موتور دو سرعته چیست؟

موتور دو سرعته

به قلم پریسا سلیمانی

24 آذر 1400

مقدمه

الکتروموتور که با نام موتور الکتریکی نیز شناخته شده است، نوعی ماشین الکتریکی می‌باشد که قابلیت تبدیل الکتریسیته به حرکت یا چرخش را دارد. بیشتر الکتروموتورها بر اساس الکترومغناطیس کار می کنند. یکی از انواع موتورها، الکتروموتور دو سرعته است که کاربرد گسترده‌ای در صنایع مختلف دارد. در ادامه این مقاله شما را با موتور دو سرعته و کاربرد آن آشنا خواهیم کرد.

الکتروموتور دو سرعته

موتور دو سرعته که به آن دلاندر نیز گفته می شود، موتوری است که در آن تغییرات سرعت با تغییر قطب های موجود در استاتور صورت می گیرد. در واقع موتور دو سرعته نوعی موتور الکتریکی است که تغییرات سرعت در آن تحت تاثیر تعداد قطب های موتور است.

اتصال دو سرعته در سیم پیچ های موتور الکتریکی امکان تغییر تعداد قطب های آن را به نسبت 1 به 2 فراهم می کند. در میان انواع الکتروموتورها، نوع دو سرعته آن به دلیل قابلیت 1 به 2 برای سرعت، بیشترین کاربرد را در صنعت دارد. موتور دو سرعته نوعی خاص از موتورهای سه فاز آسنکرون است. سیم پیچی این موتورها به گونه ای است که با تغییر اتصال موتور به شبکه سرخت چرخش تغییر پیدا می کند.

الکتروموتور دو سرعته
تصویری از الکتروموتور دو سرعته

idea (2)این ویژگی در موتورهای دو سرعته بسیار مهم است و به عنوان مثال می توان به جای استفاده از درایوهای گران قیمت از موتورهای دو سرعته استفاده کرد که راه اندازی آسان تری دارند.

کاربرد الکتروموتور دو سرعته

الکترو موتور دو سرعته همانطور که گفته شد کاربرد گسترده ای دارند که می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • جرثقیل سقفی
  • تجهیزات شهربازی ها
  • صنایع نساجی
  • موتور کولر
  • جرثقیل ریلی

سیستم خروجی پیشرفته‌تر موتورهای چهارزمانه نسبت به دوزمانه
تفکیک مراحل در موتورهای چهارزمانه باعث شده تا ورودی و خروجی این موتورها پیشرفته‌تر از موتورهای دوزمانه باشند، در موتورهای چهارزمانه سوخت و هوا کامل‌تر وارد سیلندر شده و دود بدون مخلوط شدن با سوخت و هوا از سوپاپ دود، خارج می‌شود.

روش های دیگر برای تغییر سرعت الکتروموتور را به نقل از پیکا تک بخوانید:

معمولا در مورد هایی که استفاده از سرعت متغیر نیاز باشد از موتورهای الکتریکی نوع DC استفاده می‌شود.
در برخی موارد برای رسیدن به سرعت های مختلف استفاده از روش هایی مانند کار کردن با الکتروموتور دارای قطب متغیر و چند سیم پیچه راحت تر است.
موتور هایی از چند سیم پیچ بهره می‌برند دارای حجم زیادی در استاتور هستند.

مشخصات الکتروموتور دو سرعته

بر روی انواع موتورهای الکتریکی یا الکتروموتورها پلاکی توسط کارخانه تولید کننده نصب می شود که بر روی این پلاک تمام اطلاعات موتور آورده می شود. در صورتی که موارد نوشته شده بر روی پلاک به صورت درست رعایت نشود، از عمر مفید آن کاسته شده و موتور میسوزد.

  • No: شماره ساخته شده توسط کارخانه با No مشخص می شود
  • Type: مشخصات فنی موتور دو سرعته در این قسمت نوشته می شود.
  • A: حداکثر جریان مجاز موتور دو سرعته با A نشان داده می شود که میزان جریان نباید بیشتر از این مقدار شود.
  • V: ولتاژ کاری الکتروموتور دو سرعته می باشد که نباید ولتاژی کمتر و یا بیشتر از این مقدار به سیم پیچ های موتور اعمال گردد.
  • HZ 50: الکتروموتور دو سرعته در فرکانس 5 هرتز کار می کند.
  • HZ 60: الکترو موتور دو سرعته در فرکانس 60 هرتز که فرکانس برخی از کشورها می باشد، کار می کند.
  • RPM: این پارامتر نشان دهنده دور موتور در یک دقیقه است.
  • KW: توان الکتروموتور دو سرعته با این مؤلفه نمایش داده می شود.
  • IP: میزان حفاظت الکتروموتور در برابر گرد و غبار، آب و … را نمایش می دهد.
مشخصات الکتروموتور دو سرعته
تصویری از جزئیات الکتروموتور دو سرعته

عملکرد الکتروموتور دو سرعته

انواع موتور دو سرعته مجهز به دو عدد کنتاکتور، یک شستی استاپ و دو شستی استاپ استارت می باشند. یکی از کنتاکتورها جهت تغذیه موتور در دور پایین و کنتاکتور دوم برای تغیه موتور در دور بالا طراحی شده است. برای توقف موتور در هر حالتی از کلید شستی استاپ S1 استفاده می شود و جهت راه اندازی و به حرکت در آوردن موتور در دور کمتر از کلید شستی استاپ استارت S2 استفاده می شود.

با فشردن این کلید، کنتاکتور K1 تحریک شده و موتور با دور کم می چرخد. جهت تغییر در سرعت چرخش موتور از کلید شستی استاپ استارت S3 بهره گرفته می شود با فشار دادن این کلید جریان تحریک کنتاکتور اول قطع شده و جریان کنتاکتور دوم یعنی K2 وصل می شود. از این جا به بعد موتور با دور بالا کار خواهد کرد. عملکرد موتور دو سرعته برعکس چیزی که گفته شد هم امکان پذیر  است؛ به این صورت که ابتدا موتور را با دور بالا راه اندازی کرد و سپس آن را به دور کم تغییر سرعت داد.

بیشتر بخوانید: موتور براش چیست؟

کاربرد موتور دو سرعته در صنعت

از موتور دو سرعته در صنایع مختلفی استفاده می شود که به شرح زیر است:

  • صنایع غذایی
  • صنایع دارویی
  • صنایع بسته بندی
  • صنایع نساجی
  • صنایع نفت، گاز و پتروشیمی
  • صنایع فلزی
  • و…
کاربرد موتور دو سرعته در صنعت
تصویر موتور دوسرعته

بیشتر بخوانید: موتور تک سرعته چیست؟

ابزارآلاتی با موتور دو سرعته

امروزه برندهای بزرگی در دنیا به تولید انواع مختلف لوازم و تجهیزات الکتریکی دو سرعته اقدام کرده اند. پیچ گوشتی های برقی، دریل های چکشی و … ابزارآلاتی هستند که بسیاری از برندها نمونه دو سرعته آن ها را تولید کرده اند تا در مصارف مختلفی کاربرد داشته باشند.

به عنوان مثال یک دریل برقی دو سرعته با برخورداری از دو سرعت متفاوت می تواند در حالت آهسته تر جهت سوراخکاری مواد سخت مانند فلزات استفاده شود و در حالت دوم با سرعت بالاتر جهت سوراخ کاری مواد نرم تر مانند سطوح چوبی مورد استفاده قرار گیرد. همچنین یک پیچ گوشتی برقی دو سرعته به دلیل بهره مندی از گیربکس دو سرعته قابلیت تنظیم گشتاورهای مختلف را تأمین می کند تا کاربران متناسب با میزان فشار و قدرت لازم پیچکاری یا سوراخکاری را انجام دهند.

checked بنابراین مکانیزم دو سرعته در ابزارآلات امکان تنظیم سرعت را برای کار با هر نوع ماده ای فراهم می کند و در پروژه های مختلف و صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد. اگرچه استفاده از این ابزارها در کارهای DIY نیز قابل استفاده می باشد.

ابزارآلات دو سرعته چگونه کار می کنند؟

ابزارآلات برقی با موتور دو سرعته دارای گیربکس خاصی هستند که سرعت خروجی یعنی شفت موتور را کاهش می دهند. این قابلیت از طریق دکمه‌ای که بر روی دستگاه تعبیه شده است، امکان پذیر می باشد. در یک دریل برقی با تنظیم سرعت در حالت ماکزیمم مته با سرعت بیشتری می چرخد اما قدرت کمی دارد و به همین دلیل برای سوراخ کاری مواد نرم مناسب است اما در سرعت پایین این کار با قدرت بیشتری انجام می شود و به همین جهت در سوراخ کاری سطوح سخت ایده آل می باشد.

به نقل از سایت کلمان درباره موتور دو سرعته می‌توان گفت:

“دو تفاوت موتور آسانسور تک سرعته و دو سرعته

در مرحله نصب و خریداری قطعات، هزینه موتور آسانسور دو سرعته بسیار بیشتر از موتور آسانسور تک سرعته است. از طرف دیگر، نگهداری موتور آسانسور تک سرعته دارای هزینه‌های بالاتری نسبت به موتور آسانسور دو سرعته خواهد بود. موتور آسانسورهای دو سرعته دارای سرعت بسیار بالاتری نسبت به موتور تک سرعته آسانسور هستند. دیگر تفاوت موتور آسانسور تک سرعته و دو سرعته در نحوه استفاده آن‌ها از ولتاژ و فرکانس برق است؛ زیرا موتور آسانسور دو سرعته از حداکثر ولتاژ و فرکانس برق استفاده می‌کند. 

یکی از ویژگی‌های مهم موتور آسانسور دو سرعته، این است که؛ کابین می‌تواند سرعت خود را هنگام توقف و رسیدن به طبقه مورد نظر کاهش دهد، در حالی که نصب موتور آسانسور تک سرعته باعث می‌شود تا کابین طی مدت زمان جا به جایی بین طبقات، سرعتی یکنواخت داشته باشد.”

ابزارآلات دو سرعته چگونه کار می کنند؟
تصویر کاربر در حال کار با ابزارآلات دو سرعته

سؤالات متداول

1- سرعت گردش در موتور به چه معناست؟

به معنای تعداد دورهایی است که یک ابزار برقی در واحد زمان انجام می دهد و برحسب دور در دقیقه (RPM) اندازه گیری می شود.

2- نام دیگر الکتروموتور دوسرعته چیست؟

نام دیگری که برای الکتروموتورهای دو سرعته و یا چند سرعته در نظر گرفته می شود دالاندر است.

3- کاربرد موتور دو سرعته در در چه صنایعی است؟

صنایع غذایی، دارویی، فلزی، بسته بندی، نفت، گاز و پتروشیم، نساجی و …


جمع بندی

در این مقاله با الکترو موتور و موتور دو سرعته آشنا شدید. موتورهای دو سرعته کاربرد گسترده‌تری در صنعت دارند و برای پروژه‌های تخصصی‌تری مورد استفاده قرار می‌گیرند. با توجه به کاربرد این نوع موتورها در صنعت بسیاری از تولیدکنندگان در ساخت و تولید ابزارآلات برقی خود از انواع موتور دو سرعته استفاده کرده اند.

4 پاسخ به “موتور دو سرعته چیست؟”

  1. عبدارض گفت:

    سلام.دقیقامشخص شود(دوسرعته بودن) کلید یک و دو بروی کدام مواد کاربرد را دارد من اینطور فهمیدم شستی شماره یک/۱ روی پیچ گوشتی برقی سرعتش کم و قدرت بیشتریعنی کار روی فلزات و شستی شماره دو/۲سرعتش بیشتر و کار برروی اجسام نرم با سرعت بیشتر کاربرد دارد؟ آیا این برداشت درسته؟

    • رونیکس گفت:

      همراه گرامی؛ ضمن تشکر از کامنت شما؛ این برداشت به طور کلی درست است؛ اما توجه بفرمایید که در تراشکاری فقط سرعت کم و زیاد نمی‌شود و فاکتورهای دیگری نیز نقش دارند؛ چراکه توأمان براده‌برداری و سوراخکاری را نیز باید در نظر گرفت. این موضوع به نوع فلز و تجربه کاربر نیز بستگی دارد.
      برای مثال، سرعت کم و صافی بیشتر فلز در تراشکاری گاهی هم جواب عکس می‌دهد. برای استیل، تنظیمات موتور برای سرعت پایین و قدرت بالا درست است؛ ولی در مورد فلزی مانند برنج کاملا برعکس. در مجموع، کار با مواد نرم سخت‌تر است و نیاز به مهارت و تجربه کاری زیادی دارد.

  2. کریم معین پور گفت:

    آیا می توانید در مورد مزایا و تفاوت های موتور دو سرعته با موتورهای تک سرعته و سرعت متغیر توضیح دهید؟

    • رونیکس گفت:

      همراه گرامی سلام. موتورهای دو سرعته بر خلاف موتورهای تک‌سرعته می‌توانند سرعت را در دو محدوده تنظیم کنند و این قابلیت در ابزارها و صنایع مختلف کاربرد دارد. برای دریافت اطلاعات بیشتر توصیه می‌کنیم همین مقاله را مطالعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط

عضویت در خبرنامه :

برای عضویت در خبرنامه و اطلاع از جدیدترین مقالات مجله رونیکس ایمیل خود را وارد کنید.