سقف کاذب و سقف کناف

سقف کناف
  • دقیقه 5
  • 2382
  • 0

به قلم امید دبیری نژاد

27 آذر 1396

سطح بالایی سازه را سقف می نامند. وظیفه اصلی سقف حفاظت فضای داخلی در مقابل حرارت و برودت، باد و باران می باشد. سقف همچنین وظیفه جدا سازی طبقات مختلف را در سازه های چند طبقه بر عهده دارد. در صنعت ساختمان برای اجرای سقف روش های گوناگون و متفاوتی وجود دارد که از موقعیت جغرافیایی سازه، شرایط آب و هوایی و مصالح موجود تاثیر می پذیرد. سقف نیازیت، طاق ضربی، کامپوزیت، دال بتنی، کامپوزیت، کرومیت، تیرچه و بلوک، متال دک و یوبوت از انواع روش های اجرای سقف هستند.

سقف کاذب

سقف کاذب چیست و چه کاربردی دارد؟

سقف كاذب بخشی از معماری ساختمان است که پوشش سطح داخلی زیرسقف را بر عهده دارد. اجرای سقف کاذب به علت مزایای بسیاری که دارد، خیلی سریع در صنعت ساختمان رایج شد. از مزایای اصلی سقف کاذب نصب سریع و آسان آن را می توان بر شمرد. سقف کاذب برای پوشاندن تاسیسات و عوامل زیر سقف، هدایت و جلوگیری از اتلاف رطوبت و دما، ایجاد حجم های دکوراتیو، نورپردازی و اکوستیک کردن فضا کاربرد دارد.

سقف کناف

انواع سقف کاذب

کناف سقف

برای اجرای سقف کاذب روش های گوناگون و متفاوتی وجود دارد و البته از مصالح متفاوتی برای اجرای آن استفاده میشود. سقف کاذب از دو بخش شبکه فلزی و پنل سبک تشکیل می شود. شبکه فلزی به سقف موجود متصل شده و پنل ها روی آن سوار می شوند. پنل سقف کاذب را می توان با گچ، چوب، فلز، پی وی سی، شیشه، کامپوزیت و یا ترکیبی از این مصالح اجرا نمود.

تاریخچه کناف

سقف کاذب کناف

بیشتر بخوانید: اجرای سقف وافل؛ مراحل اجرا از زیرسازی تا بتن‌ریزی

شرکت کناف یک موسسه خانوادگی آلمانی است که در اوایل دهه 30 میلادی تاسیس شده و بر تولید مصالح و سیستم های ساختمانی بر پایه گچ تمرکز دارد. تولیدات شرکت کناف در سطح بین المللی گسترده است و در بیشتر کشورهای جهان شعب و نمایندگی هایی دارد. شرکت کناف از دهه 50 شمسی در ایران فعالیت دارد و با نام کناف ایران در میان متخصصین صنعت ساختمان شناخته می شود. صفحات روکش دار گچی کناف چند دهه است که برای اجرای سقف کاذب در صنعت ساختمان استفاده می شود. امروزه سقف کاذب در ایران با نام کناف گره خورده و هنگامی که صحبت از سقف کاذب می شود عموم افراد سقف کناف را متصور می شوند.

سقف کناف چیست

سقف کناف در واقع صفحاتی با سایز مشخص است که از یک هسته گچی تشکیل شده و سطح و لبه های آن با کاغذ مخصوص پوشانده شده است. این صفحات گچی تایل نامیده میشوند. برای کناف سقف از تایل سقفی با ابعاد 60 در 60 سانتی متر استفاده می شود. این تایل های گچی در دو نوع ساده و اکوستیک ساخته می شوند. کناف سقف ساده در دو مدل روکش دار و بدون روکش تولید می شوند. کناف سقف بدون روکش قابلیت رنگ آمیزی دارد که برای اجرای دکوراسیون داخلی منزل ویژگی ارزشمندی محسوب می شود. در برخی پانل های سقف کناف قسمت پشت پانل با آلومینیوم روکش شده است که برای اجرای کناف سقف در محل عبور لوله های تاسیساتی و محیط های شرجی مناسب است.

پانل های اکوستیک کناف خاصیت جذب صوت را دارند و از سقف کاذب کناف می توان برای اکوستیک کردن فضا نیز استفاده نمود. در سالن های همایش، سینما یا تئاتر اگر به سقف سالن نگاهی بیاندازید احتمالا متوجه سقف کاذب کناف خواهید شد. پنل های اکوستیک را می توانید از سوراخ های روی تایل شناسایی کنید.

بیشتر بخوانید:آموزش ترمیم درب چوبی

سقف کاذب کناف را به دو صورت اجرا می کنند؛ سقف کناف یکپارچه ساختاری بدون درز دارد، کناف سقف یکپارچه با اتصال تایل های گچی به زیر سازی فولادی متصل به سقف اصلی اجرا می شود. کناف سقف یکپارچه برای اجرای سقف های معلق دکوراتیو و تزئینی کاربرد دارد.

سقف کاذب کناف مشبک اما از شبکه سازه های سپری تی شکل و تایل های گچی ساخته می شود. ابتدا شبکه را با کمک آویزهای قابل تنظیم به سقف اصلی متصل می کنند، سپس تایل های گچی را درون آن قرار می دهند. نصب سقف کاذب کناف به این طریق سریع است و تعمیر و نگهداری کناف سقف از این روش بسیار آسان است.

تا مدت ها استفاده از کناف سقف محدود بود و تنها مختص سالن ها، سازه های اداری و دفاتر شرکت های بزرگ میشد؛ در سال های اخیر اما استفاده از سقف کاذب کناف در ساختمان های مسکونی بسیار رایج شده است. یکی از کاربردهای سقف کاذب کناف در آپارتمان ها و ساختمان های مسکونی برای تزئینات دکوراتیو سقف پذیرایی است. استفاده از کناف سقف پذیرایی سبب کاهش ارتفاع سقف شده و موجب صرفه جویی در مصرف انرژی میشود؛ از طرف دیگر فضایی مناسب برای نورپردازی و اجرای دکوراسیون داخلی مناسب فراهم می آورد. این روزها مهندسان معمار و متخصصان دکوراسیون داخلی مدل های بسیار زیبایی برای کناف سقف پذیرایی طراحی و اجرا می نمایند.

کناف سقف دکوراتیو

کناف دیوار

شرکت کناف علاوه بر سقف کاذب تولیدات بر پایه گچ دیگری هم دارد که کناف دیوار از مشهور ترین آنهاست. کناف دیوار همان ساختار پانل گچی کناف را دارد و به عنوان دیوار جدا کننده فضای داخلی سازه استفاده می شود. نازک کاری دیوارها در سازه های جدید، بازسازی و بهسازی ساختمان های قدیمی، عایق کاری صوتی و حرارتی دیوارهای خارجی سازه برخی از کاربرد های کناف دیوار است.

کناف سقف

دیوار کناف مقاوم در برابر حریق، دیوار پوششی با سازه و بدون سازه از انواع مختلف دیوار کناف هستند که هر یک برای شرایط و کاربرد خاصی طراحی و ساخته شده اند.

بیشتر بخوانید: اصول باز سازی ساختمان و خانه های قدیمی

مزایا و معایب سقف کاذب کناف

محصولات کناف معایبی هم دارد که در مقابل مزایای بیشمار آن قابل چشم پوشی هستند. سرعت بالا و هزینه کمتر اجرای کناف مزایای اصلی سقف و دیوار کاذب کناف است. از طرفی سیستم کناف از اجرای کار با رابیتس و گچ بسیار تمیز تر است و البته به مصالح کمتر، سبک تر و مقاوم تری نیاز خواهید داشت.

کناف وزن مرده کمتری به سازه وارد می نماید، باز کردن و ترمیم کناف برای دسترسی به تاسیسات زیر سقف کاذب بسیار راحت تر از سقف های کاذب گچ و رابیتس می باشد. تزئینات دکوراتیو در سیستم کناف بسیار ساده تر است و در نهایت با یک اره گرد بر به راحتی می توان سیستم نورپردازی سقف کناف را اجرا نمود.

سقف کاذب

در مقابل؛ برای اجرای سقف کناف به نیروی متخصص نیاز است و عدم رعایت نکات اجرایی کناف موجب ترک خوردن و بازشدن کار میشود. سقف کناف نسبت به سقف کاذب گچ و رابیتس مقاومت کمتری دارد و استحکام بالایی ندارد. سقف کاذب کناف ارتفاع اتاق را کاهش میدهد، نیاز به مراقبت مکرر دارد، در مدت زمان کوتاه تری فرسوده می شود، نشست می کند و رنگ پریده و چرک آلود به نظر می رسد.

به نقل از سایت کیان دکور در مورد سقف کاذب و سقف کناف می‌توان گفت:

“امروزه طراحی‌های دکوراسیون داخلی ساختمان‌های با انواع سقف‌های کاذب، کناف و سایر مصالح مشابه بسیار رایج شده است. انواع مختلفی از سقف‌های کاذب و کناف وجود دارند که هرکدام با قیمت‌های متفاوت در فضاهای مختلف اجرا می‌شود. سقف‌های کناف و کاذب همراه با نورپردازی‌های مدرنی که اجرا می‌شوند، فضای خانه را زیباتر کرده و‌ جلوه منحصربفردی به محیط می‌دهند. کناف نیز یک نوع سقف کاذب محسوب می‌شود که در میان سایر انواع سقف‌های کاذب محبوبیت بیشتری داشته و از آن برای زیباسازی فضاهای مختلف ساختمان‌ها استفاده می‌شود.  همانطور که گفتیم، کناف نوعی سقف است و تفاوت مدل کاذب با کناف، تنها به نحوه اجرا،  مقاومت و هزینه‌های نصب این سقف‌ها مربوط می‌شود. این نوع سقف مدل های متنوعی دارد که ممکن است نحوه اجرای هر یک از آن ها با دیگری متفاوت باشد.”

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط

عضویت در خبرنامه :

برای عضویت در خبرنامه و اطلاع از جدیدترین مقالات مجله رونیکس ایمیل خود را وارد کنید.