- دقیقه 8
- 9282
- 5 نظر
به قلم محمدجواد تاج الدین
9 آذر 1402
برخی ابزار در هر جعبه ابزاری جای دارند. رول پلاک از جمله این نوع ابزار است. قطعهای کوچک و کار راهانداز که معمولا در شکل و شمایل پلاستیکی آن برای خیلیها آشنا است. در این مقاله قرار است به معرفی انواع رولپلاک بپردازیم. کاربری هر مدل را معرفی میکنیم و طرز استفاده از آن را آموزش میدهیم.
رونیکس را بخوانید.
رولپلاک چیست؟
رول پلاک یک ابزار کوچک اما کاربردی است. حتما پیش آمده که در خانه یا محل کار، قصد کردهاید تابلویی از دیوار آویزان کنید. برای این کار ابتدا باید دیوار را سوراخ کرد. اما اگر دیوار گچی باشد یا استحکام لازم برای آویزی سنگین را نداشته باشد، کار شما به نتیجه نخواهد رسید.
رولپلاک در این مرحله به کار میآید. ابزاری که موجب میشود پیچ توی دیوار سفت شود. در ادامه این مقاله به معرفی انواع رولپلاک میپردازیم و کاربرد هرکدام را مرور میکنیم.
اختراع رول پلاک به نقل از سایت حفیظ ساز آریا:
“در سال 1910، برادران رولینگز (Rawlings) که در یک شرکت کوچک در صنعت ساخت و ساز مشغول بودند توسط پروژه موزه ملی بریتانیا دعوت به همکاری شدند؛ این بزرگترین چالش این برادران تا اون موقع بود.
تفاوت این پروژه نسبت به سایر پروژه ها محدودیت در اجرای روش مهار لوله ها با روش های قدیمی بود؛ در روش قدیمی غالبا سوراخکارای دیوار به روش “راه به در” انجام می شد؛ یعنی پس از سوراخکاری دیوار، دستک برای مهار لوله ها از سمت دیگر دیوار مهار می شد اما کارفرمای موزه ملی بریتانیا ایجاد هر گونه سوراخ به صورت پل بین دو سمت دیوار را برای برادران رولینگز ممنوع کرده بود. این محدودیت لحظه تولد رولپلاگ و ایجاد تحولات بنیادین در صنعت ساخت و ساز را رغم زد.”
بیشتر بخوانید: راهنمای خرید دریل
معرفی انواع رولپلاک
رولپلاکها بر اساس طراحی و جنس به انواع مختلفی تقسیم میشوند. کاربر باید بر اساس نیاز خود، رولپلاک مناسب را انتخاب کند.
رولپلاک معمولی
رولپلاک معمولی یا همان رولپلاک پلاستیکی همان وسیله آشنایی است که معمولا با رنگ قرمز در بازار موجود است. این وسیله فاقد هر نوع شاخک و لبه است.
رولپلاک یونیورسال یا لبهدار
رولپلاک لبهدار که در بازار به یونیورسال هم معروف است، شباهت بسیاری به رولپلاک ساده دارد اما همانطور که از نامش پیدا است، دارای لبه است. بعد از نصب، لبههای این ابزار روی دیوار فیکس و باعث استحکام آویز میشود.
رولپلاک شاخک دار
رولپلاک شاخکدار، نوع دیگری از این ابزار است. این نوع رولپلاک با دارا بودن شاخک، استحکام بیشتری دارد. پس اگر به دنبال آویزان کردن اجسام سنگین روی دیوار هستید، رولپلاک شاخکدار گزینه مناسبی است.
رولپلاک شاخک دار و لبه دار
همانطور که از نام این ابزار پیدا است، این نوع رولپلاک، ترکیبی از دو رولپلاک پرمصرف است. به همان اندازه، میزان مصرف این رولپلاک هم بیشتر است.
رولپلاک کناف
وقتی از رولپلاک کناف استفاده میکنید، پس از محکم کردن پیچ در رولپلاک، بدنه این ابزار جمع میشود و ظاهری شبیه به چتر به خودش میگیرد. این تغییر شکل باعث استحکام بیشتر آویز خواهد شد.
رولپلاک سقفی
این نوع رولپلاک به رولپلاک پروانهای نیز معروف است. رولپلاک های پروانه ای بر روی بدنه خود دو بال دارند که بعد از نصب این دو بال در پشت سطح گیر کرده و منجر به فیکس کردن رولپلاک در محل خود خواهد شد.
رولپلاک HUD
این نوع ابزار، از ابزار مشابه قیمتی بیشتری دارد. اگر قرار باشد برای نما و دیوار بنایی از دریل هیلتی استفاده کنید، رولپلاک HUD انتخاب مناسبی است. این نوع رولپلاک، قیمت بیشتری نسبت به انواع رولپلاک دارد.
رولپلاک فلزی
این محصول همانطور که از نامش پیدا است، از جنس فلز ساخته میشود. اگر برای دیوارهای قطور و اجسام سنگین نیاز به رولپلاک دارید، نوع فلزی آن انتخاب مناسبی برای شما است.
رولپلاک فیشر
رولپلاکهای فیشر را میتوانید از روی شیارهای خاصی که دارد بشناسید. در ساخت این رولپلاکها از پلی آمید استفاده میشود؛ در حالی که جنس رولپلاکهای معمولی از پلی اتیلن است. استفاده از پلی آمید استحکام و چگالی بیشتری را برای رولپلاکهای فیشر به ارمغان میآورد؛ در نتیجه هم در برابر ضربههای بیرونی و هم حرارت، این رولپلاکها مقاومتر هستند. از رولپلاک فیشر بیشتر در سطوح بتنی، سنگی و مصالح ساختمانی سخت استفاده میشود.
رولپلاک انکر بولت
اگر قصد دارید اجسامی با بیش از 200 کیلوگرم وزن از دیوار آویزان کنید؛ رولپلاک انکر بولت انتخاب مناسبی است. در حین بستن رولپلاک انکر بولت بخش مخروطی شکل آن به طرف داخل کشیده شده و این امر موجب میشود که این محصول به متریال داخل فشار بیشتری را وارد و جای خود را سفت و محکم کند.
رولپلاک شیمیایی
از این ابزار برای قرار دادن پیچ یا میلگرد در بتن استفاده میشود. برای تهیه این نوع رولپلاک از چسب و رزین استفاده میشود. این ابزار باعث افزایش ظرفیت تحمل بار میلگرد میشود.
بیشتر بخوانید: معرفی انواع دریل رونیکس
چگونه از رولپلاک استفاده کنیم؟
بعد از معرفی انواع رولپلاک حالا نوبت به طرز استفاده از آن میرسد. در ابتدا باید دیوار مورد نظر را با دریل سوراخ کنید. باید توجه داشته باشید که سر مته دریل از سر رولپلاک قدری کوچکتر باشد.
نکته مهم دیگر هنگام استفاده از رولپلاک، عمق سوراخ روی دیوار است. عمق سوراخ باید به اندازه خود رولپلاک باشد تا جسم آویزان شده روی دیوار لقی نداشته باشد.
بعد از اینکه حفره را بر روی دیوار به وجود آوردید، باید دیوار را تمیز کنید و سپس با کمک دست تا جایی که میتوانید پلاک را به داخل حفره فشار دهید. پس از اینکه پلاک را درون حفره قرار دادید، میتوانید با استفاده از چکش چند ضربه آرام به رولپلاک بزنید تا رولپلاک هم سطح با سطح مورد نظر شما شود. در مرحله آخر با قرار دادن پیچ درون رولپلاک فرآیند نصب رولپلاک بر روی دیوار به اتمام خواهد رسید.
البته نکات نصب انواع رولپلاک فقط در این موارد خلاصه نمیشود. از دیگر نکاتی که هنگام نصب باید رعایت کنید، عبارتند از:
- قبل از اینکه سوراخکاری دیوار یا سقف را انجام دهید، به کمک یک مولتی سلکتور مطمئن شوید که از پشت آن هیچ لوله برق یا آبی عبور نکرده باشد. پس از کسب اطمینان لازم، روی سطح مورد نظر را علامتگذاری کنید.
- برای اینکه عمق دقیق سوراخکاری دیوار یا سقف را به دست آورید، همان ابتدا رولپلاک را کنار مته قرار دهید و با کمی چسب رنگی یا ماژیک عمق موردنیاز را علامت بزنید. بهتر است این عمق چند میلیمتر بیشتر از ابعاد رولپلاک باشد.
- برای نصب انواع رولپلاک نیازی نیست فشار زیادی روی رولپلاک اعمال کنید. اغلب رولپلاکها با فشار شست بهراحتی توی سوراخ ایجاد شده فرومیروند. اگر احساس میکنید سوراخ ایجاد شده مناسب رولپلاک نیست، آن را متناسب با ابعاد رولپلاک اصلاح کنید. البته رولپلاک در نهایت باید محکم باشد. به این نکته هم توجه کنید.
- برای ایجاد سوراخ روی سطوح سخت، مثل دیوارهای بتنی یا آجری، بهتر است از دریلهای چکشی استفاده کنید. اگر تجربه کار با دریل را ندارید، فرایند سوراخکاری دیوار را به فرد دیگری بسپارید.
- اگرچه کاربرد انواع رولپلاکها نصب وسایل دیگر یا آویزان کردن چیزی روی سطوح خاص است، اما انتخاب رولپلاک مناسب هم اهمیت زیادی دارد. برای مثال از رولپلاکهای پروانهای برای نصب اجسام روی سطوح توخالی استفاده میشود؛ یا کاربرد رولپلاکهای فلزی نصب اجسام سنگین است.
- اگر تحت شرایطی قصد دارید یک رولپلاک را مثلاً از دیوار خارج کنید، میتوانید از انبردست یا دمباریک کمک بگیرید. برای انجام این کار باید دقت لازم را داشته باشید که سطح کار آسیبی نبیند. در نهایت اگر رولپلاک از دیوار خارج نشد، با چند ضربه چکشی و ابزارهای دیگر آن را از دیوار بیرون بکشید.
راهنمای نصب رولپلاک شیمیایی
نکات نصب انواع رولپلاک را در بخش قبلی مرور کردیم؛ اما شیوه استفاده از رولپلاکهای شیمیایی کمی متفاوتتر است. رولپلاکهای شیمیایی شباهت چندانی به انواع دیگر رولپلاکها ندارند. این رولپلاک درواقع یک کپسول چسب و رزین است که جای پیچ و میلگرد را در بتن، سنگ و… محکم میکند. کاربرد رولپلاکهای شیمیایی، افزایش ظرفیت و تحمل بار میلگرد است. برای نصب رولپلاکهای شیمیایی به شیوه زیر عمل کنید:
- ابتدا سطح مورد نظر را با دریل سوراخ کنید. قطر این سوراخ باید از قطر رولپلاک بیشتر باشد؛ به شکلی که رولپلاک بدون فشار اضافی وارد سوراخ شود.
- به کمک هوا یا فرچه، گرد و غبار سوراخ را پاک کرده و آن را کاملاً تمیز کنید.
- یک عدد رولپلاک کپسولی را داخل سوراخ بیندازید؛ سپس میلگرد یا پیچ را داخل سوراخ فرو کنید.
- زاویه میلگرد یا پیچ را تنظیم کنید و اجازه دهید تا با گذشت زمان، چسب رولپلاک خشک شود.
راهنمای خرید انواع رولپلاک
ممکن است رولپلاک ابزاری ساده به نظر برسد، اما هنگام خرید همین ابزار نیز باید دقت کافی به خرج داد تا کاربر دچار حادثه یا هزینه نشود.
مواد سازنده
رولپلاکها از مواد مختلفی تهیه میشوند، از جمله پلاستیک، فلز، یا ترکیباتی از این دو. بر اساس نوع سطح دیوار یا مصالح مورد استفاده، مطمئن شوید که نوع رول پلاک مناسب را انتخاب کردهاید.
تحمل و وزن
مهم است که تحمل و وزنی که رولپلاک قادر به تحمل آن است، با نیازهای پروژه شما هماهنگ باشد. برای بارهای سنگین، از رول پلاکهای فلزی یا توسعهپذیر استفاده کنید.
سایز و ابعاد
سایز سوراخی که برای نصب رول پلاک حفر میکنید و سایز رولپلاک باید با هم هماهنگ باشند. اطمینان حاصل کنید که اندازه سوراخ و اندازه رولپلاک با یکدیگر هماهنگ هستند. از رایجترین سایزهای رولپلاک موجود در بازار میتوانیم به رولپلاک سایز ۳ سانتی متری، ۴ سانتی متری، ۵ سانتی متری و ۷ سانتی متری اشاره کنیم.
بیشتربخوانید:نحوه تعمیر جک سوسماری
مقاومت در برابر عوامل محیطی
اگر پروژه شما در معرض شرایط محیطی خاصی مانند رطوبت، حرارت یا مواد شیمیایی قرار دارد، مطمئن شوید که رولپلاک در برابر این شرایط مقاوم باشد.
سلامت محصول
در حین خرید رولپلاک حتماً به بدنه محصول دقت کنید تا از سالم بودن کالا اطمینان حاصل کنید.
انتخاب برند مناسب
از دیگر عوامل تاثیرگذار در هنگام خرید هر ابزاری، توجه به برند سازنده محصول است. جنس مواد سازنده، کیفیت محصول، تحمل و تابآوری در برابر عوامل خارجی و… همه به برند محصول بستگی دارد.
قیمت انواع رولپلاک
قیمت خرید رولپلاک بر اساس جنس، سایز و شکل طراحی مشخص میشود. ارزانترین رولپلاکهای بازار، مدلهای ساده آن هستند. رولپلاکهای فلزی و HUD هم معمولاً بالاترین قیمت را بین رولپلاکها دارند. برای کاهش هزینهها، هنگام خرید لازم است کاربرد انواع رولپلاک را در نظر بگیرید. برای مثال، استفاده از رولپلاکهای فلزی برای نصب تابلوهای کوچک انتخاب خوبی نیست؛ زیرا میتوان همین کار را با یک رولپلاک معمولی هم انجام داد.
سخن آخر
رولپلاک از پرکاربردترین ابزارهایی است که در صنایع مختلف استفاده میشود. اگر بخواهید پیچ یا میخی را روی سطوح مستحکم نصب کنید، بهتر است از رولپلاک کمک بگیرید. در هر جعبه ابزاری لازم است حداقل چند رولپلاک در سایزهای مختلف وجود داشته باشد. در این مقاله به معرفی انواع رولپلاکها پرداختیم و کاربردهای آنها را بررسی کردیم. اگر سوال دیگری درباره نحوه استفاده از رولپلاکها دارید، در کامنتها پاسخگوی شما هستیم.
سوالات متداول
1-رولپلاکها از چه موادی ساخته میشوند؟
رولپلاکها با توجه به نوع کاربری از مواد مختلفی ساخته شدهاند. در بازار رولپلاکهای پلاستیکی، فلزی و حتی شیمیایی موجود است و کاربر بسته به نیاز خود از آنها استفاده میکند.
2-برای آویختن اجسام سنگین از دیوار باید از چه نوع رولپلاکی استفاده کنیم؟
برای آویختن اجسام سنگین روی دیوار بهتر است از رولپلاکهای فلزی، پروانهای و یا لبهدار استفاده کنید که ظرفیت بالایی برای تحمل وزن اجسام سنگین دارند. در هنگام خرید رولپلاک بهتر است با فروشنده مشورت کنید.
3-رولپلاک شیمیایی چیست؟
از این نوع رولپلاک برای تثبیت میلگرد و پیچ در بتن استفاده میکنند. رولپلاکهای شیمیایی معمولا از جنس رزین و چسب ساخته میشوند.
شما خودتون رولپلاک معمولی برای خرید موجود دارین؟
خیر
انواع مختلف رولپلاکهای صنعتی که معمولاً در پروژه ها استفاده میشوند، چیست و چگونه طرحها و مواد آنها بر استحکام بیشتر تأثیر میگذارد؟
درود و خسته نباشید
برای پاییه میله نصب پرده خیلی سنگین روی یک دیوار سست ک توانایی نگه داشتن میله پرده سبک و معمولی رو هم ب سختی داره از چ نوع رول پلاک استفادا کنیم بهتره؟
سلام همراه گرامی؛
برای سقف و دیوار سست پیشنهاد میشود از رول پلاک پروانهای پلاستیکی یا آهنی استفاده کنید.
با تشکر از کامنت شما