- دقیقه 4
- 1369
- 0
به قلم آیدین طلایی
21 فروردین 1402
بتن مادهای است که اختلاط مصالح دانهای، سیمان، آب و سنگدانه ساخته میشود. بتنها را میتوان براساس مصالح به کار رفته، طرح اختلاط، روش ساخت، محل کاربرد و … به انواع مختلفی مانند سبک، پیشساخته، غیرمسلح و… تقسیم کرد. یکی از کاربردیترین و مهمترین انواع بتن که مقاومت بالایی دارد، بتن مسلح یا بتن آرمه است. در این نوشتار مجله رونیکس، به سوال بتن مسلح چیست پاسخ میدهیم و در نهایت به نحوه تخریب آن میپردازیم.
رونیکس را بخوانید.
بتن آرمه چیست؟
استفاده از بتن معمولی یا اصطلاحا بتن غیرمسلح، در بعضی از سازهها مناسب نیست؛ چرا که مقاومت کششی و شکلپذیری پایینی دارد و در صورت بروز ارتعاشات ممکن است مقاومت چندانی نداشته باشد. در بتنهای مسلح در زمان گرفتن بتن، از راد، میلگرد، شبکههای توری یا الیاف برای افزایش مقاومت آن استفاده میکنند.
فرق بتن و بتن آرمه چیست؟
مواد تشکیل دهنده بتن مسلح دقیقا مانند بتن است، با این تفاوت که در بتن آرمه از آرماتور استفاده میشود. استفاده از این مواد، به بتن استحکام بیشتری در برابر نیروهای کششی میدهد. درحقیقت، با استفاده از بتن آرمه در سازه، نیروهای کششی بهوجود آمده بهجای بتن به میلگردها وارد میشود تا بتن دچار ترکخوردگی یا پکیدن نشود.
بتن مسلح چه کاربردی دارد؟
بهطورکلی بتن غیرمسلح در مکانهایی که نیاز به مقاومت کششی زیادی نیست، مانند ساخت پیادهروها استفاده میشود. اما بتن آرمه در سدسازی، پلسازی، مهندسی سازه و بهعنوان جایگزین پروفیلهای فولادی در ساخت اسکلت ساختمانی کاربرد زیادی دارد.
انواع بتن مسلح
شاید بتوان معروفترین و کاربردیترین انواع بتنهای مسلح را بتن مسلح به میلگرد و مسلح به الیاف دانست. اما بتنهای مسلح بستهبه نوع ماده استفاده شده در آن به انواع مختلف دیگری هم دستهبندی میشوند:
- بتن مسلح به میلگرد
- بتن مسلح پیش تنیده
- بتن مسلح پس تنیده
- بتن مسلح پیش ساخته
- بتن مسلح با عایق ماندگار
- بتن مسلح با الیاف فولادی
- بتن مسلح با الیاف شیشهای
- بتن مسلح با الیاف طبیعی
- بتن مسلح با الیاف پلیپروپیلن
- بتن مسلح به الیاف آزبست
- بتن مسلح به الیاف کربن
راهنمای تخریب بتن آرمه
از آنجاییکه بتن آرمه مقاومت زیادی به سازه میدهد، برای تعمیر یا تخریب سازههای بتنی به ابزار خاصی نیاز است. اگر قصد سوراخکاری یا کندهکاری سطوح بتنی را داشته باشید، بهترین ابزار برای این کار بتنکنها هستند. هرچند این ابزار قدرت تخریب نسبی هم دارد، اما بهتر است در کارهای تخریب از آن استفاده نشود. رونیکس تولیدکننده انواع بتنکن چهارشیار و پنج شیار برای کاربریهای مختلف است.
برای آشنایی با انواع دریل بتن کن رونیکس کلیک کنید.
برای تخریب بتن راههای زیادی مانند تخریب بتن با واترجت، تخریب بهصورت مکانیکی و تخریب با مواد شیمیایی وجود دارد که بسته به نوع کار می توان از هرکدام استفاده کرد. در ادامه به هرکدام از این روشها میپردازیم:
تخریب بتن آرمه با واترجت
از این روش بیشتر در تخریب سبک استفاده میشود. در تخریب با واترجت از آب فشار قوی برای تخریب یا ترمیم بتنهایی که دچار آسیبدیدگی یا خوردگی شدهاند استفاده میکنند. این روش مشکلات دیگر روشها را ندارد و در کوتاهترین زمان ممکن کار شما را انجام میدهد.
تخریب بتن آرمه با مواد شیمیایی
در این روش با ایجاد حفرههایی داخل بتن، مواد شیمیایی خاصی مانند کتراک که قابلیت منبسطشوندگی دارند را در داخل بتنها تزریق میکنند. این کار باعث تخریب و پوک شدن بتن میشود و کاربر میتواند بتن تخریبشده را با دست یا در موارد سنگینتر با جرثقیل جدا کند.
تخریب بتن آرمه با روش مکانیکی
متداولترین و کاربردیترین روش تخریب بتن آرمه، به روش مکانیکی است. در این روش بهکمک ماشینهای پرقدرت بتن را تخریب میکنند. بعضی از متداولترین این ابزار، کمپرسورهای باد و چکشهای تخریب هستند که بستهبه حجم کار در انواع مختلفی تولید شدهاند.
در بین روشهای تخریب بتن آرمه، شاید چکش تخریب یا پیکور بیشترین استفاده را داشته باشد. چکشهای تخریب براساس میزان وزنشان طبقهبندی میشوند. هرچه وزن یک چکش تخریب بیشتر باشد، قدرت بیشتری هم به شما میدهد. چکشهای سبکتر برای عملیات تخریب سبکتر کاربرد دارند، درحالیکه چکشهای سنگینتر در تخریبهای سنگینتر و کارهای صنعتی استفاده میشوند.
رونیکس؛ تولیدکننده بهترین بتنکن و چکش تخریبهای بازار ابزار ایران
برندهای زیادی تولیدکننده انواع چکش تخریب در وزنهای مختلف هستند. رونیکس بهعنوان بزرگترین برند بازار ابزار ایران، تولیدکننده طیف گستردهای از بتنکنها و چکشهای تخریب مناسب کاربریهای مرتبط با سوراخکاری و تخریب است. برای خرید چکشهای تخریب و بتنکنهای رونیکس میتوانید به عاملین فروش ما در سراسر کشور مراجعه کنید. به نظر شما چه روشهای دیگری برای تخریب بتن آرمه وجود دارد؟
بیشتر بخوانید:
«چکش تخریب 7.5 کیلویی رونیکس مدل 2800»
«چکش تخریب 18 کیلویی 2818 رونیکس»