- دقیقه 8
- 7903
- 5 نظر
به قلم مهدی امیربیگی
22 اسفند 1401
جملهای معروف هست که میگوید: «هر روزی که غذایی میخورید، باید از یک کشاورز تشکر کنید.» همین جمله خلاصهای از اهمیت کشاورزی و باغبانی در زندگی هر روزه ما است.
باغبانی و کشاورزی مثل هر کار دیگری نیاز به ابزارآلات و ادوات بهروز و سالمی دارد، تا سختی کار را به حداقل برساند. در این نوشتار مجله رونیکس قصد داریم به یکی از کاربردیترین ابزار کشاورزی، یعنی پمپ کف کش و انواع آن بپردازیم.
رونیکس را بخوانید.
پمپ کف کش چیست؟
پمپهای کف کش از انواع پمپهای آب گریز از مرکز هستند که به طور کامل در زیر آب قرار میگیرند. الکتروموتور موجود در این ابزار برقی باعث به حرکت درآمدن پمپ میشود و با این حرکت، انرژی جنبشی مایعی که قرار است پمپاژ شود، افزایش پیدا کرده و باعث انتقال آن به بیرون میشود.
شاید این سوال برای شما هم پیش بیاید که چطور این پمپ در آب غرق میشود اما اصطلاحا نمیسوزد؟ پاسخ به این سوال دشواری زیادی ندارد. در پمپ کف کش از آببند مکانیکی استفاده میکنند تا آب به داخل موتور راه پیدا نکند. پوسته موتور و پمپ از آلیاژ آلومینیوم است و جنس درپوش پمپ از چدن. عموما شفت و پیچهای پمپ کف کش را از فولاد ضدزنگ میسازند. در نتیجه این ابزار در برابر خوردگیهای ناشی از آب و رطوبت در امان است.
پمپهای کفکش از اجزا مختلفی شامل: پروانه، الکتروموتور، محور، حلزون، درزگیر مکانیکی و کابل ساخته و تولید میشوند. پروانههای پمپ کف کش باید از مواد با کیفیت ساخته شوند، به همین دلیل جنس این پروانهها از استیل، چدن، برنج و حتی نوریل (پلاستیک فشرده) طراحی و ساخته میشود.
انواع پمپ کف کش
بر اساس کاربرد و کارایی متفاوتی که پمپهای کف کش دارند، این ابزار را به دستههای متفاوتی تقسیم میکنند. کف کش تکفاز و کفکش سه فاز از دستههای کلی این مدل از پمپها هستند که پمپهای تکفاز خود به دو دسته فلوتردار و ساده تقسیم میشوند. پمپهای کف کش از نظر جنس بدنه هم قابل دستهبندی هستند که به انواع کفکش پلاستیکی، آلومینیومی و چدن نیز دستهبندی میشوند.
پمپهای کف کفش تک فاز و سه فاز با دهانه خروجی متفاوتی تولید میشوند. کفکش تک فاز دهانه خروجی با اندازههای ۱ و ۴/۱ و ۲ و ۳ اینچ و کفکشهای سه فاز دهانه خروجی معادل ۲ و ۳ و ۴ و ۶ اینچ دارند.
بیشتر بخوانید: نکات دریل کاری فلزات
کاربرد پمپهای کف کش
پیپهای کف کش در صنایع مختلفی شامل کاغذ و چوب، ساختمانی، چرم سازی، مزارع پرورش ماهی و… کاربرد دارند. برخی از کاربردهای دیگر این ابزار:
- پمپاژ آبهای صاف و گل آلود
- تخلیه لجنهای مخلوط با آب
- تخلیه پسابهای باران
- تخلیه مایعهای دارای هوا و گاز
- پمپاژ فاضلابهای فعال
- انتقال آب یا سیالات در صنایع غذایی
- فوارههای حوض
- لجنکشی فاضلابهایی با الیاف بلند
- آبیاری باغ ها و گلخانه ها
- لجنکشی استخرها، چاهها و مخازن
- تخلیه چاهها توسط شرکتها
به نقل از سایت آبادیزل درباره نحوه کار پمپ های کفکش میتوان گفت:
“پمپ های کفکش از دسته پمپ های سانتریفیوژ یا گریز از مرکز به شمار می روند که به صورت کامل در مایع غرق می شوند و یک موتور الکتریکی، پروانه های پمپ را به حرکت درمی آورد و بدین صورت مایع به مرکز پمپ و پای پره های پروانه وارد می شود و همراه پروانه به دوران درمی آید لذا انرژی جنبشی آن افزایش می یابد و در اثر نیروی گریز از مرکز به طرف خروجی پمپ پرتاب می شود و از طریق لوله های تعبیه شده به بالا منتقل می شود.”
نکات مهم در زمان خرید پمپ کف کش
برای خریداری بهترین پمپ کفکش باید به عوامل متعدد و متفاوتی توجه کرد. در ادامه به مهمترین این عوامل میپردازیم:
بیشتر بخوانید: تفاوت کارواش خانگی و صنعتی چیست؟
ارتفاع
مهمترین عامل در انتخاب پمپ کفکش ارتفاع است. ارتفاع میتواند روی خروجی کار شما تاثیرگذار باشد. به این نکته توجه داشته باشید که در شرایط عمومی، پمپهای کفکش کمتر از آنچه بر روی آنها نوشته شده، خروجی دارند. به عنوان مثال، اگر ارتفاع مورد نیاز 25 متر باشد، کفکش انتخابی ما باید بین 35 تا 40 متر ارتفاع را پوشش دهد.
قطر خروجی
قطر لوله خروجی از دیگر عوامل مهم در انتخاب و خرید پمپ کفکش است. زیرا مستقیما به آبدهی پمپ مربوط میشود. حتما به اینکه نکته توجه داشته باشید که حجم آب موجود و زمان مورد نیاز برای تخلیه آب، به قطر لوله و همچنین قطر خروجی کفکش بستگی دارد.
برق
پمپهای کفکش به شکل عمومی از منبع برق متناوب تغذیه میشوند. پرفروشترین پمپهای موجود در بازار ایران کفکشهای 12، 24، 110 – 120، 220-240 و 380 – 400 ولت هستند.
بیشتر بخوانید: آموزش قدم به قدم تیز کردن اره (به بهترین روش)
قطع کننده
پمپهای کفکش به گونهای طراحی شدهاند که پس از انتقال حجم مشخصی از آب، به طور خودکار متوقف میشوند. برای تنظیم روی این حالت میتوان از تابلو برقی برنامهریزی شده استفاده کرد. اما راه سادهتر این است که از قطعکنهای برقی که به آنها شناور یا فلوتر هم گفته میشود، استفاده کرد. رعایت همین نکته ساده میتواند از هدر رفت آب جلوگیری کند.
بیشتر بخوانید:
«روش کاشت پیاز گل با استفاده از ابزارالات باغبانی»
«ساخت باغچه چوبی برای باغبانی در بستر کشت مرتفع»
هنگام خرید پمپ کف کش چه مواردی را بررسی کنیم؟
از جمله مشخصات پمپ کف کش که هنگام خرید باید آنها را بررسی کنید، عبارتند از:
- قدرت موتور: قدرت موتور برای پمپهای کف کش بهصورت اسب بخار بیان میشود.
- حداقل و حداکثر دبی خروجی: دبی خروجی پمپهای کف کش بر حسب مکعب در ساعت ذکر میشود. حداکثر دبی خروجی از مهمترین نکاتی است که هنگام خرید باید به آن توجه کنید.
- حداقل و حداکثر هد (ارتفاع پمپاژ): هنگام خرید پمپ باید حواستان به حداقل و حداکثر ارتفاع پمپاژ آن باشد.
- قطر دهانه خروجی: قطر دهانه خروجی پمپها بر اساس اینچ بیان میشود.
- حداکثر دمای سیال و محیط: بالاتر رفتن دمای محیط یا دمای سیال ممکن است به موتور پمپ آسیب برساند.
- فشار کاری: فشار کاری پمپ بر اساس «بار» بیان میشود و هنگام خرید پمپ کف کش اهمیت زیادی دارد.
- حداکثر قطر مجاز برای ذرات جامد در سیال: ورود ذرات جامد بزرگتر از عدد ذکر شده، به موتور و اجزای داخلی آن آسیب وارد میکند.
- حداکثر عمق غوطهوری: برای اینکه بهترین عملکرد را از پمپهای کف کش بگیرید، باید حواستان به این عدد هم باشد.
علاوه بر موارد گفته شده، هنگام خرید باید مشخصات دیگری مثل سرعت پمپ، وزن آن، حداکثر زمان کارکرد بدون آب، جنس پوسته پمپ و موتور، جنس سیمپیچ، جنس شفت و تجهیزات جانبی همراه آن را نیز بررسی کنید.
مزایا و معایب پمپ کف کش
قبل از اینکه بخواهید پمپ کفکش بخرید، بهتر است با مزایا و معایب آن هم آشنا باشید.
معایب پمپ کف کش چیست؟
هنگام خرید باید مزایا و معایب پمپ کف کش را در کنار هم بررسی کرد. از جمله معایب این پمپها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ظرفیت محدود: پمپهای کف کش ظرفیت محدودی دارند؛ خصوصاً اگر آنها را با پمپهای صنعتی و نیمهصنعتی مقایسه کنید.
- عدم کارایی در چاههای عمیق: از پمپهای کف کش نمیتوان در چاههای عمیق استفاده کرد. ارتفاع زیاد کارایی پمپهای کف کش را پایین میآورد. هنگام خرید توجه کنید که خروجی پمپهای کف کش در حالت کلی پایینتر از مقداری است که برای آن ذکر میشود.
- حساسیت به لجن و شن و ماسه: برای افزایش طول عمر پمپهای کف کش توصیه میشود تا از آنها برای پمپاژ آبهایی که لجن گرفتهاند یا میزان شن و ماسه آنها زیاد است، استفاده نکنید. ورود ذرات شن و ماسه باعث میشود تا عمر مفید پمپهای کف کش پایین بیاید.
- نصب بهصورت مستغرق: پمپهای کف کش را باید در زیر آب نصب کرد؛ این مسئله گاهی اوقات محدودیتهایی را برای کاربران به وجود میآورد. توجه کنید که سیستم خنککنندگی موتور پمپهای کف کش هم توسط آب است.
- سوختن موتور در عمقهای کم: خشک کار کردن پمپهای کف کش باعث میشود تا موتور آنها آسیب ببیند.
- ارتعاش بیش از اندازه: در برخی از مواقع ممکن است پمپهای کف کش لرزش و ارتعاش ایجاد کنند. دلیل این مشکل میتواند عمق کم آب، آسیبدیدن موتور و یا اجزای داخلی پمپ باشد.
سخن آخر
یکی از مهمترین دلایلی که موجب کاهش عمر هر وسیله و ابزاری میشود، خرید بدون شناخت صحیح آن است. در این نوشتار به پمپ کف کش، انواع آن و نکاتی که باید در هنگام خرید این ابزار به آن توجه کنید، پرداختیم.
ما در مجله رونیکس به معرفی ابزارآلات متنوع در صنایع مختلف میپردازیم، رونیکس را با سوپر برندهای بینالمللی مقایسه میکنیم و شما را تا بهترین انتخاب تنها نمیگذاریم. نظرات و سوالات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
سؤالات متداول
آیا از پمپ کف کش میتوان در مخازن آب خانگی استفاده کرد؟
استفاده از پمپهای کف کش برای مصارف خانگی، مثل نصب در مخازن آب توصیه نمیشود. برای این موارد بهتر است از پمپهای شناور یا دیافراگمی کمک بگیرید. اگر قصد استفاده از پمپهای کف کش را دارید، هنگام خرید فاکتورهایی مثل ارتفاع، دبی و قطر خروجی را در نظر بگیرید.
آیا سیمپیچ پمپهای کف کش قابل تعمیر است؟
اگر سیمپیچ پمپهای کف کش نیمسوز شده یا آسیب دیده باشد، بهتر است آن را کاملاً تعویض کنید. تعمیر سیمپیچها اغلب موارد هزینه بالایی دارد و چندان توصیه نمیشود. البته برای اینکه مطمئن شوید سیمپیچ پمپ قابل تعمیر است یا خیر، میتوانید با واحد خدمات پس از فروش رونیکس تماس بگیرید یا از یک تعمیرکار باتجربه کمک بخواهید.
آیا میتوان از پمپ کف کش بهصورت دائم استفاده کرد؟
اگر از پمپهای کف کش در جای درستی استفاده شود، میتوان از این پمپها به شکل دائمی هم استفاده کرد. برای مثال در مکان نصب پمپ نباید اثری از ذرات جامد شن و ماسه باشد. ارتفاع سیال و غوطهور بودن پمپ هم تأثیر مستقیمی روی عمر مفید پمپهای کف کش دارد.
درصورت نیمسوز شدن سیم پیچی پمپ میشه تعمیر کرد؟
همراه گرامی، با واحد خدمات پس از فروش ابزار خود تماس بگیرید و یا به یک تعمیرگاه معتبر مراجعه کنید. تکنسین در صورتی که پمپ قابل تعمیر باشد، این کار را انجام میدهد.
همراه گرامی سلام. برای انتخاب نوع و مدل کفکش باید به مشخصات فنی شامل ارتفاع، دبی و قطر خروجی توجه کرده و مدلی را انتخاب کنید که با دبی خروجی مورد نظر شما سازگار باشد.
من به دنبال درک عملکردهای اصلی، مزایای عملیاتی و کاربردهای عملی آنها در صنعت ساخت و ساز هستم. کدام پمپ کف کش برای ساختمان های بزرگ و دارای طبقات زیاد مناسب هستند؟
سلام آیا میشه به عنوان اب گرفتن در چاه آب خونگی استفاده کرد