- دقیقه 9
- 4425
- 16 نظر
به قلم سمیرا عسگری
2 مرداد 1400
دریل ها نیز همانند بسیاری از ابزارآلات انواع مختلفی دارند. یکی از انواع دریل ها که کاربرد فراوانی در انجام فعالیت های تخصصی نجاری، صنایع و کارگاه ها دارد، دریل ستونی می باشد. این دریل همانند دریل های معمولی جهت سوراخ کاری در سطوح چوب، فلز و پلاستیک مورد استفاده قرار می گیرد؛ اما تفاوتهایی با آنها دارد. در واقع برای سوراخکردن سطوحی که به دقت زیادی نیاز دارند، از دریل ستونی استفاده میشود. در این مقاله از مجله رونیکس، پس از اینکه بررسی کردیم دریل ستونی چیست، کاربرد دریل ستونی، نحوه استفاده دریل ستونی، اجزای این دستگاه و نکات مهم برای انتخاب آن را بیان میکنیم.
دریل ستونی چیست؟
وجه تمایز دریل های ستونی با سایر دریل ها عدم امکان جابه جایی آن هاست که به صورت عمودی بر روی میز و یا بر روی زمین کارگاه های نجاری و کارخانه های صنعتی قرار می گیرند. اغلب این نوع دریل ها مجهز به میز قابل تنظیم هستند که میز آن ها در ارتفاع های مختلف قابلیت قرارگیری و تنظیم دارد. دریل های ستونی همانند دریل های دستی قادرند با مته های مختلف کار کنند و سوراخ هایی با قطرهای متفاوت ایجاد کنند. طراحی این ابزار برقی به گونه ای است که در هنگام سوراخ کاری های دقیق نیازی به وارد کردن قدرت بالای دست ندارد و خود از دقت و قدرت مناسبی در سوراخ کاری برخوردار است. در واقع می توان گفت دقت و قدرت بالا از ویژگی های بارز و مهم دریل ستونی است.
بیشتر بخوانید: بررسی دلایل ضربه نزدن دریل چکشی
با توجه به این که دریلهای ستونی از وزن زیاد و ابعاد بزرگی برخوردار هستند، برای استفاده از آنها به محیطهای کاری بزرگ احتیاج است. به همین دلیل استفاده از این ابزار برقی برای کاربردهای خانگی مناسب نیست. به عنوان مثال، اگر جزء افرادی هستید که برای تعمیرات جزئی در خانه یا کارگاه کوچک نجاری خود به یک دریل جهت سوراخکاری نیاز دارید، خرید دریل ستونی به شما توصیه نمیشود. اما اگر به صورت مداوم به سوراخکاریهای دقیق در کارگاه نجاری مشغول هستید و به صورت مرتب با چوب و فلز کار میکنید، دریل ستونی گزینهای مناسب برای شما است تا سوراخکاری و خزینه زنی را برای شما آسانتر کند.
یک دریل ستونی، سنگین و تقریبا گران قیمت است و همانطور که گفته شد فضای زیادی را اشغال میکند. اما قدرت و دقت بالای این ابزار به خوبی میتواند این مشکلات را جبران کند؛ به گونهای که بسیاری از نجاران دوست ندارند بدون این دستگاه شروع به کار کنند. طراحی دریلهای ستونی به گونهای است که دقت سوراخکاری را بالا برده و برخلاف دریلهای معمولی نیازی به ثبات و عدم لرزش دست کاربر در هنگام سوراخکاری ندارند.
بیشتر بخوانید:کاربرد دیمر در ابزارالات چیست؟
دقت و قدرت بیشتر از مزایای مهم در دریل ستونی است که باعث محبوبیت و مورد توجه قرار گرفتن آن در میان نجاران شده است.
کاربرد دریل ستونی
دریل ستونی کاربردهای زیادی دارد که ممکن است تا به حال به ذهنتان نرسیده باشد. به عنوان مثال، در هنگام ساخت یک چوب لباسی نیاز به یک دریل ستونی است تا بتوان به صورت دقیق تخته را برای نصب چنگکهای جا لباسی سوراخکاری کرد. همچنین به کمک یک دریل ستونی میتوانید در ساخت یک کمد، لولاهای آن را با دقت بیشتری ایجاد کنید. به طور کلی، کاربرد دریل ستونی به شرح زیر است:
- سوراخ کاری سطوح مختلف با دقت و قدرت بالا
- قلاویز کردن
- خزینه کاری
اجزای دریل ستونی
نحوه استفاده دریل ستونی به این صورت است که برای این که قادر به سوراخکاری منظم و باکیفیتی باشید، نیاز است از دریلها به درستی بهره ببرید. بهطور کلی، نحوه استفاده از دریل ستونی به شرح زیر است:
- علامتگذاری عمق مورد نظر از لبه قطعه کار
- تنظیم دقیق قطعه کار در زیر نوک مته با استفاده از گیره یا پیچ دستی
- تنظیم سرعت دریل و فشار اهرمهای پیشروی
در این قسمت اجزای یک دریل ستونی را به شما معرفی خواهیم کرد تا در هنگام کار با این ابزار اجزای متفاوت آن را بشناسید و پروژه کاری خود را با دقت بیشتری به پایان برسانید.
بیشتر بخوانید: آموزش تعمیر باتری دریل شارژی در 5 مرحله
- اسپیندل: از مهمترین اجزای دریل ستونی ایت که به عنوان یک عضو چرخشی در دریل ستونی قابلیت تنظیم سرعت دارد. بروی این قسمت م یتوان مته ها را نصب کرد و سرعت آن بسته به نوع مته نصب شده از 20 تا 4000 دور در دقیقه متغیر است.
- کله گی: به بخش بالایی دریل ستونی کله گی گفته می شود. دو فلکه و یک تسمه در داخل آن وجود دارد که یک فلکه به الکتروموتور و فلکه دوم به محور دریل وصل شده است.
- اهرم ها: با وجود اهرم ها گردش قطعه کار بر روی میز کار به آسانی انجام می شود. همچنین قابلیت افزایش میزان قدرت از مزیت های دیگر وجود اهرم ها می باشد. در واقع در دریل ستونی نیازی نیست که فرد دست خود را تکان دهد، بلکه این کار توسط اهرم انجام می شود.
- تسمه: اتصال دو فلکه به یکدیگر توسط تسمه انجام می شود. همچنین این قسمت مسئولیت انتقال حرکت را به عهده دارد.
- عمق سنج: عمق سوراخکاری به میزان دلخواه با استفاده از عمقسنج مشخص میشود.
- سه نظام: قسمتی از دریل ستونی که مته درون آن قرار می گیرد، سه نظام است. این قسمت را می توان نسبت به مته مورد نظر و یا قطعه کار تغییر داد.
- میز کار: بخش مهم دیگر از دریل ستونی را میز کار تشکیل می دهد. این میز به دو صورت ثابت و گردشی موجود است و با توجه به نوع نیازتان انتخاب می شود. ارتفاع میز کار نیز در صورت نیاز قابل تنظیم است به گونه ای که می توان آن را به سه نظام دریل نزدیک و یا دور کرد.
- پایه و بدنه: این دو قسمت برای نگه داشتن دریل ستونی استفاده می شوند و معمولا پایه ها بر روی زمین محکم می شوند.
بیشتر بخوانید:کاربرد دیمر در ابزارالات چیست؟
دریل ستونی چگونه کار می کند؟
مکانیزم حرکتی یک دریل ستونی بر اساس یک سیستم چرخشی به نام اسپیندل طراحی شده است. در این دریل مته بر روی سه نظام که در انتهای اسپیندل قرار دارد، نصب میشود و حرکت آن به صورت عمودی و به وسیله یک دسته دوار کنترل میشود. این مکانیزم باعث سوراخکاری دقیق بر روی سطوح مختلف خواهد شد و کیفیت انجام کار را بالا خواهد برد. علاوه بر این، دریلهای ستونی مجهز به مکانیزم توقف عمق هستند که امکان سوراخکاری با عمق ثابت را برای کاربر فراهم میکنند.
نکات انتخاب دریل ستونی
در زمان انتخاب و تهیه یک دریل ستونی باید فاکتورهای مهمی را مورد توجه قرار دهید تا بهترین گزینه را مناسب با نیاز خود خرید نمایید. در ادامه به بررسی نکات مهم در انتخاب این دستگاه خواهیم پرداخت:
نوع دستگاه: دریلهای ستونی به صورت عمده در دو نوع رومیزی و ثابت (زمینی) در بازار موجود هستند. دریلهای رومیزی از وزن سبک تر و ابعاد کوچکتری برخوردارند که در نتیجه، حمل و نقل آسانتری نیز دارند. مدل های ثابت یا زمینی با وجود آن که سنگینتر هستند و حمل و نقل آنها کمی دشوار است؛ اما قدرت بیشتری دارند.
بیشتر بخوانید: انواع ابزار منبت کاری چوب چیست؟
دریل ستونی رونیکس مدل 2603، بادوام و قدرتمند
لازم است بدانید دریل های ستونی ثابت از قدرت، ظرفیت و قابلیت های بیشتری نسبت به دریل های ستونی رومیزی برخوردار هستند.
سایز:سایز سه نظام در دریلهای ستونی با قدرت موتور رابطه مستقیم دارد و هر چه سایز سه نظام بزرگتر باشد، موتور قویتر و اجزای دریل ستونی نیز بزرگتر میشوند. هرچه سایز سه نظام کوچکتر باشد، دریلهای ستونی ارتفاع و جثه کوچکتری پیدا میکنند و بر روی میز قرار میگیرند.
توان: همانطور که مشخص است، هرچه توان دریل ستونی بالاتر باشد، قدرت آن نیز بیشتر است و قابلیت سوراخکاری مواد سخت تری را دارد. پس باید برای بررسی توان این دستگاه میزان وات آن را در نظر بگیرید.
سرعت: اکثر دریلهای ستونی میتوانند با سرعتهای مختلف کار کنند تا امکان سوراخکاری در سطوح مختلف برای کاربر فراهم شود. توجه داشته باشید که برای سوراخکاری مواد سختتر باید سرعت مته پایینتر باشد. سرعت در دریلهای ستونی به وسیله جابه جا کردن تسمه در قرقرههای بالای دستگاه انجام میشود.
قابلیت تنظیم میز: میز، آن قسمتی از دستگاه است که قطعه کار بر روی آن قرار میگیرد و معمولا در اکثر دریلهای ستونی امکان تنظیم میز در ارتفاع مختلف وجود دارد. همچنین در برخی مدلهای دریل ستونی میتوان میز را به طرفین و تا زاویه 45 درجه چرخاند و در مدل های پیشرفتهتر تا 360 درجه امکان چرخش فراهم میشود تا امکان سوراخکاری در زوایای مختلف برای کاربر فراهم شود. نمونهای از دریلهای ستونی نیز به چراغ LED مجهز هستند که به عنوان یک راهنما عمل کرده و محل دقیق ایجاد سوراخ را نمایش میدهند.
به نقل سایت کوآرا تبدیل دریل به پیچ گوشتی برقی را نیز میتوانید به سادگی در برخی مواقع یاد بگیرید و انجام دهید:
“برای استفاده از مته به عنوان پیچ گوشتی، باید مراحل زیر را دنبال کنید:
- نت پیچ گوشتی صحیح را انتخاب کنید: نوک پیچ گوشتی را انتخاب کنید که با اندازه و نوع پیچی که می خواهید بچرخانید مطابقت داشته باشد. بیشتر دریلها مجموعهای از قطعات پیچ گوشتی دارند که میتوانید از آنها استفاده کنید.
- مهره پیچ گوشتی را وارد کنید: مته پیچ گوشتی را در چاک دریل دریل قرار دهید و آن را محکم ببندید.
- تنظیم کلاچ را تنظیم کنید: بسیاری از دریل ها دارای تنظیمات کلاچ قابل تنظیم هستند که به شما امکان می دهد میزان گشتاور اعمال شده به پیچ را کنترل کنید. کلاچ را روی عدد کمتری تنظیم کنید تا از فشار بیش از حد پیچ و کندن رزوه ها جلوگیری کنید.
- قرار دادن پیچ: پیچ را در محل مورد نظر قرار دهید و با یک دست آن را ثابت نگه دارید.
- پیچ را هدایت کنید: دریل را با دست دیگر خود نگه دارید و نوک پیچ گوشتی را با سر پیچ تراز کنید. فشار ملایمی به ماشه دریل درایور وارد کنید و اجازه دهید پیچ را در جای خود بچرخاند. مراقب باشید که نیروی زیادی وارد نکنید، زیرا ممکن است باعث کنده شدن یا شکستن پیچ شود.
- کار را تمام کنید: هنگامی که پیچ در جای خود قرار گرفت، ماشه را رها کنید و دریل را از روی پیچ خارج کنید. در صورت لزوم از یک پیچ گوشتی دستی برای سفت کردن بیشتر پیچ استفاده کنید.
با انجام این مراحل، می توانید به راحتی از دریل به عنوان پیچ گوشتی برای کشیدن پیچ ها به چوب، دیوار خشک یا مواد دیگر استفاده کنید.”
به نقل از سایت آکادمی پارتینه درباره دریل ستونی میتوان گفت:
“مزایای دریل ستونی
- دقت بالا در سوراخکاری
- قدرت بیشتر به دلیل داشتن موتور بزرگتر
- عدم انحراف دستگاه و قطعه کار به دلیل داشتن صفحه محکم و ثابت
معایب دریل ستونی
- ثابت بودن
- وزن بالا
- ابعاد بسیار بزرگ”
سوالات متداول
دریل ستونی چه کاربردهایی دارد؟
دریل ستونی برای سوراخکاری دقیق و یکنواخت در مواد مختلف مانند چوب، فلز و پلاستیک استفاده میشود. همچنین این ابزار برای قلاویز کردن و خزینهکاری نیز کاربرد دارد. به عنوان مثال، میتوان از دریل ستونی برای سوراخکردن تختهها در ساخت چوب لباسی یا ایجاد لولاهای دقیق در کمد استفاده کرد.
چگونه میتوان دریل ستونی مناسب را انتخاب کرد؟
برای انتخاب دریل ستونی مناسب، باید به عواملی مانند قدرت موتور، قابلیت تنظیم سرعت، دقت دستگاه و کیفیت ساخت توجه کنید. همچنین، بررسی نیازهای خاص پروژههای خود و اطمینان از اینکه دریل ستونی مورد نظر میتواند آنها را برآورده کند، بسیار مهم است.
دقت و قدرت دریل ستونی نسبت به مدلهای دستی چگونه است؟
دریلهای ستونی به طور قابل توجهی دقیقتر و قدرتمندتر از مدلهای دستی هستند. دریل ستونی به دلیل ساختار ثابت و سیستم راهنمایی دقیق، امکان سوراخکاری با دقت بالا را فراهم میکند؛ به طوری که انحراف و خطای کمتری در سوراخکاری به وجود میآید. همچنین، این ابزار به دلیل موتور قویتر و قابلیت تنظیم سرعت، میتواند با قدرت بیشتری مواد سخت مانند فلزات را سوراخ کند. در نتیجه، برای پروژههایی که نیاز به دقت و قدرت بیشتری دارند، دریل ستونی انتخاب بهتری نسبت به مدلهای دستی است.
میشه گفت این دریل ستونی قدرتمندترین دریل هست یا نه از این بهترم داریم؟
همراه گرامی؛ برای پروژههایی که نیاز با کار با میز قابل تنظیم و دریل ثابت دارید، استفاده از این دریل را توصیه میکنیم.
دقت و قدرت دریل ستونی نسبت به مدلهای دستی چطوره لبه های کارو خراب نمیکنه
همراه گرامی سلام. طراحی دریل ستونی به صورتی است که برای سوراخکاریهای دقیق نیازی به واردکردن فشار و قدرت بالای دست ندارید؛ چراکه دقت و قدرت بالا از ویژگیهای بارز و مهم این دستگاه است.
دریل ستونی برای کدوم مشاغل ایدهآله؟ یعنی سوالم اینه چه شغل هایی هست که دریل عادی براشون کافی نیست مثلا
همراه گرامی سلام. دریل ستونی کاربرد خانگی ندارد و در کارگاههای نجاری، صنعتی و خطوط تولید برای سوراخکاری چوب، فلز و پلاستیک انتخاب مناسبی است.
خیلی ممنون از مقاله تون لطفا یه توضیحی هم راجع به عیب یابی و تعمیر دریل ستونی میدین لطفا
همراه گرامی، با سلام و تشکر از ارسال کامنت. در مطالب آموزشی بعدی مجله این موضوع را هم لحاظ میکنیم.
وقت بخیر
دریل ستونی برای مصارف خانگی هم بهتر است یا نه؟
همراه گرامی سلام. دریلهای ستونی از وزن زیاد و ابعاد بزرگی برخوردار بوده و برای محیطهای کاری بزرگ طراحی و ساخته میشوند.
سه نظام دریل ام هرز شده و مته رو نمیگیره آموزش تعمیر یا رفع این مشکل رو لطف میکنید بزارید ؟
همراه گرامی سلام. پیشنهاد شما را در مطالب بعدی لحاظ میکنیم.
سلام برای مدل ۲۶۰۳ مته گازور سایز ۶۰ بزازم تا عمق ۶ سانت سوراخ میکنه یا ۲۶۰۴ جواب میده ممنون میشم راهنماییم کنید
یه سوال درباره سر و صدای این دریل های ستونی داشتم برای کار با این دریل اگه بخوایم چوب یا آهن رو برش بدیم سر و صدای زیادی تولید می کنه که لازم باشه از هدفون استفاده کنیم که شنوایی مون صدمه نبینه؟
همراه گرامی سلام. بهطور کلی انواع دریل و بهخصوص دریل ستونی، ابزارهای کمصدایی نیستند. میتوانید از گوشگیر یا هدفون استفاده کنید.
اگه چرخش دریل ستونی کم شده باشه و موقع کار یه صدای زوزه مانندی بده گهگاه مشکل از کجاست؟ باید سرویس باشه یا روغن کاری ای چیزی میخواد؟ من تاحالا خیلی با این دریل های ستونی سر و کله نزدم که بدونم چشه