- دقیقه 6
- 3037
- 2 نظر
به قلم مهسا تاران
30 آذر 1400
هنگام خرید ابزارآلات صنعتی، نیمه صنعتی و حتی خانگی یکی از ویژگی ها و پارامترهایی که همیشه نظر مشتریان را به خود جلب کرده و کاربران را به خرید ابزاری تشویق می کند، تجهیز ابزار با الکتروموتور ضد آب است.
محیط کار و فعالیت صنعتگران مختلف با یکدیگر متفاوت بوده و گاهی کاربران مجبور به استفاده از ابزار خود در شرایط غیر معمولی همچون محیط های بارانی یا پر از گرد و غبار هستند. در چنین شرایطی که ابزارآلات معمولی در آن دچار آسیب شده و فعالیت آنها با مشکل مواجه می شود، ابزارآلاتی که دارای الکتروموتور ضد آب یا ساختار ضد غبار هستند به راحتی به فعالیت خود ادامه داده و دست کاربر را برای ادامه دادن کار باز می گذارند.
اما الکتروموتور ضد آب چیست و چه کاربردی دارد؟ در ادامه این مطلب به سوالات مطرح شده پاسخ خواهیم داد و مزیت های استفاده از این نوع موتور در ابزارآلات برقی، شارژی و… را برخواهیم شمرد.
بیشتر بخوانید: تفاوت موتور براشلس و معمولی در چیست؟ مقایسه دو موتور در ابزارهای مختلف
الکتروموتور یا موتور الکتریکی چیست؟
الکتروموتور یا موتور الکتریکی نوعی ماشین است که انرژی الکتریکی را به انرژی مکانیکی تبدیل می کند. ایده کلی بر این اساس است که وقتی که یک هادی حامل جریان الکتریسیته تحت اثر یک میدان مغناطیسی قرار می گیرد نیرویی بر روی آن هادی حامل جریان، از سوی میدان مغناطیسی اعمال می شود. اغلب الکتروموتورها دوار هستند اما موتورهای الکتریکی خطی هم در بازار موجود می باشند.
هر موتور الکتریکی از دو بخش متحرک و محرک تشکیل شده است که به بخش متحرک روتور و به بخش محرک یا ثابت که معمولا درون موتور قرار میگیرد استاتور یا ایستانه گفته میشود. در یک الکتروموتور، روتور به علت گشتاور ناشی از نیروی ایجاد شده توسط میدان مغناطیسی در استاتور، به حول محور خود می چرخد و هر موتور الکتریکی بر اساس ساختار خود توسط برق جریان مستقیم DC و یا جریان متناوب AC تغذیه می شود.
در صورت تمایل به مطالعه بیشتر می توانید مقاله “ویژگی های دریل شارژی چیست؟” را هم مطالعه فرمایید.
انواع الکتروموتورها
امروزه و در زندگی پیشرفته ماشینی حال حاضر کسی پیدا نمی شود که با الکتروموتور یا موتور الکتریکی یا دینام برخورد نداشته باشد، گرچه ممکن است که متوجه وجود آن نشده باشد. در واقع به طور کلی هر کجا حرکتی در کار است، الکتروموتور یا موتور الکتریکی هم وجود دارد.
اصولا الکتروموتور یا موتور الکتریکی در انواع الکتروموتور معمولی (TEFC)، یا نوع دیگر آن یعنی الکتروموتور ضد انفجار و همچنین موتور کولری و از لحاظ برق مصرفی در دو نوع الکتروموتور تک فاز و الکتروموتور سه فاز عرضه می شود.
به طور کلی الکتروموتورها به سه دسته اصلی و زیر مجموعه های آن ها تقسیم می شوند که عبارتند از:
- الکتروموتورهای DC
- موتور سری
- موتور موازی
- موتور کمپوند
- موتور خود تحریک
- موتور مغناطیس دائم (PMDC)
- الکتروموتورهای AC
- موتور القایی
- موتور سنکرون
- الکتروموتورهای خاص
- موتور پله ای
- موتور DC بدون جاروبک
- موتور هیسترزیسی
- موتور رلوکتانسی
- موتور یونیورسال
قسمت های مختلف الکتروموتور و عملکرد آنها طبق نوشته سایت پایتخت فناوری عبارتند از:
“روتور: قسمت چرخشی موتور است که عمدتاً وظیفه رساندن حرکت مکانیکی به شفت یا قسمت متصل به آن را بر عهده دارد. روتور دارای هادی هایی است که با میدان مغناطیسی استاتور برای تولید نیروی چرخش شفت در تعامل هستند. اگر می خواهید درباره این قطعه بیشتر بدانید، مقاله “روتور چیست” را بخوانید.
استاتور: قسمت ثابت (بدنه) موتور است که عمدتاً از آهنربا یا سیم پیچ دائمی تشکیل شده است. لمینیت های ساخته شده از فلز نازک در هسته استاتور برای به حداقل رساندن تلفات انرژی استفاده می شود.
روتور و استاتور هر دو تحت تأثیر میدان مغناطیسی قرار می گیرند که با جریان الکتریکی برهمکنش می کند. یک میدان مغناطیسی توسط مغناطیسی دائمی و دیگری توسط آهنربای الکتریکی ایجاد می شود.
یاتاقان ها: برای چرخاندن روتور بر روی محور خود استفاده می شوند و توسط محفظه موتور پشتیبانی می شوند.
شکاف هوا: فاصله بین استاتور و روتور است که حداقل برای جلوگیری از مغناطیسی کردن جریان و اثرات منفی بر عملکرد ساخته شده است.
کموتاتور: از حلقه های لغزشی تشکیل شده است که از یکدیگر عایق شده اند و برای جابجایی ورودی موتورهای DC استفاده می شود. در صورت علاقه مند بودن مقاله”کموتاتور چیست و چه کاربردی دارد” را بخوانید.
منبع تغذیه: یک موتور ساده معمولا منبع تغذیه DC دارد. برق آرمیچر موتور یا سیم پیچ های میدان را تامین می کند.
آهنربا میدان: میدان مغناطیسی به تولید گشتاور روی سیم پیچ آرمیچر چرخان بر اساس قانون سمت چپ فلمینگ کمک می کند.
هسته آرمیچر: سیم پیچ آرمیچر را در جای خود نگه می دارد و پشتیبانی مکانیکی را فراهم می کند.
سیم پیچ آرمیچر: به کارکرد موتور کمک می کند.
جاروبک ها: وسیلهای است که جریان را بین سیم های ثابت و قطعات متحرک هدایت می کند که معمولاً محور چرخان است.”
الکتروموتور ضد آب چیست؟
همان طور که از نام این نوع موتور مشخص است، الکتروموتور ضد آب موتوری الکتریکی با قابلیت استفاده در آب است. در واقع هنگام تولید چنین موتورهایی، طراحی آنها به گونهای صورت می گیرد که از ورود آب به داخل ساختمان موتور جلوگیری شده و به همین ترتیب از موتور در برابر ورود هرگونه آسیب از طریق رطوبت و آب محافظت می شود. ابزارآلاتی که مجهز به این نوع موتور الکتریکی هستند از قیمت بالاتری نیز برخوردار بوده و عمر طولانی تری نسبت به دیگر ابزارهای مشابه خود دارند.
بیشتر بخوانید: موتور الکتریکی یا الکتروموتور چیست؟
عموم موتورهای الکتریکی از پیش ضد آب نبوده و الکتروموتور ضد آب در بسیاری از ابزارآلات تعبیه نمی شود و این موضوع عمدتاً به این دلیل است که شرایطی که ابزارآلات در آنها به کار گرفته می شوند نیاز به استفاده از الکتروموتور ضد آب ندارند. با این حال علاوه بر امکان خرید ابزاری مجهز به الکتروموتور ضد آب، امکان ایجاد یک موتور ضد آب نیز وجود دارد، اما توجه داشته باشید که ضد آب سازی موتور با هزینه بیشتر و با محدود کردن عملکرد کلی موتور همراه خواهد بود.
صرف این هزینه ها اغلب برای برنامه ها و ابزارآلات خاص همچون پمپ و ابزارهای حمل مواد مایع، پاک کننده های استخر و برنامه های کاربردی دیگر که در آن موتور ممکن است در معرض مایعات قرار گیرد مقرون به صرفه بوده و در غیر اینصورت پیشنهاد نمی شود.
به نقل از سایت آراد برندینگ درباره الکتروموتور ضد آب میتوان گفت:
“مشخصات الکتروموتور ضد آب
بارز ترین خصوصیت الکتروموتور ضد آب همان قابلیت استفاده از آن در مکان هایی است که مداوم در معرض خیس شدن قرار دارند، جنس و شیوه ی خاص تولید این دستگاه این خاصیت را به ارمغان آورده است.
طراحی این دستگاه های کاربردی کاملا مطابق با استانداردهای مهندسی انجام شده و هیچ گونه محدودیت و نقطه ضعفی در عملکرد آن ها نسبت به سایر مدل ها مشاهده نخواهد شد.”
جمع بندی
همان طور که در مطلب بالا اشاره شد، هنگام فعالیت در هوای بارانی، مناطق مرطوب، فعالیت در استخر یا در حاشیه رودخانه ها و… استفاده از ابزارآلات مجهز به الکتروموتور ضد آب بهترین انتخاب برای فعالان صنایع مختلف بوده و از توقف فعالیت کاربر جلوگیری خواهد کرد.
این نوع موتورها که با طراحی کاملاً مهندسی شده و عموما در پوششی مقاوم در برابر رطوبت و آب تولید می شوند قیمتی به مراتب بیشتر از موتورهای معمولی داشته و عمر طولانیتری نسبت به دیگر موتورها دارند. به علاوه با استفاده از روش هایی می توان یک موتور الکتریکی معمولی را به الکتروموتور ضد آب تبدیل کرد اما این کار هزینه های بسیاری در پی داشته و تنها زمانی به صرفه است که محیط کار شما در فضایی مرطوب یا خیس قرار گرفته یا هزینه تبدیل موتور ابزارتان به یک موتور ضد آب، کمتر از خرید یک ابزار ضد آب جدید باشد.
سلام
میشه الکتروموتورهای DC رو بصورت دستی ضد آب کرد؟
همراه گرامی سلام. در پوسته موتور بخشهایی به صورت درز، سوراخ یا شکاف طراحی شده که موجب انتقال حرارت از موتور و خنکشدن آن میشود. این قسمتها را نمیتوانید ضد آب کنید. ضمناً این کار استاندارد نیست و به هیچ وجه توصیه نمیشود.