدلهای مختلف سرعت و راحتی در انجام کارها افزایش یافت و باعث شد تا در کمترین زمان ممکن پروژه کاری به اتمام برسد.
بیشتر بخوانید: گشتاور دریل شارژی چیست | آموزش قدم به قدم تنظیم گشتاور دریل شارژی
توسعه صنعت ابزارآلات
با امروزی شدن تجهیزات و ابزارآلات و نیز با پیشرفت صنایع مختلف نیاز بود تا دریلهایی باکیفیت، ارگونومیک و زیبا ساخته شوند. این امر موجب رقابت بین تولیدکنندگان مختلف شد و هر کدام سعی کردند دریل هایی را تولید کنند که علاوه بر کیفیت از وزن سبک، راحتی بیشتر و ظاهری زیبا برخوردار باشد.
با توجه به این که از دریلها جهت سوراخ کاری سطوح مختلف در ارتفاع و شرایط نامتعادل هم استفاده می شود، لازم بود تا سبک و قابل حمل باشند. این موضوع باعث شد تا نسل دیگری از دریلها به نام دریل شارژی یا بی سیم وارد بازار شود. دریلهای شارژی به دلیل این که نیروی مورد نیاز خود را از طریق باتری تامین میکنند، از منبع برق بینیاز هستند و استفاده از آنها در مکان های تنگ و باریک و مکان هایی که دسترسی به برق مستقیم دشوار است، به آسانی صورت می گیرد.
ناحیه کار با مته فشاری به نوشته سایت آی فولاد به این صورت است:
“نمایی از ناحیه برش فلز توسط یک دستگاه مته در زیر نشان داده شده است. از آنجا که نیروهای برش میتوانند بسیار بزرگ باشند؛ قطعه کار توسط یک گیره C در محل نگهداری میشود. در حین این فرآیند، نگه داشتن قطعه کار با دست بسیار خطرناک است؛ زیرا نیروهای برش به طور غیر قابل پیش بینی میتوانند بسیار بزرگ شوند و قطعه را پیچ دهند. در زیر قطعه کار، غالبا از یک تکه چوب استفاده میشود تا نوک سر مته بدون آسیب رساندن به میز از آن خارج شود. میز کار نیز دارای سوراخهایی برای خروج مته و همچنین کاهش سنگینی آن میباشد. لازم به ذکر است که در این دستگاه، از گیره (سر درل) سه فک استفاده میشود؛ زیرا به وضوح سه نقطه از یک دایره را در دو بعد تعیین میکند. با این وجود، گیرههای چهار فک به ندرت دیده میشوند؛ زیرا متعادل کردن سر مته لازم نیست.
سرمته مناسب برای سوراخ کاری
سوراخ کاری، یک فعالیت روزانه در منزل نیست و سر مته برای فلزات بسیار گران است. سر متههای معمولی نمیتوانند فولاد را برش دهند، بنابراین برای انجام این کار به یک مته سنگین و سخت نیاز دارید. دو نوع مته وجود دارد که میتوانید برای پروژههای فلزکاری روی آنها حساب کنید: متههای ساخته شده از متریال تیتانیوم و کبالت.
سرمته تیتانیوم، سر متههای فولادی با سرعت بالایی (HSS) هستند که دارای پوشش اکسید تیتانیوم میباشند. این محصولات، بسیار سخت، مقاوم در برابر خوردگی و بسیار بلندتر از سرمتههای معمولی HSS هستند و برای برش هر فلز از جمله ورقهای فلزی مناسب میباشند. این سرمته، سختتر از کبالت است، اما به دلیل اینکه روکش شدهاند، نمیتوان آنها را تیز کرد. سر مته کبالت، از جنس فولاد کبالت است که میتوان آنها را تیزتر کرد. آنها همچنین در برابر گرما بسیار مقاوم، سخت و ساینده هستند. و به ویژه برای سوراخکاری فولاد ضدزنگ، چدن و تیتانیوم مناسب هستند.”
دریل شارژی
همانطور که گفته شد دریلهای شارژی همانند دریلهای برقی یا کابلی جهت سوراخ کاری سطوح مختلف کاربرد دارند. البته در برخی از دریلهای شارژی به دلیل برخورداری از کلید چپگرد راستگرد قابلیت استفاده به عنوان پیچ گوشتی هم دارند و می توان از آن ها جهت باز و بستن پیچ های مختلف استفاده کرد.
انواع دریل شارژی برای تامین انرژی مورد نیاز خود از باتری استفاده می کنند. بنابراین کابل یا سیم برق در آن ها حذف شده است. حذف کابل باعث مزایای مختلف این دریل شده است که از بارزترین آنها می توان قابلیت استفاده از آن در مکان هایی اشاره کرد که در آن جا به پریز برق و منبع تغذیه دسترسی ندارید.
بیشتر بخوانید: تفنگ میخکوب چیست؟ و باید چه ویژگیهایی داشته باشد؟
اکثر دریل های شارژی به دلیل برخورداری از قابلیت کنترل سرعت و گشتاور در کنار قابلیت تغییر جهت گردش مته امکان استفاده به عنوان پیچ گوشتی شارژی را دارند.
بنابراین میتوان از آن ها علاوه بر سوراخکاری جهت باز و بسته کردن پیچ ها استفاده نمود. این نوع از دریلهای شارژی که به دلیل قابلیت تنظیم جهت گردش به دریل پیچگوشتی شارژی معروف هستند، کاربرد فراوانی دارند و برای افرادی که در طول روز مجبور به حمل دریل به مکان های مختلف جهت باز کردن پیچ های زیادی هستند، گزینه ای ایده آل محسوب می شود.
اجزای دریل شارژی
حال که با دریل شارژی آشنا شدید، بهتر است بدانید این نوع دریل از چه قسمت هایی تشکیل شده است.
باتری
از آنجایی که دریلهای شارژی برای تأمین انرژی نیازی به برق ندارند، انرژی مورد نیاز خود را از بأتری تامین می کنند که در حین کارکردن، شارژ را برای مدت زمان مشخصی حفظ می کند و به موتور اجازه می دهد بهترین عملکرد خود را داشته باشد. این باتریها باید بسیار مقاوم باشند. در حال حاضر، سه نوع مختلف باتری وجود دارد که می تواند توسط این ابزارها یا هر نوع ابزار شارژی دیگری استفاده شود: نیکل-کادمیم (NiCd)، نیکل-فلز هیدرید (NiMH) و لیتیوم-یون (Li-ion).
در مورد تفاوت آنها باید گفت که اولی از نظر قیمت ارزانتر و از نظر وزن سنگین تر می باشد. در مقابل باتریهای لیتیوم یون سبکتر و گران قیمتتر میباشند؛ چرا که عمر مفید طولانیتری دارند. یکی دیگر از ویژگی های باتری های لیتیوم یونی خطر کمتر آنها برای محیط زیست می باشد.
باید اضافه کرد که هر چه ولتاژ باتری بیشتر باشد حجم، گشتاور و قیمت دریل شارژی بیشتر می شود و دستگاه می تواند در کارهای سنگین تر و حرفه ای تری استفاده شود.
کلید روشن خاموش
ماشه دریل شارژی در دو نوع الکترونیکی و مکانیکی موجود است و برای افزایش یا کاهش سرعت چرخش استفاده می شود. در نوع الکترونیکی هر چه بیشتر ماشه فشار داده شود سرعت چرخش بیشتر می شود تا به حداکثر برسد و بالعکس. از سرعت پایین برای باز و بسته کردن پیچ ها استفاده می شود تا بتوان کنترل بیشتری بر روی انجام آن داشت و از هرز رفتن پیچ جلوگیری کرد.
کلید راستگرد چپگرد
این سوئیچ برای انتخاب عملکرد دستگاه به سمت راست یا چپ استفاده می شود که امکان استفاده از این دریل را به عنوان یک پیچ گوشتی شارژی به کاربر می دهد. با وجود این قابلیت، می توانید به راحتی پیچها را ببندید و باز کنید.
برای سوراخکاری این جهت حرکت برای سفت کردن پیچها نیز صحیح است. اما اگر می خواهید پیچ را باز کنید، باید بیت را در خلاف جهت عقربه های ساعت بچرخانید. این ویژگی با استفاده از دکمه 2 حالته که در بالای دکمه اصلی دستگاه قرار دارد تنظیم می شود.
سه نظام
سه نظامها یکی دیگر از اجزای دریل شارژی هستند که در دو نوع آچاری و اتوماتیک موجود می باشند. این قسمت در واقع رابط بین مته و دریل است که در اکثر دریل های شارژی از نوع اتوماتیک میباشد. سه نظام های اتوماتیک برای باز و بسته شدن به آچار نیاز ندارند و تنها با دست محکم میشوند.
بیشتر بخوانید: صفر تا 100 نگهداری از دریل شارژی + آموزش نگهداری از باتری
دسته نگهدارنده
دسته نگهدارنده یکی از کاربردیترین اجزای دریل شارژی است که برای کنترل بیشتر دریل در هنگام کار از جنس روکش لاستیکی ضدلغزش می باشد. برخی از دریل های شارژی مجهز به دو دسته هستند و به ثابت نگه داشتن دریل و محکم نگه داشتن آن کمک میکند.
شفت یا شافت و مته
شفت در واقع بخش برجسته مته است که موتور و سه نظام را نگه می دارد. همچنین مکانی است که کلاچ در آن قرار می گیرد. برای کنترل دستگاه در گشتاورهای مختلف از کلاچ استفاده می شود.
مته قسمت متغیر یک دریل شارژی است و بسته به نوع سطحی که قرار است سوراخ کاری شود، انواع مختلفی دارد. همچنین برای استفاده از دریل به عنوان پیچ گوشتی، مته های پیچ گوشتی مختلفی وجود دارند و متناسب به نیاز کاربران قابلیت تعویض دارند.
کلید تنظیم سرعت
دیمر یا کلید تنظیم سرعت همانطور که از نامش مشخص است جهت تنظیم سرعت چرخش مته کاربرد دارد و معمولا به صورت ولوم بر روی کلید اصلی تعبیه شده است.
به نقل از سایت انجیکا درباره دریل شارژی میتوان گفت:
“مهمترین کاربرد دریل شارژی
مته های شارژی به طور گسترده در کاربردهای مختلف از جمله نجاری، ساخت و ساز، پروژه های DIY، تعمیر و نگهداری و تعمیرات و غیره استفاده می شود. از آنها می توان برای سوراخ کردن سطوح مختلف مانند چوب، فلز و پلاستیک و همچنین برای پیچ و بست ها استفاده کرد.”
سؤالات متداول
1- دریل شارژی چیست؟
دریل شارژی ابزاری جهت سوراخ کاری است که انرژی مورد نیاز آن از باتری تامین می شود.
2- یک دریل شارژی از چه قسمت هایی تشکیل شده است؟
باتری، سه نظام، دسته، کلید چپگرد راستگرد، کلید پاور، دیمر، شفت و مته
3- سه نظام دریل شارژی چه نوعی است؟
اکثر دریل های شارژی دارای سه نظام اتوماتیک هستند.
جمع بندی
با توجه به این که امروزه استفاده از دریل های شارژی در مشاغل و صنایع مختلف افزایش یافته است، در این مقاله سعی کردیم تا شما را با دریل شارژی و اجزای آن آشنا کنیم تا در هنگام تهیه این ابزار اطلاعات کافی داشته باشید. برندهای مختلفی به تولید دریل های شارژی اقدام کرده اند که رونیکس یکی از آن هاست و شما می توانید مدل های مختلف آن را در وبسایت رسمی رونیکس مشاهده نمایید.
سلام وقت بخیر
سه نظام دریل من هرز شده و قفل نمیکنه برا تعویضش میشه راهنمایی کنید
همراه عزیز سلام. میتوانید با شماره تلفن 0216497 تماس حاصل کنید. کارشناسان ما شما را راهنمایی میکنند.